bedaki na cesti

ametist

Fizikalc
5. nov 2012
181
47
28
Kar nekaj.

Tisto kar opisuješ v prvem primeru je samo dovoljena izjema: lahko prehitiš po levi le vozilo, ki je dalo desni smernik, se pomaknilo proti desnemu robu vozišča in je jasno, da bo zavilo desno.

V vseh drugih primerih je prehitevanje v križišču prepovedano.
Temu se reče samozavest serijsko.
Zprcp: 52 člen, 52 člen 12 točka

tony

Guru
23. jul 2007
9.644
1.477
113
Temu se reče funkcionalna nepismenost. Tam ne piše, kar si navedel kot argument, da je treba na lokaciji iz posnetka imeti polno črto.

igiNo1

Guru
24. feb 2018
1.449
659
113
saj ne vem kateri je večji bedak?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Nimam kamere na avtu, ampak zadnjič sem videl en primer "skrbnega" očeta na kolesu, ki je verjetno mislil, da otroka ščiti. Cesta široka ravno toliko, da po zadnjem risanju črt niso več izrisali sredinske črte. Dve osebni vozili se normalno srečata, s smetiščnim tovornjakom pa gre že malo na tesno. Rekel bi, da blizu 5 metrov. Rahlo v hrib in ata se je postavil s kolesom vštric otroku na 24 colskem kolesu. Tako sta pač peljala tistih 200 metrov in zapirala cesto. Skrbni ata je otroka priganjal, ki je očitno moral gnati na polno med 15 in 20 km / h in je res kolovratil cik cak meter levo desno in se ga res ne bi dalo varno prehiteti, če se od njega zahteva tak tempo. Dobro, ni se mi mudilo in sem lepo počakal, da sta šla na prvem križišču drugam, sicer bi jaz izbral alternativno pot, če bi šla naprej v moji smeri.
A "skrbni" ata res misli, da bo tako otroka zaščitil in mu dal veselje do kolesarjenje? Če bi se zadaj nabralo nekaj vozil, bi se gotovo našel kak junak, ki bi vsaj pohodil hupo na polno.

• Všeč mi je
Reactions: Matey
19. jul 2007
2.832
1.553
113
Nimam kamere na avtu, ampak zadnjič sem videl en primer "skrbnega" očeta na kolesu, ki je verjetno mislil, da otroka ščiti. Cesta široka ravno toliko, da po zadnjem risanju črt niso več izrisali sredinske črte. Dve osebni vozili se normalno srečata, s smetiščnim tovornjakom pa gre že malo na tesno. Rekel bi, da blizu 5 metrov. Rahlo v hrib in ata se je postavil s kolesom vštric otroku na 24 colskem kolesu. Tako sta pač peljala tistih 200 metrov in zapirala cesto. Skrbni ata je otroka priganjal, ki je očitno moral gnati na polno med 15 in 20 km / h in je res kolovratil cik cak meter levo desno in se ga res ne bi dalo varno prehiteti, če se od njega zahteva tak tempo. Dobro, ni se mi mudilo in sem lepo počakal, da sta šla na prvem križišču drugam, sicer bi jaz izbral alternativno pot, če bi šla naprej v moji smeri.
A "skrbni" ata res misli, da bo tako otroka zaščitil in mu dal veselje do kolesarjenje? Če bi se zadaj nabralo nekaj vozil, bi se gotovo našel kak junak, ki bi vsaj pohodil hupo na polno.

Še dodaten (svež) pogled na to tematiko:

Voznica vozila preblizu roba, 53-letni kolesar umrl
Kolesar je pravilno peljal iz smeri Srebrnič proti Potoku ob desnem robu vozišča, ko je vanj zaradi vožnje preblizu robu trčila 71-letna voznica. Kraj prometne nesreče sta si ogledali preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka.

PS: še disclaimer: jaz vozim za lastnimi otroci s 50 cm razmika med njihovim zadnijim kolesom in mojim prvim in moja sled je 10 cm bolj stran (proti sredini) od roba cestišča od njihovih.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Še dodaten (svež) pogled na to tematiko:

Voznica vozila preblizu roba, 53-letni kolesar umrl
Kolesar je pravilno peljal iz smeri Srebrnič proti Potoku ob desnem robu vozišča, ko je vanj zaradi vožnje preblizu robu trčila 71-letna voznica. Kraj prometne nesreče sta si ogledali preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka.

