Covid-19 Covid-19 in zmedeni starši/šolarji/uČiteLji

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
No tle je kapitlno zajebu ministrstvo. Cajta je blo vec kot dovolj, da bi dorekl eno literaturo za vsak predmet predmetne stopnje, in bi vsak ucitelj posnel 4 ure (1 za vsak letnik) predavanj. Pa je cel let pokrit.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
1603171131108.png

• Všeč mi je
Reactions: sousis in ncnifrej

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Pa se neki glede zooma. Zoom omogoca snemanje v cloud, kjer je po tem zlo na izi delit z ucenci. Seveda ta verzija od arnesa katero imajo ucitlji na voljo ne omogoca tega, ceprav bi to resilo precej problemov.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Kakšna verzija od Arnesa?
Ma Arnes kakšno svojo različico Zooma? Ne da bi vedel.
Zoom ima par razlicnih paketov katere lahko narocis. Ta ki jo ima zakupljen arnes nima record to cloud funkcije.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
To za Zoom vem.
Zdaj sem šel pogledat in sem res našel inforamcije na Arnesovi strani.
Močno sumim, da tega (vsaj na šoli od tamale) ne uporabljajo.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.531
854
113
+ a resno da se morajo za zoom pa teamse učit? 99% njih računalnik dnevno uporablja, imajo FB, messenger, viber,... kar je praktično isto... Res žalostno, da se to zagovarja...

Jaz tudi nisem nikoli zooma pa teamsov uporabljal do korone, pa tudi nisem imel izobraževanj...
Uporabljat Zoom je mnogo več kot pritisniti Host meeting gumb. Gre za organizacijski problem., in zdi se, da je ideja, naj se vsi učitelji učijo na vseh učencih.

• Všeč mi je
Reactions: gr69

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.514
5.057
113
V naši OŠ so naredili takoj v začetku leta en tehniški dan na temo tehnologije šolanja na daljavo, učitelji pa so imeli izobraževanje na daljavo. Tako, da so se verjetno kar pripravili. Izvajajo pa malo mešano. Nekaj je zoom-a, nekaj pa samostojnega dela. In to se mi zdi tudi smiselno, ker tudi v razredu ni 45 minut predavanja v eni uri. Za zoom predavanje se mi zdijo vključene kamere otrok brezveze, ker bo šla po zlu prepustnost. Učitelj pa bo vseeno težko videl, komu se z obraza vidi, da ne razume. Tudi mi pri poslovnih delavnicah kamere običajno izklopimo. Saj gledaš tisto, kar ti nekdo prezentira in ne fac drugih.
Problem je gotovo še zmeraj infrastruktura. Računalniki so majhen problem, velik pa je internet. Še zmeraj smo precej daleč od tega, da ima večina stanovanjskih enot spodobno linijo.
Zadnjič sem (ilegalno) peljal študente, ki študirajo drugi letnik tehnične smeri v drugi regiji. Predavanja so preko teamsov, kamere izklopljene. Avditorne vaje v manjših skupinah so kamere večino časa vključene. Laboratorijske vaje so na faksu. Predvidevam, da če jim razglasitev epidemije prepreči izvajanje laboratorijskih vaj, pač takega predmeta ne bo možno opraviti. Enostavno se vse na daljavo ne da, ker rabiš specializirano opremo.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.515
1.105
113
Obišči stran
Uporabljat Zoom je mnogo več kot pritisniti Host meeting gumb. Gre za organizacijski problem., in zdi se, da je ideja, naj se vsi učitelji učijo na vseh učencih.

