Carinska pošta

I

Izbrisan uporabnik 3287

ne. ti si z prstom takoj pokazal name. ter me obtozil preprodaje, utaje davkov, varanja slo in se kaj. malo se umiri z obtozbami. dobronamerni nasvet

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik smt pravi:
ne. ti si z prstom takoj pokazal name. ter me obtozil preprodaje, utaje davkov, varanja slo in se kaj. malo se umiri z obtozbami. dobronamerni nasvet

Še enkrat si preberi prvi post pa boš videl, da je na koncu vprašaj; če pa ne veš kaj pomeni pa ni moj problem
grims-1.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Za izdelek vreden $11 sem vložil dispute, ker ga od 5.6. nisem prejel. Potem pa mi prodajalec pošlje tracking, kjer vidim, da je pošiljka od 28.6. na lokaciji 10010200 SI, s statusom "opening". Domnevam, da gre za carinsko pošto, toda banda me v treh tednih ni uspela niti obvestit, pravzaprav pa bi po zagotovili prodajalca moral biti tudi račun priložen.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Dajva prvo razčistiti kaj si dobil:

a. Pismo s CN22
b. Paket s CN23
c. Paket s CN22

Če je a ali b so te neupravičeno upalil za stroške, ker tako v pisemskem kot paketnem mednarodnem prometu ne sme zaračunati stroškov predložitev carini, če niso bile za plačati kakršnekoli dajatve. Torej sledi pritožba na račun in sklic na isti člen kot ga navajajo sami kot osnovo za obračun.

Če pa je c potem je "kitajc" zahebal in je na paket pripopal CN22 in bi prejemna pošta se lahko sklicevala na to, da je zaradi tega morala predložiti carini.

Preveri tudi znesek predložitve - je max. določen v SDRih. (nekaj pod 3.-SDR; 1 SDR ca. 1.13 €), kar bi lahko bil drugi razlog za pritožbo.

Se pa bojim, da boš don Kihot.

Vsi pozabljate na tale člen:
Article 32
Customs clearance fee
1 Postal administrations which are authorized to clear items through the Customs on behalf of customers, may charge customers a customs clearance fee based on the actual costs.

Očitno je eno presentation-to-Customs charge, tega se lahko zaračuna le, če je bila stvar podvržena plačilu dajatev, drugo pa customs clearance fee, ki se ga pa očitno lahko zaračuna vedno. Tu je vprašanje le kdo jih pooblasti za izvedbo postopka, glede na tole: Postal administrations which are au Postal administrations which are authorized to clear items through the Customs on behalf of customers
Verjetno država, avtomatsko ...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Postal administrations which are au Postal administrations which are authorized to clear items through the Customs on behalf of customers
Verjetno država, avtomatsko ...

Ja - država oz. carina (kar je spet država) je "pooblastila" pošto, da te avtomatsko zastopa v carinskih postopkih (in to je standard v vseh državah) - če komu to ne paše si naj da poslati preko FEDEXa - potem bo šele tulil kako so carinski postopki dragi.

Kar se pa carinskega postopka tiče - pri zadevah pod 22,- EUR le-tega ne more biti - torej nima pošta kaj zaračunavati postopka (to pač spada v tisti % "poslovnega rizika", da nekaj narediš zastonj). Edino, kar lahko zaračuna, je dopolnitev dokumentacije (ker npr. ni računa v paketu) - in tu ima (žal) popolnoma proste roke pri oblikovanju cen (kar sem pa že nekaj postov nazaj omenil).

Drugače pa - tko to kaže, tko to laže, da stvari ne gredo tekoče skozi našo pošto / carino:
grims-1.gif
(knock, knock on wood - auč, glava boli):

Paket prispel 15.7.2014

in današnji:

Edino teža je kolikor toliko točna.

Je pa zanimivo, da je oba CNa izpolnila Nicky Wang - pri drugem je čudežno pozabila, da je znala angleško.
tongue-1.gif
(pa naročeno pri dveh različnih dobaviteljih)

Cena je seveda 100% "prava".
crazy1.gif
Je pa drugače v obeh primerih vrednost blaga okrog 18,- EUR in pošiljatelj obveščen, da naj CN 22 izpolni kot je treba.

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Jaz sem danes dobil LCD zaslon iz Kitajske, so na CN22 napisali da je noter cellphone part, vreden $10 in označili tudi gift, pa niso nič gledali na carini.
cool-1.gif

sung

Pripravnik
10. dec 2011
323
0
16
je že kdo podajal ugovor zoper plačila carine? je uspel? je sploh smiselno oddajati ugovor v primeru da meniš da so ti ga neupravičeno zaračunali dajatve glede na prejšnje primere?

