Beraški zdravniki

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum

zakon

Guru
16. maj 2008
8.763
809
113
toti Maribor
Pametujemo zgolj o zdravniški lenobi v Sloveniji in o tem kako težko preživite s vašimi plačami. V strokovnost vaših odločitev, pa se ne spuščamo.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Ja, prav imaš. Plače so tako visoke, da so že vse pouštre in omare z denarjem nafilali, zdaj so se pa odločili zaključit z delom v ZD Lj in uživati te kupe denarja.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Zdravnik vpraša "Ste alergični na penicilin?" pacient reče "Ne", ve pa, da je alergičen na Hikoncil, ampak to je druga zadeva. (imena, učinkovine in podobno sem se izmislil, ni nujno da so pravilne).
Ali je to zdravniška napaka?

daj kaj drucga, prosim. Vem, da si rekel v nadaljevanju, da si si izmislil imena in vse, ampak tole je pa tako očitno, da ne gre iti mimo. Odgovor na to vprašanje je drugače en velik DA.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
Torej take dokaj očitne napake.

Nisem govoril o tem. Ampak o primeru:
"Možno doziranje je od 10 do 30 mg/kg teže." Zdravnik predpiše 10mg/kg. Pacient umre, izkaže se, da je bil odmerek premajhen. Ali pa obratno: zdravnik predpiše 30mg/kg, pojavijo se hudi stranski učinki.
Ali je to zdravniška napaka? Vse je po pravilih in smernicah.

Ali pa kirurg: človek na mizi odprt, odrezan del črevesja, izkaže se, da je črevesna stena pretanka, da bi lahko skupaj sestavil. Ne more kar rečt "ne bo šlo, zapremo in premislimo" ampak se mora takoj odločit, kako naprej. Nadaljuje lahko z gazicami proizvajalca A, ali s salotejpki proizvajalca B, ali sponkami proizvajalca C. Vsako ima svoje prednosti in slabosti, na podlagi izkušenj in stanja se odloči za...
Naknadno se pri obdukciji ugotovi, da bi bilo bolje uporabiti ..., ker je imel pacient ....

Ali pa na urgenci: pacient z vročilno, vnetjem, laboratorij pokaže okužbo.
Zdravnik vpraša "Ste alergični na penicilin?" pacient reče "Ne", ve pa, da je alergičen na Hikoncil, ampak to je druga zadeva. (imena, učinkovine in podobno sem se izmislil, ni nujno da so pravilne). Alergija je sicer vpisana v karton, ampak na urgenci ni dostopa do kartona. Pacient gre rakom žvižgat.

To pač niso zdavniške napake če bi sei pregral kar sem ti linkal tega ne bi pisal, se dogajajo vsakodnevno in zaradi tega ni nihče na sodiščih. Govorim o stotinah/tisočih drugih ki pa se dogajajo pa se ne zgodi nič. Na enak način ti jih lahko napišem še več kjer gre za malomarnost zdavnika....Slovenija je edina EU država (brez balkana) kjer se ne beleži napak pri zdravljenju z namenom zagotavljanja odprave le teh boljših rezultatov v prihodnosti. Pa se zdavniški ceh temu upira, le zakaj.

Ti bom za prvi primer napisal je doziranje 30 mg/kg teže zdavnik pa da 3 mg/kg teže, pacient umre....je to zdravniška napaka po tvoje?
Pa drug na MR reže imate zaporo črevesja, nujna operacija jo odprejo pa ugotovijo da ni nič....

Nazadnje urejeno:

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Ja, napake se dogajajo. Kdor dela, tudi greši.
Če kuhar v menzi zažge pladenj reberc, bo pač 10 ljudi lačnih.
Če se po nesreči prereže kak živec, bo nekdo hrom.
Ampak oboje se lahko zgodi, nenamerno, kljub največji previdnosti.

Vsaka operacija, tudi "rutinska", ima lahko za posledico smrt. Veliko zdravil ima lahko za posledico smrt. Ali zaradi alergij, ali zaradi interakcij, ali česa tretjega.
Še čisto navaden smoki, ki ga kupiš v vsaki trgovini, lahko ubije otroka (neodkrita alergija recimo).

In da se odvetnik lovi na to, da starši niso podpisali nekega papirja, da se zavedajo, da je operacija nevarna stvar, samo pove, kako fucked-up je naš sistem.

V kakšni zahodni državi bi v takem primeru zadevo preverili, preučili, ugotovili pomanjkljivosti v postopku, predlagali in izvedli spremembe postopkov.

No ja, saj pri nas so verjetno popolnoma enako analizo naredili:
Nizozemska: "Popravek postopka: pred operacijo naredimo dodaten CT (rentgen, karkoli), da ugotovimo točen položaj živca. Pacienta na operacijski mizi obrnemo na bok,... operater zareže na večji razdalji od živca, dodatna sestra potegne kožo na stran...."
Slovenija: "Popravek postopka: pred operacijo administratorka preveri, ali je obrazec AR-503 podpisan, kar v dvojniku zapiše na obrazec GZ-789, ki ga vloži tako v mapo pacienta, kot v arhiv."
Zdravniki in sdravstvene zavarovalnice so nadbogovi nikoli nič krivi in vse delajo točno po predpisih.

V zahodni državi gre nekako tako:

Prikrivali bomo vse in se delali da je vse v najlepšem redu. Naj se "zrtve" znajdejo kakor vedo in znajo. Saj smo zadosti mocni da smo podkupili večino države in odvetnikov.
Mi smo močnejši od države in nam nihče nič ne more.

Evo ti realnost tvojega priljubljenega zahoda.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Če bi zdravniški ceh poskrbel za NEODVISNO telo, ki bi POŠTENO preverilo te zadeve in podalo rezultat, bi bilo vse rešeno. Ampak ja, tega ne bo nikdar.

To se ves čas počne. Ampak kot je bilo že rečeno, se v 99,9% tega ne vlači po novicah, zato o temu nič ne slišiš.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
daj kaj drucga, prosim. Vem, da si rekel v nadaljevanju, da si si izmislil imena in vse, ampak tole je pa tako očitno, da ne gre iti mimo. Odgovor na to vprašanje je drugače en velik DA.
Zakaj bi to bila zdravniška napaka?
Na podlagi informacij, ki jih je imel, ni nobenih kontraindikacij za XY.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Če se električar drži standardov in pravil, se ne more (skoraj) nič narobe zgoditi. Če se mehanik drži pravil, ne more iti (skoraj) nič narobe. Če se zdravnik drži smernic, ne more iti (skoraj) nič narobe.
Električar običajno preveri, kje v zidu potekajo vodi, preden začne razbijati. Materi mojega prijatelja so čistili srčne žile z žičko , ki so jo uvedli skozi stegensko arterijo. Pri tem so ji prerezali živeč, tako da ni nikoli več stopila na nogo. Čisto verjamem, da ni bil živec tam, kjer so pričakovali. Zato pa je treba to pred posegom preveriti. Rezultat je bil pa "opsa", ker ženska ni hotela tožiti.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Električar običajno preveri, kje v zidu potekajo vodi, preden začne razbijati. Materi mojega prijatelja so čistili srčne žile z žičko , ki so jo uvedli skozi stegensko arterijo. Pri tem so ji prerezali živeč, tako da ni nikoli več stopila na nogo. Čisto verjamem, da ni bil živec tam, kjer so pričakovali. Zato pa je treba to pred posegom preveriti. Rezultat je bil pa "opsa", ker ženska ni hotela tožiti.
In v pametni državi se ugotavljajo razlogi za takšen razplet, v neumni pa se formularji podpisujejo.
In v pametni državi celo omogočajo samoprijavo takih napak in dajo imuniteto.
Ampak to je že čisto preveč za balkansko mentaliteto.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net

Milan Kučan uspešno prestal operacijo v Švici; V bolnišnici ostaja še teden dni​

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je bil danes zjutraj v Švici operiran na ramenskem delu hrbtenice.....Razlog za operacijo so bile dolgotrajne hude bolečine v hrbtenici, v Švico pa je po navedbah Furlanove odšel na priporočilo kirurškega oddelka ljubljanskega kliničnega centra.

Vir: Dnevnik 12.12.2008

2008 to je bilo prvo leto ZUJFa, ki je eden od razlogov, da razpada sistem zdravstva pri nas.

• Všeč mi je
Reactions: bizi in bertoncl

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Kake nebloze.
Električar in zdravnik preverita, kar lahko. Meni je električar skrbno preveril, če je kabel kje v ometu, se prepričal da ga ni in ga čez nekaj sekund prevrtal. Pa ni bil (oziroma nista bila) neka šalabajzarja. Sem bil zraven in sem moral priznati, da je naredil, kar je z inštrumenti lahko. Načeloma bi mu jaz kot lastnik moral povedati, da bo tam skrit kabel.
Diagnostika ni vsemogočna in 100 %.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Zdravnikov je premalo - stavka na vii, če se ne dvignejo plače za 20+% (kako bo to rešilo pomanjkanje danes mi ni jasno)

Manjka 6.000 ITjevcev. Žal ni sindikata, ki bo organiziral stavko.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Zdravnikov je premalo - stavka na vii, če se ne dvignejo plače za 20+% (kako bo to rešilo pomanjkanje danes mi ni jasno)
Kako pa bi ti DANES rešil pomanjkanje? Z lepimi obljubami?
S smelimi načrti za prihodnost? (ki jih ni)
Z uvajanjem sistemskih reform? (ki jih ni od nikoder)
Z obljubami o izboljšavah delovnega okolja? (tudi teh ni)

Ablast zna samo plače dvigovat. Pa za nekaj časa odložit probleme. In vsaj začasno zadržat zdravnike v sistemu.

Oblast pa bo kot kaže z dekretom odredila norme. Tako da se bo matematično vse izšlo. Bo pa na hitro odgnala zdranike iz javnega sektorja. Ampak matematika vse to preživi. 50 zdravnikov, vsak 40.000 opredeljenih, pa je urejeno.

• Jezen sem
Reactions: jendomen in Hanzi

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113

Manjka 6.000 ITjevcev. Žal ni sindikata, ki bo organiziral stavko.
Nikjer ne piše da manjka 6k ITja.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Kako pa bi ti DANES rešil pomanjkanje? Z lepimi obljubami?
S smelimi načrti za prihodnost? (ki jih ni)
Z uvajanjem sistemskih reform (ki jih ni od nikoder)
Z obljubami o izboljšavah delovnega okolja? (tudi teh ni)

Ablast zna samo plače dvigovat. Pa za nekaj časa odložit probleme. In vsaj začasno zadržat zdravnike v sistemu.

Oblast pa bo kot kaže z dekretom odredila norme. Tako da se bo matematično vse izšlo. Bo pa na hitro odgnala zdranike iz javnega sektorja. Ampak matematika vse to preživi. 50 zdravnikov, vsak 40.000 opredeljenih, pa je urejeno.
Kaj zahteva FIDES?
"Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vladno stran dopoldne čakajo odločilna pogajanja o zdravniških plačah. Če danes dogovor ne bo sklenjen, članstvo sindikata namreč pričakuje zaostritev sindikalnih aktivnosti"
https://www.zurnal24.si/slovenija/dan-d-ce-dogovora-ne-bo-sledi-stavka-397273
"Dogovor, ki sta ga vlada in Fides sklenila 19. oktobra, vsebuje samo zavezo o sprejemu novem plačnem stebru. To se mora zgoditi do aprila. Če ga ne bo, bo morala vlada plačati nadomestilo plač v primeru zdravniške stavke.
V dogovoru pa ni nič o plačnih razredih. Oktobra sta se sicer vlada in Fides zmenila, da bosta v mesecu dni izpogajala dodatne plačne razrede za zdravnike, vendar tega v besedilo dogovora nista vključila."

FIDES zahteva načrte za prihodnost? Jih celo predlaga?
FIDES zahteva uvajanje sistemskih reform? Jih celo predlaga?
FIDES zahteva izboljšave delovnega okolja? Jih celo predlaga?

Karkoli od tega, bi pomenilo, da FIDES deluje v korist vseh zaposlenih v zdravstveni dejavnosti.

Pa tega NE počne. Plače, plače , plače - vendar samo zdravnikom. Nič drugega ni slišati.

In lahko se delaš budalo še naprej, te težave niso od aprila 2021. koliko zdravnikov je bilo prej? Kakše norme so imeli?

Pa še nekaj, načeloma sindikati so politično opredeljeni. S tem, vsaj jaz, nimam težav. Bil sem v Marseillu za 1. maj (na napačnem trgu :) ). Tepejo se med sabo, rdeči in črni. Vendar ne skrivajo svoje politične usmeritve. Ponosno nosijo svoje barve.
Torej naj se FIDES opredeli - smo desničarko opredeljen sindikat, podpiramo izključno desne vlade. Leve izsiljujemo. Torej bi bilo logično, da bi se na pogajanj z vlado vabila dva sindikata, če pa obstaja samo eden, naj vsi vedo. Ta je namenjen zajebavanju vlade, ki ne ustreza usmeritvi sindikata, saj "svojo" vlado v istih razmerah pusti miru.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Sej ni blo treba tak na dolgo pisat. ;)

Spremembe so bile predlagane že miljonkrat, od obeh sindikatov, Praktik.um tudi zdaj predlaga spremembe.
(prenos administracije na ZZZS, prenos kompetenc na sestre, participacija, svobodna oblika dela, ...)
Vse te zahteve se vlečejo že vsaj 10 let, spremenilo se je edino to, da se je pri receptih pojavila kljukica "letni recept" (ne več trimesečni).

In vse sistemske spremembe so nezanimive za VSAKO vlado, ker je potrebno preveč truda za 0 rezultatov v mandatu. In je enostavneje dvigniti plače.
Ampak tudi to ima zgornjo mejo. Ki se trenutno kaže v Lj.
Ko plača ni več pomembna, ampak grejo raje na periferijo za manj (ker ni dodatka za preseganja GK, ni nadur za nadomeščanja, ni dežurstev (Domžale), ni pokrivanja).

Kot slišim, Loredan celo razmišlja o matematičnih normativih, število pacienetov/št zdravnikov = norma za opredeljevanje.
Ker potem bo pa res vsakdo imel svojega osebnega zdravnika :)
Če to naredi, potem je res konec s primarnim zdravstvom, pa boš svojega zdravnika res lahko na veterini iskal (ni bilo mišljeno kot hec, vsaj na sestanku ne).

Jaz bi sicer med predloge dal še to, da lahko zdravnik "izpiše" do 5 pacientov na leto. Ampak mi zdravniki pravijo, da to pa ni etično. Hkrati pa vsak stoka, da ima v ambulanti nekaj takšnih, ki pokvarijo dan, če se le najavijo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Kot slišim, Loredan celo razmišlja o matematičnih normativih, število pacienetov/št zdravnikov = norma za opredeljevanje.
Ker potem bo pa res vsakdo imel svojega osebnega zdravnika :)
Če to naredi, potem je res konec s primarnim zdravstvom, pa boš svojega zdravnika res lahko na veterini iskal (ni bilo mišljeno kot hec, vsaj na sestanku ne).

To je ze zdaj... Vsaj v KR. Aplikacija vrze ven, da so prosta mesta pri vsakem, ki ima manj od povprečja, pa ceprav stevilo pacientov nonstop raste. Tako potem lahko gres pred kamere in rečeš, da je nemogoce, da ostanes brez. Kljukica... Samo eden je dovolj.