Pa dobro, enako je bilo pri nas pa še marsikje. Pa ni nobenih problemov, vsi sestanki in izobraževanja preko teams/zoom/webex,... skype recimo se je pa precej opustil.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.400
1.405
113
Ja, ampak delat video konference z OŠ je meni čisto mimo. Še odrasli zamujajo na sestanek, pa se priklopijo in jim nekaj ne dela, ali bi malo pozdravili kolege na drugem koncu slovenije. Sedaj pa si predstavljaj delati to z osnovnošolci, ki v večini nimajo interesa in bi bili raje na igricah ali kje zunaj. Ob dogovorjeni uri rabiš ene 15 minut, da pridejo vsi gor, potem še enih 5 minut, da se umirijo, potem pa imaš pod pogojem, da vsem vse dela ene 25 minut, da z njimi predelaš snov, ki bi jo v šoli predelal v 45 minutah. Ne gre to. Srednješolci so verjetno druga pesem, pa logično zainteresirani osnovnošolci, ampak takih imaš v vsakem razredu mogoče 10%.
Da ne govorimo o problemih v okolici mest, na podeželju, kjer imajo eni internet s tako hitrostjo, kot smo jo imeli v mestih pred 15 leti.
Ministrica in njeni nimajo pojma, kaj se dela na šolah, s čem se otroci vsakodnevno srečujejo in čeprav sem zagovornih dela od doma, so se tokrat res mimo odločili in je bilo to zaprtje šol nepotrebno, predvsem pa nedogovorjeno s tistimi, ki tam delajo.

• Všeč mi je
Reactions: nacek in gr69

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.571
4.721
113
Na naši šoli že pripravljajo teren, da se otroci (1 - 5. razred) po počitnicah NE vračajo v šolo, torej bo delo od doma. Za zelo dolgo časa. Ampak teren se ne pripravlja v smislu učenja otrok orodij, učenje učiteljev, prirpave tehnike, itd. Pripravlja se samo v smislu besed, da bodo doma.

Če je bilo lansko leto do marca že precej pokrito in so do konca šolskega leta bolj "hvatali krivine" v začetku tega pa lovili zamujeno, me sedaj kar resno skrbi kako bo, ker bo očitno več ali manj vsaj pol šolskega leta, še raje pa celo oddelano od doma. Šola je vaška in žal ravnatelj in mnogi učitelji (bolj učiteljice) niso na nivoju, da bi nudili kvaliteten pouk preko spleta. Poleg tega se bo mirno pričakovalo, da bodo starši spet doma in nudili vso pomoč ob svojih službah.

Nedopustno. Pa me ne skrbi za moje, ampak za mnoge druge otroke pa, ker so močno nazadovali že v prvem valu.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.514
5.057
113
ribicija : dvomim, da je v normalni šolski uri več kot 30 minut zbranega dela pri najboljših učiteljih. Tako, da bi bilo 25 minut resnega dela povsem spodoben rezultat in na koncu še več, če otroci dobijo samostojne naloge na osnovi tega. Res pa je, da so otroci različno sposobni in zavzeti za nek predmet in še zdaleč vsi ne morejo rešiti samostojnega dela brez "policijskega" nadzora in pomoči.
Če bo zaprtje za kak teden, ne bo hudega. Bodo malo potrenirali in bo naslednje zaprtje spet bolje. Če pa bo trajalo v kosu več kot en mesec, pa bo sranje. Vsekakor ukinitev šole za nižje razrede naredi hude probleme staršem. Tudi počitnice sredi leta od nekdaj niso najbolj prijazna ideja za starše. So pa za zaposlene v šolstvu.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.577
2.390
113
Pomurje
Še vedno trdm, da bo se morala zgoditi ulica. Ali pa naslednje šolsko leto ponovit iste razrede.
In to naj povejo "danes", da vem otrokom rečt, da od "jutri" naprej si služijo kruh.

Do 1. septembra 2021 ne bodo posedali doma!

