bedaki na cesti

Car

POSTman
4. avg 2007
8.483
1.582
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
Hja, a si v prekršku. Ne dolgo nazaj sem se vključil na LJ obvoznico na dolgem mostu in šel za primorsko. Takoj na razcepu (prvi ovinek) je 80 omejitev, in en huligan piši 70 na prehitevalnem, za njim pa golfič (temnejši) karavan. Jaz lepo po voznem pasu že mimo golfa, vštric s Šumijem (peljal sem ajde...slabih 90) ko mi je sopotnik rekel..v golfu so policaji..in so samo to gledali ali bom onega kresnil po desni ;) . Sem takoj zmanjaš za njegovo hitrost peljal vštric, dokler ni pognal toliko naprej, da sem lahko šel na levi pas (policaja pa dol za Brezovico - ni bilo zaslužka :aplauz:).
Hja, ne vem.... Hočeš reči, da sem v prekršku, ko s svojim kemperjem vozim po voznem pasu ali po pasu za počasna vozila in zaradi prenatrpanega prehitevalnega pasu prehitevam po desni? Kaj naj naredim, ustavim in čakam tiste na prehitevalnem, da bodo speljali, pred mano pa 500m prazne ceste?

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Hanzi in kamela213

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Hja, ne vem.... Hočeš reči, da sem v prekršku, ko s svojim kemperjem vozim po voznem pasu ali po pasu za počasna vozila in zaradi prenatrpanega prehitevalnega pasu prehitevam po desni? Kaj naj naredim, ustavim in čakam tiste na prehitevalnem, da bodo speljali, pred mano pa 500m prazne ceste?
Če imaš za seboj dve vozili (torej ste trije) ne gre za prehitevanje, ampak vožnjo mimo ;). Vsaj če se jaz prav spomnim.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.672
113
Če imaš za seboj dve vozili (torej ste trije) ne gre za prehitevanje, ampak vožnjo mimo ;). Vsaj če se jaz prav spomnim.
Tako je. Ena kolona na enem pasu pač prehiteva drugo kolono na drugem pasu, kolona so pa vsaj tri vozila ali več, ki vozijo eno za drugim po istem prometnem pasu na takšni medsebojni razdalji vozila, da sta hitrost vožnje in ravnanje voznikov v medsebojni odvisnosti.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.390
1.389
113
To bi torej pomenilo, da ce na avtocesti vozila na voznem pasu dohitijo tiste, ki so na prehitevalnem pasu, da bi morala pocakati in ne bi smela odpeljati mimo pocasnejsih na prehitevalnem pasu.
Ne morem se strinjat s tabo in sem enakega mnenja kot Sad in Matey.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Marsikdo ima kamero na avtu in snema razne scene. Zanimivo bi bilo, če bi kdo imel še bočno kamero in snemal ljudi, ki predvsem na avtocesti zijajo v svojo mobilno napravo, ki jo imajo običajno nekje med jajci. Ter verjetno odgovarjajo na nek dolg mail ali objavljajo zadnji pomembne dogodek na družabnih omrežjih.
Telefon pri ušesu je mini zlo proti temu, kaj nekateri počnejo.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in Hanzi

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.459
113
Nova kanta pri 5km/h čisto nič ne piska, ko zapelješ čez črto. Dvomim pa, da je starec obračal na rally način pri 70km/h z ročno.

Drugače je pa tako: jaz razumem, da želijo voziti, ampak tukaj njegova želja in potreba trči ob potrebe ostalih udeležencev v prometu, da ostanejo živi. In nekje ta meja mora biti. Imam znanca, ki pri 85ih vozi bolje (in tudi varno) kot drugi znanec pri 60ih. Tako da, ni nujno, da se vsem vzame vozniško, ga je pa potrebno tistim vzeti, ki niso sposobni vožnje, če nimajo sami toliko nadzora nad sabo, da vrnejo vozniško, ko ne gre več. Ker se verjetnost, da koga ubijejo, pri takih konkretno poveča.
Pri 80+ ko ne gre več imajo redki nadzor nad sabo, in tisti ponavad še lohk vozjo, zato bi blo treba to drugač uredit.
Je pa ravno včeraj spet pridriftal sto + mim bajte eden od naših lokalnih fast and fjurijus balkan. Prepoznaš jih po starih sklumpanih BMWjih in obvezno KP registrska. Tud za te norce bi blo treba uvest psiho teste in pač ob takem ekscesu, ko greš driftat 100+ v strjenem naselju doživljensko prepovedat vožnjo.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.390
1.389
113
Evo. Tle piše.