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.577
3.942
113
Če gres na carinsko pošto iskat paket - in ne čakaš poštarja - sploh ne rabiš ugovora pisat.... samo poveš da ni ok... pa naračunajo na novo.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Napiši najprej tu kaj boš dal v ugovor
cool-1.gif

Jaz sem si nekaj časa "dopisoval" s šefom carinskega poštnega urada, pa sem nazaj dobival sam splošne prazne odgovore (nekaj sem jih prilepil). Dejansko se vedno lahko obesijo na to, da CN22 ni pravilno izpolnjen in so morali preverjat...

Sem spet 2x plačal tisti pregled. Res da je šlo za večji paket in obakrat je kitajc izpolnil CN22 čisto brezveze (kljub izrecni zahtevi), toda v obeh primerih mi je potem kitajec tudi povrnil te stroške, kar je res
aplauz.gif

Vmes pa prišlo še par paketov brez težav... večina niti odprtih, 2 vmes odprta, toda notri je bil priložen račun, tako da mi niso imeli kaj za zaračunat. Čakam na ponovno spremembo cenika, kjer bo za takšne primere 2,50€ strošek odpiranja
bonk.gif
(in seveda oderuških 1+€ za UPN - zakaj ne morem plačat preko mobilne banke?? ).

So me pa vmes kitajci malo razkurili. Preko ebay.co.uk sem naročil podobna artikla. Za vsak slučaj od različnih prodajalcev, ki sta imela tudi napisano različno lokacijo. Tudi paypal naslov je bil različen. In na koncu dobim oba artikla v istem paketu, čeprav je bilo tudi na ebayu označeno pošiljanje 2 dni narazen. Seveda skupna vrednost skoraj 40€
uf-1.gif
(in na CN22 gift $5). Povrh vsega pa so na carinski pošti zadevo držali 16 dni preden sem dobil obvestilo (imel sem tracking). Ker mi je zaradi tega kup stvari na projektu stalo, si nisem mogel privoščit čakanja še en mesec, zato sem plačal DDV in še enkrat toliko nekih čudnih stroškov... Dosegel sem vsaj to, da je po nekaj grožnje kitajec pristal, da mi je vrnil vsaj dobro polovico dajatev...

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Čaki, ti kupuješ stvari na Kitajskem za biznis, potem pa se še razburjaš, ker ti zaračunajo DDV?
priden.gif
Kak biznis?
confused-1.gif

Drugače se pa zaradi plačila DDV nisem še NIKOLI razburjal. Razburjal sem se vedno zaradi (relativno) visokih stroškov, ki jih zaračuna carinska pošta za storitve, ki so si jih sami izmislili in sami naročili...

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Ja - saj zaradi takih vsi jebemo ježa
10.gif

GIFT za 40€ + DDV(??) + 150% marže,.... = jebem ti glupo carino
sprasujem se.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Ja - saj zaradi takih vsi jebemo ježa
10.gif

GIFT za 40€ + DDV(??) + 150% marže,.... = jebem ti glupo carino
sprasujem se.gif
To na mene leti? Jaz že od marca letos ob vsakem naročilu v Paypal comment napišem, da prosim za realne podatke na CN22 in priložen račun ali vsaj izpis transakcije... Da je vse kot mora bit. Res pa je, da naročujem samo stvari do 20€. Kar je dražjega večinoma kupim iz Nemčije, ker v večini primerov pride ceneje kot iz Kitajske, če prištejemo vse stroške...

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.928
113
Ko sem nazadnje od kitajca zahteval pravilno izpolnjen CN22, sem dobil spodnji odgovor.
confused-1.gif
. Zdaj se pa probaj kaj zmenit z njim.

Citat:
hi friend ,thank you so much for your support ,my friend ,please don't worry ,General won't produce tariffs .thanks again:)

thank you so much for your support !
Kind Regards to you and your family
smile-1.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Ko sem nazadnje od kitajca zahteval pravilno izpolnjen CN22, sem dobil spodnji odgovor.
confused-1.gif
. Zdaj se pa probaj kaj zmenit z njim.

Citat:
hi friend ,thank you so much for your support ,my friend ,please don't worry ,General won't produce tariffs .thanks again:)

thank you so much for your support !
Kind Regards to you and your family
smile-1.gif
Jaz sem zadnjič napisal, da hočem vračilo $6 zaradi poslanega napačnega izdelka (v vrednosti 10$), pa sem dobil odgovor
Citat:
Ok. You can send the money to our Paypal Email address : zhangxiao3233@hotmail.com
hysterical-1.gif

Pravilno izpolnjen CN22 sem do zdaj dobil 2x. No, od tega 1x menda vseeno ni bil pravilno izpolnjen (v tej temi), drugič paketa niso odpirali. Očitno se jim ne da dopovedat. Pripiši vedno da naj vsaj invoice or paypal recepiet priložijo...