• Všeč mi je
Reactions: zoom

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.571
4.721
113
ribicija : dvomim, da je v normalni šolski uri več kot 30 minut zbranega dela pri najboljših učiteljih. Tako, da bi bilo 25 minut resnega dela povsem spodoben rezultat in na koncu še več, če otroci dobijo samostojne naloge na osnovi tega. Res pa je, da so otroci različno sposobni in zavzeti za nek predmet in še zdaleč vsi ne morejo rešiti samostojnega dela brez "policijskega" nadzora in pomoči.
Če bo zaprtje za kak teden, ne bo hudega. Bodo malo potrenirali in bo naslednje zaprtje spet bolje. Če pa bo trajalo v kosu več kot en mesec, pa bo sranje. Vsekakor ukinitev šole za nižje razrede naredi hude probleme staršem. Tudi počitnice sredi leta od nekdaj niso najbolj prijazna ideja za starše. So pa za zaposlene v šolstvu.
Realno so te krompirjeve počitnice letos neumnost. Tako ali tako naj ljudje ne bi hodili nikamor (pustimo bedake na vladi, ki vpijejo, da bodi doma, po drugi strani pa držijo odprte hotele in upajo na cekine), torej si zaprt doma in na "počitnicah", starš pa dopust za varstvo in isto ždi doma. Lahko bi potegnili šolo kar naprej in zgoščeno delali do maksimuma, dokler bo mogoče. Če bi se pojavila potreba po zaprtju šol (samo v primeru hude epidemije v šolah, kar se do sedaj NI zgodilo) bi imeli kar nekaj dni šole narejene že "na zalogo" in ne bi bilo potrebno preiti takoj na šolanje od doma. S tem bi si kupili čas in zmanjšali neučinkovito šolanje od doma na minimum.

Sicer sem mnenja, da je zapiranje šol za mlajše popolna bedarija. Okuženi so povsod, a čudežno šole tečejo naprej brez težav in z veliko manj okuženimi kot pri klasični zimski sezoni prehladov. A pričakovati od vlade pametne odločitve je iluzorno.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.514
5.057
113
Meni so bile krompirjeve počitnice vsako leto neumnost. V tem času v našem podjetju praviloma nimamo dopustov. Sploh pa ne moremo brez toliko ljudi, kot ima šolske otroke. Tudi vreme v tem času ni najbolj prijazno, da bi človek sploh kam šel.
Osebno sicer nimam nobenih težav dopusta preživeti doma. Je hitro precej bolj bogata izkušnja kot poletno crkovanje nekje na svojih 4-ih metrih hrvaške obale.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.066
878
113
Pri tamali so so na Zoomu združili paralelki, tako da.....

Maš prav in se strinjam. Za stanje so odgovorni vodstveni kadri. Povsod je tako.
Dost žalostno že to, da ti prvi dan šole na daljavo odpizdi Arnesov sistem. Saj so ja spomladi imeli generalko in par mesecev za priprave. Najbrž jih je presenetilo.

Pri nas imamo na šoli zdej eno leto novo vodstvo. Stvari, kjer se ravnatelj zna sam zmenit (zrihtal je okna, streho, kolesarnico, po ne vem koliko letih je zadeva pobeljena, vhod...) - te stvari laufajo, mu gredo.. "probleme", ki sem jih imel z mulcem - sva resila v 2 sestankih (prvic kaj bi rad&kaj bomo nardil.. drugic pa update).. reces lahko samo "vau kapo dol... oz. kva za vraga je prejsnji delal 3 mandate".

Šola na daljavo je pa kaos (sploh če primerjam kako delajo druge šole). Mal imam na sumu, da ima v zbornici premočen "sindikat" in da gospe "nočejo.. jim ni treba..". in ko sem povprasal kako bo na soli s temi zoomi/urniki .. organiziranim in tempiranim delom na daljavo sem dobil "... to je pa na strani učiteljev.. se bodo sami odločali..."... in dobiva naloge v solski moodle.. kaj dela - moram pa se pogledat... prvo rundo je bilo 0 od 0.. krneki

Btw - obstaja kje kakšno uradno navodilo / minimalni standard s strani Ministrstva kako naj bi pouk na daljavo potekal? Vse kar sem zasledil so bili A/B/C modeli...

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Mislim kaksne pišete. Šolski siszem je itak zgresen. To da bo neka skoda? Ne ker jih bodo naucili samo kar je nujno in ne bo balasta.

Počitnicesi pa razlagam da imajo malo frej od šole ter da so s starši magari doma. Spet obsedenost da se mora kam it.