Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

2. okt 2007
3.869
2.388
113
Še slabša je kot ponavadi, torej ko bodo dečica končno prišli nazaj v šolo, je najmanj kar rabijo kvalitetno okrnjen učni proces.
Jaz bi za letos celo skinil vso prakso v šolah, naj se osredotočijo, da bodo deci čimprej nudili zamujeno.

saj to pa je posledica usmerjenega izobraževanja, kjer ima vsi neke papirje, a v praksi pa ne zna "žlice uporabljat". Še premalo prakse je v šolah. Poglej malo čez mejo, kako prakticirajo prakso/vajeništvo skozi celoten učni proces.

• Všeč mi je
Reactions: gr69

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.056
113
ja tistih 14 dni bo vse sporemenilo ja. Al kolk misliš da je prakse?

Se bomo junija menili, koliko tedov je naneslo :)

Sicer so včeraj napovedali da bo lockdown decembra, predvidevam, da spet okoli praznikov zaprto vse, da bi bil minimalni vpliv na šolsko leto.

ampak da bi imeli jajce čez praznike naredit enako?

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Romzi - kvasiš neumnosti, to je na kratko, če bom imel čas in voljo, zvečer kaj napišem, zakaj je odebeljen tekst utemeljen odziv na tvoje pisanje (lahko pa pogledaš par mojih postov izpred parih dneh na to tematiko)
Ejga, sem se prav spomnil na tvoje pisanje.
Z veseljem sprejmem argumente, kje sem jih in jih še vedno kvasim.
En izsek članka na Ž24, pa saj je vseeno, v vseh medijih so podobne ugotovitve:

1604394345882.png

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.056
113
Beri: čez vikend bodo podaljšali ukrepe, ker se je pač spremenila metodologija in število okuženih več ne bo relevantno, da pa pride do hospitalizacije, pa traja nekaj tednov.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.589
4.726
113
64 do 95 let, to je starostni razpon ljudi, ki so umrli, pojasnjuje dr. Kovačić.
Torej upokojenci. Letniki, ki bi brez težav sedeli izolirani doma/v DSOju, sistem bi jim priskrbel hrano/pijačo/kontrolirano družbo/kontroliran dostop do zdravstva/..., ostali svet pa bi deloval brez ovir naprej do cepiva, ki bi ga spet najprej dobili ogroženi letniki, da se spet lahko začnejo prosto gibati.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Torej upokojenci. Letniki, ki bi brez težav sedeli izolirani doma/v DSOju, sistem bi jim priskrbel hrano/pijačo/kontrolirano družbo/kontroliran dostop do zdravstva/..., ostali svet pa bi deloval brez ovir naprej do cepiva, ki bi ga spet najprej dobili ogroženi letniki, da se spet lahko začnejo prosto gibati.
Aha, sploh tisti v DSO-ju. Nujno nego pa bi opravili kar preko Zooma ali Skype-a. Je treba v korak s časom.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.589
4.726
113
Aha, sploh tisti v DSO-ju. Nujno nego pa bi opravili kar preko Zooma ali Skype-a. Je treba v korak s časom.
Jap, vsekakor je boljše ustavit cel svet, kot zapret DSOje vključno z zaposlenimi, ki bi se menjavali na x časa z vmesno karanteno vred. Ker sedaj je veliko boljše, ko so že vsi v DSOjih okuženi, zaposleni pa so enako zaprti v nekem hotelu in še bolni zraven.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Jap, vsekakor je boljše ustavit cel svet, kot zapret DSOje vključno z zaposlenimi, ki bi se menjavali na x časa z vmesno karanteno vred. Ker sedaj je veliko boljše, ko so že vsi v DSOjih okuženi, zaposleni pa so enako zaprti v nekem hotelu in še bolni zraven.
Saj nisi resen s temi silnimi kadri v DSOjih? VSI - ama res VSI DSOji so kadrovsko PODHRANJENI. Največji lahko flikajo s preobremenitvijo obstoječih kadrov, mali pa sedaj kažejo vso "kvaliteto". Ravno včeraj joka šefica nekega mini DSO s 6 (se mi zdi) zaposlenimi in slabih 20 varovancev, da nima kadra, in da prosi občino pa kurca palca naj jim pomaga.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.589
4.726
113
Saj nisi resen s temi silnimi kadri v DSOjih? VSI - ama res VSI DSOji so kadrovsko PODHRANJENI. Največji lahko flikajo s preobremenitvijo obstoječih kadrov, mali pa sedaj kažejo vso "kvaliteto". Ravno včeraj joka šefica nekega mini DSO s 6 (se mi zdi) zaposlenimi in slabih 20 varovancev, da nima kadra, in da prosi občino pa kurca palca naj jim pomaga.
Še enkrat razlaga. Govorimo o največji zdravstveni krizi našega časa, ki prehaja v največjo ekonomsko krizo našega časa, da ne omenjam vseh ostalih kriz za zraven.
Svet se je odločil, da ne bo pustil umret najbolj občutljivih ljudi na ta virus in posledično ne bo pustil umret tistih, ki niso občutljivi na ta virus, ampak ne bodo prišli do zdravstvenih storitev za kaj drugega, ker bo vse zabito zaradi prve kategorije, torej občutljivih na ta virus.

Svet se odloča, da je najboljši način za to ustavitev javnega življenja, gospodarstva, šole, skratka vsega, kar posledično prinaša hude probleme in krize izven zdravstvenega sektorja. Kljub temu smo še vedno zabili zdravstveni sistem in je v bistvu tudi ta več ali manj padel. KLjub temu nismo zaščitili starejših in kljub temu se je neobčutljivim na ta virus zaprlo poti do druge zdravstvene oskrbe. Torej fail na celi črti, porabljene miljarde, mrtvih veliko.

Ker virus dokazano ubija predvsem starejše, torej upokojence oz. povedano drugače delovno/šolsko neaktivno prebivalstvo (Seveda ubije tudi mlajše, a procentualno enako malo, kot druga obolenja, torej zanemarljivo), bi se moralo vse sile usmeriti v njihovo striktno zaščito. To ne pomeni tako malo počez, ampak striktno. Omeji se jim gibanje in stike, ustanovi se javni servis, ki skrbi za njih (hrana, prevozi, zdr. storitve,..), DSOji se zaprejo, kader iz bolnišnic, študentarija se preusmeri tja kot dodatna pomoč, dela se na lokaciji, spi se izolirano blizu lokacije recimo 2 tedna skupaj, nato menjava ekipe, vmes karantena, da se ne prinese nazaj notri kaj, itd. Vse to se da in s skupno bistveno manjšimi vložki kot jih imamo sedaj. Da, zaposleni bi trpeli. Ampak žal bistveno bolj trpijo sedaj.

Ostali del prebivalstva dela dalje, poganja gospodarstvo, se šola, živi. Ko pride cepivo gre najprej ranljivim skupinam in se zaščita lahko razpusti. Družba kot celota pa preživi. To kar delamo sedaj je samomor za vse, kar se lepo kaže.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Omeji se jim gibanje in stike, ustanovi se javni servis, ki skrbi za njih (hrana, prevozi, zdr. storitve,..), DSOji se zaprejo, kader iz bolnišnic, študentarija se preusmeri tja kot dodatna pomoč, dela se na lokaciji, spi se izolirano blizu lokacije recimo 2 tedna skupaj, nato menjava ekipe, vmes karantena, da se ne prinese nazaj notri kaj, itd. Vse to se da in s skupno bistveno manjšimi vložki kot jih imamo sedaj. Da, zaposleni bi trpeli. Ampak žal bistveno bolj trpijo sedaj.
Pojma nimaš o čem pišeš! Velika večina DSOjev že vsaj od AVGUSTA deluje točno tako - no ne čisto, ker DELAVCEV NI, morajo delat eni in isti non stop, pa še nadomeščat tiste v karanteni,...
Študenti in drugi medicinci - daj ne me v smeh spravljat. Ravnokar španski diplomanti in specializanti medicine protestirajo ker morajo po vladnem dekretu delat samostojno - čeprav niso usposobljeni.
Kako si predstavljaš oskrbovance s posebnimi potrebami kamorkoli premeščat, jim zamenjevat oskrbnike,...? V dveh takih domovih so trenutno na vrhuncu okužbe, eni se počasi vračajo v dom.

Vseeno bi bilo lažje DSO kader naboostat, kot celo državo lockdownat?

Dajo pač 3k plače, folk bi se drl delat tja.
Si že v vrsti? Ti zrihtam 3k plače na covid prvi bojni liniji.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.056
113
Meni pa še ni jasen plan okoli cepljenja, Blackjack pa se ne javi.

Če prav razumem, je v planu cepit zdrav folk, ampak zakaj bi se sploh nek popolnoma zdrav človek cepil za nekaj, od česar bo imel manj težav, kot jih ima pri gripi.

Še navaden prehlad folk prebovela 7 dni (1 teden če gre k zdravniku), covid pa eni rešijo v nekaj dneh.

Še v Rusiji je baje ~40% folka proti lastnem cepivu, ker mu ne zaupajo.

Tole se še bo vleklo par let, ker ne vidim rešitve...

• Všeč mi je
Reactions: jendomen