Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

mr_

Guru
20. sep 2007
9.437
2.784
113
Ker v nekih drugih časih jih pač razume.
Tak ljudski človek.
Čakam še da pove, kok ma rad otroke, nemške ovčarje in goseničarje.

sad

Guru
24. avg 2007
21.392
10.069
113
Čak, daj mi pomagaj razumeti. Trdiš torej, da ni lockdowna za tiste, ki želijo delati? Čeprav je uradno zaukazano, torej da poenostavimo je nek "zakon", da ne smejo delati in so tudi predpisane astronomske kazni, če kljub temu delajo? In praviš da tisti, ki želijo delati, naj delajo? Uradno spodbujaš državljansko nepokorščino proti ukrepom vlade? In osebno neodgovornost, saj tvegajo okužbo sebe in drugih...

(Drugač pa za koga naj delajo gostilne? Velika večina nas ždi doma in se kvečjemu vozimo do šihta in nazaj. Ni malic, ni večerjic, ni kosil na izletih...)
Zadnjič sem bil v Cityparku in je dejansko mesto duhov. Po eni strani je to v redu (se ljudje držijo načel), po drugi strani pa pomisliš koliko “izgube” dohodka je tukaj...

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.294
992
113
En svež primer nespoštovanja karantenskih odločb.
V družini so mama in dva sinova, en od sinov zbolel pozitiven, vsi trije dobili odločbo za karanteno. Kličejo vsak svojega delodajalca, da jih obvestijo o stanju, mama in bolni sin ni težav pri delodajalcu, drugemu sinu pa šef naroči, da dokler nima znakov okužbe mora priti delati ali pa naj se poslovi od službe.
Sedaj mulc hodi delat, reskira tudi kazen zaradi kršenja odločbe, resnica da je kužen in okuži sodelavce, ker pa že hodi okol se pa še malo v trgovini ustavi, da nabavi kar doma rabijo, in potencialno kuži naprej.

To je samo en primer, iz neposredne moje okolice. Tega je po vseh večjih in manjših podjetjih pri nas polno, pa ne samo v proizvodnji ampak tudi v režiji.

Toliko o navodilih iskrenosti vlade, delodajalcev in GZS. Važno, da so vsi drugi krivi in da je vse drugo krivo (martinovanje, 1. November, koline, garažni bifeji ...)

Ted

Guru
8. sep 2007
1.714
588
113
V družini so mama in dva sinova, en od sinov zbolel pozitiven, vsi trije dobili odločbo za karanteno. Kličejo vsak svojega delodajalca, da jih obvestijo o stanju, mama in bolni sin ni težav pri delodajalcu, drugemu sinu pa šef naroči, da dokler nima znakov okužbe mora priti delati ali pa naj se poslovi od službe.
Sedaj mulc hodi delat, reskira tudi kazen zaradi kršenja odločbe, resnica da je kužen in okuži sodelavce, ker pa že hodi okol se pa še malo v trgovini ustavi, da nabavi kar doma rabijo, in potencialno kuži naprej.

To je samo en primer, iz neposredne moje okolice. Tega je po vseh večjih in manjših podjetjih pri nas polno, pa ne samo v proizvodnji ampak tudi v režiji.

Toliko o navodilih iskrenosti vlade, delodajalcev in GZS. Važno, da so vsi drugi krivi in da je vse drugo krivo (martinovanje, 1. November, koline, garažni bifeji ...)

V tem primeru bi jaz takoj dobil znake okužbe in šel na bolniško. Take delodajalce je potrebno prijaviti ker je to njihov modus operandi tudi sicer - ko ni kriz. Razumem potrebo po delavcu, da pa nekdo zavestno skrbi za širjenje virusa je pa kaznivo dejanje.

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.210
2.691
113

VIR. oz. tole je dokaz, da se ljudje NE držijo priporočil in določil vlade.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.183
3.206
113

Lahko brez problema napišeš ime firme, da dobijo kakšen obisk....

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: SamSvoj in Matey

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.294
992
113
Primer, ki sem ga opisal je od včeraj, sem pa že pred cca 3 tedni, če se ne motim pisal o tem.
Da vlada tega ne ve ravno ne verjamem (dopuščam pa možnost), da GZS tega ne ve 100% ne verjamem, za delodajalce pa itak (mislim, da so celo dogovorjeni za ta modus operandi).
Govorim o velikih znanih slovenskih podjetjih, za te imam indice, tudi za eno manjše z cca 100 zaposlenimi enako.

Netestirane delavce, ki pa že kažejo znake okužbe, kakor tiste za katere predvidevajo da so ali bodo pa prepriočujejo, da v dobrobit podjetja ne povejo da okužba izvira iz podjetja.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
17.035
6.073
113
14 dni, do maja (leta neznanega).
Za zdaj razmere ostajajo nespremenjene, rast se je zgolj ustavila, virus pa se še vedno širi z veliko hitrostjo
What the f.ck did i just read _

Ker pa cepiva na začetku ne bo dovolj, bo verjetno treba vsaj nekatere ukrepe obdržati do sredine prihodnjega leta.

