Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.622
113
Ravno danes govorim s sodelavko, se s partnerjem/fantom izogibata ze 1 mesec, ker imata oba doma "kronicne bolnike" .... Sprva je bilo misljeno teden dva, sedaj pa tako. Pa sem vprasal - kako dolgo pa bosta narazen še ? Teden, dva, mesec, do 2023?

Soseda, sedaj v penziji, nekoc pa neka funkcionarka v zdravstv. krogih pravi, da bomo sodec po info ki jih je dobila, tako (z malce več (navidezne) svobode ampak precej omejeno) ziveli dokler nas ne pocepijo.

Kako lep novi svet, pa tako ste bili veseli ko so vam ga začeli uvajati, nas skeptike pa teptali, češ naj bomo tiho. Saj samo malo stisnemo pa bo vse ok, kajne?
Bedaki.

Vlada sploh ne vidi problema raje, ker ljudje na vladi imajo še vedno vse pravice. V imenu službe lahko delajo kar želijo, cel dan se vozijo po Sloveniji in predvsem dobro pazijo, kje bodo ujeli kakšen dodaten zaslužek medtem ko so rajo zaprli in jih bodo obremenili s krediti kasneje.

Podobno kot lastnik uspešne firme z miljoni pod palcem, ki dnevno za dolgčas spraši tisoče eur ne razume kje ima težavo zaposleni za minimalca.

In sedaj so ugotovili, da tole stanje brez težav vlečejo naprej in naprej. Pa še malo v valovih, če je potrebno še bolj naprej. Ko bo zmanjkalo, pa vzamemo še kak kredit, kje je pa problem? Bo naslednja vlada pa dvignila davke temu butastemu ljudstvu, ki se s ploskanjem zapira v lastna stanovanja, zapira svoje posle in bo užival v letih miloščine države. V imenu grozljivega virusa, ki dnevno okuži par ljudi, ogroža pa 80+ starostnika enako kot prehlad, gripa, vstavi poljuben virus.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
No ja, sem iskal kako imajo druge avtohiše / znamke rešeno.
Delni odgovor sem že dobil, ena od avtohiš ima tako kot je navedeno spodaj - torej ko se približaš toleranci ali nehaš voziti ali ostaneš brez garancije.

Spodaj kopirano, če komu prav pride.

V času izrednih razmer zaradi epidemije korona virusa servisi sprejemajo samo nujna opravila (samo nevozna vozila, vozila nujnih služb itd.). Zamude nastale v času izrednih razmer ne bodo vplivale na veljavnost garancije v kolikor boste upoštevali naslednja navodila:

- Vozila v tovarniški garanciji (od 0 do 3 let starosti, do 100.000 km):
o redni servis opraviti najkasneje v dveh mesecih po preklicu izrednih razmer.
o Dovoljena prekoračitev km: 1500.

- Vozila v podaljšanem jamstvu (vsa ostala vozila mlajša od 5 let):
o redni servis opraviti do 31. maja (rok se bo po potrebi prestavil).
o Dovoljena prekoračitev km: 1500.

Vsekakor priporočamo, da se v primeru zamude posvetujete s servisom. Tako se boste izognili skrbem glede vozila.
Hočem ti povedat da dobi PISNO potrdilo za karkoli že. Ostalo je krščen duš od ovce.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.511
843
113
Soseda, sedaj v penziji, nekoc pa neka funkcionarka v zdravstv. krogih pravi, da bomo sodec po info ki jih je dobila, tako (z malce več (navidezne) svobode ampak precej omejeno) ziveli dokler nas ne pocepijo.
Funkcionarji in zdravniki imajo v tem času dvojne plače. Kakšen je njih interes, da se stvar ASAP zaključi?

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.285
-2.490
113
In spet se je pokazalo... nas jebejo, za revčke v DSO pa NE znajo poskrbet... Se mi zdi kot da prav čakajo, da vsi "pocrkajo", da ne bo trbea več penzij plačvat...

