Pozdravljeni alterasi
...moj prvi post, glede na to da se pogovarjate o britju z britvami, sterilizacijo le-teh, in o britvah ki sem jih restavriral se mi je zdelo da je najbolj ce se registriram in kaj dopisem
..
- Brivec v postojni: gospod je res ze zelo star, brivec je celo zivljenje, mislim da je eden redkih (oz po mojem vedenju edini) v Sloveniji ki brije z britvijo (kot receno ne izkljucujem moznosti da se s tem se kdo ne ukvarja), sam sem sel tja in mislim da je cena 5 euro, kar se mi zdi tako poceni da ne vidim potrebe po popustih, mislim da sem mu cam dal se kar nekaj zraven..
- sterilizacija: sama beseda je definirana nekako kot unicenje ali odstranitev vseh zivih organizmov in agensov (torej npr virusov ipd), to lahko delamo na razlicne nacine, fizicno, kemicno ali z npr filtriranjem (tekocine in plini), pri fizicnem se uproablja visoko energijo ki unici mikroorganizme (=MO) (toplota, ionizirajoce sevanje, UV svetloba ipd), pri kemicnem pa kemicne snovi ki so strupene oz unicijo MO. NAjbolj siroko uporabljan tip sterilizacije je avtoklaviranje, kar je ti vlazna sterilizacija, kar pomeni da se predmet izpostavi cca 20 minut temperaturi 121 oC v prisotnosti pare. Sterilnost britve vsekakor ni zanemarljiva, saj se preko krvi prenasa cel kup nevarnih bolezni. Sam sem iskal odgovore na to ali britvam 120oC skori, in mojstri ki jih izdelujejo itd (Amerika) so rekli da ne, clovek ki pozna japonske noze itd, je rekel da lahko da skodi... sam mislim da verjetno tako malo skodi da je zanemarljivo. Problem je pa v tem da rocaji britev (razen redih izjem, kot npr pri eni poljski britvi kjer je rocaj iz inoxa) tega nebi prav dobro prenesli. Vedeti je treba da so britve, ponavadi visoko estetsko dodelani izdelki, katerih lastnikom (ki zanje placujejo tudi vec 100 oz tudi vec kot 1000 euro) ni ravno vseeno kaj se z britvijo dogaja, je pa res da brivci taksnih britev ne uprbljajo. Ce se vrnem na temo, avtoklaviranje v realnem zivljenju za britve ni v uporabi (je in mora pa biti npr pri tattoo studijih, piercing itd). V ameriki se veliko uporablja mocno razkuzilo Barbicide, kiaterega uporaba je z zakonom predpisana v nekaterih drzavah,.. treba je vzeti v zakup da Barbicide ki je moder, lahko pobarva rocaje (kar spet ni zanemarljivo ce imas npr 100 euro vredne rocaje), vecinoma se naredi tako da se da v to razkuzilo samo kovinski del.
- britve: ... na koncu mi je zmanjkalo casa za najbolj zanimivo temo, ki je sama zase cela znanost
... bom danes se na to temo kaj napisal, ce bo interes (napisite ce vas zanima), za zacetek pa si lahko pogledate temi (Da ne bom spet na novo vsega pisal)
nekaj o osnovnih pojmih pri britvah:
http://britev.si/viewtopic.php?f=3&t=13
britve ki sem jih restavriral (ki jih nekdo omenja v postih zgoraj) pa najdete tu:
http://britev.si/viewforum.php?f=13