PS: še disclaimer: jaz vozim za lastnimi otroci s 50 cm razmika med njihovim zadnijim kolesom in mojim prvim in moja sled je 10 cm bolj stran (proti sredini) od roba cestišča od njihovih.
Tega kolesarja verjetno ne bi rešilo niti, če bi vozil še malo proti sredini ... Če je umrl, ga je verjetno zadela kar na polno in ne samo oplazila. Imam dokaj slabe izkušnje izpred kakega meseca z Dolenjsko. Najprej organizatorji turističnih poti ne naredijo prav nič, temveč samo "označijo" pot do znamenitosti. Pa četudi je je večino kar po magistralki brez pločnika in kolesarske steze. Vozniki pa tudi niso ravno rožice. Vidiš, da gleda samo, kako bo ohranil levo ogledalo pred nasproti vozečim in hitrost. Jaz sem sicer bil peš oziroma sem tekel in sem lahko šel s ceste, kjer ni bila ravno ob cestnem robu 2 metra visoka škarpa. Tam pa sem se stisnil ob njo in ostal nepoškodovan.

Dokler so otroci dokaj nesigurni v prometu, je dobro, da sta spremljevalca dva, eden spredaj, eden zadaj. Ko se pa navadijo, je ključno, da so sposobni koncentracije na to, da so na cesti in jim kaj drugega ne vzame preveč pozornosti. Konec koncev bolje slišijo, bolje vidijo, bolje obračajo glavo kot mi "starci".

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.891
113

Dokler ma med prisotnimi, v morebitni nevarni situaciji, vsaj eden pamet, se zadeve lepo rešijo. :zmaga:

(Jaz si večkrat zavestno sam sebi rečem..'Stari, pritisni na to je.. bremzo, boš pač prišel 15 sekund kasneje na cilj'...ko ovrednotim teh 15 sekund napram pizdariji, ki bi lahko nastal,a ker mi je nekdo dvignil plafon oz. dela neumnosti na cesti... ni problem globoko vdihnit in počakat da se izcimi kar se mora, brez moje udeležbe).

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.230
1.497
113
Jaz že sam skoraj ne upam več s kolesom na magistralko kjer ni kolesarske steze, kaj šele da bi šel z otrokom. Samo en bedak se mora najti od 1000 vozil pa je zadosti. Nočem riskirat.

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.177
1.189
113
www.adriamedia.si
Ja, to je čisto prav (le otroka mu res ni bilo treba priganjat.
In starš naj se vozi vštric, ker na ta način najbolje nadzoruje otroka. Avstrijci, recimo, so naslednji, ki so to pred kratkim dodali v zakonodajo.

• Objave ne odobravam
Reactions: Pepe

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Najbolje ga nadzoruješ, če voziš tik za njim (recimo pol metra, lahko tudi manj) in malo ven od njega (20-30cm), da ga ščitiš. Ker če voziš zraven njega, moraš poleg naprej in nazaj gledat še desno, kar je butasto in ti jemlje čas.
Če pa froc ni sposoben ravne linije držat in vijuga, da moraš biti zraven njega, potem si pa debil, da greš z njim na prometno cesto.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
V osnovi bi se v prometu naj udejstvovali ljudje, ki so zato sposobni in tudi usposobljeni. Brez substanc, ki zmanjšujejo njihove naravne sposobnosti in takrat, ko so njihove sposobnosti glede na naravni (uh, saj vem, silno staromodno) razvoj že dovolj velike ali še dovolj velike. Težava danes je, da z otroci sicer običajno ni problem, so že dovolj sposobni, to pa je včasih težko reči za njihove starše.
Prepričan sem, da bi v primeru, ki sem ga opisal otrok lahko povsem lepo vozil v ravni liniji z njemu "naravno" hitrostjo in bi ga lahko vozila prehitela z bočno razdaljo 2 metra, če ne bi bil oče nesposoben. Konec koncev bi lahko križišče pred tem izbral povsem vzporedno cesto, ki je samo dovoz za 10 hiš in ne bi srečala nobenega. Me prav zanima, kaj bi naredil, če bi prišlo vozilo nasproti? Bi še zapiral celotno vozišče? Kaj takrat naredijo taki pametnjakoviči?

erikson

Guru
25. avg 2007
22.246
6.084
113
Spet 71 letnik. Oni so pa ja statistično varni vozniki.

Po zadnjih razpoložljivih podatkih, s katerimi razpolaga Javna agencija RS za varnost prometa, je bilo junija 2021 v Sloveniji kar 615 imetnikov veljavnega vozniškega dovoljenja starih nad 90 let. Tudi sicer je dobra četrtina udeležencev v prometu v Sloveniji starejša od 61 let, in sicer statistika kaže, da je junija lani kar 361.161 imetnikov dovoljenj bilo starejših od 61 let, kar je 27 odstotkov vseh imetnikov.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.230
1.497
113
Ljudje ne vejo kdaj niso več sposobni za vožnjo in mislijo, da je to njihova pravica. Moj dedek je imel sladkorno za katero bi lahko bolje skrbel. Dokler ni novega avta obrnil na streho, ker je med vožnjo dobil napad ni nehal voziti. Če bi bilo po moje, bi mu vzel izpit že pred tem, pa ni bilo opcije.