Becel pro-activ margarina

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
V tapravem maslu ni napak
wink-1.gif


Kako to, da ti paše edem, meni je čisto industrijski žmah, če primerjam s tapravim kokos oljem, ta še ima tak lep vonj po kokosu, mmm
wink-1.gif
 

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Ja samo pravo maslo najt,... Že če je čisto domače ne veš a je čisto OK, za tako v trgovini si pa lahko prepričan da ni.

Ma pri 30g Edna, 50g masla, pa pol litra kave, se okusi nekako prepletejo in ne seka noben pretirano ven. Je pa res, da je mogoče malo boljši žmah z deviškim kokosovim oljem.
 

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
ksz...

Večkrat ste omenili da je rastlinska maščoba strup. Zakaj in katera? Je tukaj mišljeno tudi sončnično olje? Žena dela več ali manj vse na tem, s čim bi bilo potem najbolje zamenjat?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Na hiterco; telo potrebuje PUFA maščobe (o3, o6 in o9), problem je v "moderni" hrani, ki seveda vsebuje ulala več omega 6 maščob. In te maščobe morajo biti v nekem "normalnem" razmerju, recimo o3 vs o6 nekje 1:2 ali 1:3 (zaradi "moderne" hrane, pa je razmerje čisto porušeno 1:10 ali še več). Zato se recimo svetuje dodatek omega 3, da potem z dodatkom omega3 nekako prideš do normalne meje.

In rastlinsko olje, recimo sončnično, vsebuje skoraj izključno samo omega 6 maščobe. Recimo meso slabe kvalitete, torej pitano govedo, ima spet višek omega6, tudi pri ribah, ki so gojene je razmerje porušeno, ampak še vedno boljše, kot pa pri govedu recimo.

Pravo razmerje ima recimo ghee narejen iz "pravega" masla, ali pa bio repično olje, meso pašne živine tudi, ipd.

Jaz delam vse na gheeju, lahko pa tudi na maslu, če se ti ne da delat gheeja, itak je ghee samo prečiščeno maslo. Pa tudi hrana je tako bolj okusna, kot narejena na olju. Za recimo cvrtje pa uporabiš kokosovo mast, zaradi ekonomskega vidika pač, recimo krofe, ipd sranje, če se že mora delat
smile-1.gif


PS, kokosovo olje ima tudi izključno samo omega6 maščobe, ampak tu je finta v tem, da ga je sila malo, le 2%, torej tudi če rukneš 100gramov masla, s tem ne boš naredil neke škode, ker bo to le 2g omega6
wink-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Tudi, ampak teh boš težko pojedel "preveč", ker jih skoraj nikjer ni, edino če bi ribe jedo vsak dan večkrat, ali pa pač žvekal kapsule
wink-1.gif
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Predvidevam, da je narejeno iz manj kvalitetnega mleka, drugače bi ziher kje to oglaševali.
smile-1.gif

Za naivne... Cisterne, ki pobirajo mleko od kmetov ločijo kvalitetno mleko od manj kvalitetnega? Šleparji, ki mleko v naše mlekarne vozijo iz vzhodnih držav najbrž, tudi ne ločijo. Manj kvalitetno mleko glede na vzorčenja (dva in večkrat na mesec) se samo kmetom manj plača. Iz njega pa se delajo povsem enake stvari kot iz "bolj kvalitetnega". Saj nimajo sortirnih linij, ki bi sortirala molekule mleka, ko se pripeljejo v mlekarno.
 

sudoku

Zelenc'
23. nov 2015
5
0
1
Uf Pepe vzorčijo ga precej večkrat....
Če doslednjo presegaš število mikroorganizmov (se pravi ga dosti ne dovolj ohlajaš), ter gostota, je dokaj hitri ukrep prenehanja odjema...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Ja med "ljutomersko maslo" in "čajno maslo" res verjetno ni neke bistvene razlike, ampak jaz sem imel v mislih razliko med maslom, narejeno iz mleka "krav ki se prosto pasejo" ali "tistih, ki jih pitajo".
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Pepe pa ti je napisal, da praktično nikjer v celinski evropi tega ne ločujejo. Razen, če gre za kakšno specializirano mlekarno ali pa blagovno znamko (kjer gre verjetno za nateg )...
Pod črto, v Sloveniji boš tako maslo dobil samo na kakšni planini. Mlekarna Planika je že pod vprašanjem, ker tudi oni jemljejo mleko od vseh, tudi vhlevljenih živali....

Pa priznam, že nekaj časa me daje vprašanje, zakaj ti je tako všeč pašno govedo. Sicer vem zakaj, ti pa povem, da današnja pašna živina na normalno vzdrževanih pašnikih nima take kvalitete kot si ti misliš (oz. jo propagirajo ameriški promotorji paleo diete). Izjema so (spet) planine (torej planinski pašniki). Kar pa zate s prostorom zmrzovalnika v hladilniku itak nič ne pomeni ....
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.702
3.307
113
Pri mleku se razlika pozna, če se kravam daje dosti sena, malo pa verjetno tudi paša. Potem je mleko boljše a odkupna cena žal ne dopušča takšne prehrane.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Zato pa sem omenil KerryGold maslo, prihaja iz irske
smile-1.gif


Pohorje beef ni gut, kar se tiče našega mesa?
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Tako je - na Irskem ne poznajo štal in hlevske reje. Vse krave na Irskem so samo zunaj na tistih lepih temno zelenih pašnikih.

Kot sem že prej rekel - preveč zdrava prehrana očitno resno vpliva na mentalno zdravje.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.745
113
pri taščici
In na irskem imajo toliko pašnikov da z lahkoto vsemu svetu dobavljajo kerrygold maslo. (alkarkoli ze je)

Ce mislite da pasa na planini prenese ceno mleka 25-30centov na liter ste optimisti.
Ce želite preverjeno planinsko mleko in maslo, potem ga prevzamete na planini. Ko pride v dolino ga Bog po vsej verjetnosti čudežno pomnoži kot kruh v puscavi.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
In na irskem imajo toliko pašnikov da z lahkoto vsemu svetu dobavljajo kerrygold maslo. (alkarkoli ze je)

Ce mislite da pasa na planini prenese ceno mleka 25-30centov na liter ste optimisti.

KerryGold promovira, da odkupujejo le takšno mleko, kjer je 98% prehrane "trava", bodisi sveže, bodisi silaže. In reklamirajo tudi da se krave pasejo na pašnikih 310 dni na leto, ostalo je silaža.

Druga opcija, in to maslo se celo dobi pri nas (leklerk), je recimo maslo Isigny, ki je narejeno iz mleka krav, ki se pasejo na pašnikih normandije: http://www.isigny-ste-mere.com/EN/p_beurres.php

Saj, lahko se vsi lažejo, kradejo, in uporabljajo enostavno poceni mađarsko mleko...ampak KG/Isigny maslo ima vsaj tako ceno, da je mogoče pa res kvalitetno, medtem ko čajno maslo iz hoferja pa je tako poceni da veš, da ne more biti odkupna cena visoka...