Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

Zebdi

Fizikalc
11. dec 2017
439
138
43
msenjur mislim, da si do bolniške upravičen samo v primeru, če imaš odrejeno karanteno oz. si dejansko bolan. Če si zdrav in ostaneš doma zaradi varstva, gre po uradnih pojasnilih za višjo silo, za to pa ZDR določa 50% nadomestilo plače v breme delodajalca (vendar ne manj kot 70% minimalne plače)

• Všeč mi je
Reactions: msenjur in böc

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.053
837
113
ANARHIJA zaradi 89 okuženih. Butale.

Starejši in kronični bolniki v samoizolacijo, ostali pa čimprej po virus, da ga predelaš in greš naprej.

Tako so pomoje razmišljali italijani... zdaj pa majo.
Če se pri nas nebo razširo boste vsi glasni kako je bila "panika" za brezveze. Vsi upamo, da bo ravno zaradi "panike"-osveščanja okuženih kar se da najmanj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Tako so pomoje razmišljali italijani... zdaj pa majo.
Če se pri nas nebo razširo boste vsi glasni kako je bila "panika" za brezveze. Vsi upamo, da bo ravno zaradi "panike"-osveščanja okuženih kar se da najmanj.

Ne ravno obratno je. Če se ne bo razširilo (vsaj ne tako kot se folk trenutno pripravlja) bodo za to krivi ukrepi za zajezitev, če se razširi do resnega nivoja se bo pa reklo da smo naredili največ kar smo lahko. Tako da s stališča oblastnikov oz. odgovornih je najboljši ukrep skrajni ukrep ker jim ne more potem noben očitat nesposobnosti. Win-win situacija.

• Všeč mi je
Reactions: navlixx

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Ne ravno obratno je. Če se ne bo razširilo (vsaj ne tako kot se folk trenutno pripravlja) bodo za to krivi ukrepi za zajezitev, če se razširi do resnega nivoja se bo pa reklo da smo naredili največ kar smo lahko. Tako da s stališča oblastnikov oz. odgovornih je najboljši ukrep skrajni ukrep ker jim ne more potem noben očitat nesposobnosti. Win-win situacija.
Se strinajm do neke mere, samo tu je zadaj se stroka, ki ali jo oblastniki vpasajoa kako in kaj, ali pa se sami prihajajo z idejami kaj bi bilo za storit. In ja oblastniki bi morali pretehtat vsa podrocja (kaj se zgodi ce se stori to in to, kaj pomeni npr. za gospodarstvo, ...)

• Všeč mi je

delter333

Guru
21. maj 2010
1.850
1.556
113
Notranjska
Toaletni papir si lahko ovijes okoli face namesto maske. Hm...

Ne mi s takmi se ne smem smeja
pobrano iz slotecha preden je bilo brisano, prevod iz italjanščine kako je šlo to pri njih.

1. problem ne obstaja
2. problem obstaja, vendar je drugje
3. problem je tu, vendar je neškodljiv
4. je samo gripa, ni česa se bati; in ne napade mladih
5. ustavimo paniko, panika je nevarnejša od virusa, ekonomije ne smemo ustaviti
6. ok, dejansko se širi hitro. ustavimo nekaj, eno vas, velika srečanja. ocenimo naj cost/benefit vsake blokade
7. ta je**na okužba se ne ustavi. koža dlani se izsuši konec dneva od nenehnega umivanja rok
8. bolnišnice začenjajo čutiti obremenitev, geografsko se razširi. mogoče moramo ustaviti še kako cono več. razširjena previdnost. ob srečanjih si ne podamo rok vendar nas je sram.
9. tu je treba zapreti vse, glej tistega idiota brez zaščite!

kaj pravte, kje smo mi?

Utiševalec, mimogrede nick se mu lepo poda je tam pri točki 4. ali 5.

