Becel pro-activ margarina

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Jaz sem tudi probal surovo domače, od sirarne FLIS, ampak mi ni bilo preveč všeč, pa sila hitro se pokvari. Mogoče ga sicer sprobam še enkrat, sicer od nekoga drugega, ki je bližje, da se lažje kupuje na zalogo. Mislim da je od sirarne čuš tapravo surovo maslo na voljo v trgovinah.

Drugače pa mi bolj kot ne vseeno kako se maže, to sem samo omenil, ker je bojda povezava med "mehkobo" masla in kvaliteto mleka, čeprav vprašanje če je to res... (no..pri surovem mogoče že res, ampak ...). Jaz itak maslo vržem v kafe pa se raztopi, tako da je zaradi mene lahko ko beton trdo
wink-1.gif
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Najin test s punco;
- LIDL - Bio organic sussrahm butter
- Planika maslo (srebrna embalaža z rdečo črto)
- Spar brez laktoze

Lidlov je za odtenek bolj mehak od ostalih dveh
Lidlov in Planika praktično istega okusa
Sparov bolj praznega okusa. Razlika vbistvu zaznana samo med takojšnjo primerjavo

Po sestavi imajo pa vsi vsaj 82% maščobe...
Cenovno so tam tam. Če prov drugač zna bit razlika med masli tudi 1€/250g.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Po zakonu je tako, da mora imeti maslo vsaj 82% maščobe, da se lahko prodaja kot "maslo", seveda pa noben proizvajalec ne bo nor, da bi dal več, tako da tu nekih razlik ni za pričakovat
wink-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Nisem
smile-1.gif


Sem pa pred časom bral, da bi naj bilo to lidlovo maslo narejeno v nemčiji ampak iz irskega mleka. Zdaj kaj hudiča to pomeni, pa ne vem, je pa cena sumljivo poceni, 99c za 250g, tako da nek pokazatelj kvalitete to vsekakor ni. Recimo bio maslo je pa v lidlu spet drago, 2€. Ker če gledamo vsa kvalitetna masla imajo ceno nad 2€, po tej logiki mora biti odkupna cena lidlovega mleka sila nizka.

Mogoče lidl odkupuje kakšno mleko, ki ne prestane quality checka in ga potem dobijo toliko ceneje, ali kaj takega, ampak zaenkrat ostajam pri tapravem kerrygold maslu, ziher je ziher
smile-1.gif
Se spomnim da je na začetku bila cena tega masla višja, tam okoli 1.5 ali 1.7, potem pa je naenkrat padla.
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
odgovor iz lidla, zakaj je irsko maslo mehkejše...

Citat:
To je ravno bistvo tega masla, da je bolj mazljivo. Uporablja se poseben tehnološki postopek, ki da naravno mehko maslo. Na mehkobo oz. mazljivost pa vpliva predvsem hrana, ki jo dobijo krave na Irskem. Prav tako vpliva tudi zelo ugodna klima, saj so živali skoraj celo leto zunaj na paši in se krmijo z odlično travo (visoka vsebnost mineralov, vitaminov). Prav tako krav skorajda ne krmijo (oziroma zelo malo) s silažo, mineralnimi briketi, itd.

