Cene nastanitev na Hrvaškem 2023

damirj

Guru
9. maj 2012
5.238
2.378
113
Priznam, da ne vem, kam in koga naj na Brač kličem, da mi da informacijo, če ima stanovanje z dovolj veliko pokrito teraso, blizu plaže ... in da z njim cenkam za ceno.
Nazadnje, ko sem na Hrvaškem šel v najet apartma, smo se z gazdarico "poklopili" in ko sem se želel dogovoriti za še en termin, mi je rekla, naj rezerviram na bookingu. "Aja, provizije ne bi. Ok, naj ti bo, ti dam 5% ceneje kot imam na bukingu." Sem si mislil svoje in rezerviral drugje.

Po drugi strani pa beremo take članke. Mislim, da je bila taka praksa ponekod tudi lani.
Ja booking malo pobere, ampak ti pa nudi vsaj nekaj nazaj, kar direkt plačilo vnaprej najemodajalcu ni nujno 100% zagotovilo da bo ok..

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.675
9.471
113
Eni zapravijo vse za dopust, da jih potem Golob ne more obdavčit. Dosti je tudi privatnikov, ki si tole tudi z lahkoto privoščijo. Gledam mobilne hišice na https://www.terrapark.hr . Tiste brez bazenčka od 3600 za 14 dni 2 odrasla in 2 otroka. One z bazenčkom pa 4400 eurov. Če plačaš danes je 15% popusta. S tem da za to ceno ti še noben ne kuha. Ni kaj nore cene. Ampak sem prepričan da bo 90% vse zasedeno. Precej je premožnih slovaških družin in podobnih ki jim tak denar ni problem.
Sem bil še včeraj v Kaželi v Medulinu. Mobilne hiške postavljajo, ko da bo zlato. Enkrat se bo ustavlo to, ker te cene pa so orto nore. Za 14 dni dopusta v mobilni hiški na živem soncu 3-4 tisoč EUR. Ampak švaba odkarta, kok časa še je pa vprašanje.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Eni zapravijo vse za dopust, da jih potem Golob ne more obdavčit. Dosti je tudi privatnikov, ki si tole tudi z lahkoto privoščijo. Gledam mobilne hišice na https://www.terrapark.hr . Tiste brez bazenčka od 3600 za 14 dni 2 odrasla in 2 otroka. One z bazenčkom pa 4400 eurov. Če plačaš danes je 15% popusta. S tem da za to ceno ti še noben ne kuha. Ni kaj nore cene. Ampak sem prepričan da bo 90% vse zasedeno. Precej je premožnih slovaških družin in podobnih ki jim tak denar ni problem.

Sorry ampak tudi da sem pripravljen dati 5-6k za dopust in da sem zelo premožen, niti slučajno ne grem na Pag v te kontejnerje ležat. Enostavno.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.686
5.865
113
Sorry ampak tudi da sem pripravljen dati 5-6k za dopust in da sem zelo premožen, niti slučajno ne grem na Pag v te kontejnerje ležat. Enostavno.
Saj je prav tako. Ne moremo biti vsi za hotele, ne za kempe, ne apartmaje. Vsak si naj izbere svoje veselje. Mene tudi fascinirajo ljudje v kemp prikolicah, ki jih na pomlad vlečejo v Dalmacijo, plačajo "ko žuti" nato pa še poslušajo kako jim italjan prdi v sosednji WC kabini.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Čist tko iz firbca, kak pralni stroj / hladilnik / avto / parket / (vstavi poljubno) imate tisti, ki zapravite 4k€ za dopust?

Sem jaz iz drugega planeta, ali sem samo škrt in se mi zdijo to visoki zneski?
Razlika je, če si sam in greš s prijatelji ali partnerko, pa plačaš svoj del. V tem primeru greš lahko za jurja ali jurja in pol na drug konec sveta.
Ko je treba plačat za 4 ali 5-člansko družino, pa da otroka nista več dojenčka, je znesek hitro med 2 in 3 jurji v sezoni za teden do dva, pa sem še za (pre)malo napisal. Do 4 pa tudi ni tako daleč.

darwin

Majstr
17. avg 2007
589
369
63
Ja booking malo pobere, ampak ti pa nudi vsaj nekaj nazaj, kar direkt plačilo vnaprej najemodajalcu ni nujno 100% zagotovilo da bo ok..
Saj sem dal samo kot odgovor na komentar, da eni ne znamo. Pa še enkrat: jaz res ne znam, imam pa srečo, da mi ni treba.

