Bitcoin-hudičeva valuta.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik pioneer pravi:
Kolikor je meni znano je Japonska priznala BTC kot plačilno sredstvo. Drugače z BTC se da kupit kr nekaj stvari, sedaj pa imaš debetne kartice, kjer nakažeš BTC, ETH in z njimi plačaš kar želiš. Jaz sem dal gor 1 btc za hec pa jih še nisem porabil. Vmes sem pa kupil PC, laptop, parkrat v restavraciji kosilo in mam več "denarja" gor kot pa na banki
smile-1.gif
Tako, da ni glih da kripto ni uporaben že sedaj...

Ja seveda. Ampak, kdo danes od tistih, ki kupijo BTC potem dejansko uporablja kot valuto in z njo kupuje kaj drugega od kriptoblokov? Nihče. In to je zgovoren dokaz o tem kako je to nova vroča "valuta".

In kdo bi danes sklenil recimo nepremičninski posel v BTC? Spet nihče, ker je volatilno, nestabilno.. V petek se dogovoriš za ceno, v ponedeljek greš notarju in ne veš ali bo + ali - 15%. Saj vem kaj bom dobil kot odgovor; počakajte še malo, da pridejo veliki playerji. Saj ne rečem, morda bo država res nekoč uvedla kripto-valuto (predvsem v namen sledenja vseh transakcij). Ampak to be spet neka druga, nova.

Da ne omenjam smešnih transakcijskih dajatev in nasploh neprimernega omrežja, da bi serviral karkoli resnega obsega.
Ko bo to urejeno, bodo morda zaživele regulatorno podprte (torej državne) kripto-valute. Tisto kar je zdaj v igri, pa šlo v pozabo.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Volatilnost je tako pri denarju, delanicah in vseh otsalih zadevah. In kripto ni izjema. Poglej si graf euro-dollar, pa sta valuti ZELO stabilni (https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=10Y).
Takoj ko so ekonimije manjše, je volatilnost še večja , glej egipčanski funt vs euro. (http://www.xe.com/currencycharts/?from=EGP&to=EUR&view=10Y).

In bitcoinu gre vedno bolje: https://www.buybitcoinworldwide.com/volatility-index/

Nazadnje urejeno:

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Citat:
Centralna banka pa je bodisi v lasti držav (ECB), bodisi regulatorno podprta s strani države (FED).

FED ni v lasti države, ampak v zasebni lasti, niti se država (kongres, senat ..) ne morejo vpletati v dejavnosti centralne banke.
Tudi ECB ni v lasti držav EU ampak v lasti korporacij, ki so dejansko upravljane iz ZDA.
Pred vojno so bile posamezne evropske centralne banke neposredno v privatni lasti.
.
Regulativa centralnih bank je zelo "tricky" zastavljena in države se ne morejo in ne smejo vpletati v delovanje centralne banke, ki uživa posebno imuniteto.
Central Banks have a note on their pages and in the documents that effectively says: 'we are not controlled by the government';.

Torej, če država ne kontrolira centralne banke, bi bilo lahko kvečjemu obratno ...

Tudi ni dobro mešati pojmov skupnosti in države, ker gre za različne zadeve in vsebine.
Država je prav posebna tvorba, na katero pa se ni dobro preveč zanašati, saj večkrat ona rabi tebe, kot ti njo.
(prej kot ne te pošlje v vojno, v kateri boš zgolj "kanonfuter" za interese, ki niso tvoji).

Različne ustanove tako v zdravstvu kot v šolstvu pa veliko bolje uspevajo, če se država ne vpleta preveč.
Pri nas imaš dnevno takih primerov kolikor hočeš
evil.gif

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Citat:
In kdo bi danes sklenil recimo nepremičninski posel v BTC? Spet nihče, ker je volatilno, nestabilno.

Če kdo živi pod kakim kamnom (v Sloveniji), potem seveda ne more vedeti, da se sklepajo nepremičninski posli tudi v kriptovalutah.

naprimer KLIK

jest5

Guru
18. avg 2007
26.089
-8.776
113
Citat:
Uporabnik pioneer pravi:
Kolikor je meni znano je Japonska priznala BTC kot plačilno sredstvo. Drugače z BTC se da kupit kr nekaj stvari, sedaj pa imaš debetne kartice, kjer nakažeš BTC, ETH in z njimi plačaš kar želiš. Jaz sem dal gor 1 btc za hec pa jih še nisem porabil. Vmes sem pa kupil PC, laptop, parkrat v restavraciji kosilo in mam več "denarja" gor kot pa na banki
smile-1.gif
Tako, da ni glih da kripto ni uporaben že sedaj...
Dejansko ti z BTC ne kupiš ničesar. Prodajalec dobi lepo €/$/itd ker plačuješ preko posrednikov, ki tvoje BTCje takoj zmenjajo.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Kot kupca me niti ne zanima, kaj bo prodajalec z bitcoini, s katerimi sem plačal, naredil ali jih bo obdržal ali zamenjal za kakšno drugo valuto.
Nekateri prodajalci namreč nekaj kriptovalute tudi obdržijo, državi pa seveda plačajo davke v valuti, ki jo država zahteva.

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Seveda zamenja v valuto ki jo rabim in to takoj in 0% provizije, če maš pravo debetno kartico. BTC je enakovreden "zlatu" v svetu kriptovalut, ni mišljen za vsakodnevno rabo. Če pa želiš kripto, ki je enak dollarju ga imaš: https://tether.to Vrednost je 1:1...

Imaš ogromno valut, ki so bolje narejene za vsakodnevno rabo, samo še nismo tam. In so že takoj pre-minane, jih ni treba rudarit, tako da ni inflacije
smile-1.gif

Če mene vprašaš, sedaj razmišljam, da bi dal najemnikom opcijo plačevanja najemnine v ETH al BTC...

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
In kaj boš dal v najemno pogodbo? BTC v protivrednosti 300€ ali 0,0001 BTC na mesec in bo najemnik glede na svojo plačo v € vsak mesec plačal drugačno najemnino? Cifri sta čisto tako na pamet.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.145
113
Da veš koliko je BTC vreden ima zaslombo na €. Drugače je itak 0.
wink-1.gif
paradoks

sicer pa kdo zdaj služi v tem peskovniku. Raja ki kupuje BTCje in upa da bodo postali milijonarji že ne.

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Pogodba je ista, dodaš le da se lahko plača alternativno v kripto za protivrednost fiat najemnine na dan roka plačila.

Najemnina bo vedno ista v fiat. Bo pa v kripto druga. Če bo kupil 1 ETH ki je sedaj 300 bo poslal 1 ETH, če bo drug mesec 400 pač tolko manj.

S tem spodbujaš uporabnost kripto. Najemnik ne izgubi ničesar, če plačuje po tržni ceni na dan termina za plačilo, saj skozi plača v vrednosti fiat na ta dan. Maš aplikacije ki ti za 5 min. skalkulirajo protivrednost btc, eth v eur. To je alternativa, namesto 300€ mi das protivrednost v ETH.

Sicer pa prihajajo platforme, ki bodo kot rbnb na bazi kripto.

Najemnik se pouči o kripto, mogoče lahko celo kaj zasluži, če špekulira na rast in kupi recimo 2 ETH, če drug mesec zraste na 350 je že profitiral. Lahko tudi obratno ja, to je špekulacija ampak če plača na dan termina po tržni ceni ni nobene izgube za nobenega...

Nazadnje urejeno:

D_K

Guru
24. sep 2007
3.066
844
113
Meni je osebno dosti boljši občutek če bi lahko plačal v "crypto". Na denarnico, bi si sam lepo naložo denar, in plačeval, brez nekih dnevnih limitov, pogodb banke, in dihanja za vrat.... nobedben neve kolko maš denarja....

Maiden

Fizikalc
7. nov 2007
766
183
43
Tukaj se skriva čar blockchaina, če bi namesto digitalnih valut začeli uporabljati tudi sam blockchain, kot digitalno beležko, ti ne bi bilo treba k dobenemu notarju hoditi. Preprosto se v beležko napiše, da si ti nov lastnik in to je to. Potrebno je delati na tem področju in ne samo na digitalnih valutah.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.089
-8.776
113
Iz € v BTC ne gre s čarobno palčko. Nakupni in prodajni tečaj pa nekako nista enaka, ter menjalnica ima provizijo.

Maiden

Fizikalc
7. nov 2007
766
183
43
Nista ista, ker se cena hitro spreminja. Lahko pa sam določiš za koliko jih boš kupil in prodal, je pa res, da na drugi strani mora bit eden kateri bo tvojo ceno sprejel.

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.268
113
Ne razumem oz ti hočeš pelat v določeno smer pa vendar zelo nelogično...
zakaj bi nekdo ki ima eure na dan plačila menjal eure v bitcoine?
v btcjih bo plačal nekdo, ki jih ima in ta ki jih ima se ne obremenjuje s tvojimi vprašanji

D_K

Guru
24. sep 2007
3.066
844
113
ksz... zadnje čase razmišljam samo o tem kdaj ga pravi čas potegnit ven
smile-1.gif
prelepo je da bi blo res in to je vedno indikator, da bo šlo vse v tri PM.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
bitcoin je komaj na 50% razvoja in nekje 5% adoptiona. še ne 2-3 leta, da bo vrh. dont worry, be happy.

PS: seveda pa je vedno pametno, da si kej že izplačaš.