Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
Raziskave islandcev kazejo, da je zaradi izolacije drzav med seboj, v posameznih drzavah virus mutiral v specificne seve tiste drzave.
Kaj pa zdaj?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Poslušajte včeraj od Šaleharja, sta imela debato z enim pravnikom, je bilo na nivoju kar se "omejitve" vidi in kako je ta "odlok" sam sebi namen in ne temu, k čemu bi naj pripomogel.
Ni kar en pravnik ampak ustavni pravnik Teršek:

• Všeč mi je
Reactions: ametist in darjan

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.657
9.462
113
No pol pa tako, socialna distanca je bila potrebna prvih nekaj tednov, potem mora pa počas zadeva v fizično distanco. Bo zdej razumljivo?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Fran pravi:

socialna distanca
iz sociologije
1. šibka, manj intenzivna interakcija med navadno prevladujočo skupino in drugimi skupinami ljudmi zaradi osebnih, družbenih, ekonomskih razlik
Kot sta ugotovila raziskovalca, velike materialne razlike med ljudmi povečujejo njihovo socialno distanco.
Socialna distanca povečuje možnost stereotipiziranja, zaradi nje delujemo s pomanjkljivimi podatki in izkrivljenimi dejstvi.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Saj sem že pisal pa ste pljuvali: kihneš v avtu preden ga pripelješ na TP, oni se vsede v avto in kihne,... Ne ljubi se mi več pisat dalje.

PS: razen če vlada spremeni pravilnik o TP in zapiše, da vozilo po stezi premika izklučno lastnik oz. šofer, ki ga je pripeljal. ;)

• Haha
Reactions: p4pe

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.285
-2.490
113
Ljudje nič več ne ploskajo :)

To je bilo na začetku, ko se je vse še zdelo smiselno. Zdaj večina folka vseskupaj jemlje kot jebanje v glavo.
Tudi JE jebanje v glavo.
Saj vidiš, mi zaprti v svoje občine, (zaradi nedomačih tablic na Bledu in Obali), oni se pa mirno sprehajajo ob Kolpi brez distance in mask.
In mirno kršijo odloke, ki so jih sami sprejeli.

Če en državni sekretar ne more več opravljat svojega dela, ker se je pijan peljal, potem bi rekel da ga tisti, ki so se prehajali ob Kolpi tudi ne morejo. Še prej kot pijanec.
Nas zapirajo v občine, da smem it na svoj vikend bom ponovem moral sedaj na sodišče po zemljiškoknjižni izpisek, pa napisat nevemkašne izjave, da ga bom pokazal policaju na medobčinski meji. Sicer bom dobil kazen.
Oni pa brez sramu na sprehod ob Kolpi :-(
Mislim če to ni Jebanje v glavo, kaj pa je potem?

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.511
843
113
Ravnokar sem se boleče zavedel, da nisem zakon :zavijazocmi::
1587027128208.png

navlixx

Fizikalc
1. jul 2010
424
131
43
Slovenistan
Saj v principu tako je. Testiranja do sedaj so precej selektivna, usmerjena na tiste, ki so izpostavljeni (zdravstvene delavce) in one, ki se javijo s simptomi. Raziskava, če bo prav izvedena (torej če bo vzorec pravilno izbran oz. če inzbira ne bo pretirano vplivala na rezultat) bo razkrila, koliko je tistih tihih bolnikov. Ki so preboleli brez panike ali morda celo brez vedenja, da so bolni.

Jaz to vse razumem, sam kaj to pomaga prebivalstvu? Virolog Petrovec mora bolj natančno opredeliti, kaj se bo iskalo in predvsem kako bodo rezultati v praksi pripomogli k nadaljnjim ukrepom. Morda bi lahko povedal "če bodo rezultati pokazali, da je virus prebolelo x>5 % ljudi (malo verjetno), odpremo dejavnosti w, y in z." Glede na majhen vzorec 1000-1500 (0,05 - 0,075 % prebivalstva), je za pričakovati tudi majhno število prebolelih oz. pozitivnih.

Kar me pušča v dvomih je predvsem to, da gre za novo, nepreverjeno zadevo, tako kot so testi za diagnosticiranje na virus, zato bodo tudi rezultati daleč od 100 % verodostojni. Pač je to zdaj "in", se na veliko proizvaja in prodaja, koliko so pa natančni?? Za eno diagnostiko v laboratorijih je to najbolj pomembno, žal pa gre tu samo za kupovanje časa, metanje denarja in iskanje virusa tam, kjer ga ni, kar je bilo na forumu že napovedano.

Potem, so testi na protitelesa zmožni razlikovati med COVID-19 in drugimi koronavirusi ali bo vse pozitivno? Jamčijo protitelesa imunost in obratno ter koliko časa? Je imunost prisotna pri vseh v enaki meri? Kaj pa v primeru, da oseba jemlje protivirusna zdravila zaradi drugih bolezni, kaj bo pokazala krvna slika?
V glavnem pa iz teh testov ne bomo izvedeli kdaj in kako odpreti gospodarstvo, to bi lahko po zdravi pameti že delno izpeljali, saj že vrabci na veji čivkajo, za koga je korona nevarna in kdo so ti, ki so virusu podlegli. Raziskave pa naj kar kontinuirano izvajajo, ne morejo pa biti odločilni faktor, kdaj nas spustiti ven..

Predstavljam si, da bo kar nekaj težav z metodologijo, kadrovanjem, logistiko.. naj zadevo izpelje zdravstveno osebje oz. naj se raje omejijo na manjšo občino, najdejo reprezentativni vzorec in ga testirajo na 14 dni - 1 meseca, ne pa "od Goričkega do Pirana". Tako pa zaganjajo kader, denar in čas, zadnji dve na veliko, vse pa stoji.

• Všeč mi je
Reactions: superfly

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.511
843
113
Če cilje vnaprej poveš, se lahko zgodi, da jih ne dosežeš.
Če pa so znani rezultati raziskave, preden postaviš cilje in merila, si bolj fleksibilen.

• Všeč mi je
Reactions: novaa