Brivec

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Sam se pogosto sprašujem, kako da nihče v LJ ne zagrabi priložnosti in proba odpreti brivnico. Recimo kak frizer, ki ima v salonu še kak dodaten manjši prostor. Mislim da investicija ne bi bila grozna in tudi če spodleti, ne bi bilo posledic.

Po drugi strani pa frizerska trgovina Estela poleg hale A prodaja brivska mila. Ker jih imajo na zalogi, jih nekomu že morajo prodajati. Torej mora obstajati še kak brivec SLO, ki to jemlje.
cool-1.gif

ja sej en na njihovem forumu piše o tem, da je hotu odprt, pa so mu razložil vse prepreke, in je ugotovil, da je to pretrd oreh, oz. če sem ga prov zastopil, potem to ni več klasično britje - moral bi uporabljati klince za enkratno uporabo... čeprav mi je čudno, kako temu v postojni pustijo... pomoje mu malo skozi prste gledajo, ker bo šel itak kmalu v penzijo...

ja, mi pa ni jasno, da v zda to pustijo, pa k tok radi komplicirajo in težijo za vso možno higieno, čistočo, varnostnjo in ne vem s čim še...

brivska mila lahko kupujejo tudi posamezniki, a ni tko?

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Ja, brivska mila komot lahko kupiš kot posameznik. In tudi brivski čopič, v kompletu pač lahko narediš veliko boljšo peno kot iz tistih piksen.

S pravimi britvami mislim da nikjer ne smejo briti, povsod se uporablja pač britev, kateri se menja britvice. tudi v Turčiji. To je ugotovil naš član Goba, ki se je pozanimal na obrtni zbornici. Mislim da tudi postojnski brivec uporablja britev na "žiletke", čeprav...

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.087
1.265
113
42
PRi nas moraš menjavat žiletke tako kto je rekel Bajkman. S kolegom imava plan obiskat tega tipa v postojni pa da vidmo iz prve roke.
Kar se tiče higiene mi pa načeloma tudi ni jasno. Sej pri električnem brivniku se načeloma tudi lahko urežeš pa firzerji nič ne menajo oz sterilizirajo...

teli nizozemci brijejo z navadnimi britvicami

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
saj če daš pod fajn fročo vodo odplakne vse stran. ne vem zakaj potem nebi pustili. lahko tudi v vrelo vodo.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.087
1.265
113
42
Kaj je ap problem sterilizirat zadevo. MAš par britvic in jih steliziraš sprot... Glupa pravila

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
@miha (doktor mikrobiologije) z brivskega foruma pravi, da ni tako enostavno oz. da v brivnici ni možno za sigurno dezinficirati. Če sem prav razumel. Ampak verjetno je tisto, kar ostane, res tako malo, ali pa ostane kaj kar ni škodljivo. To seveda samo ugibam, ker področja ne poznam.

V Ameriki se prav v ta namen dobi barbicid.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Tehnično je tako da če se lahko medicinsko opremo (kovinsko) sterilizira bi se lahko tudi brivsko. Ampak postopek te sterlizacije je tak da se opremo najprej pomije in potem da v peč kjer se jo pri visoki temperaturi pusti določen čas.

Seveda pa je ravno tak postopek sterilizacije malce neprimeren za britve, namreč pri 500C+ se bo ostrina britve enostavno uničila. Naknadno brušenje bi moralo biti pa zelo temeljito oz. verjetno bi šok na materialu pustil nepopravljive posledice.

Razna kemična sredstva pa za razkuževanje materiala, ki ima pore/raze niso najbolj primerna (ker govorimo o zelo različnih "okužbah" od virusov pa do bakterij). Seveda obstajajo tudi taka sredstva, ampak špric domačega šnopca po britvici ni ravno to kar bi se štejo kot ustrezno!
grin1.gif

Dalo bi se vse rešit, ampak vprašanje je tudi na ravni zakonodaje. Da prepišeš 100% sterilno opremo oz. ravnanje z njo rabiš tudi nekoga ,ki ima znanje o tem. Nekako ne vem kje bi to znanje učili in kdo bi ga preverjal (znanje iz živliske industrije in ravnanja s hrano ni ok, alternativa je pa samo medicina [a boš sedaj frizerja pošiljal na izpit iz sterilizacije? mogoče zaposlil mediscinsko sestro da bo razkuževala "instrumente"?]). Če bi bil trg večji bi se verjetno dalo kaj naredit, ampak za mali slovenski trg se ne splača in tako stojijo stvari "v luftu".

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Škarij potem frizerji ne rabijo sterilizirat, kot da nikogar ne urežejo?

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Navdušen sem bil na forumom, še bolj pa nad njegovim skrbnikom in njegovimi restavracijami britev. Sam se sicer ne maram briti, vendar vedno z veseljem sedem na brivski stol (komaj čakam Turčijo).

@Bajkam, glede na to, da sem opazil, da sta si dobra z moderatorjem, me zanima, če veš kako naredi ročaje za britve?

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Obstajajo sterilizatorji, če ne drugega vzameš takega za zobozdravnike. In temp je daleč od omenjenih 500.
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.087
1.265
113
42
Pa razni tattoo in piercing studii...
Meni se zdi dejstvo da se ne da sterilizirat britve za lase privlečeno!
Vrjtno bi bilo tudi drugje prepovedano če je tko hudo...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Če sterilizirajo sklapele, s katerimi dejansko mesarjo po ljudeh - pa da se britvic ne bi dalo.

@Bajkman: zakaj naj bi škodilo ročaju? In tudi če bi, potem se najde/izdela tako, da se klina loči od ročaja in se sterilizira samo klina.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.136
113
Skalpelov se ne sterilizira, ampak stran vrže. To je potrošna roba.
Sterilizirajo se držala/ročaji za skalpele.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Zato ker smo pri nas bolj papeški od papeža. Vsa priporočila so pri nas uzakonjena v najstrožjem smislu, birokratizacija popolna... Sem bil v Avstriji in Italiji v lokalih, ki pri nas niti slučajno ne bi dobil uporabnega dovoljenja (višina vrat, lokacija WC-ja, število WC-jev...)

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.113
10.962
113
kod Džej-Zija
Točno tako. Primer papeškosti Slovenije: bolonjska reforma. Prakticno prvi v Evropi smo jo posilili skozi. Pa nove vozniške. V EU se za nove menja od 2018 dalje, pri nas jih že imamo in 2018 mora biti menjava končana. Pa je takih for pri nas nešteto.
stupid-1.gif

Edit: pa tablice na vozilih. Ko je Janševa vlada hotela ukiniti grbe, ker so kao v neskladju z EU. Ko je EU rekla, da sploh ni panike, in ko se je zbunila družba, so tablice ostale.

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik nacek pravi:
A nože kirurgi po vsaki operaciji pa nove dobijo ???'
redface-1.gif

Ja.

Ampak sterilizacija bi lahko bila popolnoma enostavna, edino mal dlje časa traja, tako da bi rabli en kup britvic, oziroma tolk britvic kot imaš pacientov. Avtoklav deluje na 134 (3 minute) ali 121 stopinj (15-20 minut), vendar pod povišanim pritiskom in zato sam proces traja dlje, pa tud potem je treba počakat, da se stvari shladijo in posušijo. Ampak ne vidim težave v tem, saj en manjši avtoklav ne stane veliko.