Brezstično plačevanje in varnost

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
In potem smo spet pri vprašanju, v čem je hitreje in enostavneje se za*ebavati s telefonom (ga vzeti etuija, vtipkati geslo, se prvič zmotiti pri tipkanju gesla, najti pravo ikono, pognati app, čakati, da se app zažene), od tega, da potegneš iz denarnice čip kartico, jo vtakneš v čitalec in vtipkaš pin.

Bonus vprašanje: kako boš plačal, če ostaneš s prazno baterijo?

Skratka, kartičarji z NFC karticami, Apple, Samsung, Google ... gredo na brezstičnost samo zato, ker bo to koristilo njim. Zraven pa si izmišljujejo PR zgodbice, kako in zakaj bo to boljše za potrošnike.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.858
886
113
MB
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Očitno,a vseeno fuj in fej špar, hofer je recimo imel NFC že po dveh tednih, lidl pa tudi, a špar se nekaj pederiši...

In pri Tušu in pri Šparu moram vtipkavat pin.
bonk.gif

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Pri applu na telefonu vidiš znesek, ime trgovca in moraš potrditi transakcijo z identifikacijo preko prstnega odtisa.

mm46

Pripravnik
5. sep 2007
597
7
18
40
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
In potem smo spet pri vprašanju, v čem je hitreje in enostavneje se za*ebavati s telefonom (ga vzeti etuija, vtipkati geslo, se prvič zmotiti pri tipkanju gesla, najti pravo ikono, pognati app, čakati, da se app zažene), od tega, da potegneš iz denarnice čip kartico, jo vtakneš v čitalec in vtipkaš pin.

Bonus vprašanje: kako boš plačal, če ostaneš s prazno baterijo?
Bonus vprašanje je lahko problem, prvi stavek pa ni nujno (odvisno od aplikacije).. jaz samo vzamem telefon iz žepa in direkt na čitalec in če je več kot 15eur še vpišem pin

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik dune pravi:
Tip na sliki ima v roki prenosni POS. Če nimaš zaščitene kartice v faradejevi kletki, ti tako lepo na avtobusu krade.
Če ti nepridiprav ugotovi, kje imaš denarnico in se ti lahko neopazno približa na tako bližino, da bi preko NFC odčital podatke o kartici, potem je nekajkrat verjetneje, da bo zmaknil kar celo denarnico. Pa še pozornosti ne bo zbujal s čudno napravo v roki ali se ogrožal z varnostnim SMS-om, katerega bo prejel okradeni že takrat, ko bo v njegovi neposredni bližini.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.868
694
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
hofer je sicer povišal na 18€, ampak bi še vseeno rekel da je premalo...

tam na kake 20-25 bi bilo kul, za te majhne nakupe v diskontih

Me pa hudo moti, da recimo nesposoben špar, še zdaj tega nima urejenega na blagajnah..pa je koliko...že več kot 1 leto od uvedbe teh kartic?

Hofer ima načeloma limit pri 25€, pa varnostnega SMSa tudi ne dobiš. Vsaj pri NovaKBM ne
tongue-1.gif

offline avtorizacija.press

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik philips pravi:

Hofer ima načeloma limit pri 25€, pa varnostnega SMSa tudi ne dobiš. Vsaj pri NovaKBM ne
tongue-1.gif

Varnostni SMS moraš naročiti. Stane tam 1€/mesec ali pa je že vključen v določene pakete in ga je zgolj potrebno aktivirati (banki sporočiš št. mobilnega telefona)

PS- offline avtorizacija je bila nekoč, ko so dali kartico v posebno napravo in jo nato ročno povlekli preko čitalca magnetnega zapisa. Tam nisi potreboval nobenega pina ampak se je preverjala zgolj istovetnost podpisa na kartici in na slipu. Če torej ne podpisuješ slipa potem je avtorizacija zagotovo on line.

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.868
694
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik philips pravi:

tongue-1.gif

Varnostni SMS moraš naročiti. Stane tam 1€/mesec ali pa je že vključen v določene pakete in ga je zgolj potrebno aktivirati (banki sporočiš št. mobilnega telefona)

PS- offline avtorizacija je bila nekoč, ko so dali kartico v posebno napravo in jo nato ročno povlekli preko čitalca magnetnega zapisa. Tam nisi potreboval nobenega pina ampak se je preverjala zgolj istovetnost podpisa na kartici in na slipu. Če torej ne podpisuješ slipa potem je avtorizacija zagotovo on line.

O tem sem že pisal na forumu. Tega si nisem jaz zmislil, ampak citiram uraden odgovor od moje banke.

Hofer (in tudi nekateri drugi tuji trgovci) imajo offline procesiranje brezkontaktnih plačil. Ni varnostnega SMSa (ga imam naročenega in deluje povsod drugod), limit za nakup brez PINa pa je 25€ namesto 15€ (kot povsod oglašujejo).

