Boeing 747 zletel s steze

erikson

Guru
25. avg 2007
26.114
9.393
113
Podvozje.

podvozje.png

Posnetek iz letala.

• Žalosti me
Reactions: Kamele0N

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.271
7.177
113
Tu pravi da naj bi bilo z zavorami nekaj narobe (dobesedno ali z njihovo nevede uporabo).

16:41

LOL in wtf
Samo airbus a380/a350 ima sistem, ki spremlja, če je pospeševanje pri vzletu pravilno, dobi pilot opozorilo pri preslabem pospeševanju.
tos2 (takeoff surveillance and monitoring) ima a320, a330 in a350
tom (takeoff acceleration monitoring) a350 in a380

Ob boeing-ov noben (imajo v razvoju: takeoff performance alert).

• Všeč mi je
Reactions: böc in irwin

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.271
7.177
113
Obstaja možnost napake pri izračunu ali nepravilne uporabe zavor, kar povzroči nezadosten pospešek med vzletom, kar lahko povzroči zakasnjen vzlet. Posadka naj vedno zaupa svojim instrumentom in podatkom, vendar je v kritičnih trenutkih pomembna tudi intuicija.

Dobro, kje so vedeževalke za pomoč ?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
46.058
6.218
113

böc

Guru
1. avg 2007
2.535
573
113
Tu pravi da naj bi bilo z zavorami nekaj narobe (dobesedno ali z njihovo nevede uporabo).

LOL in wtf
Samo airbus a380/a350 ima sistem, ki spremlja, če je pospeševanje pri vzletu pravilno, dobi pilot opozorilo pri preslabem pospeševanju.

Cez par dni na istem letaliscu problem z A380 pri pristanku:

böc

Guru
1. avg 2007
2.535
573
113

LOL in wtf

Uff kar dve uri so potem se krozili nad poseljenem (!) ozemlju., da so izpraznili gorivo. Ni to malo rizicno?
Kaj ne bi bilo bolje, da bi leteli kar na neko drugo letalisce v blizini (2h)?
Verjetno je pravilo, da se pristane na letalsicu na katerem je prislo, do problema pri vzletu.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.953
2.448
113
Uff kar dve uri so potem se krozili nad poseljenem (!) ozemlju., da so izpraznili gorivo. Ni to malo rizicno?
Verjetno je pravilo, da se pristane na letalsicu na katerem je prislo, do problema pri vzletu.
Najnižja dovoljena višina za odmet goriva je 1500m nad terenom, s te višine se gorivo popolnoma atomizira in absorbira v ozračje. Pri količini izpusta cca. 1 tono na minuto in recimo hitrosti 350km/h je količina goriva napram masi zraka, v katero gre, res majhna.
Zaželjeno je, da se v primeru težav ostane blizu primernega letališča in ne leti drugam, sekundarno je tu tehnična podpora in oskrba potnikov. Konćna odločitev je sprejeta od posadke oz. kapitana. Odmet goriva je v kritični situaciji popolnoma opcijska zadeva, v primeru požara, dima ali recimo situacije, ki neposredno ogroža življenja, pristaneš na trenutni teži, za kar so vsa letala testirana in certificirana.
Na letu iz Belgije v Nigerijo (ponavadi 6h dolg let) smo nad Alžirijo (skoraj 4h od vzleta) divertirali nazaj v Belgijo, ker situacija ni zahtevala takojšnjega pristanka, goriva je bilo pa dovolj.

• Všeč mi je
Reactions: böc in kajpace

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.369
234
63
Celje
Gorivo so izpuščali na višini cca. 3000 m, kar je več kot dovolj za varen izpust, saj pri izpustu iz takšne višine gorivo enostavno izhlapi. Munchen je na cca 500 m nadmorske višine.

• Všeč mi je
Reactions: böc

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
324
78
28
Saj sploh ni več važno, a je vikend al ne. Včeraj sem do Bohinjske Bele do Mlina (začetek Bleda) "vozil" 45 minut. Za kozlat. Zdej bo pa še pol Slovenije zarad telih sem norelo....

Če te kaj tolaži; jaz ne bom. Pa tudi drugače se teh krajev izogibam. Iz principa. Menda nas nočete tam. Meni je prav...

böc

Guru
1. avg 2007
2.535
573
113
Gorivo so izpuščali na višini cca. 3000 m, kar je več kot dovolj za varen izpust, saj pri izpustu iz takšne višine gorivo enostavno izhlapi. Munchen je na cca 500 m nadmorske višine.
moja skrb/vprasanje ni izpust ampak, če bi šlo še kaj dodatno narobe bi letalo strmoglavilo nad nasljenem delu

matej_

Guru
25. okt 2007
2.358
827
113
brez skrbi, če bi šlo za nevarnega, kot je neobvladjivo letalo ali napaka na krmilnem sistemu ali kaj podobnega, bi leteli nad neposeljenim območjem.