Covid-19 Covid-19 in zmedeni starši/šolarji/uČiteLji

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
Ne pretiravaj, nismo samo črno beli ampak tudi vseh odtenkov in barv vmes.

Vseeno je glede tega bistveno lažje, če ima otrok sorojence, petletni edinec ne more bit sam, če pa ga pustiš recimo z enim ali dvema starejšima (npr. 8 in 9 letnikom) pa praktično od štarta dela stvari bolj samostojno, se uči od starejših, brez da bi mu stari ves čas asistirali. Ampak ajde, nimajo vsi te sreče ali pogojev ali česa tretjega da bi imeli toliko otrok kot si jih želijo.

• Všeč mi je
Reactions: Hondi in AndY1

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Se strinjam deloma, da je res drugače in lažje če jih je več. Sam 9 letnik, tudi edinec, bi pa moral bit že tok daleč samostojen, da je lahko sam doma. Moje skromno mnenje.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Sej je sama doma, ni pa se bila sama 9 ur, torej od 6ih do 15ih in da bi bilo tako vsak delovnik.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
9 letnika brez težav pustiš samega doma, seveda pa ne prvič in tukaj imaš ti težavo, ker ni tvoj otrok še ničesar delal samostojno.

Kuhamo pa pri nas vsak dan tud brez corone in moji otroc znajo samostojno kuhat že od dosti prej kot 9.leta, tko da sam v tem smislu nisem nič iztrošen, pa se kle okol mene šolajo trije otroc.

Tudi dojenčka lahko pustiš "brez težav" doma. Kaj to povleče za sabo je pa drug problem.

9 letnik je nekako 3 razred osnovne šole. Vi bi ga pustili doma 8+ ur, 5x tedensko samega? S tem, da se pričakuje da bo šola na daljavo tekla, da si bo nekaj skuhal, po možnosti ne "zakuril" bajte?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Ne bom komentiral, ker hiperventiliraš. Prva triada gre v šolo. Tako da govorimo o četrtošolcu/ki in pri teh letih bi se otrok moral znat sam uštimat. Ni idealno, je pa izvedljivo, seveda postopoma. A med počitnicami pa 2 mesca dopusta tolčete?

• Všeč mi je
Reactions: Romzi, 8888 in tomi

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Tudi dojenčka lahko pustiš "brez težav" doma. Kaj to povleče za sabo je pa drug problem.

9 letnik je nekako 3 razred osnovne šole. Vi bi ga pustili doma 8+ ur, 5x tedensko samega? S tem, da se pričakuje da bo šola na daljavo tekla, da si bo nekaj skuhal, po možnosti ne "zakuril" bajte?
Lani poleti, 9 in 11 let. Kar sta bili med počitnicami doma, sta bili sami.
Malo smo se pomenili o zadolžitvah in časovno omejili dostope (TV, internet) :norec: pa je šlo. Še pes je bil vesel.

pipo

Majstr
19. mar 2008
932
444
63
Za vrtce upajo da starši ne bodo vpisali niti 50% otrok :).

Ne bo se izšlo... to še bo šmorn ratal...

• Všeč mi je
Reactions: 8888

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.968
6.585
113
Ne vem, če kdo še kaj upa... Zdele je vsaka panoga dobila neka navodila in za svojo lahko rečem - neizvedljivo. A kdo izmed vas dela kje v kaki, kjer ste dobili zahteve ali priporočila, kjer bi človek imel občutek, da je to sestavljal nekdo, ki mu je kaj jasno?

To je zdaj pač tako, da so neka nerealne spise ven dal, pol bo pa vsak sam sebi prepuščen, da naredi po svoji pameti in zmogljivosti. Saj ne vem, če je sicer to bolj neumno v dani situaciji, ampak fino bi pa vseeno bilo, če že ne pričakovano, da temu ne bi bilo tako.

pol3ni

Fizikalc
10. jan 2011
356
239
43
Idrija
Skoraj pri vseh navodilh je res tako,da v praksi niso izvedljivi.Pri vseh panogah je,da ali organizacijsko,prostorsko,kadrovsko ali pa finančno ni možno.Tudi učenci brez odmorov.
Me prav zanima ja

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Od daleč jasno, da ni izvedljivo, a to ne bo motilo inšpekcije pri kaznovanju :evil:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
To je pa tako, ko je tako tezko sestopiti s te lojtre ukrepov. Lahko je vse zapret. Odpiranje je pa jeba, ker je ekonomija tako dobro naoljena mašina, ki je ne mores zagnati ne da bi zagnal vse skupaj in pri tem upati, da nisi v vmesnem casu naredil prevelike skode (kar smo ze jo, zdaj ni vec poti nazaj).

sousis

Guru
16. nov 2019
1.604
1.080
113
Je pa to dokaj tipično za način delovanja v tej državi... Daš neke neživljenjske ukrepe, za katere je jasno, da se jih nihče ne bo držal, ampak si si ti s tem umil roke in so krivi tisti, ki ukrepov ne izvajajo.

Smilijo se mi učiteljice/-i in vzgojiteljice/-i, ki se bodo za brezveze nervirali okrog teh ukrepov.

• Všeč mi je
Reactions: Trigger in Cash

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.425
2.583
113
Ukrepi dani na hitro.
Odpravlajo se per partes in zgubijo povezavo z ostalimi povezanimi v relanem življenju.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.533
4.645
113
Pa saj je na vseh področjih tako. Napišejo neživljenjska (nora) navodila, da pokrijejo sebe. Potem se jih popljuva in javijo, da naj se navodila upoštevajo življenjsko. Potem čez čas spustijo merila. In potem pošljejo inšpektorje, ki so bolj papeški od papeža. Enako dela prav vsak oddelek javnega nadzora.

Kar mene zanima je to, da so s tem dali vedeti, da je 9 letnik (4. razred OŠ) sposoben biti VSAK DAN sam doma 9 ur in se uspešno šolati na daljavo. Ta del mene moti, ker tudi, če izpustimo šolanje, ki ga bo opravil popoldan, velik procent 9 letnikov pač ne more biti vsak dan 9 ur v kosu sam doma. V teoriji je mogoče marsikaj, v praksi pa je že skoraj protizakonito. In, če bo šlo kaj narobe v tem času ko je bil sam doma, bo vsemi državnimi inštitucijami po glavi dobil starš.

In še posebej me moti, da omenjajo to možnost še od septembra naprej, kar pomeni, da jim je takole čisto ok.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.533
4.645
113
Meni se res smilijo vsi starši otrok do 5 razreda (okvirno). Iz dneva v dan so v borbi varstva otrok doma, dela od doma (če se da), nezadovoljnega delodajalca, če te ni, konkretno znižanih plač ali porabljenega dopusta (prisila), skratka tolče se jih na vseh nivojih. Pri tem pa glavne dodatke dobiva študentarija, upokojenci in brezposelni.

Potem pa ko končno pride nekaj odrešitve vsaj za nekatere z obnovitvijo varstva, šolanja otrok, bodo iz dneva v dan v strahu ko bo nek minorni izbruh nekje povzročil ponovno zaprtje vsega. In temu sledi še poletje, ko so otroci spet doma, tokrat brez organiziranih varstev, brez dopusta (ki ga je večina morala dati že sedaj za kritje ždenja doma), skratka...ko bo naslednjič država črknila kaj o nizki nataliteti naj sebe pogleda v ogledalo.

Seveda tu nimajo težav vsi s starimi starši ki varujejo otroke noč in dan in je enako tudi sedaj, ker se požvižgajo na Covid, kot so se na ostale zimske bolezni.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Vprašanje:

do kdaj bo veljalo teh 80% plače za varstvo otrok? Do 18ga? In do katerega leta velja, sklepam, da za 4 in 5ti razred OŠ ne?