Žal točnega tehnološkega postopka ne moremo zapisati, ker je to posebnost dobavitelja in je seveda "skrivnost." (podobno kot ima tudi Cocca cola svojo skrivno sestavino
smile-1.gif
). Gre predvsem za to, da je mleko polno naravno prisotnih vrst maščob, ki so bolj mazljive (na to vpliva kot že zgoraj omenjeno, da se pasejo predvsem na pašnikih, da je klima odlična in da se krmijo z odlično travo) in celotna tehnologija postopka pridobivanja tega masla. To maslo je že naravno tako mehko. Poseben tehnološki postopek pa je takšen, da na zelo nežen način pridobijo iz smetane maslo (to stepanje smetane, da postane maslo, je zelo nežno). Maslo je namreč brez dodatkov. Upamo, da smo uspeli odgovoriti na vprašanje in še obrazložiti tudi tehnološki postopek.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Pa ja... Ko smo mi pred cca 40-imi leti še doma sami delali maslo, so krave dobile travo, ki so si jo same natrgale, pozimi pa seno. Kolikor se spomnim, tisto maslo ni bilo ne vem kako mazljivo niti na sobni temperaturi... Hladilnika še nismo imeli, tudi dobra klet pa nikakor ne spravi temperature pod 10 stopinj. Res pa je, da je bilo iz smetane pobrane iz surovega mleka. Verjetno je tudi surovina za irsko maslo termično obdelana in do neke razlike pride tudi zaradi tega.
Ko je "prišla" silaža, se je pojavil tudi organiziran odkup mleka in smo mleko začeli prodajati, masla pa nismo več delali sami, ker na roke to zgonit ni bilo preprosto.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Očitno sem se zmotil glede cene, še vedno je 1.49 za 250g irskega masla, to soboto pa bo v akciji:

http://www.lidl.si/sl/super-sobota.htm?action=showDetail&id=17753

To bi potem mogoče bilo res enako kerrygold maslu, ker KG je 2.4 redna cena in če računamo koliko cenejši so lastni brandi teh diskontov (recimo hoverjev kefir vs kefir krepko, ipd), pride nekje na tako razliko...

Pa očitno kerrygold resno jemlje lidla kot konkurenco, ker je baje bila neka tožba okoli tega, kjer je KG zahteval preklic lidlove uporabe "irskega masla" v imenu, češ da to ni to, ampak je potem sodišče dosodilo, da KG ne more biti lastnik tega "imena"...ali nekaj takega je bilo, koliko se spomnim
smile-1.gif


Ja nič, navalite na lidlovo, jaz bom ostal pri kerrygold, ziher je ziher
wink-1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.745
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Pa ja... Ko smo mi pred cca 40-imi leti še doma sami delali maslo, so krave dobile travo, ki so si jo same natrgale, pozimi pa seno. Kolikor se spomnim, tisto maslo ni bilo ne vem kako mazljivo niti na sobni temperaturi... Hladilnika še nismo imeli, tudi dobra klet pa nikakor ne spravi temperature pod 10 stopinj. Res pa je, da je bilo iz smetane pobrane iz surovega mleka. Verjetno je tudi surovina za irsko maslo termično obdelana in do neke razlike pride tudi zaradi tega.
Ko je "prišla" silaža, se je pojavil tudi organiziran odkup mleka in smo mleko začeli prodajati, masla pa nismo več delali sami, ker na roke to zgonit ni bilo preprosto.

Tukaj ti lahko pritrdim. Poznam žensko, ki ga se vedno s kuhalnico "goni". Maslo iz tistega putra je "beton". Je pa res, da ga dela iz smetane zavretega mleka. Nekoc nekje so uporabljali pince za te zadeve. Kako je tam zadeva zgledala nse ne spomnim tocno, ceprav sem tudi tisto nekajkrat testiral.



Vi kar verjemite zgodbicam da irci februarja pasejo. Verjel bi to dezelam nekaj 1000km bolj južno. Ze pri nas nima krava kaj odtrgati 4 mesece v letu.
Mogoce pa je tisto irsko maslo bolj mazljivo zato ker na irskem krave pol leta pasejo sneg.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
odgovor iz lidla, zakaj je irsko maslo mehkejše...

Citat:
To je ravno bistvo tega masla, da je bolj mazljivo. Uporablja se poseben tehnološki postopek, ki da naravno mehko maslo. Na mehkobo oz. mazljivost pa vpliva predvsem hrana, ki jo dobijo krave na Irskem. Prav tako vpliva tudi zelo ugodna klima, saj so živali skoraj celo leto zunaj na paši in se krmijo z odlično travo (visoka vsebnost mineralov, vitaminov). Prav tako krav skorajda ne krmijo (oziroma zelo malo) s silažo, mineralnimi briketi, itd.

