bedaki na cesti

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Jest sem jih mel leta 98 že mal več, 28. je bla izpitna. Sem imel inštruktorja, ki mu ni blo vseeno in me je res naučil ogromno. Vse od predvidevanja, odločnosti, pazljivosti na pešce... Res sem bil takrat tarča posmeha med vrstniki, ki so polagali na 20. uro, ki je bla takrat minimum. Pol pa sam vozit....
Danes so stvari v prometu drugačne, najstniki pa podobni, le bolj inteligentni.
Priporočam ponovitev šolske vožnje. Tud teh 10 ur, spet z vrhunskim inštruktorjem mi je dalo ogromno. Pa preden kdo umre od smeha, kodo 96 sem delal.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.623
113
še v SLO - ampak komaj
Ups - ne primerjaj količino znanja z inteligenco!
Pa da ne bo nesporazuma - nikakor ne trdim, da komurkoli primanjkuje inteligence ali da je današnja mladina “Izgubljeni” primer. Pravim le da so današnji mulci do danes več pozabili, kot smo sploh kdaj izvedeli - in da količina “vedenja” nima nobene zveze z inteligenco.
Pa še malo krut moram biti - žal je danes, tudi zaradi perkisivne vzgoje, Žlenderjev in splošnega “mindseta” vse preveč “cincarjev” na cesti. Od takih, ki “varno” prehitevanje kamione na AC z 96 km/h, do takih, ki tudi po 5 letih izpita nimajo občutka za promet.
Pa ne zagovarjam divjakov, ritopikov in kakršnegakoli kršenja predpisov (da ne pomote - tudi jaz grem kdaj “preko črke zakona”, a tega ne vesim na veliki zvon, niti druge ne nagovarjam na enka početje) - pravim le, da je promet preveč dinamična zadeva, da bi se jo lahko 100% urejelo s predpisi in je treba še vedno precej zdrave kmečke pameti - tako pri zakonodajalcu, represivi in uporabnikih, da bi zadeva kolikor toliko delovala.
In NE - dosežena povprečna potovalna hitrost 70 km/h pri 30% regionalke in 70% AC ni normalno (153 km - povprečno 2 uri).
Hvala k. za homeofis in terensko delo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.672
6.710
113
pri taščici
V najinih letih mislim da je bil.minimum 22 ur oziroma 16 vaj če se prav spomnim.
Jaz se malo pred tabo
Sjtv mora biti že blizu abrahama?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.623
113
še v SLO - ampak komaj
Hanzi
Mene sprašuješ? Kolikor se spomnim je bilo “za mojega cajta” 22 ur (18 ali 20 vaj + ““predizpitna” (bemti, kak se je že reklo?) v okviru avtošole + “trening”). Z 18 urami so prišli le “izbranci” skozi. Mi iz periferije pod 30 nismo imeli šans, ker so vsi vedeli, da je “eden” vozil v mesto, potem eno uro po mestu (resne vaje), enega smo “pobrali” in je uro zvozil po mestu in potem še domov (mogoče še kateri kako uro “vmes”) - torej smo pokurili 1/3 ur za transfer.
Kar se pa “ex-novinarja” tiče - nisn ziher al je že Abrahama srečal - ni pa daleč.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Ups - ne primerjaj količino znanja z inteligenco!
Pa da ne bo nesporazuma - nikakor ne trdim, da komurkoli primanjkuje inteligence ali da je današnja mladina “Izgubljeni” primer. Pravim le da so današnji mulci do danes več pozabili, kot smo sploh kdaj izvedeli - in da količina “vedenja” nima nobene zveze z inteligenco.
Pa še malo krut moram biti - žal je danes, tudi zaradi perkisivne vzgoje, Žlenderjev in splošnega “mindseta” vse preveč “cincarjev” na cesti. Od takih, ki “varno” prehitevanje kamione na AC z 96 km/h, do takih, ki tudi po 5 letih izpita nimajo občutka za promet.
Pa ne zagovarjam divjakov, ritopikov in kakršnegakoli kršenja predpisov (da ne pomote - tudi jaz grem kdaj “preko črke zakona”, a tega ne vesim na veliki zvon, niti druge ne nagovarjam na enka početje) - pravim le, da je promet preveč dinamična zadeva, da bi se jo lahko 100% urejelo s predpisi in je treba še vedno precej zdrave kmečke pameti - tako pri zakonodajalcu, represivi in uporabnikih, da bi zadeva kolikor toliko delovala.
In NE - dosežena povprečna potovalna hitrost 70 km/h pri 30% regionalke in 70% AC ni normalno (153 km - povprečno 2 uri).
Hvala k. za homeofis in terensko delo.
Se strinjam glede inteligence in znanja. Govorim pri predpisih o rdečih ali totalno no go zadevah. Tu reče zdrava pamet avtomatsko NE.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
V najinih letih mislim da je bil.minimum 22 ur oziroma 16 vaj če se prav spomnim.
Jaz se malo pred tabo
Sjtv mora biti že blizu abrahama?
Bo držalo. No jest sem imel 28 uro izpitno. Sem pa v avtu praktično non stop vse od takrat.... Mater že 22 let. Pa sem kar švical ko sem spet po šolsko po Lj.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Sem generacija SJTV, a s podeželja. Pri 16ih izpit za A in traktor (oboje samo izpitna vožnja po nekaj mesecih preganjanja z L tablico na mopedu), pri 18ih za C - vozil sem domači kiper, MAN 19-240 z rilcem, 7. ura odvožena ura je bila izpitna. Plačana je bila kakšna ura več, ker je obstajala formalna zahteva po minimalnih urah. Z zamikom treh mesecev (po besedah avtošole je moralo biti malo zamika) sem naredil še za E, tokrat je inštruktor oddelal vse plačane ure, 9.ura je bila izpitna.
Nikoli se ni bilo pri 18ih letih problem znajti v SLO in AT mestih z motorjem, avtom ali tovornjakom (slednjega sem običajno dobil v roke za kak konec tedna), čeprav sem bil iz domačega kraja vajen samo dveh semaforjev. :) Pa nisem bil edini...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.623
113
še v SLO - ampak komaj
Zdrava pamet pa pride v največji meri z izkušnjami - del teh (manjši del) lahko dobijo z nasveti “nas starih”, večji del pa bodo morali sami pridobiti. In ravno tu sem v dvomih ali jih bo dovolj zmoglo biti dovolj “pametnih” (beri: uvidevnih in razumevajočih v smislu, da se vse ne da predpisati -> torej ne treba prevzeti določeno mero odgovornosti in upoštevanja drugih), da bo promet tekel tekoče naprej.
Ker kvalitetnih prometnih površin, ki bodo uspevale požirati ves promet, ne bo dovolj. Samovozečih vozil, ki bi lahko pokrili potrebo po povečanem prometu, pa ne dovolj - tudi ker se jih preveč boji 5G ozr. ureditve zakonodaje (ta bo glavna - kdo bo kriv, ko bo poknilo med dvema samovozečima!).

