Carinska pošta

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Kolko mamo mi enih agencij za preprečevanje nwm česa....pa sploh kdo kaj dela ? V bistvu še tisto kar naredijo jim nekdo na pladnu prinese in spiše
frown-1.gif
žalostno no.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.928
113
Citat:
Uporabnik lithium pravi:
Ti si poskusil na Tržni inšpektorat.

Agencija za varstvo konkurence je pravi naslov: http://www.varstvo-konkurence.si/
Agencija presoja domnevne omejevalne sporazume ter domnevne zlorabe prevladujočega položaja.

Poskusil sem na tržni inšpektorat, na zavod za varstvo konkurence in na ZPS. V tej temi so vsi odgovori in vsi so brezvezni.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Delajo. Pošiljajo odgovore, da to ni njihova stvar, da se moraš obrniti na xyz..

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 3287

kaj pa, recimo: kupis od kitajca stvar za 3 eur. potem pa dobis od nasih posto za placilo teh 11,.. eur. in enostavno ne placas? vrnejo paket kitajcu? te terjajo za teh 11,.. eur?

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
787
38
28
Ja.

Problem nastane če se zgodi nakup preko ebaya in to stori nekaj slovencev na istega prodajalca in potem se slovenija znajde na črni listi in prodajalec ne pošilja več v SLO

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Mislim da bi bilo pred naročilom dobro kontaktirati vsakega prodajalca in vprašati, če lahko korektno, s pravilnimi številkami in enotami izpolni CN22. Da bo sicer pošiljka zavrnjena.
Če odgovori, da bo, šele potem se naroči in ob naročilu še enkrat v opombe napiše, da zeliš korekten CN22, sicer bo zavrnjeno. Mislim, da bi se za SLO s časoma navadili. In posebej ob vnaprejšnjem vprašanju bi se najbrž tega držali.
Jaz bom poizkusil, ko bom kaj naročal.

LP

I

Izbrisan uporabnik 3287

to jaz delam. pol jih potem tocno oznaci vse, ostali pa gift, toy,... zaenkrat se nic extra placal.

I

Izbrisan uporabnik 3287

Citat:
Uporabnik nUUb pravi:
Ja.

Problem nastane če se zgodi nakup preko ebaya in to stori nekaj slovencev na istega prodajalca in potem se slovenija znajde na črni listi in prodajalec ne pošilja več v SLO
. ja je odgovor na katero vprasanje?

sung

Pripravnik
10. dec 2011
323
0
16
jaz od konca aprila oziroma takrat ko so zacel posiljat obvestila posljem vsakemu preden odposlje, do danes sem prejel cca 30 paketov od tega je mislim da manj kot 10 bilo pravilno izpolnjenih kljub temu da so rekli da bojo pravilno izpolnili

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Citat:
Uporabnik smt pravi:
to jaz delam. pol jih potem tocno oznaci vse, ostali pa gift, toy,... zaenkrat se nic extra placal.

Potem je potrebno še zahtevati, da tisto ni gift ali toy, pač pa da naj bo tudi to korektno izpolnjeno. Morda bo kak napredek.
cool-1.gif

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
590
10
18
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Mislim da bi bilo pred naročilom dobro kontaktirati vsakega prodajalca in vprašati, če lahko korektno, s pravilnimi številkami in enotami izpolni CN22. Da bo sicer pošiljka zavrnjena.
Če odgovori, da bo, šele potem se naroči in ob naročilu še enkrat v opombe napiše, da zeliš korekten CN22, sicer bo zavrnjeno. Mislim, da bi se za SLO s časoma navadili. In posebej ob vnaprejšnjem vprašanju bi se najbrž tega držali.
Jaz bom poizkusil, ko bom kaj naročal.

LP

Seveda sem to rekel prodajalcu. CN22 je izpolnil s pravo ceno in artiklom. Pa dobim poziv s carine. Jim pošljem
še spletno stran iz katere so razvidni čisto enaki podatki, kot so na CN22 (to jim tudi napišem). In ne boš verjel, dobim paket za katerega
moram plačati carinski postopek 4.05€.
uf-1.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
bonk.gif

Citat:
Spoštovani,

s 1. 6. 2014, so bili uvedene spremembe pri carinjenju poštnih pošiljk, na podlagi katerih je Pošta Slovenije od Carinske uprave Republike Slovenije pridobila dovoljenje za zastopanje v carinskem postopku v vlogi deklaranta. Vse poštne pošiljke, za katere je treba opraviti carinske formalnosti, ker prispejo iz tretjih držav, mora Pošta Slovenije na podlagi izdanega dovoljenja selekcionirati, predložiti carinskim organom v pregled, zanje pridobiti dodatne informacije in obračunati tudi carinske dajatve. Pošta Slovenije je pri delu pod nenehnim nadzorom Carinske uprave Republike Slovenije, kar pomeni, da mora biti pri svojem delu natančna in dosledna.

