bedaki na cesti

matej_

Guru
25. okt 2007
2.115
648
113
evo policaji so povedali, da je 86letnik polkrožno obrnil na AC in se je čelno z drugim voznikom.

zgleda bo treba res prevetrit te zdravniške glede vožnje po 80letu. kakšen preizkus oz. test vozniških sposobnosti bi bil zelo dobrodošel.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77 in Matey

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.230
1.497
113
Pismo upokojenci, zastonj majo javni promet. Ne vem zakaj se silijo z avtom. Še jaz bi šel raje na vlak in trolo, če bi imel karto gratis. V Lj pa sploh.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.230
1.497
113
Dvomim, če je imel sopotnico. Pri samomoru se pač počiš v zid (beri nišo v predorih preden so dali ograje na konec).

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Verjetno zgrešil izvoz in se je ustrašil, kako bo to rešil, ker so bile nekatere ceste zaprte zaradi maratona. In izbral daleč najslabšo možno odločitev. Ni mi jasno zakaj ti, ki obrnejo, vozijo po svoji desni? Zakaj ne vozijo vsaj po odstavnem pasu? Niso zmeraj sami starci, mislim, da Slovak pred leti pri počivališču Zima ni bil nek starec.
Pri trenutnem stanju tehnologije se da proti temu boriti samo s kamerami in avtomatskim prepoznavanjem takih anomalij ter takojšnjim obveščanjem. Če pride na uvozu v napačno smer, obstaja več možnosti za rešitev.

• Všeč mi je
Reactions: 8888 in Matey

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.556
6.637
113
pri taščici
Verjetno zgrešil izvoz in se je ustrašil, kako bo to rešil, ker so bile nekatere ceste zaprte zaradi maratona. In izbral daleč najslabšo možno odločitev. Ni mi jasno zakaj ti, ki obrnejo, vozijo po svoji desni? Zakaj ne vozijo vsaj po odstavnem pasu? Niso zmeraj sami starci, mislim, da Slovak pred leti pri počivališču Zima ni bil nek starec.
Pri trenutnem stanju tehnologije se da proti temu boriti samo s kamerami in avtomatskim prepoznavanjem takih anomalij ter takojšnjim obveščanjem. Če pride na uvozu v napačno smer, obstaja več možnosti za rešitev.
Tule je najbrz počilo preden je dobro obrnil ali pa.pri pospesevanju.
Se voznja rikverc po odstavnem pasu ni pametno pocetje, kaj sele naprej. Ker nekje moras avto obrniti. In za to rabis sirino....
Mogoce se bo pojavil posnetek, kot se je z Malenc med cisterno in corso.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.230
1.497
113
Verjetno. Ampak v Lj so izvozi minuto narazen, kakšen problem je, če katerega zgrešiš?

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
To smo izvedeli naknadno. Prav zanima me, kaj se mi je v glavi dogajalo, da je to izvedel. In panika njegove sopotnice, ko je dojela, kaj počne.

tony

Guru
23. jul 2007
9.644
1.477
113
To smo izvedeli naknadno. Prav zanima me, kaj se mi je v glavi dogajalo, da je to izvedel. In panika njegove sopotnice, ko je dojela, kaj počne.
Promet je nevarna stvar, predvsem zato, ker je treba sprejemati hitre odločitve (znati presoditi, katera izmed možnih odločitev bo najmanj napačna) tudi v spremenjeni situaciji (očitno se ni peljal tja kamor je želel), ki je lahko precej kompleksna.

Voznik pa zaradi starosti (poleg mentalnih kapacitet je vprašanje tudi, kako dobro je pri teh letih sploh še vidno zaznaval cesto in promet okrog sebe) v zanj preveč kompleksni situaciji vožnji ni bil več kos, in naredil je več napak (odločil se je obrniti, ni se premislil, ustavil je avto, spet se ni premislil in šel je obračati, kot bi bil doma pred hišo).

Voznik se ni zavedel, da se na avtocesti *nikoli* ne obrača avta, ni vedel, da se sploh nahaja na avtocesti in pozabil je, da nismo več leta 1970, ko je bilo na naših cestah prometa 50x manj, in si to še lahko počel na regionalkah (no, pa tudi tam ne, ker je to poskusil mamin stric pred 50imi leti, razbil avto in preživel, ostal pa brez vranice).

Z besedami Gustla iz serije Trafika: "Pol sem bil za zanč na Lublanski obvoznci... Toj devet pasov... Učas s mogu pa sam dve stvari pazt: da s po desn vozu... pa da s ta prau cajt zaug* not porinu".

*Modrejši od mene so mi razložili: če si po zagonu motorja pozabil na gumb zauga in se še kar vozil z izvlečenim, naj bi ti avto lahko crknil med stanjem v križišču... Ali kako že, dolgo je že tega...

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
Pravzaprav je bilo ravno obratno: če pri hladnem zauga nisi izvlekel, ti je crknil v križišču. Če si pri ogretem zaug še imel, ga je pa samo zalivalo in je malo trokiral.

• Všeč mi je
Reactions: tony

tony

Guru
23. jul 2007
9.644
1.477
113
Točno. Cela procedura je bila že vžiganje avta pri minusu, najprej si ene 3-5x napumpal gas, nato do konca potegnil zaug in avto je na dober dan vžgal ko mina. (Pa bi vžgal tudi brez zauga?)

No, pustimo zdaj to obujanje spominov, da nas ne bo mularija dala v predal tistih, ki spadajo le še v taksi in na vlak :valjamse::aplauz:

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: roly in mosseero

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.765
546
113
42
povsod malo
Te stardece +80 gledam na parkiriščih nakupovalnih središč da gredo kar gladko skozi vse table napačna smer da ne omenjam, da parkira s hitrostjo 1 cm/h.
Če je tako ni čudno, da so takšne nesreče.
Na zdravniškem se pa zlaže, da bo šel sam do trgovine po kruh.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

gimi

Fizikalc
23. avg 2019
362
116
43
osvežitvena vožnja za vse nad 70 + obvezen zdr. pregled kot ga majo očalarji (na 5 let do koca lajfa) pa zdravo (razn, če so bli poklicni vozniki do ''nedavno' pol tud brez vožnje')

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Ko bo on 80 bodo avti sami vozili. Če ne veliko prej. Že nova kanta letnik 2022, te na pol sama pelje in bi vsaj piskala, če bi zapeljal čez polno črto (obračal). Mogoče bi bilo dovolj.
Nova kanta pri 5km/h čisto nič ne piska, ko zapelješ čez črto. Dvomim pa, da je starec obračal na rally način pri 70km/h z ročno.

Drugače je pa tako: jaz razumem, da želijo voziti, ampak tukaj njegova želja in potreba trči ob potrebe ostalih udeležencev v prometu, da ostanejo živi. In nekje ta meja mora biti. Imam znanca, ki pri 85ih vozi bolje (in tudi varno) kot drugi znanec pri 60ih. Tako da, ni nujno, da se vsem vzame vozniško, ga je pa potrebno tistim vzeti, ki niso sposobni vožnje, če nimajo sami toliko nadzora nad sabo, da vrnejo vozniško, ko ne gre več. Ker se verjetnost, da koga ubijejo, pri takih konkretno poveča.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in Matey