Žalostno, kam je ta svet pripeljal, da star človek ni vreden nič :(
To je nova pokojninska reforma (težko pričakovana). :evil::evil::evil:
Tam v DSO imajo stare vse zbrane na kupu, na obisk bodo poslali kakega okuženega, -on okuži dva in tako naprej, pa se počasi vsi v domu okužijo, so najbolj ranljiva skupina.
Za tiste stare, ki pa ne stanujejo v DSO, je pa malo večji problem. Za njih bi pa morali odredit npr samo 2 ure časa na dan nakupovanja, - le tako jih lahko dobijo zdenjane na kupu, potem pa vmes poslat par okuženih. Ni hudič, da se nebi nalezli in pocrkali. :evil: :evil: :evil:.

Sam stari to vedo, jih bodo zahebali, pa bodo prej nabavili za cel mesec robe, potem pa en mesec nič iz bajte - do naslednje penzije. Ampak bodo pa deležni kampanije, češ kaj se gredo, da vse pokupijo, da ni politično korektno s polnimi vozički, da se morajo večkrat it v zaprti prostor drenjat.... :evil::evil::evil:

Al pa v bankah skrajšat delovni čas - npr do 12- ure. Mlajši itak obvladajo elektronsko poslovanje, penzionisti se bodo pa drenjali 1+uro da pridejo na vrsto. Evo še tam enega okuženega vmes, pa bo čez par mesecev vrsta pol manjša. :evil::evil::evil:

Evo, pa je pokojninska blagajna rešena. :evil::evil::evil:

• Všeč mi je
  • Žalosti me
Reactions: jendomen in navlixx

acc

Pripravnik
16. apr 2020
42
14
8
Kako lep novi svet, pa tako ste bili veseli ko so vam ga začeli uvajati, nas skeptike pa teptali, češ naj bomo tiho. Saj samo malo stisnemo pa bo vse ok, kajne?
Bedaki.

Vlada sploh ne vidi problema raje, ker ljudje na vladi imajo še vedno vse pravice. V imenu službe lahko delajo kar želijo, cel dan se vozijo po Sloveniji in predvsem dobro pazijo, kje bodo ujeli kakšen dodaten zaslužek medtem ko so rajo zaprli in jih bodo obremenili s krediti kasneje.

Podobno kot lastnik uspešne firme z miljoni pod palcem, ki dnevno za dolgčas spraši tisoče eur ne razume kje ima težavo zaposleni za minimalca.

In sedaj so ugotovili, da tole stanje brez težav vlečejo naprej in naprej. Pa še malo v valovih, če je potrebno še bolj naprej. Ko bo zmanjkalo, pa vzamemo še kak kredit, kje je pa problem? Bo naslednja vlada pa dvignila davke temu butastemu ljudstvu, ki se s ploskanjem zapira v lastna stanovanja, zapira svoje posle in bo užival v letih miloščine države. V imenu grozljivega virusa, ki dnevno okuži par ljudi, ogroža pa 80+ starostnika enako kot prehlad, gripa, vstavi poljuben virus.

Mogoče ima napačne informacije, upam..

Jaz virusa ne "zanikam", zelo dobro sem poznal 2 osebi, ki sta umrli, prav tako 3, ki so ozdravele/skoraj brez simpt. in pa eno ki je še v bolnišnici 50:50 stanje (vsi v tujini). Tisti 2 osebi, ki sta umrli sta bili 52 in 57 let, brez (večjih) zdr. težav (vsaj znanih).