Spet bi si vsak po svoje nekaj polmačil.
Tebi pa tukaj v tretji alinei zadnja poved. Celotna pravila in razlago pa lahko pogledaš tukaj
1666679466852.png

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Pri 80+ ko ne gre več imajo redki nadzor nad sabo, in tisti ponavad še lohk vozjo, zato bi blo treba to drugač uredit.
Je pa ravno včeraj spet pridriftal sto + mim bajte eden od naših lokalnih fast and fjurijus balkan. Prepoznaš jih po starih sklumpanih BMWjih in obvezno KP registrska. Tud za te norce bi blo treba uvest psiho teste in pač ob takem ekscesu, ko greš driftat 100+ v strjenem naselju doživljensko prepovedat vožnjo.
Tlačit zraven divjake in s tem relativizirat nesposobnost vožnje starejših oseb je neumnost. Raje policijo pokliči, da bo takega dobila, pa bo ostal brez izpita.
No, kako bi ti uredil?
Jaz bi recimo dal, da je potrebno na x let izpit še enkrat delat. Poleg zdravniškega. Ker me res zanima, kako lahko zdravnik oceni, da je nekdo sposoben vožnje, razen če je popolnoma dementen, itd.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Jaz bi recimo dal, da je potrebno na x let izpit še enkrat delat. Poleg zdravniškega. Ker me res zanima, kako lahko zdravnik oceni, da je nekdo sposoben vožnje, razen če je popolnoma dementen, itd.
To bi bilo težko, ker bi presneto malokdo naredil, tudi če ni star. Stanje na cesti vsak dan to dokazuje.
Zakaj denimo zakonodajalec ni dal te možnosti za A1? Če imaš B, lahko greš za A1 izpit delat brez ure vožnje v avtošoli in se izpit prizna povsod in ne samo v Sloveniji. Realno pa bi bilo verjetno precej težje za kandidate kot teh 6 ur avtošole, razen mogoče za tiste, ki so izpit pred kratkim naredili. Dejansko pa sem jaz A naredil tako pred desetletji. Zdravniški mi je še veljal od B, teoretični del sem pisal še enkrat precej podobne in potem samo vožnja pred komisijo s sposojenim motorjem.
Pri ponovnem opravljanju vozniškega izpita bi bila sicer glavna težava, če bi država bila sposobna zagotoviti dovolj kapacitet na svoji strani, da bi ljudje to lahko delali. Vemo, da je za menjavo starih obrazcev imela vsaj 10 let časa, da se pripravi na gužvo pred dejanskim potekom in je kak mesec nazaj priznala, da se ni pripravila in podaljšala dokler EU dopusti. Do takrat bo že nekaj imetnikov starih vozniških pomrlo in bo problem manjši.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.556
6.637
113
pri taščici
S tem da se "starostnikom" lahko kaksna malenkost spregleda.
Je pa to voda na mlin izpitnim centrom in avtosolam.
Ko je oce imel 80, je moral svojec podpisat izjavo da ocenjuje, da ie se sposoben voznje. Jaz tega nisem.podposal, je pa sorodnik.
Podaljsali za dve leti, omejitev 15km od prevovalisca.
Pri 82 ni dal vec.vloge za.podaljsanje

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

Marxon

Majstr
24. feb 2009
726
376
63
Dokler nesposobni (pa naj bodo to 80+, ali pa tisti s kupljenimi izpiti za 500 mark v Kladuši) vozniki plačujejo bencin / nafto (trošarine), kupujejo gume (ddv), nove avte (ddv+dmv), plačajo cestnino in zavarovanje, bo tako kot je sedaj in nič drugače.
Realno, če bi pol ljudi pometali s cest bi to pomenilo toliko % manjši prihodek državi. Realno jih pa briga, če fosili fentajo N ljudi na leto.
€€€€ Money, money, money Must be funny In the rich man's world...

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.765
546
113
42
povsod malo
Najbrz res. Ce nimas lastne vesti. Jaz jo pač imam. Vsaj tako mislim.
Pa se kljub temu vedem neodgovorno na cesti.
Ravno pol ure nazaj se je ena mamca sredi semaforiziranega križišča ustavila in ni vedla kam it.
Prav videlo si ji je da pojma nima kje je. In potem je šla obračat polkrožno sredi semaforja. Če bi bilo to sredi avtoceste...

Vnuk: O dedek? Kaj moram podpisat? Joj dedek....
Dedek: Dej podpiš, da se lahko vozim okol
Vnuk: ne vem no
Dedek: Drugače me boš moral ti okol vozit
Vnuk: Že vidi v glavi... zjutraj pa cjtng pa kruh poldne nekam...
Dedek: Na vnuček 50 pa si kej kupi.

Jaz bi jim od 80 naprej dal zastonj tečaj na vranskem pa naj tam ocenijo a je še sposoben ali gre do psihologa na oceno.