Vsako leto beremo take članke, jest se pa z biciklom vozim mimo Apartman frai napisov kamorkoli grem.
Ja pa ne. Včasih kakšni reveži (ne zaradi finančnega stanja, ampak ker 1. avgusta ob treh popoldne pešakajo po soncu od vrat do vrat) hodijo po ulici in sprašujejo, če je kje kaj frai. Sosed je zelo dobrega srca in kliče, kliče, na koncu jim pa res zrihta kakšno frai zadevo 1-2 km od plaže in več ali manj vsi veselo vzamejo.

Čist tko iz firbca, kak pralni stroj / hladilnik / avto / parket / (vstavi poljubno) imate tisti, ki zapravite 4k€ za dopust?

Sem jaz iz drugega planeta, ali sem samo škrt in se mi zdijo to visoki zneski?
Zanimivo je opazovati klientelo v vilah, ki jih oddajajo po 10 k€/teden. Večinoma Švicarji. Pripeljejo se z mercedesom, ki ga komaj spravijo na dvorišče, ven pa zlezejo v adidas trenirkah. Govorijo Deusch, ampak, ko nekaj ni ok, pa ***** v zelo tekoči in razumljivi balkanščini.
Stil in okus niti nista pomembna, važno, da je drago. Taki ne bodo šli ne v Italijo ne v Grčijo, ker se pridejo rođakom pokazat, kako jim je ratalo. Tudi booking ocene dajejo visoke, da se še v Švici lahko pohvalijo, da so bili v vili z oceno 10.
Tudi tisti švabi, ki jih kalbo omenja so iz iste zgodbe. Ko jih daš skupaj, je pa kritična masa dovolj velika, da cene ostajajo take kakor so.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

Marxon

Majstr
24. feb 2009
728
376
63
Izberite Luxury Beach Villas... in pa poletni termin... 1000+€ na noč. Brez kuharce. Samo 2 spalnici in pa svoj bazenček. Nič posebnega,... Me pa resno zanima klientela. Lani pred otvoritvijo so bili tam parkirani avti nižje vrednosti od dveh noči (beri: passat letnik 2000 ipd), izgleda so tako plačali izvajalce.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Ma ne vem kaj si se ti zdaj toliko vpiknil vame? :) Pa pusti ti zdaj to, kje je meni všeč in kje ni. Bodi brez skrbi da bom šel tja kamor bo meni pasalo ne glede na ceno ampak enih par tukaj gori vas je konkretno falilo temo. Tema ne gre o tem kam in za kak denar bom jaz šel letos na dopust. V tej temi debatiramo o letošnjih cenah ki se meni zdijo abnormalne za eno Hrvaško in to v hotelih ki niso pravzaprav nič posebnega.
Solidni hoteli (pa to ne govorim o top hotelih) na Hrvaškem tudi v preteklosti nikoli niso bili poceni. Že 15+ let nazaj je stala hotelska soba za dve osebi v glavni sezoni v Umagu ali Poreču za teden dni praktično enako kot all-inclusive aranžma z letom iz Brnika v Grčijo ali Tunizijo. Edino da je bilo prej v pred-sezoni in po-sezoni na Hrvaškem ugodno in za nas Slovence predvsem blizu, ampak sedaj ko rinemo že od februarja dalje pa vse do novembra na morje, so pa še te termine podražili.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Sem bil še včeraj v Kaželi v Medulinu. Mobilne hiške postavljajo, ko da bo zlato. Enkrat se bo ustavlo to, ker te cene pa so orto nore. Za 14 dni dopusta v mobilni hiški na živem soncu 3-4 tisoč EUR. Ampak švaba odkarta, kok časa še je pa vprašanje.
Tudi švaba in ostali Evropejci ne bodo več dolgo plačevali takih cen. Nemci so že desetletja nazaj odkrili Kanarce, Mallorco in Grčijo, pa so za poceni denar hodili tja. Bivši sosed (slovenski gasterbajtar v Nemčiji, naloudan pa hkrati škrt kot pras...) je že 30+ let nazaj s familijo hodil na Kanarce, ker je šel tja malo izven sezone za 200 mark po glavi, hotel s polpenzionom + avion.

Počasi bodo tudi preostali Švabi, ki so poznali samo Dalmacijo, izumrli, mladi hodijo pa itak po celem svetu. Cene na Hrvaškem v mobilnih hiškah in nekih kvazi-luksuznih resortih so itak nore, postajajo (pre)drage za nemški oz. EU žep.

Potem imamo pa še horde Poljakov, pa kakšne bolj revne Madžare in Čehe ter Slovake (ki imajo sicer višjo kupno moč kot mi, ampak jaz pišem za tiste, ki niso tako dobro finančno situirani): še pred nekaj leti so hodili množično na Hrvaško, ponavadi 4-članska familija v oni mali apartma za 2+2, pripeljali so se v 20 let stari nemški ali japonski kišti, odkartali 300 € za apartma za teden dni, vso hrano in pijačo pa še skret papir so imeli pa itak sabo. Po možnosti dve familiji v sosednja apartmaja, dedca sta plažo videla v celem tednu ravno 1-2x, ves preostali čas pa sta cuzala svoj svoj sabo prinešeni pir in ostale zvarke. Deca itak nevzgojena u božju m..., babnice pa cel dan na plaži pljuckale razne domače likerčke in bile dobesedno (za)žgane. No, ta delavski razred pa kot turisti žal tudi izumira na Hrvaškem, ker vsi prenavljajo apartmaje in konkretno dvigujejo cene. Po novem je tak apartma vsaj 100-ka na dan, potem so pa še vse vinjete, cestnine, benz...
V glavnem predrago za njih.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Marxon

damirj

Guru
9. maj 2012
5.238
2.378
113
Kanarski, Malorca niso ravno masovni turizem, običajno tudi ne ful poceni. Grčija si napisal preveč splošno, tudi Mikonos verjetno ne bi pasal notri.

Hrvati so pa že nekaj časa nazaj izustili namero, da se poceni masovnemu turizmu odrekajo v zameno za višje cenovni. Bojim pa se, da bo to še trajalo glede na odnos do turistov in pa glede na povprečen apartma Stipeta.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Kanarski, Malorca niso ravno masovni turizem, običajno tudi ne ful poceni. Grčija si napisal preveč splošno, tudi Mikonos verjetno ne bi pasal notri.

Hrvati so pa že nekaj časa nazaj izustili namero, da se poceni masovnemu turizmu odrekajo v zameno za višje cenovni. Bojim pa se, da bo to še trajalo glede na odnos do turistov in pa glede na povprečen apartma Stipeta.
Mallorca ni masovni turizem? V sezoni avioni pristajajo in vzletajo praktično na minuto, v predelu blizu letališča jih dobesedno vidiš kako so v zraku en za drugim. Če mi ne verjameš poglej kakšno sliko kako veliko je njihovo letališče, potem pa še poglej recimo predele s hoteli od Palme pa do El Arenala ali pa Magaluf, Port d'Alcudia, Playa del Muro...

Grčija ni kaj dosti drugače pri vseh otokih, ki jih imajo na voljo, pusti sedaj par izjem kot je Mikonos, ki je zadnjih nekaj let celebrity--place-to-be.
To je bil včasih Santorini, danes pa je masovka, spet vidiš iz plaže avione en za drugim, pa kruzerje v zalivu.
Seveda imajo pa Grki že nekaj desetletij malo bolj razdelano kateri otok je za katero klientelo in ja, niso vsi masovke.

Za Hrvaško se strinjam s tabo, sej se Stipe matra z boljšimi apartmaji in prijaznostjo, ampak se mi zdi, da so šli preveč v drugo, (pre)drago smer.
Čeprav sem bil s familijo tudi v Dubrovniku in Trogirju v sezoni po normalnih cenah, samo malo je treba internet okrog obrnit pa kdaj kakšen telefon zavrtet, ni vse po 500+ € na dan.

Nazadnje urejeno:

damirj

Guru
9. maj 2012
5.238
2.378
113
To da letijo letala 1x na minuto ne pove veliko.. ampak ja, saj je kar oblegana. Ampak jaz bolj za masovni turizem smatram ne vem npr istro

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.675
9.471
113
Minusi napram prikolici ali avtodomu, če je stacionaren vač kot 3 tedne?
170 EUR na dan na živem soncu. Se prav si na plaži al pa pod klimo. Z mobilno hiško nekje v senci in za normalen denar ni nič narobe.
Če maš AD si v enem letu na 15 različnih placih, tko da je jasno v kaj sem jaz investiral.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.379
2.376
113
Pomurje
Jaz bom še vztrajal v mobilni par let, če nam bodo omogočili.
Sem v slabih 3 urah na morju s sekterom, kopalnico, pomivalcem, pralnim, senco itd.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.753
800
113
toti Maribor
Samo za primer en hotel na HR. Preko relaxa all inklusiv 1350€ za dve osebe, direktno na hotelski strani 1500€ enaka soba. No preko Bookinga pa kar 1830€.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

aljoman

Majstr
16. dec 2013
2.603
-1.372
63
Sem se zadnjič sprehodil mimo Fiese in tistega bogega kampa. Meni ni jasno, kako lahko nekdo dopustuje v takem natrpanem kampu, kjer se prikolice dotikajo ena druge, kjer ne moreš okna odpret, ne da bi zadel v sosedovo prikolico, kjer ti smrdi sosedova večerja pod nos, ko ti ješ škampe na buzaro...

Še dobro da imamo izbiro, kampe z mobilnimi hišicami, prikolicami, šotori, avtodomi, hoteli z vsem kar hočeš, apartmaji. Kolikor nas je, vsak najde nekaj zase. Mi kot družina, smo vsako leto kampirali (več kot deset let, še prej s starši), med korono, pa smo šli prvič v apartma, hišo z bazenom in od takrat, hodimo na isti konec, sicer vedno drug kraj. Enostavno je lažje, ker ne rabiš že par dni prej pakirat stvari za kampiranje in igrat tetris v prtljažniku. Zdaj enostavno spakiram tudi stvari, ki jih prej zaradi prostora nisem. Pa cenovno je kampiranje in apartma/hotel kar tam tam.
Kot je že prej napisal kalbo, ogromno je privat namestitev, ki so cenovno dostopne, samo poiskat jih je treba. Ko tečem ali kolesarim, jih je veliko ob poti in si kakega zacahnam za naslednje leto.

• Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.675
9.471
113
No mi nesemo vsak svoje cunje v apartma in gremo. Klasično pakiranje, kaj je že to?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.807
439
83
Moje mnenje je, da naj gre vsak pač tja, kamor mu srce poželi.. ;) Vsepovsod se najdejo cenovno bolj dostopne cene in tudi navite cene.. Odvisno, kako se znajdeš in koliko si prilagodljiv.. Tudi na Hrvaškem se najdejo placi (sploh na oddaljenih otokih), kjer tudi med sezono ne hodijo drug po drugem..

Nam osebno je dopust na hrvaški za dušo, sploh med poletjem.. In smo bili že marsikje drugje, ampak dopust na hrvaškem je za nas najlepši v letu.. Res, počutimo se kot doma, vse nam paše - narava, muzika, ljudje, hrana, govorica; skratka vse.. ;) Sicer tudi sami gremo radi tja, kjer so bolj obljudene plaže, ampak to si sami izberemo in nas to pač ne moti - zaradi tega ni dopust nič slabši.. In tudi drugod po svetu je tako (npr. Tenerife), da si lahko na bolj obljudenih predelih ali pa par km vstran najdeš predele, kjer je le peščica ljudi.. Hvala bogu, da imamo izbiro.. ;)

Pa tudi ljudje se spreminjamo čez življenje in nam ne paše vedno isto.. En kolega je vedno imel zelo slabe mišljenje in besede za tiste po kampih, zadnjih par let pa uživa na takih dopustih v kampih - je sam priznal, da jih je po krivem obsojal...

Še glede naslova teme - glede cen na hrvaškem... Res me zanima, če so tako navili cene kot nam predstavljajo mediji tukaj.. Ker sam sem mnenja, da je prejšnja leta bila hrvaška (govorim za srednjo in južno dalmacijo) vsaj tako poceni kot npr.: Maribor ali še cenejša (po trgovinah ali restavracijah).. In ZAGOTOVO cenejša kot SLO obala...