@tgrzan: rocaji so pri nizjih modelih iz plastike ali drugih umetnih mas, pri malo boljsih so pa iz trdih, najveckrat eksoticnih lesov, rogov, kdaj tudi slonovine (imeti morajo pre ban slonovino, kar se najveckrat naredi tako d ase stare rocaje iz slonovine prilagodi), mamutove slonovine (ker nanje ni bana, gre za fosilizirano slonovino) itd itd .. naj te ob tej rpiloznosti (glede na to da te stvar zanima povabim da se nam pridruzis na forumu in lahko tam debato tudi razsirimo (in seveda kogar koli to zanima)..
izdelava rocaja pa poteka tako: odlociti sem oras ali bos kopirla starega ali delal novega, sam delam rocaje iz lesa in rogov.. spodaj sta npr 2 primera rocajev
tu vidis klasicni recimo temu francoski tip rocaja (oljka in ebenovina) na svedski britvi
http://shrani.si/f/r/rU/2Bw3Ksqn/2013-09-razor04-mihacrni.jpg
tu pa malo bolj drugacen rocaj, s katerim sem poskusal iti v korak z imenom britve (black devil), zato tudi malo bolj robustno izgledajoci vijaki (les: ebenovina, padouk, javor)
http://shrani.si/f/2q/dY/4QazZBSx/2013-05-razor03-mihacrni.jpg
skratka ko ves kaj hoces, to izrises, preneses na les, izrezes, obrusis, (rocaja morata biti res enaka), spoliras, in na koncu nastimas oz toliko casa stimas da je pocentrirano rezilo britve, paziti moras tudi na to da je les zascite, kejr je spet vec razlicnih pristopov,.. sam najraje uproabim oljanje, restavriranje britve mi vzame cca 1 teden, skratka je zelo zamudno delo (vsaj zame)
V prejsnjem postu sem rekel da napisem se kaksno o britvah
:
v prvem postu je v enem od postov link kjer so opisane osnove britev, torej kaksne poznamo, kaksne dele imajo itd.. Moje mnenje glede britev je sledece: nudijo najcenejsi nacin britja (kljub zacetnemu vecjemu vlozku) saj nam 1 britev sluzi lahko dozivljensko (ce jih seveda ne zacnemo zbirati
) hkrati pa nudijo tudi najbolj kvaliteten nacin, kjer imam v mislih najblizje britje,.. tore jda imas na koncu RES cisto gladko kozo, kot da dlak ne bi imel,.. na zacetku je malo smesno, ker ce si se kdaj navajen po npr roki popraskat z brado ce nimas roke fraj, no to potem ne gre vec , se pa lahko bozas z brado oz kozo po npr roki
. Vsekakor pa britje z brivijo ni ekstramno hitro (vsaj na zacetku ne), je pa ta cas med britjem nek cas zase (koliko se to ze pocukrano slisi, ampak kar pase v miru se obriti), nekateri pravijo da je to "meditacija"..
Kako se z britvijo brije (na hitro): najprej s toplo ali vroco vodo zmehcamo dlake, nato namilimo obraz, in prvo brijemo v smeri dlak, nato namilimo, brijemo pravokotno na smer rasti dlak in na koncu se proti rasti dlak)
kaj rabimo za britje z britvijo: ostro britev, pas, copic in milo, na forumu sem ze pisal o tem tak oda ce koga zanima bo ze nasel (da ne bom prevec linkov noter v post limal), milo in copic se da dobiti verjetno za cca 10-20 euro ce se malo potrudis (govorim o 10 eurih
) , pas stane lahko tudi precej malo ce se znajdes, britev pa je vredno kupiti od cca 70 euro naprej po moje, skratka po moje se da priti z do 100 euri cez. Seveda govorim o vstopnih modelih, saj cena lahko hitro vrtoglavo naraste za vsako posamezno stvar. Najveckrat se za zacetek britja priporoca britve okoli 5/8 (visina rezila v inch-ah), gre tudi z 6/8 in 4/8, ozja in sirsa od tega pa za zacetek niso najbolj primerna...
Za tiste ki bi radi poskusili je nekaj variant:
- kupite novo britev, vstopni model, priznanega proizvajalca (to s proizvajalcem je zelo vazno, sploh ce ne poznas britev)
- kupite restavrirano britev (ki pa bo ce bo res restavrirana verjetno malo drazja od najcenejsih vstopnih modelov)
- kupite rabljeno na npr ebay-u, ceprav znajo iti cene hitro gor v zadnjih sekundah
(-) kupite shavette britev (tista v katero se daje ziletke) in probajte, ceprav (in zato je ta alineja v oklepajih) to ni isto, to na vseh forumih povdarjajo (tak oda sem jaz ta korak kar preskocil
) ampak za probat kot neki priblizek britve pa seveda in napacno (seveda je pametno prebrati oz izvedeti kako se z britvijo brije,..
Sedaj pa tisto vazno, riziko... namrec, kupovati preko npr ebaya ali boljsaka itd zna biti precej riskantna zadeva, ker ce ne ves kaj paziti, kako mora izgledati, ne poznas proizvajalcev itd se hitro lahko zafrknes (me je ze kar nekaj ljudi sprasevalo koliko bi stalo za npr to njihovo britev obnoviti pa sem jim rekel da po moje se jim ne splaca, cerpav bi zasluzil z restavracijo
)
Skratka da neham nakladati: britje z britvijo je ena prav fajn stvar (meni), dejansko kdaj cakas da ti brada zraste da se lahko obrijes
.. si je pa treba vzeti nekaj casa da se tehniko osvoji in NE vreci prehitro puske v koruzo, ke: With time.. it does get better
! Ce koga kaj zanima pa seveda lahko vprasa, oz ce bolje poisce odgovore na forumu (
www.britev.si ) pa tudi tam vprasa mu bo vec ljudi znalo odgovoriti.