bedaki na cesti

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.459
113
Aja pamogoče še to, ko bomo dosegli standart nemških avtocest, ne bo bob steze na počasnih pasovih.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Tudi jaz nisem gledal podrobno. Imam pa logiko in tudi z fiziko in matematiko nisem imel tezav.
In kam gre avto ko dobi udarec v stranski zadnji del ?
Si kdaj bil v osnovni šoli ali si jo kupil ?
Poglej si malo princip, kako se učijo ameriški policisti ustavljanja vozil na begu. Hint: udarec v zadnji del je bistven trik, da se vozilo zavrti in ga povprečen šofer zelo težko ulovi. Danes sicer pri tem zelo pomaga ESP, vendar tudi ta ne gre čez meje fizike. Pri udarcu v sprednji del vozila ostane vozilo bistveno bolj vodljivo.
V bodoče pa ti svetujem, da si pri pisanju spoštljiv, če nisi 100 % prepričan v svoj prav. Ne bom te prepričeval, kdo ima očitno težave z logiko in fiziko.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pejt ti mal v avtošolo. Sej veš kaj pomen tista 50tka na tabli preden se začne počasni pas? Jih je pa velik podobno izobraženih kot si ti in pol ti blendajo pa trobijo, ko se z avtodomom voziš 100+ in ti kažejo pas za počasna vozila.

Ne vem, jaz sem se na čisto desnega tudi s 180+ umaknil, ne vem zakaj se nebi še ti. Tudi zdaj od LJ do Zadra s čolnom 110 po tempomatu in sem se povsod umaknil desno, tudi ko je bilo prazno...

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Jaz se s prikolo tudi umikam.
Tudi meni grejo na živce "počasnele", ki se vozijo tako, da ovirajo druge, čeprav (in takrat ko) za to ni nobene potrebe.
Verjetno je pa res tudi odvisno od konfiguracije vozila in širine koloteka, kako se potem tam pelješ.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.205
1.371
113
Poglej si malo princip, kako se učijo ameriški policisti ustavljanja vozil na begu. Hint: udarec v zadnji del je bistven trik, da se vozilo zavrti in ga povprečen šofer zelo težko ulovi. Danes sicer pri tem zelo pomaga ESP, vendar tudi ta ne gre čez meje fizike. Pri udarcu v sprednji del vozila ostane vozilo bistveno bolj vodljivo.
V bodoče pa ti svetujem, da si pri pisanju spoštljiv, če nisi 100 % prepričan v svoj prav. Ne bom te prepričeval, kdo ima očitno težave z logiko in fiziko.

In ti mi zdaj kakor oni pred tabo trdiš da so bmwja zadeli od zadaj desno ?

Je te stvari precej zanimivo v živo izvajat. Ne rabim filmov.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
In ti mi zdaj kakor oni pred tabo trdiš da so bmwja zadeli od zadaj desno ?

Je te stvari precej zanimivo v živo izvajat. Ne rabim filmov.
Otrok, jaz ne vem, kje so bmw-ja zadeli. Vem samo, da je precej manj šans, da ohrani smer vožnje, če je bil udarec zadaj bočno kot spredaj bočno.
Ko boš imel izpit, ti bodo to na varen način lahko pokazali na poligonu na Vranskem. Boš hitro dojel razliko v obnašanju vozila, če nanj vpliva bočna sila spredaj ali zadaj.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.459
113
Ne vem, jaz sem se na čisto desnega tudi s 180+ umaknil, ne vem zakaj se nebi še ti. Tudi zdaj od LJ do Zadra s čolnom 110 po tempomatu in sem se povsod umaknil desno, tudi ko je bilo prazno...
S 180+ si se ti vozil po pasu za počasna vozila.... Nedolgo nazaj so enga tazga praskal izpod kamiona....

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.459
113
Jaz se s prikolo tudi umikam.
Tudi meni grejo na živce "počasnele", ki se vozijo tako, da ovirajo druge, čeprav (in takrat ko) za to ni nobene potrebe.
Verjetno je pa res tudi odvisno od konfiguracije vozila in širine koloteka, kako se potem tam pelješ.
S prikolo se verjetno ne pelješ 110. S kamperjem je precej zanimivo, ko so kolesnice. Glede na to, da vem, očitno mam izkušnje. Sam podil me pa tja gor ne bo noben dinamik, ker 180+ v gužvi nima kaj vozit. Leti pa to na znane dinamike alterja.

JakeOnBreak

Majstr
18. jun 2012
732
296
63
In potem bi radi ljudje imeli 3 pasove okoli Ljubljanje, pa jih še tam kjer so že 3je pasovi, ne zanjo uporabljati in kampirajo na srednskem. Sploh je zabavno na odsekih, kjer se skrajno levi pas zapre, in potem ljudje ki so kampirali na sredinskem, kar naekrat kampirajo na prehitevalnem. Zakaj potem 3 pasove okoli LJ? Da bosta leva dva še vedno zabasana, desni bo pa sameval?

