Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.482
3.886
113
Ljubljana
hmpg.net
Kako dela naša vlada, ki ji je celo US naročilo, naj preverja svoje ukrepe vsak teden, ni pa (logično, kdo pa sestavlja US) zahtevalo, da se jasno določijo kriteriji pri katerih se določeni ukrepi zaostrijo ali sprostijo?
Zakaj niso v začetku objave ukrepov recimo napovedali:
- ostale trgovine bomo odprli, ko bo dnevno zbolelo manj ko x% ljudi, pri tem ne bomo upoštevali obolele, ki ne hodijo v trgovine (oskrbovanci v DSO so recimo tak primer)
- športne dejavnosti bomo dovolili v občinah, kjer je dokazana okuženost manjša kot y% prebivalstva
- omejitev prehajanja med občinami bomo ukinil, ko bo dokazana okuženost manjša kot z% prebivalstva, pri tem pa seveda ne bomo upoštevali obolele, ki ne hodijo okoli (DSO)
Zakaj niso bili postavljeni jasni cilji omejitev ?

"Nadzor je zanikanje svobode. In narod, ki ni svoboden, ni ustvarjalen.
Naši vrhunski znanstveniki se niso odzvali na poziv javnosti, naj vendarle pojasnijo, kaj se v resnici dogaja v Sloveniji. Bili ste preponosni in preveč nacionalistični, da bi povedali resnico, za katero ste menili, da je nacionalna sramota.
Vaša moč se ruši. Ustvarili ste nepravično, nepregledno Slovenija. Pred izbruhom epidemije novega koronavirusa je bila država znana po "amazing amount of diversity and stunning natural beauty. Snowcapped Alps; long, green valleys; and lakes and rivers so blue they almost hurt your eyes* ". Zdaj je znana kot država nadzora. To je vaša politična zapuščina."

* namenoma citiram tuji vir

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113

Rusofilcek, iz RT linkamo samo tisto kar pase v antikovidovsko filozofiranje?

To pa bomo izpustili...

-----
A total of 12,540 people have tested positive for Covid-19 in Sweden, and 1,333 patients have died, according to the European Centre for Disease Prevention and Control. By comparison, Denmark and Norway have 6,879 and 6,791 cases respectively, and fewer deaths.

On Tuesday, a group of 22 researchers penned an op-ed in the Dagens Nyheter newspaper, pointing out that Sweden has roughly 10 times as many confirmed Covid-19 cases as neighboring Finland, which adopted more restrictive quarantine rules, such as closing down businesses providing non-essential services and banning public gatherings. The government must now step in and implement more “swift and radical measures” in order to fight the disease, they argued.

-----

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.851
6.955
113
Valterju se to zdi, kar mu očka Ytbnd na uho šepeta.

Ko je 11 letniku vse jasno, odrslim pa ne, se lahko zamislimo v kakšno družbo gremo "po koroni".

Recimo da poznam kar nekaj ljudi in nihče ni tako paničen, kot ste nekateri tu, ljudje več ne verjamejo vladi in imajo poln k vsega. Moj oče je star 78, vzame si pač masko in gre v trgovino in bo tako še hodil verjetno nekaj časa, ker nima smisla reskirat. Omejitev na občine pa mu je utter crap. Stari se itak ne gibljejo tako pogosto med občinami, mladi pa smo itak zdravi. Ga pa resno skrbi za gospodarstvo in prihodnost in mu ni jasno, zakaj ga rušimo. Če na račun tega da bo nekaj starostnikov preživelo odžiramo prihodnost...ne ve, če se splača. Če je nekdo pač tako nor, torej da je rizična skupina, in se ne samo-izolira, ja jebemo si je pač sam kriv, naj vsak poskrbi za sebe. Preveč je na kocki da bi ujčkali vse.

• Všeč mi je
  • Wow
Reactions: bpfc in jendomen

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.851
6.955
113
Ohjoj... kolikokrat še... številke so majhne zaradi ukrepov. Brez ukrepov lahko statistiko lepo preselite od Švedov k nam. Zdaj ko je zavoljo vsega statistika majhna pa se najdejo brihte, ki pametujejo kako je itak brezveze, da imamo okrepe, ko pa je umrlih takooooo malo. Seveda jih je malo, upam pa da sem bil dovolj jasen zakaj jih je malo.

Aha, še en s kristalno kroglo. Kul.