19. jul 2007
2.838
1.563
113
Ja potem če so to napačne številke pa prosim da jih ne lepite ostali sem v napačnem kontekstu. So pa to številke ki delajo paniko in vsak ki ga vprašaš ti jih bo znal povedat in da se tega boji (3.5% smrtnost in 70% populacije bo okužene => 50.000 ljudi bo umrlo).
Mislim, da so to kar korektne številke za pesimističen primer (mah, naj se razširi, mladi bodo preživeli, ne bomo delali panike, zaradi ene gripe pa že ne bomo zapirali države), tudi sedanje številke so v skladu s to napovedjo:
¤ 70% populacije bo okužene, imaš Pacienta 0 v Italiji, in poglej danes, kako se širi po celi Italiji (težko rečeš da ni res virulenten)
¤ 3.5% smrtnost, trenutne številke in ocene so v tem rangu, posebej če upoštevaš dejstvo, da če je res široka okuženost, je absolutno število okužbe veliko, in veliko ljudi s zapleti umre, ki verjetno ne bi, če bi bilo dovolj zdravstvenega osebja in postelj (tudi nekaj, kar se tudi trenutno dogaja v Italji)
(vse to verjetno je bilo točno tako na Kitajskem, samo nismo bili dovolj obveščeni)

in to so številke za pesimističen primer, še zdaleč ne za worst case scenario
če dodaš še mutirane seve in citokinsko nevihto zraven, takrat pa imaš res worst case scenario

Če veš, da so umirali mladi kitajski zdravniki, ki so bili zaporedoma izpostavljeni virusu, zgornji scenarij ne moreš izključiti (pri citokinski nevihti pa so najbolj na udaru ravno tisti ki imajo najboljši imunski sitem, pri sekundarni okužbi najbolj udari tiste, ki imajo najboljši imunski odziv)

Še moje osebno mnenje, kaj nam je storiti:
85 % ljudi v samoizolacijo (kar ni tak problem za 14 dni/3 tedne)
15 % populacije dela normalno naprej ključne stvari, itak se ne bodo okužili, če bodo sami na ulici

B81

22. jul 2007
36.955
10.515
113
Zakaj sem dolžan plačati za ne delo?

No, saj ves, pac, da se kot posten clovek ne mastiš na racun ljudi, katerih sluzba je ogrozena zaradi tega sranja, ti pa bi na racun te visje sile prisparal delavčev dopust, ker pac lahko. Bolniska tudi delodajalca manj stane, kot dopust. Nea boi žid.
Sicer verjamem, da bo drzava tu pomagala delodajalcem.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.529
4.640
113
No, saj ves, pac, da se kot posten clovek ne mastiš na racun ljudi, katerih sluzba je ogrozena zaradi tega sranja, ti pa bi na racun te visje sile prisparal delavčev dopust, ker pac lahko. Bolniska tudi delodajalca manj stane, kot dopust. Nea boi žid.
Sicer verjamem, da bo drzava tu pomagala delodajalcem.

V povprečju so delodajalci točno taki kot naš johhny. Država lahko 100x postavi zakone, v škodo delavca (le 50% plače) določi možnost izjeme, da doma varuje otroka, ker je to dejansko v nacionalnem interesu (da se ga ne porine starim staršem) in obvezno, saj je otrok premajhen za biti sam, šole pa so mirno zaprli. Pa se bodo našli johnny, ki vidijo super priložnost delavcu požreti cel dopust in nato še dopust drugega starša, če bo treba, da bo imel celo leto potem mir in ga na voljo.

Sicer pa vsi ti ukrepi so brezveze. Ljudje se mešajo povsod še vedno, otroke so dobili stari starši in dajmo že spustit Corono z vajeti, da opravi svoje, preštejemo mrtve in gremo naprej. Zdaj se umira na obroke in tako bo še celo leto.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.529
4.640
113
Nisem dojel, kaj je začudenja vredno? Da sta na sprehodu? Da sta babica in vnuk? Da ni očka in mamice?

Ob vsem ponavljanju vseh medijev in vlade, da je razlog za ukrep zaprtja šol v tem, da se zaščiti ranljivejši del populacije (starejši) in prepreči njihov stik z otroki kolikor se da, se tebi zdi v redu, da so otroci šli direktno k starim staršem sedaj?

• Všeč mi je

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.364
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Če ima kdo željo imet to na telefonu (android), evo: