Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.839
-418
113
a ja!

a garantiraš??

jest dvomim, da je le razkuževanje 100%.

recimo, hodim po ulici, kihnem v rokav, seveda grejo zadeve tudi naokoli, pridem okol vogla, in se midva srečava... boš rekel, da ni šans da se okužiš?

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Glede bolnic mi ni jasno, kako so v UKC kar naenkrat odkrili 20 okuženih, 10 zaposlenih in 10 pacientov v enem oddelku? RAzumem, najdejo okužbo, dve, tri. Pa potem ugotovijo še 3 sekundarne okužbe ipd. Kako lahko odkriješ 20 naenkrat? Razen, če ugotoviš kakšna 2 tedna prepozno (zakaj?) in potem testiraš VSE.
Ker jih testirajo večkrat na teden? Ali tedensko, bo kdo drug povedal.
Stavim da če bi pri tebi na šiht tedensko testirali bi nekoga našli-statistika.Ampak verjetno ne oz. če kakšen kihne ga pošlejo domov.

B81

22. jul 2007
36.750
10.378
113
Zanimivo je to, da ce si bil v stiku z okuzenim in NIMAS simptomov, te tvoj doc ne poslje na test. Samoizolira se nihce. Torej si prenasalec cel cas. IMO imamo ali smo imeli pol drzave ze vmes...

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Če sem si prav zapomnil eno izvajanje včeraj na TV na to temo: povprečna slovenska družina ima stik z virusom, ko ima stik s 300 naključnimi ljudmi - po statistiki. Pozabil kdo je to rekel, je pa bilo resno preračunavanje.

B81

22. jul 2007
36.750
10.378
113
Mislim razumel bi, da bi takoj testirali vsaj vso druzino in jih dali za nekaj dni v samoizolacijo...ampak ne...

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Zdaj zadeva je hudičevo nalezljiva kolikor berem. Ampak... Sem vpleten v situacijo, kjer smo bili z družinskimi prijatelji cel popoldan in večer skupaj (kostanj, vinček, večerja) v zaprtem prostoru. Naslednji dan 1 oseba vročina, test pozitiven. Vsi ostali dobili karanteno. Nihče ni zbolel. Tudi žena, ki je bila ves čas z okuženim v istem stanovanju ne.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.150
3.615
113
Marlbor
a ja!

a garantiraš??

jest dvomim, da je le razkuževanje 100%.

recimo, hodim po ulici, kihnem v rokav, seveda grejo zadeve tudi naokoli, pridem okol vogla, in se midva srečava... boš rekel, da ni šans da se okužiš?
Itak da ni šans. :valjamse: Lahko kihneš v roko in si hrakl obrišeš v hlače. Prideš za vogal in mi podaš to roko. Če si bom razkužil roko po tvojem stisku, predvsem pa preden bom šel s prstom v usta ali nos, sem čist. Tudi s pogovorom me ne boš okužil, razen če me konkretno zaližeš, ali pa mi namerno pljuneš v obraz.
Drugo so pa razen žurke, kjer se je, pije, poje in objema vse povprek.

19. jul 2007
2.834
1.553
113
Zdaj zadeva je hudičevo nalezljiva kolikor berem. Ampak... Sem vpleten v situacijo, kjer smo bili z družinskimi prijatelji cel popoldan in večer skupaj (kostanj, vinček, večerja) v zaprtem prostoru. Naslednji dan 1 oseba vročina, test pozitiven. Vsi ostali dobili karanteno. Nihče ni zbolel. Tudi žena, ki je bila ves čas z okuženim v istem stanovanju ne.
Ja, prihajajo do takšnih ugotovitev, očitno obstajajo "pljuvači", ki spravijo v zrak en kup kapljic in jih uspejo razmetat daleč naokoli in so v zaprtem prostoru sposobni okužiti nekaj 10 ljudi.
Po drugi strani pa imaš ljudi, ki v skupnem gospodinjstvu niso okužili nikogar.
Poleg obnašanja, je verjetno zelo odvisno tudi od tega, kje je največja koncentracija virusa - koliko si kužen.

Pri preventivi in pri ocenjevanju primernosti ukrepov pa moraš vzeti worst case scenario, kot da so vsi "pljuvači", kljub temu da je tako komaj csak 10 okuženi. Obstaja veliko zgodb so "superprenašalcih".

PS: Če imajo "pljuvači" gor pravilno masko, je pa potem efekt v splošni populaciji.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.150
3.615
113
Marlbor
Ja, prihajajo do takšnih ugotovitev, očitno obstajajo "pljuvači", ki spravijo v zrak en kup kapljic in jih uspejo razmetat daleč naokoli in so v zaprtem prostoru sposobni okužiti nekaj 10 ljudi.
Po drugi strani pa imaš ljudi, ki v skupnem gospodinjstvu niso okužili nikogar.
Poleg obnašanja, je verjetno zelo odvisno tudi od tega, kje je največja koncentracija virusa - koliko si kužen.

Pri preventivi in pri ocenjevanju primernosti ukrepov pa moraš vzeti worst case scenario, kot da so vsi "pljuvači", kljub temu da je tako komaj csak 10 okuženi. Obstaja veliko zgodb so "superprenašalcih".

PS: Če imajo "pljuvači" gor pravilno masko, je pa potem efekt v splošni populaciji.
Kužni pljuvači so v glavnem takšni, ki kašljajo in kihajo.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
To da niso zboleli, še ne pomeni, da nihče ni bil okužen. Seveda jih ni nihče testiral. ;)

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Že od parih isto...slišali.

• Všeč mi je
Reactions: dejk0

gr69

Guru
15. dec 2009
11.557
2.607
113
še v SLO - ampak komaj
Nekak na vodi čutim, da je od danes naprej vsaj ena šola v Sloveniji, ki je za del učencev začela s poukom od doma.
Ena podružnica (šola in vrtec) pa komplet zaprta.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.557
2.607
113
še v SLO - ampak komaj
Pa saj to kako se lotevajo z odločbami za karanteno ob okužbi v podjetju ozr. "tesen stik" je itak budalaština.

Nekdo, ki je pozitiven naj bi navedel "tesne stike" - ti dobijo odločbo o 10 dnevni karanteni - o obveznem testu ne duha ne sluha.

Namesto:
1. naveden si kot tesen stik
2. dobiš odločbo o karanteni in hkrati "napotnico" na test
3. če si v službi se na poti v karanteno oglasiš na "odvzemnem mestu", če si doma pa po najkrajši poti na odvzemno mesto
4. odvzem, domov v karanteno
5. naslednji dan (ajd v roku 48 ur) rezultat - pozitiven=karanten 10, negativen - delat

Ker te je država poslala v karanteno: 80% bolniška, delodajalec refundacija 60% stroška. Pa ne bo več skrivanja "tesnih stikov" + dobili bomo dejansko sliko kako je zadeva kužna.

Ja stane - ampak IMHO manj kot pa sedanje glupardenje, kjer se ne ve kdo in zakaj je v karanteni, samoizolaciji ali kužen v službi ...

Dodatek - o tem kdo nosi strošek, če si pozitiven, ko se vračaš iz tujine se da še nekako debatirati (iz rdečega = sam (delodajelec, če si po službeni dolžnosti), oranžno = recimo 50% država, 50% sam ali delodajelec, če si po službeni dolžnosti).
Sam za kaj takega je treba malo premisliti in se organizirati.
In definitivno ne prinese toliko kot obvezni razkuževalniki na stopniščih ter dvigalih večstanovanjskih stavb.