bedaki na cesti

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.523
1.706
113
Še nekaj mogoče ni nepomembno: garažna hiša je v zasebni lasti in ne vem ali zakonodaja o prometu velja tudi na teh površinah.

Se spomnim, da so včasih v Avstriji imeli na parkiriščih posebej napisano Hier gilt StVÖ - tukaj velja "zakon o varnosti v cestnem prometu".
Po drugi strani pa so včasih govorili, da naša policija ne pride v take garažne hiše zaradi prometnih nesreč - ne vem nimam izkušenj.

Površine dane v javno rabo so pod zakonom.

• Všeč mi je
Reactions: zakajaltersuxu

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.076
16.221
113
Vsaka ne. Tista na vozilih pa ponavadi je.

Vozila na nujni vožnji imajo posebne svetlobne in zvočne označevalce​

Sirena in utripajoče modre luči so posebni svetlobni in zvočni znaki, ki pomenijo, da je vozilo na nujni vožnji. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) določa, katera vozila imajo prednost in katera so namenjena spremstvu ter vse ostale pogoje in okoliščine, ki morajo biti izpolnjene za uporabo posebnih svetlobnih in zvočnih znakov. Zakon določa tudi, kako morajo pri srečanju s takšnim vozilom ravnati drugi udeleženci v prometu.

Modra luč in sirena pomenita, da ima to vozilo prednost v prometu​

Zakon govori o najmanj dveh posebnih opozorilnih svetilkah modre barve, vozila policije brez policijskih oznak pa lahko uporabljajo tudi samo eno modro luč. Poleg policijskih so z modrimi lučmi opremljena še gasilska, reševalna ter specialna vozila za izvajanje nujne medicinske pomoči. Modre luči lahko uporablja še nekaj drugih vozil, ki so navedena v Pravilniku o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo. Vozilo s prednostjo je lahko tudi motorno kolo (policisti, reševalci), ki mora imeti spredaj dve modri luči, zadaj pa eno, vidno z vseh strani. Vozila s prednostjo lahko podnevi dodatno uporabljajo tudi signale z izmenično utripajočima dolgima žarometoma.

Kako se obnašati, ko na cesti srečaš vozilo s prednostjo?​

• Ob srečanju moraš takemu vozilu dati prosto pot

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.076
16.221
113

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-UPB2)​

101. člen
(posebni svetlobni znaki vozil s prednostjo in vozil za spremstvo)

(3) Pomen posebnih svetlobnih in zvočnih znakov:
1. modra svetilka: udeleženci cestnega prometa morajo takoj dati prosto pot vozilu, ki daje tak znak. Vozniki se morajo z vozili umakniti k robu vozišča, če je zaradi neovirane vožnje vozila s prednostjo potrebno, morajo ustaviti ob robu ali zunaj vozišča, drugi udeleženci cestnega prometa se morajo umakniti z vozišča;

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Pismu, v kaj se spreminja ta nasa dezela. Ne vem, na posnetku same bimer premije. Pa v garazi trgovine.. In zdej takoj komentarji da itak nimamo poligona in da ga naj nardimo, ker ga rabjo?!? Pa jebemu mater, naredte si sami svoje...
* nimamo dirkališča, ker je krovna zakonodaja taka, da se ga ne more zgradit (kar se ve že 30 let pa se politika še ni spustila v tole)

Drugače v času B & R (zanimivo da določeni osebki na tem forumui še vedno ne upajo javno povedat lokacij nekdanjih "srečanj"), so tudi policisti bili bolj kot ne atrakcija, ki je požela "aplavz" množice. Pa za tisti čas so tudi prdeče Honde z odrezanim auspuhom bile premija nad katero smo se slinili, jebiga tako je bilo. Tako da tale scena je samo nostalgija na tiste čase in če se v prazni garažni hiši zabava mladina to ni najhujše kar je na cesti.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.076
16.221
113
Drugače v času B & R (zanimivo da določeni osebki na tem forumu še vedno ne upajo javno povedat lokacij nekdanjih "srečanj")...
Ne bluzi. B in L (in ne R kot kao Rutar ali kaj?) sta se uveljavili kot okrajševalnici za Brnčičevo in Leclerc. Že takrat se je uporabljalo bolj kot ne zgolj to začetno črko in danes je pač še vedno enako. Razlog pa nikoli ni bil to, da je lokacija tako skrivna, da se ne sme ali pa še manj da si ne bi upali izreci celotne besede. Aja pa narekovaje pri besedi srečanje lahko tudi odstraniš saj je dejansko šlo za srečanja, ki pa so lahko vsebovala tudi drag & drift scene.

• Všeč mi je
Reactions: krko

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.076
16.221
113
Lahko da ste bili (kasnejši) opazovalci zavedeni hehe... Ne, resno, mi smo od začetka do konca dogajanja v okviru naše organizacije dogodkov uporabljali B in L, L kot Leclerc saj se je dirkalo po tisti dolgi ravnici za Leclercom, ki so jo vmes tudi malo zasuli s peskom a ni bilo to nič takšnega, da se z eno hitro udarniško akcijo z nekaj lopatami ne reši. Kasneje, ko se je zadeva že veliko bolj skomercializirala pa se je dogajalo tudi pri Rutarju (zato sem pomislil, da bi R lahko to pomenil), Rudnika pa kot naziv lokacije nismo uporabljali.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Lahko da ste bili (kasnejši) opazovalci zavedeni :p Ne resno, mi smo od začetka do konca dogajanja v okviru naše organizacije dogodkov uporabljali B in L, L kot Leclerc saj se je dirkalo po tisti dolgi ravnici za Leclercom, ki so jo vmes tudi malo zasuli s peskom a ni bilo to nič takšnega, da se z eno hitro udarniško akcijo z nekaj lopatami ne reši. Kasneje, ko se eje zadeva že veliko bolj skomercializirala pa se je začelo zbiranje tudi pri Rutarju (zato sem pomislil, da bi R lahko to pomenil), Rudnika pa kot naziv lokacije nismo uporabljali.

