Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.302
7.058
113
Sem pa šel prebirat komentarje, tam ponavadi folk izpostavi kaj bistvenega. In ta post zajame, kar tupim jaz že od vsega začetka:

So, since I'm between 50-59, getting the vax takes me from a 40.2/100,000 = 0.04% to a 2.9/100,000 = .003%. Yes, this improves my chances by 93% but in absolute terms, I have a very low chance of a severe case. There are many things in life I have a 0.04% chance of getting that I never worry about....right?

The National Safety Council reports that you have a 1 in 107 chance of dying in a car crash or 0.93%. A 1/543 chance of dying in a pedestrian accident 0.18%. I'm willing to take these risks because the risk of not driving or walking means my life sucks. Now, since a 50 year old has a 0.04% chance of a severe covid case, shouldn't we compare that to the risk of an serious adverse event from vaccine shot? If there is just as much risk of an SAE then why is it worth it? Honestly, I don't know the rates of SAE so I'm asking.

Če ima 50 letnik 0.04% za smrt "od kovida", koliko ima 23 letnik, ki je zadnič umrl zaradi pikeca?

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.052
3.732
113
Vprašanje. Katero cepivo bi priporočili, če bi se šli cepit danes, ko je stanje z delto tako kot je? Na izbiro imamo Astro, Janssen in Pfizerja, Moderne je očitno zmanjkalo.

En zdrav, 37 let in Ena z revmatoidnim artritisom 35 let.

Hitri testi danes negativni.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.164
4.149
113
Vprašanje. Katero cepivo bi priporočili, če bi se šli cepit danes, ko je stanje z delto tako kot je? Na izbiro imamo Astro, Janssen in Pfizerja, Moderne je očitno zmanjkalo.

En zdrav, 37 let in Ena z revmatoidnim artritisom 35 let.

Hitri testi danes negativni.
S tistim s čimer so se dohtarji. Aja ne to je bila moderna ... vsekakor objektivno najboljše cepivo po trenutnih informacijah (uradnih in neuradnih). Pfizer ima težave s dolgoživostjo oz. delto (uradno sta obe verziji v igri, raziskave "že/še" potekajo). AZ sploh nima smisla debatirat. Jansen se na novih sevih obnaša boljše od ostalih in zahteva samo eno dozo (in od cepljenja dalje izpolnjuješ pogoj PCT), vprašanje kako bo s prilagodljivostjo na nove seve (po drugi strani imaš od jansena edino uradno smrt zdrave osebe po cepljenju pri nas).

Recimo nekega uradnega podatka o primerjavi cepiv, da bi človek izbiral za trenutni delta sev ni. Toliko o transparentnosti in korektnosti stroke. Stroka uradno pravi da so vsa (požegnana) cepiva enakovredna. Že zaradi tega zavajanja gre kup ljudi gledat potem v anticepilske vode.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
S tistim s čimer so se dohtarji. Aja ne to je bila moderna ... vsekakor objektivno najboljše cepivo po trenutnih informacijah (uradnih in neuradnih). Pfizer ima težave s dolgoživostjo oz. delto (uradno sta obe verziji v igri, raziskave "že/še" potekajo). AZ sploh nima smisla debatirat. Jansen se na novih sevih obnaša boljše od ostalih in zahteva samo eno dozo (in od cepljenja dalje izpolnjuješ pogoj PCT), vprašanje kako bo s prilagodljivostjo na nove seve (po drugi strani imaš od jansena edino uradno smrt zdrave osebe po cepljenju pri nas).

Recimo nekega uradnega podatka o primerjavi cepiv, da bi človek izbiral za trenutni delta sev ni. Toliko o transparentnosti in korektnosti stroke. Stroka uradno pravi da so vsa (požegnana) cepiva enakovredna. Že zaradi tega zavajanja gre kup ljudi gledat potem v anticepilske vode.
si ze najdu tistih 6x manj za astro?

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.052
3.732
113
Ste že malo zašli. Astro sem sicer že tako odpisal, slišal preveč zgodb cepljenih poznanih ljudi z dejanskimi stranskimi učinki. Torej ostane samo še Pfizer ali Janssen. Verjetno je dolgoročno Pfizer malenkost boljši proti delti, čez leto ali dve pa tako ne bo delovalo nobeno več?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.164
4.149
113
Ok, evo en graf sem dobil na Forbesu:
https%3A%2F%2Fspecials-images.forbesimg.com%2Fimageserve%2F60dce9e12c36c8dfd29b52bd%2FEffectiveness-of-vaccines-against-SARS-CoV-2-variants--two-doses--%2F960x0.jpg%3Ffit%3Dscale

Sicer nisem mislil na beta (JA sev), ampak efektivnost AZ je proti beti 10% napram 70% za alfo (torej 7x manj). Graf prikazuje efektivnost proti pojavu simptomov (bolezen) in ne za okužbo na kar se nanaša moja 6x manjša učinkovitost pri AZ. PA to sem že 3x razlagal, najdite stare poste kjer sem ruknil noter raziskave pa bo jasno.

Pa čisto tako, letos pozimi/spomladi bo pri nas beta+ sev. Tako da vseeno grafek pove veliko.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija

Dohtarji so se, kar jih poznam, kar lepo s Pfizerjem. Pa jih poznam kar nekaj.