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Meni se zdi ApplePay super, samo škoda, da ga nobena naša banka še ne podpira. Dvojni pritisk gumba na uri, obrneš uro proti terminalnu in je to to (nobenega jamanja iz eutija, tipkanja pina, iskanja ikone, poganjanja appa in ne vem še kaj... no saj niti na telefonu ni tako komplicirano). Sploh v tujini, kjer lahko lahko to uporabljaš tudi za javni prevoz, avtomate, itd..

Če ostaneš brez baterije, pa iz žepa pač potegneš denarnico in plačaš tako kot včasih. Da bi se zanašal samo na ApplePay oziroma podobno rešitev, mislim, da še nekaj časa ne bo šlo, ker nekateri trgovci niti kreditnih kartic še niso vzeli.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Meni se zdi ApplePay super, samo škoda, da ga nobena naša banka še ne podpira. Dvojni pritisk gumba na uri, obrneš uro proti terminalnu in je to to (nobenega jamanja iz eutija, tipkanja pina, iskanja ikone, poganjanja appa in ne vem še kaj... no saj niti na telefonu ni tako komplicirano). Sploh v tujini, kjer lahko lahko to uporabljaš tudi za javni prevoz, avtomate, itd..

Če ostaneš brez baterije, pa iz žepa pač potegneš denarnico in plačaš tako kot včasih. Da bi se zanašal samo na ApplePay oziroma podobno rešitev, mislim, da še nekaj časa ne bo šlo, ker nekateri trgovci niti kreditnih kartic še niso vzeli.

22. jul 2007
13.539
1.731
113
124
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik philips pravi:

tongue-1.gif

O tem sem že pisal na forumu. Tega si nisem jaz zmislil, ampak citiram uraden odgovor od moje banke.

Hofer (in tudi nekateri drugi tuji trgovci) imajo offline procesiranje brezkontaktnih plačil. Ni varnostnega SMSa (ga imam naročenega in deluje povsod drugod), limit za nakup brez PINa pa je 25€ namesto 15€ (kot povsod oglašujejo).
Tukaj te moram pa demantirat, pravkar plačal v Hofru z brezstično maestro in sem takoj zatem tudi dobil sms,

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.350
1.236
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik philips pravi:

To bi jim pa kartičarji morali prepovedat (ali pa, še bolje, kar država).

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.868
694
113
Pa imaš debetno Viso od NoveKBM? Ker sicer tvoj post ni relevanten...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.184
7.032
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Pa imaš debetno Viso od NoveKBM? Ker sicer tvoj post ni relevanten...

Jaz jo imam in sem že velikokrat moral vtipkati PIN pri zneskih nad 18 eur. Ali je tu kak drug postopek, ki ga ti omenjaš?

masevc

Guru
2. sep 2007
3.527
895
113
Citat:
Uporabnik dune pravi:
Upam, da bo čim prej začel ApplePay delovati pri nas. Pa ne bom nobene kartice več nosil s sabo.

Malo off
Ga lahko uporabljaš pri nas, če si urediš kreditno kartico na kateri od podprtih bank.
Sem bral na jabuku, da ga nekateri uporabljajo.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik philips pravi:

In kako preverijo PIN, če plačaš nad 25€, če delajo off line? Pa ja nisi skopirali celotno svetovno bazo PIN-ov za vse kartice in jih potem namestili na terminale v vseh tisočih trgovinah po Evropi. Če pa delajo Off line le za brezstično poslovanje kako potem vedo, da je neka kartica veljavna (npr. ni bila preklicana pred dvema dnevoma) ali imajo tudi bazo veljavnih kartic na vseh terminalih
stupid-1.gif

PS- ravno tvoj zapis je dokaz, da vsemu o čem se debatira na forumih ni za verjeti 100%

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik philips pravi:

In kako preverijo PIN, če plačaš nad 25€, če delajo off line? Pa ja nisi skopirali celotno svetovno bazo PIN-ov za vse kartice in jih potem namestili na terminale v vseh tisočih trgovinah po Evropi. Če pa delajo Off line le za brezstično poslovanje kako potem vedo, da je neka kartica veljavna (npr. ni bila preklicana pred dvema dnevoma) ali imajo tudi bazo veljavnih kartic na vseh terminalih
stupid-1.gif

PS- ravno tvoj zapis je dokaz, da vsemu o čem se debatira na forumih ni za verjeti 100%

Ti šele bluziš z bedarijami, PIN je v kartici in nikjer drugje.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.868
694
113
Glede PINa so ti že odgovorili. Glede offline načina pa nisem nikjer napisal da deluje tako za vse transakcije. Offline je samo kadar ni preverjanje PINa, pa še to verjetno ne vedno. Ko vpišem PIN, takrat tudi dobim SMS.

Je pa pri offline načinu res tveganje, da je kartica vmes preklicana. Za pretek kartice ni problem, ker je tudi ta podatek zapisan na kartici
wink-1.gif

Zato pa se offline uporablja le za manjše zneske. Predvsem na javnih prevozih je to koristno, ker se takšna transakcija izvede takoj.