Ker so žal tako prakse spletnih trgovcev, kot tudi kupcev širom sveta, ko s carinskimi goljufijami skušajo obiti plačilo uvoznih carinskih dajatev v naslovnih državah, zelo pogoste, tudi Carinska uprava Republike Slovenije zelo natančno nadzira prispetje pošiljk iz tretjih držav in preverja tudi vedno več poštnih pošiljk malih vrednosti, četudi te po navedbah na carinski izjavi CN 22/23 morda ustrezajo kriterijem za sprostitev v prost promet, brez dodatnih stroškov. Tako tudi splošne navedbe na carinski izjavi CN 22/23 ne zadoščajo (v vašem primeru electronic accessories), da bi ob sicer nizki vrednosti, pošiljka bila sproščena brez dodatnega preverjanja. Za primer lahko navedemo, da tudi če bi bila vrednost blaga višja, oznaka »electronic accessories« ne bi zadoščala, da bi blago lahko deklarirali in opravili carinske formalnosti.

Podlaga za obračun poštnih stroškov v primeru, da pošiljka ni obremenjena z dodatnimi dajatvami, je zapisana v Konvenciji Svetovne poštne zveze, ki v poglavju o carinskih zadevah (člen 20: Customs control. Custom duties and other fees.) med drugim določa:

Ø vsak poštni operater mora in je pooblaščen, da predloži pošiljke carini, skladno z določbami nacionalne carinske zakonodaje;

Ø operater, ki je pooblaščen (bodisi s strani uporabnikov ali kot operater naslovne države) lahko zaračuna carinske storitve glede na svoje dejanske stroške. Storitve se lahko zaračunajo za vse pošiljke, predložene carini, glede na nacionalno zakonodajo, vključno za tiste, ki ne pridobijo carinskih dajatev. Naslovniki morajo biti vnaprej obveščeni o zaračunanih storitvah.

Cenik poštnih storitev je dosegljiv na straneh Pošte Slovenije, na naslednji povezavi: http://www.posta.si/downloadfile.aspx?fileid=23012.

Želimo si, da bi spletni trgovci opustili prakso splošnega in lažnega navajanja vsebine in vrednosti na carinski izjavi CN 22/23 in s tem odpravili potrebe po dodatnih preverjanjih s strani carinskih organov. V prilogi lahko najdete 20. člen, prej omenjenega predpisa.

S spoštovanjem,

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
Ce jaz prav razumem ta novi umotvor: cariniku se sprdne in odpre mojo posiljko. Terja od mene papirje, mu jih dam, tam pise da stvar stane 5€, torej oprosceno dajatev. Ampak ker je ta moja stvar bila pregledana, zaracunajo zaradi tega skoraj 5€???

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Približno tako. Oziroma zraven je še faktor porekla.

Torej na cesti te ustavi policaj in ker so vozniki belih avtomobilov občasno vinjeni, ti da pihat. Napihaš 0.00 toda vseeno plačaš za pihanje...

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
Super, genialno res, ko si mislis da si dozivel vse mozne umotvore tega sveta, nasi vedno znajo presenetit...
Kaj pa ce recem f00ck off, ne placam, mej si to. Moras vseeno placat? Ker tu se lahko gremo pol gemblanje: kupim nekaj za 5€, gre skozi brez pregleda, se mi to splaca. Ce me pride na koncu 10€, vec to enostavno ni vredno in nocem imet. Kitajca bom itak steral prek PP da mi vrne, ker nisem dobil.

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
787
38
28
@smt

Da carina pošlje nazaj paket, če ne plačaš uvoznih dajatev če od tebe zahtevajo (upravičeno ali neupravičeno)

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Tako je. Bodo pa Kitajci v primeru preveč zavrjenih pošiljk dali SLO na "balcklist" in ne bo več možno naročilo v SLO. Enostavno je treba Kitajce naučiti, da od začetka do konca izpolnijo CN22 točno po predpisih.