Počasni pas kot tak že dolgo ni več definiran v zakonu. So samo prometni pasovi. In po pravilu se vedno vozi po skrajno desnem voznem pasu (če razmere to omogočajo), leve pa se uporablja za prehitevanje.
Pa še kot zanimivost. Kjer so 3je pasovi in več je vožnja po skrajno levem pasu prepovedana vsem vozilom in skupini vozil, ki presegajo 7m. Kazen mislim da je okol 300€ in pike. Tako da razni avtodomarji (sploh tisti s prikolicami) ali osebni s prikolicami, če presegate 7m dolžine, je skrajno levi pas ne-ne. Sem prepričan, da večina tega tukaj ne ve.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Prednosti nima noben, srečala sta se 2 idiota, nastala je katastrofa. V prometu se je pač potrebno zavedati, da vsega prometni znaki ne morejo rešiti, pride pač do situacije, ko se morata udeleženca sama zmeniti, kdo bo šel prej ... ta dva sta se kakor sta se. Na tem mestu seveda z namenom levi ali desni nima dodeljene prednosti, ker bi v praksi ob gneči prihajalo do kolapsa, ker tista stran s prednostjo potem nobenega ne spusti noter.

Ne vem če bo glih držalo. Recimo v Trzinu je proti Mengšu, tudi tako, da se dva pasova združita v enega, pa ni pravila zadrge. Desni se vključijo na levi pas, pa čisto lepo deluje. Seveda se najde tudi kdo, ki ne pusti prostora, na splošno gre pa ok. Tudi tukaj v Medovah bi po mojem mnenju taka rešitev bila boljša, bi vsaj bilo jasno kdo ima prednost. Za normalne voznike pa tudi ni take gužve, da ne bi bilo dovolj pretočno.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.225
2.550
113

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.459
113
In potem bi radi ljudje imeli 3 pasove okoli Ljubljanje, pa jih še tam kjer so že 3je pasovi, ne zanjo uporabljati in kampirajo na srednskem. Sploh je zabavno na odsekih, kjer se skrajno levi pas zapre, in potem ljudje ki so kampirali na sredinskem, kar naekrat kampirajo na prehitevalnem. Zakaj potem 3 pasove okoli LJ? Da bosta leva dva še vedno zabasana, desni bo pa sameval?

Počasni pas kot tak že dolgo ni več definiran v zakonu. So samo prometni pasovi. In po pravilu se vedno vozi po skrajno desnem voznem pasu (če razmere to omogočajo), leve pa se uporablja za prehitevanje.
Pa še kot zanimivost. Kjer so 3je pasovi in več je vožnja po skrajno levem pasu prepovedana vsem vozilom in skupini vozil, ki presegajo 7m. Kazen mislim da je okol 300€ in pike. Tako da razni avtodomarji (sploh tisti s prikolicami) ali osebni s prikolicami, če presegate 7m dolžine, je skrajno levi pas ne-ne. Sem prepričan, da večina tega tukaj ne ve.
Sej se lepo bere tole. Linki do predpisov manjkajo.
Drugač pa nič bat zarad mene, se redko zgodi, da sem ovira. S kamperjem, novejšim seveda si prej ovira na kaki razgibani ovinkasti cesti. Tam je važno da se umakneš, pa se redki.
Kot že rečeno, če je ta pas s.fukan, je s kamperjem precej spuki gor vozit, sicer si pa itak precej hitrejši od kamionov na tem pasu.

Edit: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO5793

Modri znak še vedno obstaja in tisto vseeno je pas za počasna vozila in res ni potrebe, da bi po njem tiščal 180+. Redki odseki pri nas, če spoloh so, imajo klasične tri pasove.
Je pa še ena zanimivost, sploh za dinamike, da ko je kolona, se nimaš kaj ciki caki šunjat. Enako globa.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.459
113
Nima veliko veze s tem, da ima tam veliko vozil pogon na zadnja kolesa. Pojdi na kak poligon, kjer imajo ploščo za zamik zadnjega dela vozila, pa ti bo vse jasno.
Sej ne vedo, da so zadnje gume pomembnejše od prvih in da na AC ni hec, če enga zadaneš v rit, sploh pri hitrostih 180+

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.556
6.637
113
pri taščici

Saj že imamo tri pasove ponekod. Pa še enkrat slika kako se vozimo po 3 pasovih

Priponke

• IMG_20200204_184406.jpg
    IMG_20200204_184406.jpg
    319,2 KB · Ogledi: 163
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe