Cerkvena 'glasbila', da jim mater #¨$?#em...

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
50
LJ
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Delat pojdi! To ti zvon sporoča. Prispevaj še ti vsaj malo k rešitvi te recesije! (Se bojim da jo še niti občutil nisi!)

Da ti ne bom ta zvon jaz nekam nabil. Delam po 250 ur na mesec, za 900€. Če pa kdo rabi it delat, so pa to dejansko kaplančki in župniki, ki jih ti zagovarjaš, mutombo. Shame on you.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne gre za tisto.
Gre za kulturo, ki jo živimo najmanj 500 let.

Podoben efekt, kot naselja okoli uspešne tovarne. Najprej je bila tovarna, nato naselja okoli nje, potem pa razne luksuzne zahteve, za katere povzročitelj (tovarna) ne more odgovarjati. Saj, razvoj mora iti naprej, vendar ... !!

Lahko bi pa z odlokom prepovedali zvonenje. Zgodovinsko gledano res nima več neke funkcije, je pa kar pomemben del kulture.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Nekoč smo takšno prepoved povzročanja hrupa že imeli v predpisih, vendar je Ivanova vlada "popravila" zakon oz. pravilnik in so kot izjemo vnesli cerkvene zvonove.

Za nameček pa je izražanje nestrinjanja z zvonenjem na nek način oviranje verskih obredov in po 314. členu kazenskega zakonika kaznivo dejanje. Go figure.
smirk-1.gif

Če omejitev jakosti zvoka temelji na zakonu, ni možno govoriti o kaznivem dejanju.
Samo izražanje nestrinjanja kot tu na forumu pa ni kaznivo, razen mogoče zgoraj kakšen prispevek o bazuki.

Na cerkveno zvonenje je potrebno gledati kot na moteč zvok/hrup, podobno kot če sosed s fleksarco ponoči brusi ograjo.

Pač zvonijo malo manj močno, saj se da, marsikaj se da narediti, da ljudje živimo v sožitju.

V tujini imajo to "urejeno".
http://www.mladina.si/dnevnik/20-08-2010-cerkveno_bobnenje/

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ne gre za tisto.
Gre za kulturo, ki jo živimo najmanj 500 let.

Podoben efekt, kot naselja okoli uspešne tovarne. Najprej je bila tovarna, nato naselja okoli nje, potem pa razne luksuzne zahteve, za katere povzročitelj (tovarna) ne more odgovarjati. Saj, razvoj mora iti naprej, vendar ... !!

Lahko bi pa z odlokom prepovedali zvonenje. Zgodovinsko gledano res nima več neke funkcije, je pa kar pomemben del kulture.

Kakšne kulture? to je verska zadeva, razen če pozvoni ura na zovniku.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik franci pravi:
Zdej pa ne vem več, kaj se tem katoliškim talibanom dogaja. Nedelja, ko naj bi se človek naspal, spočil ipd,... ne, že ob 7h zjutraj me iz postelje vrže 'glasbilo' cerkve v Mostah. Si mislim OK, potrpet teh 5 minut, pa bo spet mir. Napaka. Začnejo pritrkavat. Jaz VTF že spet. Nato to nadaljujejo do cca 8:30. Takrat pa zopet nabijanje z vsemi zvonovi in kasneje zopet pritrkavanje. Dejansko tja do 12h ni bilo miru z njihove strani, zanima pa me, če že unih 100 faranov, ki obiščejo te maše, ali je vredno zaradi njih praktično hebat v glavo 1000+ ljudi v sosesčini? So mar nadrasa, mi pa plebejci? V bistvu se ne bom čudil, če se nekega dne nekomu 'sname film' in uporabi 'hišno' bazuko, ker tole je čisti teror nad prebivalci. Ali se bo končno kak vplivnež spravil na zakon o tovrstnih 'glasbilih'?

No tko, malce sem stresel gnev
grin1.gif

Aja, a prodaja kdo kak težji kos orožja? Bazuko naprimer
grin1.gif

nisem bral odgovorov.

ampak sklepam:
napačen forum
napačen dan
napačna ura

o teh težavah se raje pomeniva v živo, ali na ZS. poznam enga, k cvika zvičniške kable. model je v dobrepolju uspešen. enkrat je celo un lulček v zvonu uspel zavezat v deke.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.281
7.053
113
pri taščici
softi;
tisti lulček v zvonu je "kembel"
wink-1.gif

Nekdo je pisal da po elektirfikaciji zvoni bolj naglas.
Da bi samo to vplivalo na jakost zvonjenja močno dvomim......
franci: na fužinah živim 200m od cerkve, ki pa nima (še) zvonov. Imamo pa drugačne "zvonove" ponavadi kar sredi noči, kar pa za nedeljo zjutraj ob 7 ne morem rečt.
Če se še kdaj selim, imam še nekaj pogojev ki jih bo lokacija morala imeti....

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V Mladininem članku je nekaj uporabnim informacij:
1.) pogovori se z župnikom
2.) daj jim kontro s svojim zvonjenjem (medtem ko ima vodja obreda kaki govor...)
3.) ker je zvonjenje baje glasba, jim daj kontro s kako Metallica-o (ali bolj hard zadevami)

Rabljeni "hajfič" se dobi že za mali denar.

PS: Pri točkah 2 in 3 si lahko še kako vero izmisliš, če bodo rekli, da hrup lahko delajo le verniki...

PPS: Čim prej džamijo. Ko bodo tam prepovedali njihovo dretje, bo komot šlo tudi prepovedat krščansko dretje. (pod šibko predpostavko, da obstaja v RS pravo)

Nazadnje urejeno:

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Katolibanski objekti so prišli na naša tla šele s pokristjanjevanjem in s tem je povezan tudi hrup, ki ga danes proizvajajo zvonovi.
Nekoč smo takšno prepoved povzročanja hrupa že imeli v predpisih, vendar je Ivanova vlada "popravila" zakon oz. pravilnik in so kot izjemo vnesli cerkvene zvonove.

Sedanja rdeča vlada ima začuda preveč drugega "dela", da bi uredila nemaren hrup.

Zanimivo, da v Italiji ni debate, z napravo izmerijo hrup in uvedejo sankcije.

Podobno je tudi v drugih državah.
V Nemčiji so pred časom imeli neko afero in je Cerkev fasala kazen, ker je namerno zvonila v času neke prireditve, da je prekinjalo govor.

Ja, 'šele' v 8. stoletju nekje se je pojavila tu cerkev, kar je bilo 'samo' nekje 600 let prej, preden je prišlo do prve meni znane omembe besede Slovenci, za omembo besede Slovenija pa je bilo treba počakati 'samo' še nekje 400 let...
grin1.gif

P.S.: sem bil skrajno velikodušen in kot cerkve nisem starorimskih škofij, ki so obstajale pred prihodom slovanov...je pa res, da je bila njega dni cerkev še malo bolj, recimo temu enotna, in se ni delila na rimokatoliško, protestantsko in pravoslavno...no zvonovi so pa bili že davno davno...
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.479
5.680
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
PPS: Čim prej džamijo. Ko bodo tam prepovedali njihovo dretje, bo komot šlo tudi prepovedat krščansko dretje. (pod šibko predpostavko, da obstaja v RS pravo)

Ja pa jade....te že vidim kako boš med prvimi s svojo šum šum jedino k bosta kleklala pod toranjom k se bom Hođa dru dol na vaju
tongue-1.gif

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
V Mladininem članku je nekaj uporabnim informacij:
1.) pogovori se z župnikom
2.) daj jim kontro s svojim zvonjenjem (medtem ko ima vodja obreda kaki govor...)
3.) ker je zvonjenje baje glasba, jim daj kontro s kako Metallica-o (ali bolj hard zadevami)

Rabljeni "hajfič" se dobi že za mali denar.

PS: Pri točkah 2 in 3 si lahko še kako vero izmisliš, če bodo rekli, da hrup lahko delajo le verniki...

hehehehe, pod 3 jim spustim tole, pa od kolega si feršterkerijo sposodim (dost W
evil.gif
):

Pods And Gods Lyrics
Artist(Band):NOFX
Review The Song (0)
Print the Lyrics

Send "Pods And Gods" Ringtones to Cell

Martian men are coming to earth.
They're abducting all of the jerks,
Martian men are coming to earth.
Martian men don't take me.

Pods are landing from outer space.
Pods are duplicating my face.
Pods are landing from outer space.
Pods thing leave me alone.

I don't know what conventions you go to.
I don't know what movies you've seen.
I don't wanna hear explanations of unexplainable things.

It's not that I don't belive in aliens.
It's just I really don't care.
I wouldn't mind some interplanetary friends,
until they come I'll hang in my own atmosphere.

Holy Ghost is coming to earth,
Saving souls of all of the jerks.
The Holy Ghost is coming to earth.
Savior men don't take me.

The number one son is flipping the tab.
Paying for sins and fun we all had.
The number one son is flipping the bill.
Let me chip in for the tip.

I dont understand why you beg for forgiveness.
Just before you do it again.
Is it more altruistic to worship.
Or actually help fellow man?

It's not that I don't belive in Jesus Christ.
It's just I care about other things.
The world could certainly use some miracles,
Until then I'll put my faith in human beings.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
K meni so jo tudi en dan primahali cerkveni ritolizniki, 'zbiramo denar za obnovo cerkve', sem rekel aha, prej se bomo zmenili za utišanje zvonov na normalno jakost, pa račun za davčno olajšavo hočem za tisto kar bom plačal. Jih je odneslo stran kot bi mignil.
Na žalost so drugi vaški podelanci pridno vplačevali denar za to, tako da so hudiča uspešno obnovili.
Bodo že prišli k pameti, ko bo sinko enkrat prijokal domov iz verouka.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Saj smo času moderne dobe. Naj si verniki za alarm na GSM-ju nastavijo cerkveno zvonenje, ki jih bo opomnilo na uro in mašo...al na karkoli se že pač opominja.

Hvala kur** ne živim blizu nobene cerkve, vsaj ne toliko blizu, da bi me budila.

Prepovedati bi morali glasno zvonenje, sploh ob jutranjih nedeljskih urah.
bonk.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.932
2.345
113
za šankom
ksz...

okej zvonenje čez dan pa nedelja pa te fore.naj bo.sam ni mi jasno zakaj zvoni celo noč
bonk.gif

vsake 15minut za četrt ure en dong in potem po 4ih četrturnih dongih še toliko dongov kot je ura
bonk.gif

je pa tako da se bo mujezin isto drl dol iz dimnika ko bomo imeli đamijo.samo zakaj se ne bi če pa nam lahko cerkve zbijajo.že tako imamo državo kjer se eno vero priviligira druge pa zatira kar je kontraindikatorno z ustavo držae in ustavo EUja

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Ti dvomiš, jaz pa sem recimo prisiljen vedeti.
smirk-1.gif

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.056
6.255
113
blizu močvirne prestolnice
Ko vam čefurčki celo noč zaganjajo hrup takrat ste pa tiho, ah seveda drugače vas prebutajo. Numy po % kar je žalostno oziroma bi vsakega kateri uniči otroka enostavno fental največ teh dejanj v domačem okolju nato sledijo ostali,( šple, cerkev ,športna društva...)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.281
7.053
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

hmmm, bi bilo dobro zmeriti tole....saj ni težko... enkrat zvoniš na štrom drugič pa na mišice, zraven pa rabiš nek dB meter
ne vem zakaj bi električni udarec "kemblja" bil glasnejši od tistega katerga ročno udariš.
res pa je da ponavadi "električni" kembelj udari s zunanje strani (vsaj zdi semi) medtem ko klasični z notranje strani.

Ti dvomiš, jaz pa sem recimo prisiljen vedeti.
smirk-1.gif

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Saj lahko vprašanje tudi obrnemo - boš enako toleranten tudi do "pevca" z minareta? Bi zagovarjal tudi heavy-metalski band, ki bi vsak dan nažigal pred tvojo bajto?

V tej temi se lepo vidi, kako imate nekateri katoliki dvojna merila. Če so pravila, naj bodo za vse in vsakršen hrup.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Ko vam čefurčki celo noč zaganjajo hrup takrat ste pa tiho, ah seveda drugače vas prebutajo. Numy po % kar je žalostno oziroma bi vsakega kateri uniči otroka enostavno fental največ teh dejanj v domačem okolju nato sledijo ostali,( šple, cerkev ,športna društva...)

Čefurčku lahko pokličeš policijo. Pri zvoniku ne moreš nič, razen preklinjat po forumih.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.568
5.131
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:Pri zvoniku ne moreš nič, razen preklinjat po forumih.
Teoretično gledano bi lahko poskusil zlepa. Napisal prijazen dopis na župnišče in prosil, da o njem spregovori tudi župnijski pastoralni svet (to so laiki). Samo se bojim, da so ti laiki (tako rekoč tvoji sosedje) bolj zagrizeni od župnika. Ali pa tudi ne... Sicer pa pri nas malo zvonijo. Sem enkrat spal v Avstriji v hotelu tik cerkve. Zvoni prvič, dobro, ker sem izobražen, vem, da je to verjetno eno uro pred mašo, kot je Franc Jožef zahteval. Zvoni drugič bolj tiho, to bo 15 minut pred mašo. Zvoni tretjič, to bo maša, sedaj pa bo mir. Pa ni bilo, zvoni čez 10 minut na polno in do konca maše še kakih trikrat... Me je že imelo, da bi iz radovednosti šel pogledat ob katerem delu maše zvonijo, ker spanje očitno ne pride v poštev.