Če se nehamo spraševati kdo ga je ustvaril in ali so takšni ukrepi primerni in če pogledamo, glede na vsa navodila in trenutna stališča odgovornih organizacij/vlad nas verjetno čaka:

1. - dolgotrajna karantena in zapiranje s prekuževanjem
1.a - precej spremenjen način življenja, mesečno bo večina ljudi dobila tisto osnovno za preživeti
2. - nadzor preko aplikacij
2.a - vsaj delno več "občutka" svobode, večina ljudi bo sprejela, ker jim bo dopiz. Mladim je tako ali tako vseeno.
3. - cepivo

Omejevanja gibanja, delovanja itd. sigurno prinašajo pozitivne rezultate, to je super in je verjetno merljivo. Pravijo, da če se zadeve razrahljajo in opustijo, potem bo sigurno prišlo do porasta obolelih, smrti, itd. Tudi to verjamem. Ampak koliko časa pa bomo potem preštevali enega po enega, ki se je prekužil ? Kaj se je premaknilo v tem 1 mesecu, odkar smo "zaprti" ? Po info odgovornih, pač si kupujemo čas, da virus spoznamo, ga bolje obvladamo itd. OK..

Sicer pa, ko se ljudje navadijo na takšen način življenja, bo že manjša popustitev super sprejeta in ji bomo vsi ploskali. Seveda pa, ko se določeni navadijo na takšno moč, se ne bo lahko "odvaditi".

navlixx

Fizikalc
1. jul 2010
424
131
43
Slovenistan
Slovenija bo "od Goričkega do Pirana" iskala, koliko je (bilo) okuženih

Islandija:
87 okuženih iz reprezentativnega vzorca 10,800 ljudi
13 okuženih od naključno izbranih 2,283 ljudi
= 0,7 % populacije
od tega 0 otrok pod 10 let in 8 starejših od 10
šole imajo odprte za max. 3 ure/dan in za max. 20 otrok v razredu, se ne mešajo.
Pri nas pa se vidimo 1. septembra.

• Všeč mi je
  • Žalosti me
Reactions: Ytbnd in Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.672
113
Hvala za info ampak dvomim, da sta Slovenija in Islandija ravno primerljivi. Ko si že ravno dopisal še zadnji stavek o šoli pri nas.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Funkcionarji in zdravniki imajo v tem času dvojne plače. Kakšen je njih interes, da se stvar ASAP zaključi?

Daj, ne piši neumnosti. V eni vrstici si napisal dve in eno butasto teorijo zarote iz tega.

- funkcionarji imajo sedaj znižane plače
- dodatek (60%) imajo samo zdravniki na urgencah, večina pa jih je na na čakanju z 80% normalne plače

Oboji imajo torej blazen finančni interes, da karantena še traja, ane?

Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.094
3.173
113
Islandija:
= 0,7 % populacije
šole imajo odprte za max. 3 ure/dan in za max. 20 otrok v razredu, se ne mešajo.

Imajo 6 krat manjšo populacijo s 50% več okuženimi kot pri nas. Pri nas bo pa vzorev ljudi 6 krat manjši.
S tako majhnim vzorcem če ne bodo testirali že tistih za katere vedo da so bili okuženi, bodo mogoče dobili v najboljšem primeru nekaj ljudi iz česar ne bo mogoče nobenega zaključka naredit. In bo spet zapravljanje časa, potenciala in denarja. Če se že gredo to naj naredijo vzorec 50k+ ljudi pa bo rezultat primerljiv tistemu z Islandije.

• Všeč mi je
Reactions: gr69 in navlixx

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.657
9.462
113
Bedaki.

Bedak si ti, ker ne razumeš drugega kot črno in belo. Si prebral, mrtvi 52 in 57 let, tole gre pa počas že proti tvojim letom. Si upaš podpisat, da v zameno svobode ne rabiš zdravljenja. Glavo stavim, da bi prvi jokal za respirator.

• Všeč mi je
Reactions: bpfc in cappy

navlixx

Fizikalc
1. jul 2010
424
131
43
Slovenistan
Vem, težko se države med seboj primerjajo. Naša si kupuje čas s takimi in onakimi ukrepi in raziskavami. Kdo ve, kako bi bilo letos z gripo, če bi na začetku zaprli šole.

