Cene bencina pri ........

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Če so v desetih letih trije zrasli vsak za 200 hektarjev, koliko kmetij je torej propadlo za ekvivalent površine. Tole kar ti omenjaš so sicer ekstremi, povprečna velikost v Sloveniji je namreč 6 ha in to, da ti pogledaš ene največjih kmetij v Sloveniji in posplošiš situacijo na vse kmetije je precej jalovo početje.

Niso propadli, so prodali svojo zemljo tem velikim.

No za enega ti povem... od leta 2018 je dobil za 560k subvencij. Zdaj pa ti presodi, če je to ok ali ni.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.023
3.681
113
No in ko so prodali, kaj je ostalo od njih?

Vsekakor se s tem strinjam. Že dolgo so prizadevanja, da bi se uvedla kapica na 100.000 eur, ker to so dejansko že takšne površine, da se brez težav vzdržuješ sam, brez subvencij in s količino lahko dosežeš tudi boljšo ceno na trgu. Govori se tudi o zmanjšanju nad določenim zneskom (menda od 60.000 naprej). Ampak ker je večina teh "velikih" blizu "korita" se tole vztrajno onemogoča na vseh možnih instancah.

V glavnem 10 ha žit imam, gnojila zanje sem ujel še lani pravi čas, tako, da letos bo nekako šlo, mi pa manjka za koruzo. Kaj bo pa drugo leto se mi pa niti ne sanja ampak s takimi cenami gnojil bo še 400 eur za pšenico premalo, da bi pokrilo povečanje stroškov.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe in PHOBiA

erikson

Guru
25. avg 2007
22.695
6.468
113
Verjetno enaka kvaliteta kot povsod, saj večina dobi iz istega vira. Če svoje tovornjake toči tam tudi nima razloga, da bi kaj mutil.

I

Izbrisan uporabnik 474

20220306_163532.jpg

Panic mode activated

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
glede na to, da je v ibercugu, pa da ima doma dve "kanti" za nafto, se ti ne zdi, da je to lahko kakšen gradbenik/kmet/... in ima doma vsaj en ali več strojev v katere je potrebno tankat dizel in bo prišparal kar lepe denarje, če danes natoči namesto v torek?

pomoje to ni panika ampak racionalno razmišljanje.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek
I

Izbrisan uporabnik 474

Na lev, tisti zlato/srebrni avto je imel prav tako polno cistern zadaj, še več kot ta spredaj, nisem pa zdaj na veliko s telefonom norel pa buljil. Tu pogosto tankam, vedno nekje o istem času in vidim prvič v par letih to - kaj šele dva istočasno. Seveda dopuščam možnost naključja in da sta oba kmeta z traktorji in/ali delovnimi stroji...

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.023
3.681
113
Dejstvo...Jaz letno porabim 5700 litrov dizla. In v trenutni situaciji imam doma 1300 litrov na zalogi (napolnil ta teden, prejšnja leta je bila prazna), jutri grem zelo verjetno še po 400 litrov, imam pa možnost dobiti še 2 m3 cisterno od kurilca, ki bi jo lahko napolnil ampak mi trenutno finance ne dopuščajo. Pa če bom prihranil 100 eur se bo splačalo, zelo verjetno pa bo številka precej višja.

En moj sorodnik pa na leto z nekaj storitvami in 50 ha kmetiji skuri 15000 litrov, kakšen je šele tam račun in razlika.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Hondi

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.908
113
Ko si misliš da si že videl višek gluposti, te lahko eu birokrati skupaj z senilnim iz usa še vedno presenetijo. Genialci so prišli na idejo da uvedejo embargo na rusko nafto in to v časih, ko se je že itak premalo črpa. Pomoje bomo videli 2€ že ta teden, ker cena soda leti gor kripto style

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.086
113
Par mesecev so se delali izračuni, kako EU ni odvisno od ruskega plina in nafte, vendar očitno ta ljubezen ni tako nedolžna. Razen tega so očitno kapacitete rezerv (pre)nizke in sodeč po nekaterih člankih pri plinu kar naloga distributerja iz Rusije. Kar je seveda svojevrstna neumnost in lenoba na strani zahoda. Rezerve imaš zato, da si neodvisen nekaj časa. Res pa je, da imaš na ta način pač "parkiran" denar.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.599
483
83
Ko si misliš da si že videl višek gluposti, te lahko eu birokrati skupaj z senilnim iz usa še vedno presenetijo. Genialci so prišli na idejo da uvedejo embargo na rusko nafto in to v časih, ko se je že itak premalo črpa. Pomoje bomo videli 2€ že ta teden, ker cena soda leti gor kripto style
jop, mad max scena bo spet "in", da o krajah goriva z delovisc ne govorim
ima kdo kak v8 in supercharger viška?

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in sajkek

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Folk je neumen. Da bodo cene goriv hodile gor, je jasno vsem. Samo namesto Grete bomo imeli sedaj "zeleni prehod" zaradi Vladimirja.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.149
113
baje norišnica danes na molu (štajerska) , dvakrat že polnili rezervoarje, prav tako omejitve tankanja za večje porabnike itd. Folku se meša...

• Wow
Reactions: Hondi

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
No ja, ko bo inflacija dobila pospešek, ko bodo energenti in hrana draga za znoret, bo preseravanja z zelenim konec. Moje mnenje. Vse to zeleno afnanje je bilo sranje s polno ritjo v času zadnje blaginje, ki se pospešeno zaključuje

Nič ne bo preseravanje. Putko se nam sedaj dogaja in ne Greta.
Greta pa tudi pride na vrsto.
Kdor računa na poceni nafto, je bedak. Noben vir, ki ni obnovljiv, po ceni dolgoročno ne more iti dol. Prej kot se bomo spravili iz utekočinjenih in uplinjenih dinozavrov, bolje bo.

• Všeč mi je
Reactions: novaa

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.086
113
Ogo : in na kak vir točno bi ti šel?
Pri JE vseeno ne vidim neke hude razlike od utekočinjene sončne energije iz preteklih milijonov let. Konec koncev v ZDA že študirajo, kaj bo, če ne bo ruskega urana.
Kar je sedaj izkoriščanja sonca, je tako malo za igranje. Ni pa to resen in stabilen vir pri sedanjem stanju tehnologije.