Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.437
9.800
113
Ma niti ni veš. Vsaj ne na stopnji zadnje iteracije korone
No zdej mi pa povej, kdaj so kak drug respiratorni virus tako preštevali in testirali? So bila leta, ko je bilo v pisarni samo 10 procentov ljudi, ker so vsi ostali ležal doma z vročino. Sam takrat se je to gledalo kot, ja nekaj nas je ujel. Bolnice so ble itak polne, po DSOjih so itak umiral, sam mi nismo vedl za to. Zdej pa delajo paniko in sam čakajo nov "Bergamo"....

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.642
2.651
113
Ja, kaj pa je včasih bilo tako nalezljivo, kot danes corona? Ebola?
Ali gripa pušča tudi take posledice, kot corona?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.474
-8.922
113
No zdej mi pa povej, kdaj so kak drug respiratorni virus tako preštevali in testirali? So bila leta, ko je bilo v pisarni samo 10 procentov ljudi, ker so vsi ostali ležal doma z vročino. Sam takrat se je to gledalo kot, ja nekaj nas je ujel. Bolnice
Sam tko no, dej malo pomisli. A ste se v tistih letih testirali na 2 dni, razkuževali, cepili, distanca, druge omejitve itd...

Če greš na hojladri, kot leta do sedaj, z eno usrano gripo z R 2-3 gladko okužiš vse okoli sebe.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.437
9.800
113
Ne govorim od gripe, ampak od enga običnega prehladnega virusa, ki v 80% povzroči sam kihanje, nahod v 10, nekaterim se pa sprehodi še mal v pljuča in tako dalje. So jih kdaj testiral za nalezljivost, prešteval pozitivne? Dej tud ti malo pomisli no. Sej je dost logično, sam politiko grabi prpa.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.474
-8.922
113
So jih kdaj testiral za nalezljivost,
Seveda so. Dobro se ve, kakšna je nalezljivost povprečnega korona/adeno/rhino virusa.

Ampak takrat si bil "ta glavni", ko si šel prehlajen ali z vročino na delo. In veselo okuževal dalje. Dej resno no. Ne probat primerjati neprimerljivega, ker je že v začetnih pogojih ogromna razlika.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.437
9.800
113
Seveda so. Dobro se ve, kakšna je nalezljivost povprečnega korona/adeno/rhino virusa.

Ampak takrat si bil "ta glavni", ko si šel prehlajen ali z vročino na delo. In veselo okuževal dalje. Dej resno no. Ne probat primerjati neprimerljivega, ker je že v začetnih pogojih ogromna razlika.
Kakšna razlika? Razen to, da so šli povprečni korona virusi že neštetokrat čez populacijo, večina se sreča z njimi že v zgodnji otroški dobi, ta virus je pa nov, no ne več tako zelo nov. In ja, počas se bomo moral vrnit v čas, ko bo nahod nekaj normalnega. Saj v bistvu se že počas vračamo tja, sam politiki še ne. Oni bi še kar zganjal paniko in represijo, pa je jasno, kaj pomaga. Bo pač moral Pfizer natuhtat sezonsko cepivo s katerim se bo pocepilo vsako leto kritično populacijo, če bo kriza, uvedemo osnovne ukrepe, kot so maske v trgovinah in to bo to, ne pa da preštevamo spet na prste, kok okuženih imamo z omikronom, ko se nekje že okužujejo verjetno z naslednjo različico. Pa zanimiv da vedno izberejo ime, ki zazveni v možganih, da se lažje ustvarja medijska panika. Pol greš pa zunaj v dvosmerni promet skozi Ljubljano, in se počutiš zelo bedasto, ker te iz nabito polnih lokalov gledajo ljudje. 2020 do 2022, leta korone in ekstremnih gluposti na vseh ravneh. Glava peče.

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

jest5

Guru
18. avg 2007
26.474
-8.922
113
Kakšna razlika? Razen to, da so šli povprečni korona virusi že neštetokrat čez populacijo, večina se sreča z njimi že v zgodnji otroški dobi, ta virus je pa nov, no ne več tako zelo nov.
Kakšna razlika? Daj no, ozri se okoli sebe. Jaz jo takoj opazim.

Sicer pa povprečni korona virusi imajo malo drugačen način vezave na celico, kot take nova verzija. Zato so že v osnovi manj infektivni, prekuženost, o kateri tukaj pišeš, pa tale “R" še bolj zbije.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.385
4.302
113
To je to, RSV fašeš prvič v starosti 0-5 let, vsak od nas in vsaka dozica je manj nevarna in v odrasli dobi mogoče en dan smrkaš in je to to (večinoma niti to ne). Če bi pa 20 let živeli v luknjah in bi potem prišli ven bi bil pa pojav RSVja (R0) tak, da bi bil covid napram temu smešen.

Štrukelj je že pametoval da so simptomi omikrona enaki prehladu, torej smo že na točki ko je covid uradno prehlad. Ne zato ker je tak sam po sebi, ampak ker je odziv naših teles že prilagojen. Preko prekuževanja, cepljenja in obojega skupaj. Vsak sev ki bo prišel ven sedaj bo načeloma manj nevaren, vmes bo prišel kakšen bolj nevaren ampak zaradi splošne prekuženosti bo to samo "slaba sezona".

• Všeč mi je
Reactions: AndY1 in tsunami

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.437
9.800
113
Kakšna razlika? Daj no, ozri se okoli sebe. Jaz jo takoj opazim.

Sicer pa povprečni korona virusi imajo malo drugačen način vezave na celico, kot take nova verzija. Zato so že v osnovi manj infektivni, prekuženost, o kateri tukaj pišeš, pa tale “R" še bolj zbije.
V paniki in preštevanju na prste izbranih novih različic je definitivno razlika ja.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.839
-4.795
113
In kako si razlagate, da je najslabše precepljena Romunija na zemljevidu v zelenem/rumenem, najbolj precepljena Portugalska pa v temno rdečem?

• Všeč mi je
Reactions: javr

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.385
4.302
113
Romuni testirajo trenutno ob zelo malo primerih toliko to vzor EU nemci, ampak nemci tradicionalno nič ne testirajo pa so rdeči in jim gre po vseh kazalnikih slabo. Gre spet za klasičen epidemijski val ki je prišel z zahoda, butnil na balkan in se sedaj kot odboj vrača preko evrope.

Romuni so imeli kratek ampak visok vrh (trupla jim vseeno niso ležala po ulicah pa čeprav imajo zdravstvo celo za naše razmere že razpadlo je zdržalo tudi ta val covida), ostali daljši ampak malo nižji vrh. Glede na merilne kazalnike, nekega stabilnega indikatorja da je cepljenje kakorkoli bistveno vplivalo na covid rezultat ni.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.696
559
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
Slab mesec nazaj je bil podoben graf zelo popularen, pa sem ga na hiter spacal za nekaj drzav naspram Romuniji:
1639755266047.png

• Všeč mi je
Reactions: AndY1 in tsunami