Temu se reče samozavest serijsko.Kar nekaj.
Tisto kar opisuješ v prvem primeru je samo dovoljena izjema: lahko prehitiš po levi le vozilo, ki je dalo desni smernik, se pomaknilo proti desnemu robu vozišča in je jasno, da bo zavilo desno.
V vseh drugih primerih je prehitevanje v križišču prepovedano.
Nimam kamere na avtu, ampak zadnjič sem videl en primer "skrbnega" očeta na kolesu, ki je verjetno mislil, da otroka ščiti. Cesta široka ravno toliko, da po zadnjem risanju črt niso več izrisali sredinske črte. Dve osebni vozili se normalno srečata, s smetiščnim tovornjakom pa gre že malo na tesno. Rekel bi, da blizu 5 metrov. Rahlo v hrib in ata se je postavil s kolesom vštric otroku na 24 colskem kolesu. Tako sta pač peljala tistih 200 metrov in zapirala cesto. Skrbni ata je otroka priganjal, ki je očitno moral gnati na polno med 15 in 20 km / h in je res kolovratil cik cak meter levo desno in se ga res ne bi dalo varno prehiteti, če se od njega zahteva tak tempo. Dobro, ni se mi mudilo in sem lepo počakal, da sta šla na prvem križišču drugam, sicer bi jaz izbral alternativno pot, če bi šla naprej v moji smeri.
A "skrbni" ata res misli, da bo tako otroka zaščitil in mu dal veselje do kolesarjenje? Če bi se zadaj nabralo nekaj vozil, bi se gotovo našel kak junak, ki bi vsaj pohodil hupo na polno.
Tega kolesarja verjetno ne bi rešilo niti, če bi vozil še malo proti sredini ... Če je umrl, ga je verjetno zadela kar na polno in ne samo oplazila. Imam dokaj slabe izkušnje izpred kakega meseca z Dolenjsko. Najprej organizatorji turističnih poti ne naredijo prav nič, temveč samo "označijo" pot do znamenitosti. Pa četudi je je večino kar po magistralki brez pločnika in kolesarske steze. Vozniki pa tudi niso ravno rožice. Vidiš, da gleda samo, kako bo ohranil levo ogledalo pred nasproti vozečim in hitrost. Jaz sem sicer bil peš oziroma sem tekel in sem lahko šel s ceste, kjer ni bila ravno ob cestnem robu 2 metra visoka škarpa. Tam pa sem se stisnil ob njo in ostal nepoškodovan.Še dodaten (svež) pogled na to tematiko:
Voznica vozila preblizu roba, 53-letni kolesar umrl
Kolesar je pravilno peljal iz smeri Srebrnič proti Potoku ob desnem robu vozišča, ko je vanj zaradi vožnje preblizu robu trčila 71-letna voznica. Kraj prometne nesreče sta si ogledali preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka.
STA: V prometni nesreči pri Novem mestu življenje izgubil 53-letni kolesar
Pri Novem mestu se je na regionalni cesti med Srebrničami in Potokom v torek popoldne zgodila prometna nesreča, v kateri je življenje izgubil 53-letni kolesar. Zaradi hudih poškodb je umrl na kraju nesreče, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.www.sta.si
PS: še disclaimer: jaz vozim za lastnimi otroci s 50 cm razmika med njihovim zadnijim kolesom in mojim prvim in moja sled je 10 cm bolj stran (proti sredini) od roba cestišča od njihovih.
Nimam kamere na avtu, ampak zadnjič sem videl en primer "skrbnega" očeta na kolesu, ki je verjetno mislil, da otroka ščiti. Cesta široka ravno toliko, da po zadnjem risanju črt niso več izrisali sredinske črte. Dve osebni vozili se normalno srečata, s smetiščnim tovornjakom pa gre že malo na tesno. Rekel bi, da blizu 5 metrov. Rahlo v hrib in ata se je postavil s kolesom vštric otroku na 24 colskem kolesu. Tako sta pač peljala tistih 200 metrov in zapirala cesto. Skrbni ata je otroka priganjal, ki je očitno moral gnati na polno med 15 in 20 km / h in je res kolovratil cik cak meter levo desno in se ga res ne bi dalo varno prehiteti, če se od njega zahteva tak tempo. Dobro, ni se mi mudilo in sem lepo počakal, da sta šla na prvem križišču drugam, sicer bi jaz izbral alternativno pot, če bi šla naprej v moji smeri.
A "skrbni" ata res misli, da bo tako otroka zaščitil in mu dal veselje do kolesarjenje? Če bi se zadaj nabralo nekaj vozil, bi se gotovo našel kak junak, ki bi vsaj pohodil hupo na polno.
Ja, to je čisto prav (le otroka mu res ni bilo treba priganjat.Nimam kamere na avtu, ampak zadnjič sem videl en primer "skrbnega" očeta na kolesu, ki je verjetno mislil, da otroka ščiti. Cesta široka ravno toliko, da po zadnjem risanju črt niso več izrisali sredinske črte. Dve osebni vozili se normalno srečata, s smetiščnim tovornjakom pa gre že malo na tesno. Rekel bi, da blizu 5 metrov. Rahlo v hrib in ata se je postavil s kolesom vštric otroku na 24 colskem kolesu. Tako sta pač peljala tistih 200 metrov in zapirala cesto. Skrbni ata je otroka priganjal, ki je očitno moral gnati na polno med 15 in 20 km / h in je res kolovratil cik cak meter levo desno in se ga res ne bi dalo varno prehiteti, če se od njega zahteva tak tempo. Dobro, ni se mi mudilo in sem lepo počakal, da sta šla na prvem križišču drugam, sicer bi jaz izbral alternativno pot, če bi šla naprej v moji smeri.
Spet 71 letnik. Oni so pa ja statistično varni vozniki.