Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.134
4.106
113
AndY1, če sem pravilno povzel tvojo trditev, praviš sledeče: "Če se ukrepe za zamejitev COVID-19 dejansko izvede (se jih upošteva), sledi padec okužb s COVIDOM-19."

Ja, če so ukrepi pravilni. Pri nas niso očitno niso bili in je tudi Fafangel jasno izpostavil kateri ne in zakaj ne. Med drugim tudi zapiranje v občine, za katere sem že spomladi trdil, da nimajo drugega učinka kot represija nad državljani. Da ne govorim o nadomestilu ob prebolevanju, ki bi moralo biti 100% ne glede na vzrok, tudi to je Fafangel poudaril in seveda še ena brihtna naše vlade, da so ukinili javni promet in potem zaposlene strpali, da se na delo vozijo v enem avtu.

Pa je tudi on, poleg Eržena, odletel, ko je javno komentiral (nepravilne) ukrepe.

Mimogrede, na Hrvaškem se je krivulja obrnila navzdol še pred zapiranjem v županije (pri nas bi bilo to v zapiranje v regije). No, mi smo bili pa zaprti v občine.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.134
4.106
113
Na podlagi oblike grafa ocenjuješ, da smo prekuženi? :) Države po svetu pa izvajajo milijonske raziskave, da pridejo do podobnih dognanj. Ne moreš samo na podlagi grafa sklepati o tako veliki zadevi, je preveč spremenljivk v tem modelu.
Tako je, poleg našega števila mrtvih in na podlagi dejstva, da nam je epidemija, zaradi napačnih ukrepov, ušla iz nadzora.

Dejansko se je pri nas primarij epidemiolog JJ šel eksperiment, ki mu ni šel po načrtu, ignoriral je strokovnjake in ukrepe spreminjal iz danes na jutri.

Sem že 1x povedal, kako so izgledale seje vlade, pa bom še 1x. Noben ni vedel, kaj so na seji vlade dejansko sprejeli in so po seji vlade vsi tekli pred ekrane poslušati novinarsko konferenco, da so izvedeli, kaj so sprejeli.

Mislim, a ni to več kot očitno?

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.511
1.930
113
na temni strani lune
Na tole sem prejle še pozabil replicirat: žal sem v zadnjem času zaradi nekih lastnih zadev ter zdravstvenih težav nekaterih bližnjih preveč v stiku z zdravniki, da bi to kupil kot karkoli drugega kot šalo v kateri sicer je nekaj resnice, nikakor pa ne dosti. Ja vem, uporabil si narekovaje.
V praksi se še vedno pomisli še na kaj drugega in ne zgolj na covid (pri enakih simptomih) in enako poteka zdravljenje marsičesa. Res pa je stanje daleč od predcovid obdobja in seveda, da bo tudi to žal imelo svoje posledice.

Tudi sam sem zaradi službe ogromno po bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah. Sploh na primorskem koncu poznam veliko zdravnikov in medicinskega osebja z veliko različnih oddelkov (razen porodniškega).
To kar se sedaj dela je slabih 20% od dobrega leta nazaj.

A se je zaradi kovida splačalo ustaviti ogromno preventivnih programov v zdravstvu?
To so vprašanja za ljudi, kateri bodo čutili posledice. In verjemi, jih ni malo. V prihodnje pa lahko država računa na ogromno tožb, prav na ta račun. Skoraj vse stoji, a nas prepričujejo o neverjetni izgorelosti in prekurjenosti. Nekateri da, ampak daleč od vseh.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.299
-8.937
113
Jaz pa pravim, da ti nimaš prav. Če bi 'ukrepi' prijeli, bi hkrati začele padati tudi ostale regije, poleg Gorenjske. Pa niso. Ukrepi drugega vala pri nas niso NIKOLI prijeli. Razen, če hočeš reči, da so prijeli le na Gorenjskem
Ukrepi jasno so prijeli(Tisti, ki so dejansko bili smiselni. Ostali balast je pač za brez veze zraven). Brez njih bi okužbe divje naraščale.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.134
4.106
113
Ukrepi jasno so prijeli(Tisti, ki so dejansko bili smiselni. Ostali balast je pač za brez veze zraven). Brez njih bi okužbe divje naraščale.

Pa bom takole obrnil, kar si ravnokar napisal.

Od 1.1.2021 moramo na prostem vsi skakati po eni nogi. To bo moj odlok. Zdej, če zaradi tega odloka številke ne bodo šle dol bom rekel ali:
- državljani ne spoštujejo ukrepa
- brez tega ukrepa bi 'okužbe divje naraščale'
- ali pa kar oboje od naštetega

Vidiš kako lahko je zagovoriti/utemeljiti vsak bedast ukrep.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.464
3.835
113
davorinm.wordpress.com
Tudi sam sem zaradi službe ogromno po bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah. Sploh na primorskem koncu poznam veliko zdravnikov in medicinskega osebja z veliko različnih oddelkov (razen porodniškega).

A se je zaradi kovida splačalo ustaviti ogromno preventivnih programov v zdravstvu?
To so vprašanja za ljudi, kateri bodo čutili posledice. In verjemi, jih ni malo. V prihodnje pa lahko država računa na ogromno tožb, prav na ta račun. Skoraj vse stoji, a nas prepričujejo o neverjetni izgorelosti in prekurjenosti. Nekateri da, ampak daleč od vseh.

