Bojte se 1. januarja: Socialni transferji

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Amerika zdaj...

Po eni strani, bo boljše ker se bo pomagalo res tistim, ki jim je treba.

Če bo sistem malo bolj transparenten.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.343
7.094
113
pri taščici
Amerika ja,
za tiste ki bodo se naprej s suvi vozil otroke v free vrtce. Tisti ki pa na mesec pusti v trgovini manj kot 100 evrov in od tistega prezivi, mu bodo pa po smrti se kolibo vzeli, morebitne otroke pa dali pod most.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.492
457
83
Kako jih nima? Saj oæi je zmagu, to je vse njegovo
tongue-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
ksz
Kva pa je to problem? Če človek v letih zaide v tako situacijo, pač prepiše vse na ženo/otroke in živjo ohcet.
Disclaimer: Če so slučajno preveč brihtni in se poskusijo prijeti reka "oče sina do praga, sin očeta čez prag" kupiš kanister bencina ter plinsko bombo in vse skup požgeš in v luft spustiš.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.521
5.702
113
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Disclaimer: Če so slučajno preveč brihtni in se poskusijo prijeti reka "oče sina do praga, sin očeta čez prag" kupiš kanister bencina ter plinsko bombo in vse skup požgeš in v luft spustiš.

ne-ne-1.gif
U SAO Krajini so delal tko da je jeklenka bla pržgana u kleti........u zgornjem štuku pa sveča.......da je pol konkretno odprl bajto!

Še hitrejše je pa z ročno bombo ( plus jeklenka seveda).....sej niso drage.....u kranju so se po 5eur prodajale baje
smile-1.gif

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Mene moti slednje, ko imaš zaposlitev in jo izgobiš po nelastni krivdi ti pripada nadomestilo:
Čas prejemanja denarnega nadomestila

Čas prejemanja denarnega nadomestila je odvisen od zavarovalne dobe, in sicer:

* 3 mesece za zavarovanje od devet mesecev do 5 let,
* 6 mesecev za zavarovanje od 5 do 15 let,
* 9 mesecev za zavarovanje od 15 do 25 let ,
* 12 mesecev za zavarovanje nad 25 let,
* 19 mesecev za zavarovance, starejše od 50 let in za zavarovanje nad 25 let ,
* 25 mesecev za zavarovance, starejše od 55 let in za zavarovanje nad 25 let.

9 mesecev recimo dobivaš nadomestilo za čas zavarovanja 15-25 let, po 9 mesecih še vedno brezzaposlitve, prihranke zapraviš, tri mesece čakaš nato mine natanko 1 leto, zaprosiš za soc.pomoč.

Človek je delal polnih 15-25 let, po 1 letu dobi soc.pomoč in le to mora potem vračat, kaj se tu noben ne vpraša, koliko je ta prispeval v blagajno polnih 15-25 let
bonk.gif

Nerazumljivo vsaj meni.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.492
457
83
To, da je tebi nerazmuljivo, ni noben faktor. In bo tako tudi ostalo, 67 dodatnim forumom navkljub.

Nova ureditev meče na plano tipičen slovenski odnos do lastnine, kjer so privilegiji jasni vsakomur, pravice in odgovornost pa precej manj. Kaj k**** bi vsak od staršev in sorodnikov pričakoval €€€, kot jastreb čakal na dediščino in se potem trkal po prsih kaj vse da ima. Če nekaj želiš, si ustvari sam, boš znal cenit in bo tudi precej več vredno. Da pa za samoumevno jemlješ pridobitev lastninske pravice nad stanovanjem pokojne babice, ki je 10 let pred smrtjo nisi niti povohal, na zapuščinski se oblizuješ kot maček ob skodelici mleka, potem pa pizdiš nad državo, ki je zadnja leta skrbela za bolno babico in na ta račun želi povrnitev stroškov, pa je
stupid-1.gif

disclaimer: zakona ne poznam, zadevo sem samo bežno preletel

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.454
7.096
113
Zakaj bi pa moral čakati 1 leto, da zaprosiš? Zaprosiš takoj, ko nehaš prejemati denarno nadomestilo. Itak je tistih zadnjih nekaj mesecev tako mizeno nizko, 60% plače, da se to ne more šteti kot nek pretiran dohodek.

Tisto glede vrašanja pa...ja...se vrača, če imaš lastnino,bajto, parcelo, itd... s tem, da po novem se bo vse vpisalo direkt v zemljiško knjigo, pa prodajat se ne bo smelo.

Amerika? Niti ne, pri nas nekdo, če ima bajto, komot dobi socialno. Tam...bi pa bajto prvo prodali, šli živet v luknjo, šele potem pride socialna.

no no blazko, to nima zdaj neke veze s to zadevo, verjamem pa, da si moral nekam zliti jezo, na koga že? Komu bi pa ti dal lastnino od tvoje babice, če le-ta ne zapusti oporoke? Občini, državi, kolegici? Pri nas je pač tako, da familija podeduje, meni je to logično, ker nekdo pač mora, dedovati torej.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Itak je tistih zadnjih nekaj mesecev tako mizeno nizko, 60% plače, da se to ne more šteti kot nek pretiran dohodek.

Zgornja omejitev je 150% minimalca, s čimer se pa nekako že da preživet, če si prej imel neko normalno plačo.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Ne razumem kje je problem? Minimalc je mislim da 562€ neto, se pravi maksimum ven dobiš 843€. Meni se zdi uredu, da država pomaga, ampak da ne dobiš več službe je pa problem tvoje nekonkurenčnosti na trgu dela, pri nekaterih pa tudi lenobe ali previsokih pričakovanj...

Mladinec

Fizikalc
11. jun 2009
317
27
28
Ptuj
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Koliko je ze minimalc(netto brutto)? Problem nastane ko ne dobis niti 60% vec. Sluzbo pa tudi marsikdo ne.

Službo se kar hitro dobi, mogoče ne čisto primerno kandidatovi izobrazbi in pričakovanjem, ampak za preživeti pa zadošča. Vsekakor boljše kot viseti na zavodu, kasirati od države in jamrati da ni služb.

Minimalna plača je ca 750 € bruto, kar nanese brez dodatnih olajšav ca 560€ neto.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Jaz sem tudi letos februarja izgubil službo, pa nisem bil niti en dan brezposeln ali na zavodu. Tudi če ne bi hitro dobil primerne službe pa so me vseeno klicali in mi ponujali delo v proizvodnji. Po vsem tem se mi res težko kdo smili.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Razumem, ampak to je potem določena nesposobnost in zahteva osebno odgovornost, ne pa odgovornost države, se ti ne zdi? Odgovornost države namreč tudi mene nekaj stane...