Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.816
5.927
113
Torej bo posledično uradni (in ne tisti doma narejeni) hitri test s pozitivnim rezultatom dovolj za potrjen status prebolevnika?
To imajo Hrvati od nekje decembra, tako na pamet (je bilo na Index.hr).Čeprav oni dobijo EU potrdilo.
Da, hat pozitiven, si uradno prebolevnik.

Jebat ga, milijon eur na dan se da porabiti za kaj bolj pametnega.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Matey

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Veljal bo pa samo v Sloveniji. Ne razumem pa kako bos dobil status prebolelnika, če boš želel v tujino. Samoplačniško na PCR?

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.816
5.927
113
gas
Uff, spet so izumili nekaj novega.

Kar pomeni, da bo EU status P postal zelo redka roba.

Poleg hat novosti je sedaj ponovni P možen po 45 dnevih (prej 90).

Nazadnje urejeno:

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Kot sem nekje prebral ali slišal, polno cepljeni s tremi odmerki ali ekvivalentno, za potovanja po Evropi ne potrebujejo več PCR testa.
Problem je pri najstnikih. Tam 3 odmerkov ni, green pass velja 6 mesecev, tudi če so pozitivni PCR ne dobijo :) Sezona smučanja pa v polnem zamahu :)

Za v Rusijo rabis PCR, Bolgarija je tudi imela (lahko da bodo jutri kej spremenili).. to so drzave ki so me zanimala :)

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.334
-2.691
113
Problem je pri najstnikih. Tam 3 odmerkov ni, green pass velja 6 mesecev, tudi če so pozitivni PCR ne dobijo :) Sezona smučanja pa v polnem zamahu :)

Za v Rusijo rabis PCR, Bolgarija je tudi imela (lahko da bodo jutri kej spremenili).. to so drzave ki so me zanimala :)
Kaj pa za Ukrajino? Sprašujem, če se bo treba tja it borit za demokracijo al za kaj že?

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje

Ravno smučat bi radi šli pa imam s 13letnikom "težave".

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
Moj tudi, tamala je 11 in se še nerabi ukvarjat s tem.
Mi je pa podaljšan vikend padel v vodo, ker je za EU QR potrebnih 11 dni od +PCR

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.926
6.977
113
Kar pomeni, da bo EU status P postal zelo redka roba.

Poleg hat novosti je sedaj ponovni P možen po 45 dnevih (prej 90).

Kar pomeni, da so na lep način skenslali "evropsko potrdilo o prebolevnosti", ker če zdaj velja HAT lokalno, bo vedno...

Pomeni poleti bomo za vrnitev iz hrvaške potrebovali PCR? :)

Napoved, o samo "C" v EU se uresničujejo, preko zelo dobro naštudiranih prijemov.

• Všeč mi je
Reactions: tsunami in mirsi

sousis

Guru
16. nov 2019
1.600
1.079
113
Malo mi je čudno, da se starši ne bunijo, ko je toliko otrok doma -> ki rabijo varstvo.

Ker kaj narediš z 6-9 letnikom, ki je v karanteni? Da so potem še starši od doma zgleda nikoga ne moti, ali?
Saj ti pravimo, da trenutno ni toliko karanten, od kar so spremenili to s 30%. Pri nas se že od prejšnjega tedna vleče, po trije otroci na teden iz razreda so pozitivni, ampak karantene ni. V vrtcu smo pa v 2 letih samo 1x fasali karanteno zaradi okužbe (pa še to zaradi okužbe vzgojiteljice).

Kaj pa narediš z otrokom, isto kot v raznih lockdownih od spomladi 2020 naprej. Ali delaš od doma kolikor uspeš, ali pa prijaviš višjo silo in si doma s 50% plače, al pa to narediš in si kmalu iščeš novo službo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.926
6.977
113
Leta 2017, Ihan:

V predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-1) je uvedena novost, da zavarovanec nima pravice iz obveznega zavarovanja za zdravstvene storitve, ki so posledica zdravljenja bolezni, ki neposredno izhaja iz opustitve obveznega cepljenja (45 člen, točka 12).
Čeprav sem strokovno in osebno prepričan privrženec cepljenja, pa mislim, da je zakonski predlog nemoralen, maščevalen in brez strokovnih temeljev.

1. Zakonska dikcija »bolezen, ki neposredno izhaja iz opustitve cepljenja« je strokovno brezpomenska, bolezen nikoli ne »izhaja iz nečesa«, ampak ima svoje biološke vzroke. Če želimo trditi, da je na primer oslovski kašelj necepljenega otroka nastal, ker ga starši niso cepili, je to strokovno napačna oz. neresnična trditev. V številnih primerih namreč bolezen dobijo tudi otroci, ki so se cepili, v izbruhih v razvitem svetu je navadno celo več kot polovica zbolelih bila cepljena. Vzrok je statističen - če so necepljeni v manjšini, jih je ob izbruhu bolezni v okuženem vrtcu ali razredu veliko manj kot cepljenih. Zato tam navadno zboli večina necepljenih in manjši del cepljenih - v seštevku pa med bolniki še vedno prevladujejo cepljeni. In zakaj zbolijo tudi cepljeni? Ker cepivo ne zaščiti vseh, zaščita pa že po nekaj letih izrazito pade. Še vedno torej velja, da cepljenje učinkovito zmanjša tveganje za to bolezen, vendar je dejstvo, da zbolevajo tudi precepljeni ljudje in tudi precepljeni lahko širijo okužbo.

S kakšno pravico lahko torej posamičnemu otroku oziroma njegovim staršem odrečemo pravico do zdravljenja v okviru obveznega zavarovanja, če v resnici glede konkretnega otroka (in pravo naj bi obravnavalo konkretne primere) ne moremo dokazati, da je vzrok bolezni ne-cepljenje. Uporaba brezpomenskega izraza "bolezen, ki neposredno izhaja iz opustitve cepljenja" je strokovno prazna, kar se bo verjetno pokazalo že pri prvi tožbi oškodovanega starša proti ZZZS. Je morda razlog za tako prazno dikcijo namen zakonodajalcev, da bi kar uradniki ZZZS postavljali bolnim otrokom vzročne diagnoze v primerih, ko bi zdravniki zaradi svojega znanja in informiranosti ostali previdno tiho? Uradnik pa bi pogledal cepilni seznam in mikrobiološki izvid in brez pomislekov naredil črn ali rdeči križec čez bolnega otroka. Čez čas pa bi to zmogla tudi aplikacija e-zdravja.

• Všeč mi je
Reactions: Ytbnd in tsunami

jest5

Guru
18. avg 2007
25.951
-8.676
113
Bom dal ven tale izsek, v katerem je par zelooooo pomembnih dejstev, ki jih nekateri(vklučno s tabo darjan) ne razumejo.

V številnih primerih namreč bolezen dobijo tudi otroci, ki so se cepili, v izbruhih v razvitem svetu je navadno celo več kot polovica zbolelih bila cepljena. Vzrok je statističen - če so necepljeni v manjšini, jih je ob izbruhu bolezni v okuženem vrtcu ali razredu veliko manj kot cepljenih. Zato tam navadno zboli večina necepljenih in manjši del cepljenih - v seštevku pa med bolniki še vedno prevladujejo cepljeni. In zakaj zbolijo tudi cepljeni? Ker cepivo ne zaščiti vseh, zaščita pa že po nekaj letih izrazito pade. Še vedno torej velja, da cepljenje učinkovito zmanjša tveganje za to bolezen, vendar je dejstvo, da zbolevajo tudi precepljeni ljudje in tudi precepljeni lahko širijo okužbo.