Pa tudi, če se švedska preseli k nam, bi to pomenilo 260 smrti? To je preobremenjen zdravsteni sistem, da smo zaradi tega morali celo državo dat v lockdown, resno? In seveda spet samo rizične osebe:
1587204182525.png

15.4. so imeli švedi 1000 folka na intenzivnem oddelku, za naše razmere bi to pomeni 200. Da fak, da ne moremo 200 folka imeti na intenzivnem? Ja pa kaj se gremo, kaj če bo res enkrat prišlo do resnega sranja, vojne, saj bomo pomrli zaradi samega sebe al kaj?

Dajte mi pokazat eno državo, kjer niso umirali rizičarji, kjer je pustošil kovid med 20-30 letniki, pa bom rekel OK, naredili smo pametno, ker bi drugače pocepalo 50% zdrave populacije.

Pa je ni.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Da fak, da ne moremo 200 folka imeti na intenzivnem?

Da je tebi absolutno nejasno v cem je problem, se zadnji poskus.

200 "folka" na intenzivni je za naso drzavo prevec. Sploh ce so to COVID ki imajo probleme z dihanjem in so odvisni od umetnih pljuc (ventilator). Taksni ljudje se zdravijo lahko vec tednov in zasedajo postelje/ventilatorje.

V primeru da bi v tej situaciji polnih intenziv prisel se od kolesa polomljen Darjan z poskodbo prsnega kosa ki bi po obsezni opreaciji potreboval umetno predihavanje ga nebi imeli kam "parkirat", pa ceprav je darjan sportnik, mlad, nikoli bolan, obcasno se poslozuje whey proteinskih dodatkov.
Pravtako ni prostora za obsezne operacije rakavih bolnikov, premostitvenih operacij itd.

Ampak vazno da na internetu najdemo zmeraj zanimive stvari, ki analfabete pretvorijo v vrhunske strokovnjake.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Mogoče ti bo kaj več jasno, ko boš na to “omejitev” začel gledati kot privilegij. Ali pa ne. Se bolj nagibam k drugemu.
Poslušaj, zame je privilegij, da grem v štacuno kadar se mi sprdne in ne maram nobenega dušebrižnika, ki bo skrbel za moje zdravje. Lahko ti zaupam, da sem nazadnje zbolel pred 40. leti, ko sem v vojski fasal angino.
In ja, v tehnično trgovino sem šel nazadnje leta 1982 po leseno žlico, ki je bila takrat višek tehnologije. :evil:

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
A ni nekdo enkrat napisal, da imamo scenarij za cca 1500 ljudi na intenzivnem?
Vsekakor je premalo, če nimamo scenarija za 200 na ICU.

Tvoji umotvori so primerni da se ponudis za vladnega svetovalca v vecini drzav ki se spopada z epidemijo. Ze ce bodo sumirali skupek tvojih bedarij na teh 560 straneh bodo videli kako so ziveli v zanikanju in zmoti.

• Všeč mi je
Reactions: bpfc in Kamele0N

tomi

Guru
1. sep 2007
18.470
9.784
113
40
MB
Ko je 11 letniku vse jasno, odrslim pa ne, se lahko zamislimo v kakšno družbo gremo "po koroni".

Recimo da poznam kar nekaj ljudi in nihče ni tako paničen, kot ste nekateri tu, ljudje več ne verjamejo vladi in imajo poln k vsega. Moj oče je star 78, vzame si pač masko in gre v trgovino in bo tako še hodil verjetno nekaj časa, ker nima smisla reskirat. Omejitev na občine pa mu je utter crap. Stari se itak ne gibljejo tako pogosto med občinami, mladi pa smo itak zdravi. Ga pa resno skrbi za gospodarstvo in prihodnost in mu ni jasno, zakaj ga rušimo. Če na račun tega da bo nekaj starostnikov preživelo odžiramo prihodnost...ne ve, če se splača. Če je nekdo pač tako nor, torej da je rizična skupina, in se ne samo-izolira, ja jebemo si je pač sam kriv, naj vsak poskrbi za sebe. Preveč je na kocki da bi ujčkali vse.

cudno, meni se najbolj panicen med vsemi zdis glih ti.

• Všeč mi je
Reactions: bpfc

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.345
765
113
A ni nekdo enkrat napisal, da imamo scenarij za cca 1500 ljudi na intenzivnem?
Vsekakor je premalo, če nimamo scenarija za 200 na ICU.

