Ksz.......
Eh dragi moji, osnove ekonomije vam niso najbolj znane ane. Imet visoke plače in visok standard, je skorajda nemogoče dosežt, če se ne opravlja dela z visoko dodano vrednostjo. Asvaltiranje, gradnja, proizvodnja low tech izdelkov, ipd. tega gotovo ne omogoča. Za konkurenčnost takšnega gospodarstva je nujno da v vseh zgoraj omenjenih zvrsteh delajo za čim manj denarja. Sedaj nastane seveda problem delovne sile. Koliko slovencev vidiš asvaltirati ceste, polagat kanalizacije ipd. Malo oz. skoraj 0. Je pač ponudba na trgu delovne sile tolikšna da je lako plača 400€ ali manj. Koliko slovencev je pa zdravnikov, odvetnikov, inženirjev ipd. Pri nas več ali manj gotovo nad 90%. Je pač plača toliko višja da ljudje to delajo z veseljem.
V tujini je med temi low end poklici tudi veliko slovencev. Pač jebiga, tudi mi smo ene vrste italijanski, avstrijski oz. nemški bosanci.
Živim v bližini italije in vem koliko ljudi hodi delat tja (čiščenje, proizvodnja ipd.) in pač skorajda ne znajo italijansko. Jebiga, pač ni potrebe. Trg delovne sile nam omogoča delo in to je to. Pa ne govorim sedaj samo za nas ali bosance. V evropi in na splošno v razvitem svetu je pač ogromno delavcev iz nerazvitih in revnih držav. Pri nas so po večini za sedaj samo iz bivših jugoslovanskih republik. Ampak ko bodo začeli hoditi turki, maročani, kitajci in podobni, takrat se bo lahko jamralo. Za sedaj nam ni hudega.
Sicer pa če kdo meni da mu "južnjaki" kradejo delo, naj se prijavi v kako cestno podjetje. Plače so tam enake za vse delavce.
Je pa zanimivo, koliko ljudi ima raznorazne probleme z policijo, južnjaki, sosedi ipd. Sicer se tudi hitro vidi, po slogu pisanja in razmišljanja, kam kdo spada (mentalno), tako da konec koncev problemi niti niso tako presenetljivi, kajti z mišljenjem, jaz sem pameten, vsi ostali so neumni, drugače sploh ne more biti.