Pa kdo pravi, da se je splačalo ustaviti ogromno preventivnih pregledov? Moralo se je ustaviti....

Mah i give up. Škoda časa. Bom komu drugemu raje repliciral.

• Haha
Reactions: SamSvoj

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.235
3.597
113
Marlbor
Jaz samo upam, da bo država dala ven uradne podatke, koliko ljudi več je letos umrlo v DSO. Sedaj na množici 1300 oskrbovancev v 3 različnih enotah DSO ugotavljamo, da bo letos 4-5% manj umrlih v DSO. Pa potem to prenesimo na številke, da jih je letos v Sloveniji za covid-19 uradno umrlo čez 2500 ljudi, pri čemer imamo 4000 več mrtvih kot povprečje preteklih let.

Če so zaradi covid-19 (glede na podatke iz DSO) umrli letos predvsem tisti, ki so že sicer "nameravali" letos umreti, potem to pomeni da so prave žrtve te covid-19 agonije predvsem tistih 4000 več mrtvih, ki sicer z virusom sploh niso bili okuženi. Do teh se pa zdravstvo in politika obnaša kot da so kolateralna škoda. :bonk:

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.511
1.930
113
na temni strani lune
Pa kdo pravi, da se je splačalo ustaviti ogromno preventivnih pregledov? Moralo se je ustaviti....

300 kovidnih pacientov v UKC je povod za to da se je "moralo" ustaviti preventivo?

Dober način razmišljanja. Povej to neodkritim rakom, in ostalim pridruženim boleznim. Spisek koliko manj "veliko nenevarnejših" bolezni smo letos preventivno NE-odkrili je zelo obsežen. Letošnja statistika zaradi tega ne bo trpela, bodo pa prihodnje.

Drugači ti pa lahko dam telefonsko očeta, kateri je ostal sam z šolo obveznim otrokom, ker se je preventiva "morala" ustaviti. Pa morda starejšo žensko, katera čaka na operacijo hrbta, zaradi katere je praktično nepokretna že 7 mesecev. Od tega so ji termin 2x tik pred zdajci odpovedali, nazadnje je bila pa že namazana z jodom na operacijski mizi, ko je zopet morala domov (brez operacije),...... Pa še kup je tega.....

Lahko se nekaj sprdate vsi zagovorniki covida. Sam ne trdim da ne obstaja in da ni nevaren. Samo zdravilo bo zelo zelo verjetno povzročilo več slabega kot ga je preprečilo (cepiva ne štejem med slabo, ker upam da bo končalo to norijo v nekem doglednem času).

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.210
9.718
113

Bolje da nehaš ja. Spomladi so ustavil vse, komplet, v eni uri. Če bi bil ti prizadet zaradi tega bi skakal v luft da bi blo veselje. Pri 15 okuženih so to nardil.

Zdaj stvar nekak šiba, in je šibala tud na vrhuncu epidemije s kok novookuženimi dnevno?

Tko da ni blo treba čist ustavit, so to nardil precej na horuk, je pa res, da so vedenja zdej mal drugačna.

• Všeč mi je
Reactions: Trigger in corsol

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.350
1.457
113

Se popolnoma strinjam. Po sili razmer sem tudi sam zadnja 2 tedna po bolnicah, kot tudi bliznji sorodnik. Clovek se ne more znebiti obcutka, da sedaj, ko ni obiskov in je vse zaprto, se dela na slabi tretjini kot prejsnja leta. Izvzeman covid oddelke. No ta sorodnik je na zalost umrl, vse kar so uspeli v 3 dneh narediti, je testiranja na covid. 4x. Zgleda nimamo vec drugih bolezni, kot covid.

Na klice ob casu za informacije tak nihce ni odgovarjal, rekord je bil 24 klicev. Po 35+ urah od sprejema noben ni vedel, kaj se z njim dogaja.

Ko se koncno dobi zdravnika na telefon, ta pravi, da je opcija sonda v nosu za hranjenje, ampak bojo morali sorodniki podpisati, ce bo do tega prislo. Naslednji dan se spet klice, medicinsko sestro je bilo sram, ko je rekla, da so zaradi praznika zdravniki predcasno odsli domov. Hkrati ji uide, da ma oseba sondo v nosu. Ob nasem zacudenju se je opravicila, ker informacije ne bi smela izdati, ni pa vedela, da tega mi ne vemo. Seveda se njej niso zato delali nobeni problemi.

Skratka se morem se znebiti obcutka, da se res dela na 30%. Pa osebni zdravniki diagnoze in antibiotike postavljajo kar po telefonu.

• Všeč mi je
Reactions: Trigger

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.052
113
300 kovidnih pacientov v UKC je povod za to da se je "moralo" ustaviti preventivo?

80 intenzivnih pacientov v Stockholmu je sesulo njihov zdravstveni sistem, pomagajo sosedne drzave.
Mogoce so zadeve malo drugacne kot si ti mislis.

• Haha
Reactions: SamSvoj

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.134
4.106
113
Zdaj se bo nalepil graf iz svedske, da se vidi kaj so to pravi ukrepi :fredi:
Zanimivo, da imajo konkretno vec okuzenih, kot prvem valu, ampak mrtvih pa manj.

To, da so pa na robu zmogljivosti ze pri 80ih na intenzivni, je pa sramota. Mi jih imamo 200+, pa nas je 5x manj, pa tko pravijo, kako je svedski zdravstveni sistem zmogljivejsi.