V zadnjem tednu (od petka 17.4) je bilo vsak dan manj kot 1% novih dokazanih okužb, glede na skupno število primerov.
Ponovno se postavlja vprašanje, kakšne kriterije za prekinitev stanja zaradi epidemije pravzaprav imamo v Sloveniji. Morda tudi, kdo je te kriterije postavil, ampak potem bi lahko govorili o osebni odgovornosti, tako da tega ne pričakujem.
V celotnem času "epidemije" (žal, ampak to zasluži narekovaje) niso bile intenzivne postelje nikoli zasedene z več kot 36 bolniki - naenkrat! V bolnici je bilo naenkrat zaradi COVID-19 največ 117 bolnikov (takrat jih je bilo od teh 117 na intenzivni 29).
Največ okuženih na en dan je bilo 26.marca - 61, od takrat je bila ta številka vedno manjša. Nekateri temu pravijo tudi vrh epidemije, ampak mi čakamo. In če je bil vrh epidemije 26 marca, potem je do 31 marca verjetno umrlo ogromno ljudi zaradi posledice strahotne bolezni, za katero ni zdravila. Bolezen traja nekje, okoli 14 dni, za tiste, ki so na intenzivni ustrezno dalj.
Zakaj je to pomembno?
Ker danes, 24.4, lahko po tej logiki ugotovimo, da je večina tistih, za katere je bila dokazana okužba 10.4. (2 tedna po vrhuncu epidemije), bolezen prebolele, umrla, ali pa so v bolnišnici. Ker za zadnji dve kategoriji podatek je znan, je jasno, da je prebolelo bolezen že približno 1.000 ljudi.
In da bi bil absurd še večji, kljub epidemiji strahotne bolezni, za katero ni zdravila, je v prvem kvartalu umrlo manj ljudi, kot lansko leto isto obdobje. Ne 5,10, 30 ljudi manj.394 ljudi manj. Kar pomeni, da je zaradi delovnih nesreč, prometa, ne nazadnje tudi zaradi napačnih zdravljenj, ki se sedaj ne izvajajo, umrlo signifikatno več ljudi kot zaradi korone. (Nekateri smo sicer že od začetka trdili da je temu tako, a fatalisti ste skoraj poimensko naštevali vse žrtve, za katere ste slišali pri razgovoru s sosedami čez balkon seveda, ker iz stanovanja niste stopili - mimogrede, glede na dejstvo, da je 85 % umrlih iz DSO, kje stanujete?).
V nadaljevanju leta seveda bo umrlo več ljudi kot lansko leto v primerljivem obdobju. Pa razlog spet ne bo korona, ampak samomori, nezdravljene bolezni, ki so posledica lockdowna v zdravstvu, bolezni, ki bodo posledica slabe in premajhne prehrane, delovne nesreče zaradi povečanega tempa pri lovljenju rokov.
Ampak mi čakamo. Točno pred enim tednom sem tule zapisal, kje so kriteriji? Jaz ne čakam kriterijev, čakam odpravo ukrepov, ukrepov, ki so sami sebi v namen. Če kdo ni opazil, trenutno epidemije ni. Je pa totalen kaos.
Samuel Beckett je nekoč napisal krasno tragikomično dramo absurda "Čakajoč na Godoja" (Godo seveda nikoli ne bo prišel)