G
Tebi ni jasno, da nekaterih zadev ni smiselno prepustiti trgu, ker potem imaš ZDA. Recimo zdravstvo ali pa tudi hrana. Ker v nasprotnem primeru imaš tako, da te iz bolnice dajo v taksi, ki te odvrže ven pri nekem smetišču in pusti umreti.
Ali pa recimo žreš samo še kemikalije, hint poglej kako je s piščanci v ZDA in pri nas. Ne more eko ali pa tudi normalna zdrava prehrana konkurirat na pol crknjenim piščancem, ki jih pred prodajo potopijo v koktejl kemikalij in so ''primerni'' za jest.
Da ne govorimo potem tudi o vidiku samooskrbe, kar se recimo že zelo lepo vidi tudi v Sloveniji na nekaterih segmentih. Ker ko veletrgovci vržejo ven vse domače pridelovalce, bodo začeli kaj? Prodajat sranje po ceni zlata, saj konkurence ne bo.
Ampak ja, trg bo vse uredil. Loool.
Glede na to, da od slovenskega zdravsta nimam prav ničesar, razen mesečnega stroška in sem prisiljen uporabljat samoplačniške storitve (že davno pred korono), sem nad US&A zdravstvenim sistemom lahko samo navdušen. Bolje odlično zdravstvo za tiste, ki si ga lahko privoščijo, kot zelo drago slabo zdravstvo v resnici za nikogar. Pa s par 100€ mesečno, ki jih neprostovoljno namenim za zdravstvo, bi verjetno v US&A imel spodobno obravnavo, tukaj sem pa prepuščen sam sebi.
Ko govorimo o prostem trgu to ne pomeni, da je to divji zahod kjer ni nobenih pravil. V EU na srečo s hormoni našopanih piščancev namočenih v kemikalije ne moreš prodajat in prav je tako. Pravila obstajajo in prav je, da so za vse enaka.
Jaz sicer rad podpiram lokalne kmete in pridelke kupujem od njih. Čeprav so dražji. Zato, ker so dobri. Veletrgovci pa pač prodajajo tisto kar prinese več dobička. Slovenski kmetje pa lahko konkurirajo ali s ceno (še kar slaba ideja) ali kakovostjo, kakor želijo. Mi pa lahko zavestno kupujemo samo slovensko in tako povemo veletrgovcem, kaj bo prinašalo največ dobička. Ali pa še bolje, kupujemo direktno pri kmetih in zlobnim veletrgovcem vzamemo zaslužek in ga damo kmetom. Eni kmetje se grejo to kar uspešno. Eni se tega pač ne morejo it in se grejo lahko samo maso.
Ampak še enkrat, moti me samo to, da pogoji in pravila v biznisu niso za vse enaki. Želim si čimveč uspešnih kmetov s čimvečjimi zaslužki. Ne pa kmetov, ki životarijo in rabijo subvencije.