A je res tolk tezko razumeti, da so vsi ti rezultati z okuzenimi in mrtvimi posledica bolj ali manj striktne karantene... Se vsaka drzava, pa naj bo to ZDA, VB, Svica ali Svedska se je vmes premislila, ko so stevilke zacele strmo narascati. Kaksen bi bil rezultat, ce bi do konca ostali odprti, pa nihce ne ve. Vsi rezultati, ki jih imamo so posledica bolj ali manj strogih vrst karanten. Seveda pa, dokler virusa ni, pa ni problem biti odprt in pameten.
Glede na to, da je povprecna starost umrlih zelo visoka in bi veliko njih slo po naravni poti v naslednjih letih pa bi vseeno lahko pustili malo bolj odprto zivljenje... Ampak je kot kaze pretanka linija med odprtim zivljenjem in pomanjkanjem prostora v bolnisnicah.

• Všeč mi je
Reactions: bpfc

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
dejstvo je da POJMA NIMAJO kaj delajo. ampak... nihče ga nima. to je tisto.
cel svet hodi v temi in nihče ne ve točno kaj naredit. no, z vsakim dnem več vemo in čez nekaj let bo najlažje biti pameten kako bi morali reagirat. danes pač ne vemo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.851
6.955
113
A je res tolk tezko razumeti, da so vsi ti rezultati z okuzenimi in mrtvimi posledica bolj ali manj striktne karantene... Se vsaka drzava, pa naj bo to ZDA, VB, Svica ali Svedska se je vmes premislila, ko so stevilke zacele strmo narascati. Kaksen bi bil rezultat, ce bi do konca ostali odprti, pa nihce ne ve. Vsi rezultati, ki jih imamo so posledica bolj ali manj strogih vrst karanten. Seveda pa, dokler virusa ni, pa ni problem biti odprt in pameten.
Glede na to, da je povprecna starost umrlih zelo visoka in bi veliko njih slo po naravni poti v naslednjih letih pa bi vseeno lahko pustili malo bolj odprto zivljenje... Ampak je kot kaze pretanka linija med odprtim zivljenjem in pomanjkanjem prostora v bolnisnicah.

Dobro, kar je bilo je bilo in je šola za naprej. Upam da smo se kaj naučili, vsaj ventilatorjev se potrebuje več, itak en tak virus pohara vsake nekaj let, zakaj že do zdaj ni bilo tega na zalogi, ne ve nihče?

Ampak ne razumem pa še vedno represije. Imamo skoraj zajezitev okužbe, večina so to DSO. Izolirajmo to, ostalo pa sprostimo. Omejitev v trgovinah lahko ostaja, naj pač med 8 in 10h hodijo samo rizične skupine, pomaga se še naj vedno starostnikom ki ne morejo ali noče iz hiše.
Gospodarstvo je v drami.
Počasi bodo počitnice, dopusti, vlada pa ramzišlja da bo poleti štartala gospodarstva, ja kak hudiča?
Otroci niso v šolah, šolanje doma je težko in niti slučajno ni istega efekta, kako bodo to nadoknadili šolarji?
Zakaj hudiča se odpirajo veterinarske ambulante, ZORA in DORA pa ne? V eno se govori, kako je potrebno preprečiti preobremenitev zdravstva, da tudi tisti "ne bolani" pridejo lahko do oskrbe oz preventive? A res..katere ambulante pa laufajo, postopoma mislijo nekaj odpirat, valda..imamo čas.
Največja cvetka pa je ta omejitev med občinami. Virus je praktično samo v DSO in zdravstvenim osebjem. In zaradi tega ne more it folk na obalo in na izlete. Otroci so doma, starši tudi, naj se to izkoristi pametno, ne pa samo zapiranje med 4 stene. Trgovine so zaprte, folk je nakopičil denar, sprostimo turizem(ne pa da se gre bauhaus odpirat), da bo saj malo začel krožit. Al računajo, da bomo pa poleti vsi drli sosedovemu janezu z denarjem? Jok..na hrvačko bo spet šlo vse.

• Všeč mi je
  • Žalosti me
Reactions: bpfc in jendomen

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.360
3.425
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Dobro, kar je bilo je bilo in je šola za naprej. Upam da smo se kaj naučili, vsaj ventilatorjev se potrebuje več, itak en tak virus pohara vsake nekaj let, zakaj že do zdaj ni bilo tega na zalogi, ne ve nihče?

