Carinska pošta

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:
Pravilno, da se dobi denar v proračun
Pošta je Pošta Slovenije d.o.o. ni javni sektor, ne gre v proračun.
Je pa država 100% lastnik, tako da ja, gre v proračun.

13.gif
se zavedaš kaj si napisal?

Car

POSTman
4. avg 2007
8.565
1.806
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:
Pravilno, da se dobi denar v proračun
Pošta je Pošta Slovenije d.o.o. ni javni sektor, ne gre v proračun.
Je pa država 100% lastnik, tako da ja, gre v proračun.

13.gif
se zavedaš kaj si napisal?
Kaj ni jasno?
sprasujem se.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Daj mi najdi točno koliko gre iz Pošta Slovenije v proračun, pa boš videl, da tebi ni jasno.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.142
113
dobil škatlo iz HK,vrednost 52 €, na škatli je bil CN22 obraze zalepljen, carina ni nič težila,nobenih stroškov.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.565
1.806
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Daj mi najdi točno koliko gre iz Pošta Slovenije v proračun, pa boš videl, da tebi ni jasno.
Točnih cifer se mi sedajle ne da iskat, vem pa da gre vsako leto vsaj 70% dobička v proračun, lansko leto pa je skoraj vse šlo za dokapitalizacijo NKBM.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Zanimivo.
smile-1.gif

Danes dobil dva paketka. Oba neodprta, majnših/žepnih dimenzij, račun priložen v paketu!. Cn22 pa izpolnjen kot Gift, vrednost pa 1.5 in 2.6 dolarja
bonk.gif
Dejanska vrednost vsakega paketka okoli 11$. Poslano preko švicarske pošte.

22. jul 2007
13.575
1.758
113
124
Ja kaj, preveč pošiljk in premalo carinikov ker je potrebno še star dopust izkoristit, posledično gre več pošiljk skozi
zmaga.gif

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
590
10
18
Glede na to, da na vse pritožbe odgovarjajo generično s "Podlaga za obračun poštnih stroškov v primeru, da pošiljka ni obremenjena z dodatnimi dajatvami, je zapisana v Konvenciji Svetovne poštne zveze, ki v poglavju o carinskih zadevah (člen 20: Customs control. Custom duties and other fees.) med drugim določa..."

A je kdo že našel ta člen?
Dajmo to malo raziščimo, če ima res pravno podlago...

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Osnova vsega je popoln in pravilno izpolnjen CN22 oz. CN23 - za kar pa je za blago iz Kitajske malo verjetnosti.
Pojavi se potem dilema. Kitajec "pravilno" z vsemi natančnimi podatki izpolni CN22. Toda znesek je "prenizek". In potem se gospoda odloči, da bi vseeno šli preverjat, če je roba res tako "poceni". Kako je pa potem? Če lahko v tem primeru še vedno zaračunajo (kar bi iz tega verjetno lahko), to pomeni, da ti lahko za čisto vsako pošiljko zaračunavajo storitev ne glede na pravilnost obrazcev, zato ker se je pač nekomu zdelo, da mogoče cena ni realna...
bonk.gif

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
590
10
18
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Beri od tu naprej.

Pa tole - mednarodni poštni dogovor preberi.

Osnova vsega je popoln in pravilno izpolnjen CN22 oz. CN23 - za kar pa je za blago iz Kitajske malo verjetnosti.

Tole, kar si mi posredoval, mi nič ne koristi!
CN22 je bil pravilno izpolnjen (cena, artikel), znesek pod 22€, njihove carinske storitve vseeno zaračunane, napisana je bila pritožba, odgovor nanjo pa generičen, ki ga verjetno pošiljajo vsakomur, ki se pritoži.

Zato me zanima, kje na spletu najti "člen 20: Customs control. Custom duties and other fees." na katerega se v odgovoru sklicujejo.

Hvala!

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.577
3.942
113
em... v tistem členu piše:

Customs matters

Article 20

Customs control. Customs duty and other fees

1 The designated operators of the countries of origin and destination
shall be authorized to submit items to customs control, according to the
legislation of those countries.

2 Items submitted to customs control may be subjected to a presenta-
tion-to-Customs charge, the guideline amount of which is set in the Regula-
tions. This charge shall only be collected for the submission to Customs and
customs clearance of items which have attracted customs charges or any
other similar charge.

3 Designated operators which are authorized to clear items through the
Customs on behalf of customers, whether in the name of the customer or of
the designated operator of the destination country, may charge customers a
customs clearance fee based on the actual costs. This fee may be charged
for all items declared at Customs according to national legislation, including
those exempt from customs duty. Customers shall be clearly informed in
advance about the required fee.

4 Designated operators shall be authorized to collect from the senders
or addressees of items, as the case may be, the customs duty and all other
fees which may be due.

(stran 18):

20.2
Presentation ­to ­Customs charge collected by the designated operator of destination may only be collected when customs charges or any other similar charges are payable on the parcel.

20.3
Customs clearance fee - Fee based on the actual costs of the operation

http://www.upu.int/uploads/tx_sbdownloader/actInFourVolumesParcelPostManualEn.pdf

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
Daj ti sliko dotičnega CN22 in račun za blago semle gor pa bomo potem naprej debatirali.

Možno je namreč, da je tudi za blago pod 22,-EUR potrebno plačati carino (kar se meni zna zgoditi s frgazerjem).

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
590
10
18
CN22 je sigurno pravilen. Niso računali carine ampak carinski postopek, ko so zahtevali še spletno stran, na kateri so čisto enaki podatki kot na CN22!

V glavnem napisali so si zakon, da se lahko odločijo nad KATERIMKOLI paketom narediti carinski postopek (pa čeprav je vreden samo 5$ in s pravilnim CN22), pa imaš potem dodatnih 4.05€ stroškov!
Samo vprašanje časa je še, ko bodo to začeli delati nad večino paketov.

2030058-carinjenje_po_novem.jpg

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
In s tem bodo dosegli da se bo vedno manj kupovalo iz kitajske, predvsem smeti. Jaz ze itak precej manj kupujem, ker traja v tri krasne, pa se pogosto se izgubi. Zdaj ko obstaja velika verjetnost da bo trajalo se dlje in bom povrhu se placal skoraj 5€ za to, bom se rajsi kupoval isto stvar pri anglezih za par € vec in je cez en teden tu

satelite_mike

2 uri za cajtom
18. avg 2013
1.939
3
38
Danes dobil iz Kitajske paketek, zraven en list iz neke italjijanske kao carine, so mrhovinarji odprli(vidim po zalepljenem traku), vendar mi niso nič zaračunali
smile-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
Tebi sem že odgovoril - elektronske naprave (gadgets ipd.) je presplošno.

Račun s polnim opisom je bil v paketu? Potem bi imel še neko šanso s pritožbo - in to samo zato, ker ti ne bi smeli računati več kot 0,65 SDR (na pamet - da se nebo kdo na znesek obesil, je pa točen znesek določen v prej omenjena sporazumu) za predložitev pošiljke carini