Covid-19 Covid-19 in zmedeni starši/šolarji/uČiteLji

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.554
4.707
113
Problematično je to, da so otroci jebivetri in to z veliko začetnico. Poleg tega nimajo nobenega odraslega občutka, kdaj je kaj narejeno dobro in kdaj ne. Njim je vse hitro dobro in ok, če se sploh lotijo naredit. Tu govorim o otrocih starih okoli 10 let, ne 15+.

Starši so doma ugotovili, da otrok sam od sebe naredi vse na pol, če sploh. In s tem bo šolo komaj naredil, kar seveda ne gre skupaj z "vsi odlični" mantro. Zato starš prevzame vlogo učitelja in polovico vloge otroka, da bo ja vse narejeno po odraslih standardih in bo otrok izpadel odličen. Vem, ker vidim izdelke sošolcev mojih otrok.

Sedaj imaš doma starše, ki opravljajo svojo službo, učiteljevo službo in polovico otroške službe poleg klasičnih starševskih in zakonskih nalog. Preveč? Vsekakor in razpoke se že kažejo na vseh koncih. Dodaj negotovost prihodnosti in finančne težave pa imaš kotel, ki bo vsak čas eksplodiral. Marsikje že tudi je.

Država pa sanja o takem stanju še mesece in leta.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Otrok/mladi/študent/učitelj ima pravico do brezplačnih mikrosoft programov z namenom izobraževanja!

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.399
1.405
113
Otrok/mladi/študent/učitelj ima pravico do brezplačnih mikrosoft programov z namenom izobraževanja!
Ima samo je problem, da so na nekaterih šolh računalničarji toliko štorasti, da nimajo urejenih AAI računov in otroci ne dobijo teh dostopov. Je pa dejansko urejeno za šole zastonj celotni Office 365 paket z nebroj dodatki, nekateri pa imajo dodatno tudi Google business paket vklopljen, tako da otroci uporabljalo njihove vsebine brez dodatnih reklam, ipd..

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.925
9.494
113
Problematično je to, da so otroci jebivetri in to z veliko začetnico. Poleg tega nimajo nobenega odraslega občutka, kdaj je kaj narejeno dobro in kdaj ne. Njim je vse hitro dobro in ok, če se sploh lotijo naredit. Tu govorim o otrocih starih okoli 10 let, ne 15+.

Starši so doma ugotovili, da otrok sam od sebe naredi vse na pol, če sploh. In s tem bo šolo komaj naredil, kar seveda ne gre skupaj z "vsi odlični" mantro. Zato starš prevzame vlogo učitelja in polovico vloge otroka, da bo ja vse narejeno po odraslih standardih in bo otrok izpadel odličen. Vem, ker vidim izdelke sošolcev mojih otrok.

Sedaj imaš doma starše, ki opravljajo svojo službo, učiteljevo službo in polovico otroške službe poleg klasičnih starševskih in zakonskih nalog. Preveč? Vsekakor in razpoke se že kažejo na vseh koncih. Dodaj negotovost prihodnosti in finančne težave pa imaš kotel, ki bo vsak čas eksplodiral. Marsikje že tudi je.

Država pa sanja o takem stanju še mesece in leta.
Sej veš, odrasel občutek in občutek za odgovornost se gradi od zelo zgodnjih otroških let. Jebivetra so si naredil starši. Noben od mojih ni in ne bo odličnjak. Jih pa lahko brez problema pustim doma en teden z budgetom za hrano, pa ne bodo ne lačni ne žejni in ne bodo jedli vse dni halo pice. Niti pod točko razno pa ne sedim z nobenim za mizo in ne mislim namesto njega/nje. To je isto, kot bi lačnemu ob jezeru lovil ribe dan za dnem, namesto da bi ga ribe naučil lovit.

jello

Guru
22. sep 2008
10.241
3.891
113
Jaz sem svoje plakate naredil. Če bo pa otrok s svojim zmazkom (v konkurenci s starši ostalih) zadnji v razredu, bo pač zadnji. Ampak v praksi ni pol tako hudo. Nekateri imajo vse topshit, čeprav otrok ne zna žlice v roki držat, nekateri vse sami, večina pa nekje vmes, torej naredi otrok, starš pa mal pomaga če je treba.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.099
4.096
113
Jih pa lahko brez problema pustim doma en teden z budgetom za hrano, pa ne bodo ne lačni ne žejni in ne bodo jedli vse dni halo pice.
9-letnika(ce) ne mores pustiti samega doma.