Od rutarja do krožnega pri lecrerku je bila original proga, samo so zaradi prometa z obvoznice/AC (ponoči odprt mcdonalds na rudniku, funfactory, ...) pa tudi posedanja cestišča, traso za dragrace prestavili na slepo ulico tiste cone kjer ni bilo takrat nič. Seveda pa je bila glavna atrakcija na ven viseče krožno z drsečim asfaltom pred L, to so si vsi zapomnili zato tudi "L".

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.076
16.221
113
Seveda, kakopak. Sicer sem bil zraven od praktično samega začetka, ko se nas je dobivalo samo po nekaj ljudi (MINERji) kar je sčasoma preraslo v lepo množico, po prispevku na PopTV v oddaji Preverjeno pa sploh tako da bi načeloma kar moral vedeti kje smo se zbirali ampak ok. Pa še to - posedanja cestišča pri Rutarju takrat sploh še ni bilo, je bilo vse preveč sveže narejeno in je še nekako "stalo skupaj" pa tudi povšina cestišča še ni bila tako neuporabno zlizana. To kar ti opisuješ je bila druga faza avtomobilističnega dogajanja v ind.coni Rudnik.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.370
1.239
113
www.adriamedia.si
Verjamem, da imaš ti tak občutek. Samo ti še enkrat lepo povem, da po izkušnjah je kolesar v določenih primerih v zavitih spustih brez ravnin lahko hitrejši tako od avta kot motorja, če pa avto želi bit hitrejši od kolesarja mora pa kar dobro pritisnit tam kjer je lahko hitrejši, in to so ravnine. In to se že pri mulcih pozna, kjer ni vsak sposoben vozit tako, da ostane pred njimi v spustih. Pa mislim, da imam s tem več izkušenj od tebe tudi če za volanom nisem tako hiter kot ti.
Jaz pa trdim, da ni, dokler se držimo svojega pasu (ne samo s kolesi, ampak tudi z glavo). Fizike se ne da nategnit.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.370
1.239
113
www.adriamedia.si
Nekaj let zapored je bila v našem mestu dirka mladinskih kategorij v kolesarstvu. Krožna dirka po mestu, ravnina, štirje ovinki, ker je šlo pač v krogu. Spremljevalna avta, ki sta vozila na začetku in na koncu, sta si morala na ravnini privoziti kar lepo prednost, da nista na ovinku ovirala kolesarjev! Pa sta ovinke vozila na polno s cvilečimi gumami!!!
Jebiga, slabi vozniki, pač. Ne znajo zavirat in vozit prave linije skozi ovinek.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.370
1.239
113
www.adriamedia.si
Če bi policaja uporabila silo, potem bi se danes vsi zgražali, da je bil ubogi sonček po nedolžnem tepen. Vse ostalo pred tem, ne bi bilo važno, zakaj jih je sonček fasal.
Saj čustveno bi tudi jaz rekel ven iz avta pa pendreke in solzilec v roke, pa da vidimo, kaj ga žuli.

Ampak v resnici so zelo OK reagirali. Deeskalirali situacijo, se umaknili, ta čas so kolegi itak vse izhode zasedli in pač vse pregledali in izdali kazni. Brez razloga da se kdorkoli zgraža.

aljoman

Majstr
16. dec 2013
2.856
-1.362
63
Saj čustveno bi tudi jaz rekel ven iz avta pa pendreke in solzilec v roke, pa da vidimo, kaj ga žuli.

Ampak v resnici so zelo OK reagirali. Deeskalirali situacijo, se umaknili, ta čas so kolegi itak vse izhode zasedli in pač vse pregledali in izdali kazni. Brez razloga da se kdorkoli zgraža.
Baje so izdali borih 15 kazni.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.544
273
83
Seveda, kakopak. Sicer sem bil zraven od praktično samega začetka, ko se nas je dobivalo samo po nekaj ljudi (MINERji) kar je sčasoma preraslo v lepo množico, po prispevku na PopTV v oddaji Preverjeno pa sploh tako da bi načeloma kar moral vedeti kje smo se zbirali ampak ok. Pa še to - posedanja cestišča pri Rutarju takrat sploh še ni bilo, je bilo vse preveč sveže narejeno in je še nekako "stalo skupaj" pa tudi povšina cestišča še ni bila tako neuporabno zlizana. To kar ti opisuješ je bila druga faza avtomobilističnega dogajanja v ind.coni Rudnik.
Jap, potrjujem tole zgodbo, enako z Miner-ji {midnight neon racer) ;) sicer imam v spominu se neko lokacijo nekje sredi polja na neki ravnini, ampak sem pozabil kje je to bilo. Res pa tudi da vbtistih casih nekih hudih provokacij proti policajem ni bilo...

• Všeč mi je
Reactions: Matey

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
264
31
28
Ker si je vezal vezalke? V garažni hiši? Ti bi vodni top in solzilec? Veš koliko kazni so napisali, koliko so jih zapisali in opomnili?
Nikjer ne omenjam uporabe pretirane sile, topa in solzivca, to sam potenciraš.
Fajn pa bi bilo, da takšni frajerčki spoznajo, da si ne morejo privoščiti vsega, kar se jim polna rit sprdne. In namerno frajersko oviranje policijskega vozila s prižgano lučjo je kaj?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in Najbolji