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.623
113
še v SLO - ampak komaj
Bi te popravil oziroma dopolnil. Zgled največ nauči, že od malega.
kalbo A sem jaz kje tako zapisal, da to ni jasno?
Ko sem sam za volanom si včasih dovolim “spodrsljaj”, ko imam pa “mladnino” ob sebi pa “po pameti” (beri: če že mimo pravil, povem zakaj, s tem, da poskušam take “izlete mimo pravil” omejiti na minimum) glavni poudarek pa je na spremljanju prometa in “izravnavnju” tujih napak brez “pizdakanja” kdo kriv - važno je da ni poknilo.
Pa da ne bo kdo mislil, da sem”ovčka” - danes zjutraj sem zaradi dežja in “nesposobnosti” vozičkov “pizdakal” od Lipnici do Gradca - vozili smo se od 20 km/h pa do vratolomnih 80 km/h, ker je škropilo. Jodlarji pa kot da se delajo norca iz nas - I-GL ni bil prižgan, a smo se jajcali bolj kot, da je bila omejitev 60 km/h.
In tu bi morale naše (no - vse) avtošole nekaj narediti - cilj mora biti čimhitreje in čimbolj varno proti iz A do B - to pa lahko naredimo samo tako, da vsi (zakonodajalec, upravljalec cest, repesiva in seveda uporabniki) naredim vse, da potem promet tekoče in varno (ne - ni napaka - najprej tekoče, potem varno. Ker tekoče pomeni brez nepotrebnih zgostitev prometa, kar je 60% varnosti).

• Všeč mi je
Reactions: sad in kalbo

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.249
4.809
113
gr69
Tisti odgovor je bil namenjen kalbotu, ti si vmes vletel ;)
V Domžalah si na izpitni izbiral med relacijo in mestom.

Fora izpitne vožnje je da ne veš kam te bo peljal, ne da ti da opcije, vsaj 96' v Domžalah ni bilo opcije izbire,
sva pa z inštruktorjem zvozila še tiste variante, ki jih "običajno" dajo na izpitni vožnji...

No, mene je peljal v Ljubljano, nekje drugje kot baje običajno, na izpitno sem se pa prijavil mislim da pri 20ti uri,
ampak ker je bilo potem za čakat 3 tedne na vožnjo sva vmes dodala še 2 uri, koker se spomnim...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.672
6.710
113
pri taščici
Pa ravno v Domžalah sem l 95/96 izbiral med relacijo in mestom. Če si izbral mesto, te je drkal od križišča do križišča po Domžalah in okolici, če si izbral relacijo ti je povedal krog kam moraš peljat in si potem moral tja peljati. Se pravi si moral še "navigacijo" uporabljati med vožnjo. Mene je poslal v Šentjakob Videm Ihan in smo končali.
Prej sta me pa dvakrat drkala (na mojo željo, bedak) po Domžalah, viru, Rodici, Radomljah....).
V prvo in v tretje me je imel Peljhan.
V tretje sem naredil večjo napako kot v prvo (po mojem.mnenju v prvo ni bila napaka) pa ne je po kratkem mojem.priznanju in obrazložitvi spustil. Pa ur sem imel že blizu 30. Tiste z dobrimi 20 so pa gladko"metali". Tudi mene
(Ker sem zaviral sredi Domžal ker sta mulca med prehodoma za pesce prečkala cesto (pri "kinu" kjer je prehod vsakih 50m)

• Haha
Reactions: Matey

Oleander

Pripravnik
21. jan 2020
56
56
18
Bedaki na cesti ali drugače povedano, država daje vozniško vsakemu butlju. Niso vsi za na cesto. Tako kot nemore vsak biti kirurg, pianist, igralec...
Neko zgornjo mejo ur bi morali imeti za limit - pa naj bo to recimo 40. Država podpira brezglavo podeljevanje vozniških, saj vsak imetnik prispeva k dvigu BDP-ja in potrošnje. Imetnika vozniške molzejo avtošole, razni izpitni centri, medicina dela kjer mora podaljševati za en brezvezen nič, prodajalci pleha, serviserji, TP-klika, prodajalci goriv, izguba vrednosti...nikjer konca. Za avto gre več kot polovica povprečnega družinskega proračuna.

In potem imamo neznosne gneče: voznice s fobijami, prestrašene gospodinje, penzionisti pri 70+ s tresočimi rokami, mamilarji, pijanci, očijeve punce z mobijem na ušesu med vožnjo, SMS odvisniki...

Turčija ima zelo malo vozil, pa ni tako revna država. Javni transport ima razvit do skrajnosti, kjer je pokrita vsaka zabačena vas. Javni transport je poceni in frekventen.

• Všeč mi je
Reactions: Matey in krko

jello

Guru
22. sep 2008
10.153
3.873
113
Zato pa smo tukaj mi nadljudje, ki s svojimi supersposobnostmi in 101 odstotno pozornostjo odpravljamo napake tistih, ki tega ne zmorejo.

In ko se že napihuješ, pot od superjunaka do ene od naštetih skupin nad katerimi vihaš nos je lahko zelo kratka.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.672
6.710
113
pri taščici
Oleander
Kakih 40 ur.
Se bojim da je povprečje danes nad 40 urami.
Že v "mojih" časih in kasneje so imeli kandidati poštene trimestne cifre ur. Pa ne zato ker bi jih komisija metala, ampak ker je inštruktor ocenil da pač enostavno ne znajo dovolj za.komisijo.
Matey, jebi ga, nimam Alter talenta da bi ga naredil z 13 urami.

Nazadnje urejeno:

Ledenko

Guru
18. jul 2011
2.552
927
113
A bi tole še bilo za eno sezono? Al raje mal s fleksarco profil naredim, če bo slučajno še kakšen sneg zdele spomladi (da ne bo čist brez oprijema)?
87468827_2276524179315876_4498953748361510912_n.jpg

:evil: :evil: