Cene bencina pri ........

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.908
113
Točno to mene tudi zanima: kaj bo nadomestilo nafto in plin v bližnji prihodnosti? Igračke na veter in sonce? Bodimo resni no. Eni nimate predstave o tem o kakšnih količinah se tukaj sploh gre. In te količine morajo biti stabilne.

Saj noben ne trdi da bo nafta poceni. Prav nasprotno, draga bo ko pes in nimamo nič kar bi jo nadomestilo. Imamo pa polno pravljic, to pa ja. Ampak kot rečeno, zdaj ko gre zares, bomo na pravljice hitro pozabili. Zeleni prehod? RIP. Ta sredstva bodo zdaj namenjena za dragi plin in nafto, da nas ne bo zeblo in da ne bomo lačni.

Anti Rusija histerija je povzročila to, ne Putin. On dobavlja, samo noben noče imeti, ker ga bomo tako kao shebali.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
mwxevcietsl81.jpg

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.772
836
113
V začetku nadomestka ni, nadomestek bo to da se bomo v službo vozili štirje sodelavci, pa da ne bomo hodili na morje na kofetke in na službene sestanke čez pol Slovenije.

Za vse to poskrbi cena nafte, kdor je svoj life uredil okoli porabe poceni nafte, se je pač zaklal. Okolje se spreminja ali se prilagodiš ali pa crkneš, tako je bilo v naravi že na milione let, ne vem od kje ideja da si te zakonitosti lahko sami prilagajamo.

Ameriško depresijo je rešil New Deal, morda bo pa evropsko Green Deal. Krizo pa reši predvsem to da imajo ljudje kaj delati in sploh ni tako bistveno da delajo nekaj 100% produktivnega.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Rusija je 2012 predstavljala samo 12% svetovnega rudarjenja urana za nuklearke.
Prihodnost fizijskih nukleark je pa torijev cikel.
Po temu pa itak fuzija.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.087
113
Pišeš o stvareh, ki DANES niti slučajno niso zrele za komercialno rabo. Kdove, če bodo jutri.
12 % je ogromno. Ruske nafte bi naj po nekaterih podatki h ZDA imele samo 3 % in se bojijo, kaj bo, če bodo brez nje.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
No ja, ko bo inflacija dobila pospešek, ko bodo energenti in hrana draga za znoret, bo preseravanja z zelenim konec. Moje mnenje. Vse to zeleno afnanje je bilo sranje s polno ritjo v času zadnje blaginje, ki se pospešeno zaključuje

Klasika. In večno ponavljanje istih napak..ko je vsega dovolj nobeden dejansko ničesar ne stori za čas, ko ne bo vsega dovolj (da bi se zmanjšala neodvisnost od drugih).
In zdaj slišiš kako bomo gradili svoj plinski terminal (a par let nazaj smo bili proti temu, da bi ga gradili italjani), če že imamo termoelektratne se jih bo še uporabljalo..če smo že dali 1.5 miljarde za novo v Šoštanju naj zdaj obratuje, ne pa da so jo zgradili, da jo bojo zaprli. Kje so zdaj škrati, ki so vpili kako poceni je ogrevanje direktno na elektriko (sevala, el. peči) in da so neumni tisti, ki so invenstirali v izolacijo (zmanjšanje izgub) in TČ, ki porabi cca 3 x manj od el. grelca, kako BV je dat denar za sončne kolektorje, ki grejejo vodo 'zastonj', če to naredi TČ za malo denarja. Morda bo celo kdo spet šel v lastno hosto po drva in izklopil peč na olje....
Kdor je šel na plina pa..ne vem če je razmislil..in koliko mu je to pomenilo..da bo neposredno odvisen od Rusa..sam osebno nisem šel v ta gembling pri tako pomembni stvari kot je ogrevanje objekta preko cele zime.
Energija za prevoz na nivoju gospodnijstva v resnici sploh ni tak strašen strošek...se bo pa začelo gledati a se bolj peljaš v čisto vsako štacuno posebej ali v enem šusu greš v več njih oz. ugotoviš da po svoje lahko kupiš vse v eni. Po cesti bomo vozili po omejitvi in ne gas do daske...pa bo šlo. Prevoz na šiht je še najmanj sporen, ker se moraš peljat, da lahko sploh živiš. Zdaj če ti je kul 100 km delat v eno smer, bo po novem imelo še (mogoče) malo večji vpliv pri odločitvi a greš v to ali ne... (npr. sodelavec dela 130 km v eno smer, da sedi na recepciji...kje je tu matematika ne vem, a...)

Konec koncev smo rabili streznitev, da stvari niso samo po sebi umnevne (in da mogoče ne bomo imeli skoz polne riti, kjer je point samo da se gre iz rok v usta ostali te pa boli briga...ti imaš, varčujejo naj pa oni drugi...revni).

• Všeč mi je
Reactions: TuTuRuTu in jonny77

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.772
836
113
Problem pri tej logiki je da revni pocrkajo, tisti s polno ritjo pa pač malo bolj varčujejo. Kriza prizadane tiste ki so že danes na meji, ostali malo jamramo in se pač prilagodimo.

Glede investicij v energijo, čisto mogoče da se ne bo gledalo toliko kaj je zeleno in kaj ne, ampak kljub temu se bo investiralo v čisto vse kar ima notri besedo energija, od plinskega terminala, kopanja lignita pa do jedrske, biomase, geotermalne, vetrnic in sončnic.

Pri energijskih virih enostavno ne bomo smeli biti izbirčni, če bo iz kitajske možno dobiti solarne panele, jih je pametno dobavit.

Nazadnje urejeno:

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.908
113
Rusija je 2012 predstavljala samo 12% svetovnega rudarjenja urana za nuklearke.
Prihodnost fizijskih nukleark je pa torijev cikel.
Po temu pa itak fuzija.

Aja samo 12%? V času ko ga je premalo, ker bi ga zdaj naenkrat vsi imeli? Sitnica. In še čisto nepomemben podatek...rusi so big playerji v bogatenju urana. "Samo" 50% ga pride iz rusije.

Ostalo pa so spet pravljice za lahko noč

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
Ravno pijem pir na omv. Pred 20 minutami so dizl dvignili na 1,664, pred 2 minutama pa spudtili na 1,584. Fiolk pa kr tanka. Nč ne gleda. Petrol dvigne jutri

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.810
388
83
Vipavska dolina
Jaz sem imel na pumpi občutek da ga dajejo zastonj kakršna gužva je bila. No potem sem se spomnil da verjetno gre gor.

Me pa zanima kje je 123, a zdaj Janezek ne dela več ko grejo energenti skoraj vsak dan gor? Očitno je delal samo ko je bila cena 1€...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.748
113
EU
Kurilna sezon se zaradi hude zime izgleda še ne bo hitro končala. Danes sem šel mimo Petrola, in so kmetje v vrstah čakali v koloni s traktorji, da bi v plastične posode natankali kurilca.

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.957
2.634
113
Jaz sem imel na pumpi občutek da ga dajejo zastonj kakršna gužva je bila. No potem sem se spomnil da verjetno gre gor.

Me pa zanima kje je 123, a zdaj Janezek ne dela več ko grejo energenti skoraj vsak dan gor? Očitno je delal samo ko je bila cena 1€...
123 sedaj nima časa se z bencinom bavit. Pridno uniformo pegla in čaka na komando.

• Všeč mi je
Reactions: Sonny_Chiba