Nazadnje urejeno:

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.718
-4.336
113
14 dni, do maja (leta neznanega).

What the f.ck did i just read _

Ker pa cepiva na začetku ne bo dovolj, bo verjetno treba vsaj nekatere ukrepe obdržati do sredine prihodnjega leta.
Nekateri ukrepi bodo obdržali še dolgo potem, ko bo cepivo, dokler jih ne bodo zamenjali še bolj omejitveni ukrepi.
Demokracijo in svobodo skušajo vladujoči zmanjšat, represijo pa povečat, in virus nima nič pri tem.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.225
1.120
113
Primer, ki sem ga opisal je od včeraj, sem pa že pred cca 3 tedni, če se ne motim pisal o tem.
Da vlada tega ne ve ravno ne verjamem (dopuščam pa možnost), da GZS tega ne ve 100% ne verjamem, za delodajalce pa itak (mislim, da so celo dogovorjeni za ta modus operandi).
Govorim o velikih znanih slovenskih podjetjih, za te imam indice, tudi za eno manjše z cca 100 zaposlenimi enako.

Netestirane delavce, ki pa že kažejo znake okužbe, kakor tiste za katere predvidevajo da so ali bodo pa prepriočujejo, da v dobrobit podjetja ne povejo da okužba izvira iz podjetja.
No, jaz ne bi kar tako na pamet govoril.
Delam v večjem podjetju in ukrepi so strožji kot marsikje(,lahko zagotovim da strožji kot so bili pred časom v marsikateri bolnici!, da ne govorim o drugih dejavnostih....).
Maske, razkuževanje, loceni boxi za malico, mer.temperature, karantene, izolacije, iskanje stikov okuženih, sestanki preko skypa, ukinitev avtomatov za kavo, v zadnjem času hitri testi, .....pa še kaj sem pozabiil.
Okuzeni so, vendar nekih internih prenosov, mislim, da do sedaj ni bilo.
Seveda ljudem preseda vseskupaj ampak bolj ali manj se tega drži(-jo,-mo).

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.134
4.106
113

Trenutno kužni štirje odstotki prebivalcev

Ce so trenutno kuzni 4% prebivalstva, kuzen si pa 10 dni, pomeni, da se na dan okuzi 4%/10dni, to je 0.4% prebivalstva. Jaz sem par dni nazaj ocenil 0.5% do 0.75%/dan.
Po mojem mnenju je 4% prenizka stevilka, ampak ok.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.231
3.587
113
Marlbor
tistih, ki so že bili okuženi, je pa dosti več, nekje 18 odstotkov, se pravi skoraj potem že gremo proti četrt milijona."
18% od 2 milijona je 360.000, mimogrede. To je krepko čez 1/3 milijona, ne pa da gremo proti četrt milijona.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.718
-4.336
113
Zato, ker je vladajočim v diktaturi najlepše. Zakaj torej nebi zategnili uzde, toliko, da se narod ne pobuni, če se to da?
Kaj pa misliš da Kimu manjka v diktaturi?
Pa kaj je manjkalo Saddamu, pa Noriegi, pa Idi Aminu?
haha prav nič.
Bolj narod na kratko držijo, bolj jih narod časti in spoštuje. Delajo pa kar jim paše.

alpa v preteklosti, kaj je manjkalo absolutističnim vladarjem, kolko so to morali imet denarja, da so zgradili recimo Versailles, Schonbrunn, Zimski dvorec in Carsko selo... ..z opremo, kipi, slikami seveda...medtem ko je narod stradal?

Ted

Guru
8. sep 2007
1.714
588
113
Zato, ker je vladajočim v diktaturi najlepše. Zakaj torej nebi zategnili uzde, toliko, da se narod ne pobuni, če se to da?
Kaj pa misliš da Kimu manjka v diktaturi?
Pa kaj je manjkalo Saddamu, pa Noriegi, pa Idi Aminu?
haha prav nič.
Bolj narod na kratko držijo, bolj jih narod časti in spoštuje. Delajo pa kar jim paše.

alpa v preteklosti, kaj je manjkalo absolutističnim vladarjem, kolko so to morali imet denarja, da so zgradili recimo Versailles, Schonbrunn, Zimski dvorec in Carsko selo... ..z opremo, kipi, slikami seveda...medtem ko je narod stradal?

V modernem kapitalizmu, ki bazira na dolžniških inštrumentih, državnem intervencionizmu in mnenjih bonitetnih hiš je to slaba argumentacija. Hišica iz kart se hitro sesuje in vsakokratna oblast se lahko hitro poslovi, za sabo pa pusti večgeneracijski dolg in gospodarsko opustošenje. Nihče ne bo gledal morebitnega avtokrata če ne bo gospodarskih temeljev v državi - in brez svobodnega gospodarstva jih ne more biti.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: SamSvoj in tomi