Treba je delati (od doma) in to oba, šolati otroka (tisti pdf, ki ga dobimo 1x na teden, kjer pise, katere naloge je treba za ta teden narediti v DZ ne stejem za solanje), kuhati (doma ni menze) in to vsak dan in to cim bolj zdravo in domace.
Po 2 mesecih se ze iztrosis, se posebej, ko vidis, da bo tako se vsaj 4 mesece.

Kaj bo jeseni, ko bo drugi val, raje ne pomislim.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.925
9.494
113
9 letnika brez težav pustiš samega doma, seveda pa ne prvič in tukaj imaš ti težavo, ker ni tvoj otrok še ničesar delal samostojno.

Kuhamo pa pri nas vsak dan tud brez corone in moji otroc znajo samostojno kuhat že od dosti prej kot 9.leta, tko da sam v tem smislu nisem nič iztrošen, pa se kle okol mene šolajo trije otroc.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ja tukaj se vidi kdo otroka zavija v vato in kdo ga pripravlja za življenje.
Pri 10 letniku lahko samo gledaš kaj si ga naučil ker vzgoja s začne že dosti predtem. Tako da ne jopat da vaš otrol nič ne ve.

• Všeč mi je
Reactions: 8888

jello

Guru
22. sep 2008
10.241
3.891
113
Ne pretiravaj, nismo samo črno beli ampak tudi vseh odtenkov in barv vmes.

Vseeno je glede tega bistveno lažje, če ima otrok sorojence, petletni edinec ne more bit sam, če pa ga pustiš recimo z enim ali dvema starejšima (npr. 8 in 9 letnikom) pa praktično od štarta dela stvari bolj samostojno, se uči od starejših, brez da bi mu stari ves čas asistirali. Ampak ajde, nimajo vsi te sreče ali pogojev ali česa tretjega da bi imeli toliko otrok kot si jih želijo.

• Všeč mi je
Reactions: Hondi in AndY1

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.925
9.494
113
Se strinjam deloma, da je res drugače in lažje če jih je več. Sam 9 letnik, tudi edinec, bi pa moral bit že tok daleč samostojen, da je lahko sam doma. Moje skromno mnenje.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.099
4.096
113
Sej je sama doma, ni pa se bila sama 9 ur, torej od 6ih do 15ih in da bi bilo tako vsak delovnik.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
9 letnika brez težav pustiš samega doma, seveda pa ne prvič in tukaj imaš ti težavo, ker ni tvoj otrok še ničesar delal samostojno.

Kuhamo pa pri nas vsak dan tud brez corone in moji otroc znajo samostojno kuhat že od dosti prej kot 9.leta, tko da sam v tem smislu nisem nič iztrošen, pa se kle okol mene šolajo trije otroc.

Tudi dojenčka lahko pustiš "brez težav" doma. Kaj to povleče za sabo je pa drug problem.

9 letnik je nekako 3 razred osnovne šole. Vi bi ga pustili doma 8+ ur, 5x tedensko samega? S tem, da se pričakuje da bo šola na daljavo tekla, da si bo nekaj skuhal, po možnosti ne "zakuril" bajte?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.925
9.494
113
Ne bom komentiral, ker hiperventiliraš. Prva triada gre v šolo. Tako da govorimo o četrtošolcu/ki in pri teh letih bi se otrok moral znat sam uštimat. Ni idealno, je pa izvedljivo, seveda postopoma. A med počitnicami pa 2 mesca dopusta tolčete?

• Všeč mi je
Reactions: Romzi, 8888 in tomi

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Tudi dojenčka lahko pustiš "brez težav" doma. Kaj to povleče za sabo je pa drug problem.

9 letnik je nekako 3 razred osnovne šole. Vi bi ga pustili doma 8+ ur, 5x tedensko samega? S tem, da se pričakuje da bo šola na daljavo tekla, da si bo nekaj skuhal, po možnosti ne "zakuril" bajte?
Lani poleti, 9 in 11 let. Kar sta bili med počitnicami doma, sta bili sami.
Malo smo se pomenili o zadolžitvah in časovno omejili dostope (TV, internet) :norec: pa je šlo. Še pes je bil vesel.

pipo

Majstr
19. mar 2008
943
455
63
Za vrtce upajo da starši ne bodo vpisali niti 50% otrok :).

Ne bo se izšlo... to še bo šmorn ratal...

• Všeč mi je
Reactions: 8888