Na Švedskem normalno poteka pouk, pri nas pa:
"Šolsko leto bomo zaključili tako, kot je bilo to predvideno 1. 9. prejšnje leto. Tri četrtine celotnega učnega načrta je bilo opravljenega v običajnih okoliščinah. Govorimo o zadnji četrtini šolskega leta, za katerega smo povedali, da bo v aprilu preverjanje znanja potekalo predvsem na način, da bodo učitelji preverjali, ali so učenci osvojili znanje, ki so se ga učili na daljavo. V mesecu maju pa bodo izvedli en sam preizkus, ki ga bodo ocenili ustno ali pisno. Tukajle bodo avtonomno ocenili, kateri način je bolj optimalen, da bodo učenci dobili dobro, prijazno in spodbudno oceno. To je že bilo učiteljem sporočeno v navodilih, ki jih je pripravil Zavod za šolstvo RS. Mesec junij pa je predviden samo še za zaključevanje ocen, izvedli se bodo pozivi učencem, ki bi želeli ocene popravljati. Predvsem tisti z negativnimi ocenami, da bodo imeli dovolj priložnosti, da ocene popravijo. Sistem ocenjevanja in zaključevanja bo narejen prijazno, posebej zaradi težkih razmer, absolutno sem prepričana, da jih bomo prebrodili. "

Zakaj teta ministrica ni že na začetku odpovedala maturo, nič kaj prijazno/uvidevno do srednješolcev..

Nazadnje urejeno:
  • Jezen sem
Reactions: Ytbnd

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Islandija:
= 0,7 % populacije

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.622
113
Bedak si ti, ker ne razumeš drugega kot črno in belo. Si prebral, mrtvi 52 in 57 let, tole gre pa počas že proti tvojim letom. Si upaš podpisat, da v zameno svobode ne rabiš zdravljenja. Glavo stavim, da bi prvi jokal za respirator.

Pa veš, da vsak dan v svetu umirajo veliko mlajši od mene zaradi raznih virusnih obolenj, pa en kalbo ni ustavil vsakič sveta?
Torej od sedaj naprej ostajamo vsi doma, da ne bo nihče na svetu umrl zaradi virusa (kateregakoli, zakaj bi bil sedaj ta kaj posebnega). To je novi plan. kalbo podpiše.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.657
9.462
113
A zdej boš pa name krivdo zvalil? Lepo. Še enkrat, podpišeš, če te zvije, da ne rabiš respiratorja in ga odstopiš drugemu? Znaš na to odgovorit brez bluzenja in osebnih napadov, bo šlo, si sposoben tega?

Pa še na eno stvar mi odgovori. Je Slovenija edina, ki je sprejela ukrepe?

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.303
10.604
113
sej bolj je problem, ko ti vsa okolica (države) nabije ukrepe, in si ti kot mala nezadostna država ne moreš nič. Lahko samo tuliš v isti rog... več pa ne. Če nimaš surovin iz tujine, lahko pa zelenjavo prideluješ (kar bi morali tak al tak).. In tu smo ostali.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.849
6.950
113
Dr. Vajd je med drugim ocenil, da je stanje v domovih starejših trenutno dobro. Če so zdravniki presodili, da so stanovalci potrebovali oskrbo, se jim niso odpovedali, je zatrdil in dodal, da število umrljivosti v domovih ni višje od umrljivosti v minulih leti, ki je bila povezana z drugimi boleznimi.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.513
4.622
113
A zdej boš pa name krivdo zvalil? Lepo. Še enkrat, podpišeš, če te zvije, da ne rabiš respiratorja in ga odstopiš drugemu? Znaš na to odgovorit brez bluzenja in osebnih napadov, bo šlo, si sposoben tega?

Pa še na eno stvar mi odgovori. Je Slovenija edina, ki je sprejela ukrepe?
Lej, ti odstopim tisti ušivi respirator, da si ga boš lahko zataknil še v rit, si razumel to ali rabiš brez bluzenja še razlago za "posebne"? Ker vidim, da zelo rad pričakuješ razlage na neka imaginarna vprašanja v tvojih odmevih v glavi.

Torej, če so vsi skočili čez most, je kalbo prvi, ki skoči za njimi, brez, da bi se vsaj vprašal zakaj in, če je to res potrebno? Take ovčke ima vlada najraje.