Ampak ne razumem pa še vedno represije. Imamo skoraj zajezitev okužbe, večina so to DSO. Izolirajmo to, ostalo pa sprostimo. Omejitev v trgovinah lahko ostaja, naj pač med 8 in 10h hodijo samo rizične skupine, pomaga se še naj vedno starostnikom ki ne morejo ali noče iz hiše.
Gospodarstvo je v drami.
Počasi bodo počitnice, dopusti, vlada pa ramzišlja da bo poleti štartala gospodarstva, ja kak hudiča?
Otroci niso v šolah, šolanje doma je težko in niti slučajno ni istega efekta, kako bodo to nadoknadili šolarji?
Zakaj hudiča se odpirajo veterinarske ambulante, ZORA in DORA pa ne? V eno se govori, kako je potrebno preprečiti preobremenitev zdravstva, da tudi tisti "ne bolani" pridejo lahko do oskrbe oz preventive? A res..katere ambulante pa laufajo, postopoma mislijo nekaj odpirat, valda..imamo čas.
Največja cvetka pa je ta omejitev med občinami. Virus je praktično samo v DSO in zdravstvenim osebjem. In zaradi tega ne more it folk na obalo in na izlete. Otroci so doma, starši tudi, naj se to izkoristi pametno, ne pa samo zapiranje med 4 stene. Trgovine so zaprte, folk je nakopičil denar, sprostimo turizem(ne pa da se gre bauhaus odpirat), da bo saj malo začel krožit. Al računajo, da bomo pa poleti vsi drli sosedovemu janezu z denarjem? Jok..na hrvačko bo spet šlo vse.

Ray Bradbury - posnemaj ga, daj v enem stavku, kdo pa naj bere "slamo"...

tomi

Guru
1. sep 2007
18.470
9.784
113
40
MB
dejstvo je da POJMA NIMAJO kaj delajo. ampak... nihče ga nima. to je tisto.
cel svet hodi v temi in nihče ne ve točno kaj naredit. no, z vsakim dnem več vemo in čez nekaj let bo najlažje biti pameten kako bi morali reagirat. danes pač ne vemo.

no no ne na pamet, jih mamo že tu kar nekaj ko točno vejo kako in kaj, prepoznaš jih po kapi iz alu folije :D

• Všeč mi je
Reactions: dentex
19. jul 2007
2.834
1.553
113
Za Darjana in podobne (v oklepaju sem jaz podal v rdečem številke, kako bi te številke izgledale v Sloveniji).

V ZDA so našteli rekordno število 4591 mrtvih (kot 28 mrtvih v Slo) zaradi covida-19 v 24 urah. Število okuženih z novim koronavirusom je v ZDA do petka zvečer preseglo 701.000 (4248), umrlo je 37.000 ljudi (224). V najhuje prizadeti zvezni državi New York je okuženih več kot 230.000 (23.000) , mrtvih pa 17.000 ljudi (1700). V mestu New York je število okužb naraslo na 127.000 (30.238), število smrti pa na 13.000 (3.095).
Medtem so demokratski senatorji v telefonskih pogovorih s podpredsednikom ZDA Mikom Penceom izražali ogorčenje, da še vedno ni na voljo dovolj testov, ne glede na to, da je Trump že pred mesecem trdil, da se lahko v ZDA testira vsak, ki se želi. Večina jih še od takrat čaka na test za novi koronavirus.
Doslej so v ZDA testirali 3,5 milijona (21.212) ljudi ali odstotek prebivalstva. Na dan opravijo približno 145.000 testov (878), za resen začetek odpravljanja ukrepov za omejevanje stikov pa bi morali opraviti najmanj 4,5 milijona testov na mesec (27.272).
Pri testiranju vlada kaos, saj primanjkuje kompletov ali pa le delov kompletov, kot so na primer palčke za jemanje brisov. Zmedo vnašajo tudi različna merila, kdo lahko opravi test. Primanjkuje tudi zaščitne opreme, in to ne le v bolnišnicah, ampak pri sami zvezni agenciji za posredovanje v nesrečah (Fema), katere sindikat je v petek pozval kongres, naj pritisne na vlado, da 5000 zaposlenim zagotovi potrebno opremo.
Vir: RtvSlo