Žal točnega tehnološkega postopka ne moremo zapisati, ker je to posebnost dobavitelja in je seveda "skrivnost." (podobno kot ima tudi Cocca cola svojo skrivno sestavino
smile-1.gif
). Gre predvsem za to, da je mleko polno naravno prisotnih vrst maščob, ki so bolj mazljive (na to vpliva kot že zgoraj omenjeno, da se pasejo predvsem na pašnikih, da je klima odlična in da se krmijo z odlično travo) in celotna tehnologija postopka pridobivanja tega masla. To maslo je že naravno tako mehko. Poseben tehnološki postopek pa je takšen, da na zelo nežen način pridobijo iz smetane maslo (to stepanje smetane, da postane maslo, je zelo nežno). Maslo je namreč brez dodatkov. Upamo, da smo uspeli odgovoriti na vprašanje in še obrazložiti tudi tehnološki postopek.
hysterical-1.gif

seveda ne vedo postopka ko je pa kemija noter... aja nekdo je omenil dodane neke bakterije... mogoče je res samo to. paša pa vsekakor ne vpliva toliko sicer bi krave brez dodanega futra bolj malo molzli. no te zgodbice naj komu drugemu prodajo
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Pa ja... Ko smo mi pred cca 40-imi leti še doma sami delali maslo, so krave dobile travo, ki so si jo same natrgale, pozimi pa seno. Kolikor se spomnim, tisto maslo ni bilo ne vem kako mazljivo niti na sobni temperaturi... Hladilnika še nismo imeli, tudi dobra klet pa nikakor ne spravi temperature pod 10 stopinj. Res pa je, da je bilo iz smetane pobrane iz surovega mleka. Verjetno je tudi surovina za irsko maslo termično obdelana in do neke razlike pride tudi zaradi tega.
Ko je "prišla" silaža, se je pojavil tudi organiziran odkup mleka in smo mleko začeli prodajati, masla pa nismo več delali sami, ker na roke to zgonit ni bilo preprosto.

Tukaj ti lahko pritrdim. Poznam žensko, ki ga se vedno s kuhalnico "goni". Maslo iz tistega putra je "beton". Je pa res, da ga dela iz smetane zavretega mleka. Nekoc nekje so uporabljali pince za te zadeve. Kako je tam zadeva zgledala nse ne spomnim tocno, ceprav sem tudi tisto nekajkrat testiral.



Vi kar verjemite zgodbicam da irci februarja pasejo. Verjel bi to dezelam nekaj 1000km bolj južno. Ze pri nas nima krava kaj odtrgati 4 mesece v letu.
Mogoce pa je tisto irsko maslo bolj mazljivo zato ker na irskem krave pol leta pasejo sneg.
am... na irskem je sneg en dan na 10 let. krave pa so zunaj ker je vse okoli morje in zimska temperatura višja kot tu. no odvisno kje v sloveniji si... jaz jim vrjemem da pasejo... koliko krme po travniku raztresejo za dodatno pašo pa raje ne pomislim
evil.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.745
113
pri taščici
Tudi v redu, potem oa en dan na deset let...
Citat:
Severe cold weather is uncommon in Ireland with the majority of winter precipitation coming in the form of rain. Although hills and mountainous regions in the country can see up to 30 days of snowfall annually, and the Wicklow Mountains sometimes seeing 50 or more days of snowfall annually. Most low-lying regions of the island only see a few days of lying snow per year (from December to March inclusive), or may see no snow at all during some winters. However, in recent winters, there has been a significant increase in prolonged "cold snaps", in which heavy snow does fall across Ireland for several weeks, often causing disruption to traffic and services across Ireland.[citation needed] Although the military road passing over the Wicklow Mountains remains impassible annually for most of winter due to snow and ice. Consequently, there have been increased calls to prepare the country for snow and ice, including the distribution of grit, salt, and other snow-treatable minerals. In late 2011, the Irish Government set up "Winter-Ready", in order to prepare the country for such severe weather

Pa to je tudi zanimivo da njihive krave pridelajo mleka s pašo toliko da lahko pol sveta zakladajo z maslom.
 
Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
No, saj ovc s Paga je tudi enormno, koliko "domačega" paškega sira se proda...