Becel pro-activ margarina

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik dune pravi:
Citat:
Ounce for ounce, coconut oil has more saturated fat than butter, beef tallow, or lard. “So coconut oil raises LDL cholesterol as much – or more – than animal fats,” cautions Dr. Kenney.


https://www.pritikin.com/your-...ad-for-you.html

Če kdo verjame temu...potem še obstaja ena možnost, čisto MCT olje. Tisto pa ne škodi in tudi višek se ne kopiči kot maščoba. Torej ali telo porabi vse, ali pa zapusti telo.

Idealno, a ne
wink-1.gif


Ja...400ml stane 10€, tak da je fajn finančni zalogaj, drugače pa super ja
smile-1.gif
 

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Je alternativa. Zmanjšati porabo maščob. V zmernih količinah te nič ne bo ubilo. Pa je tudi svinska mast in kravje maslo čisto ok, tudi cenovno. Če nimaš resnih težav s holesterolom. Samo tega marsikdo noče slišati in išče neke alternative, da se njemu ne bi bilo treba prilagajati.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
S čim pa boš nadomestil maščobe v prehrani, s hidrati? Potem bo šele bankrot
smile-1.gif
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ja med "ljutomersko maslo" in "čajno maslo" res verjetno ni neke bistvene razlike, ampak jaz sem imel v mislih razliko med maslom, narejeno iz mleka "krav ki se prosto pasejo" ali "tistih, ki jih pitajo".
vse mlekarice dodatno pitajo. samo iz trave bi bolj malo mleka dale. razen tega se pri nas kar večino krav ven spušča.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
In na irskem imajo toliko pašnikov da z lahkoto vsemu svetu dobavljajo kerrygold maslo. (alkarkoli ze je)

Ce mislite da pasa na planini prenese ceno mleka 25-30centov na liter ste optimisti.

KerryGold promovira, da odkupujejo le takšno mleko, kjer je 98% prehrane "trava", bodisi sveže, bodisi silaže . In reklamirajo tudi da se krave pasejo na pašnikih 310 dni na leto, ostalo je silaža.

Druga opcija, in to maslo se celo dobi pri nas (leklerk), je recimo maslo Isigny, ki je narejeno iz mleka krav, ki se pasejo na pašnikih normandije: http://www.isigny-ste-mere.com/EN/p_beurres.php

Saj, lahko se vsi lažejo, kradejo, in uporabljajo enostavno poceni mađarsko mleko...ampak KG/Isigny maslo ima vsaj tako ceno, da je mogoče pa res kvalitetno, medtem ko čajno maslo iz hoferja pa je tako poceni da veš, da ne more biti odkupna cena visoka...
silaža je drek. če futrajo s silažo je to najslabša kvaliteta mleka.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Sem imel na koncu jezika alter stajl odgovor (tudi ti se ga rad poslužuješ) pa se delam da se m pametnješi in predvsem zrelejši
grims-1.gif


Torej; kje je to pri vas in kaj pomeni spuščanje mlekaric ven? Slovenska živinoreja je 95 % v štali, ven vidijo samo skozi vrata. Obstajajo sicer srečneži, ki imajo štale dovolj blizu pašnikov, da lahko prakticirajo pašo, ampak so redki. Potem pa so tu še planine ...

Silaža ni enaka silaži. Dobra travna silaža je najboljši približek paši ...
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Pohorje beef bi moral biti v redu. To je najbrž še najboljši približek temu kar iščeš. Ima pa eno napako - živali so premlade, da bi lahko nabrale kaj tolšče ...

Irci imajo veliko pašnih površin. Jeba je, ker taka hrana ne daje količin. Zdaj, če ostanejo na tem, potem je mleko super. Ampak do mene so prišle informacije, da bodo ravno irci sedaj ko ni več mlečnih kvot, stopili na gas in povečali proizvodnjo. To pa lahko storijo samo s pomočko žakla (močna krmila).
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
a dej no. mleko po silaži smrdi. še bolj smrdi ko kaj narediš iz njega. kdo ve koliko kemije zmečejo v take izdelke da potem ne smrdijo. saj ne rečem da mleko ko se krave pasejo na sveži trevi lepo diši ampak vseeno je precej razlike med vonjem tistega in tistega s silaže. in poznam nekaj kmetij kjer krave lepo ven spuščajo.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Pri mleku se razlika pozna, če se kravam daje dosti sena, malo pa verjetno tudi paša. Potem je mleko boljše a odkupna cena žal ne dopušča takšne prehrane.

Kvaliteta mleka (maščobe) je odvisna od razmerja med ocetno (se mi zdi, ne me držat za besedo) in propionsko kilsino. Prva se proizvaja iz celuloze, druga pa iz škroba. Če se mlekarcam krmi preveč koruzne silaže (kar se redno počne, če ni obrok izračunan), prevladuje propionska in to daje mleku značilen vonj, okus in tudi barvo. Zdaj, celuloze je v normalni paši dovolj, res pa ne ta ne sme biti hudo intezivna. A to zdrži ceno mleka pa ne vem. Vem pa, da pri ekstenzivni reji tudi stroškov ni takih ...
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Mleko smrdi, če se neuravnoteženo krmijo s koruzno silažo. Še posebej, če tudi ta silaža ni pripravljena tako kot mora biti ....
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Moram povprašati v lokalni prodajalni pohorje beef mesa, če kaj vedo, kakšno je razmerje med M in B v recimo mletem mesu, kaj drugega me niti ne zanima, ker je predrago. No, kakšna drobovina bi me, samo to itak samo poleti lahko delaš ker drugače preveč smrdi stanovanje (kakšna pražena jetrca recimo ali pa pašteto iz njih, mmmm)
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik dune pravi:
Citat:
Ounce for ounce, coconut oil has more saturated fat than butter, beef tallow, or lard. “So coconut oil raises LDL cholesterol as much – or more – than animal fats,” cautions Dr. Kenney.


https://www.pritikin.com/your-...ad-for-you.html

btw, toliko o "dohtarju" ki nekaj na pamet svetuje
smile-1.gif


http://www.worldhealth.net/news/tablespoon-coconut-oil-produces-significan-health-/

Participants were all hypertensive, 63.2% male, with ages ranging from 54 to 70 years. 94.5% had blood lipid profiles indicating dyslipidemia and were taking standard cholesterol-lowering drugs.

The results at the end of the three months showed that the group of participants taking coconut oil saw a decrease in all six of the bodily parameters measured, including weight (reduction of .6 kilograms), body mass (reduction of .2 kg), waist circumference (reduction of 2.1 cm), neck perimeter (reduction of 4cm), systolic blood pressure (reduction of 3.3 points), and diastolic blood pressure (reduction of 3.5 points). Participants also saw a 3.1 to 7.4 mg increase in HDL cholesterol.

Our study showed that a diet rich in extra virgin coconut oil seems to favor the reduction of WC and the increase of HDL-C concentrations, raising with secondary prevention for CAD patients

PS, tu je govora o dnevnem vnosu cca jušne žlice extra deviškega kokosovega olja.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Da se malce vrnemo na debato o kvaliteti krme krav mlekarc.

Če ste opazili, je vsako slovensko maslo relativno trdo v hladilniku, ga je fajn vzeti ven nekaj ur pred uporabo, je tako?

Je kdo že "imel v rokah" kerrygold maslo? Je namreč mehko "ko puter", četudi je v hladilniku, razlika je občutna glede na vsa ostala masla, ki sem jih do zdaj "pretipal". Ena naša, recimo od hoferja, ko ga tako hvalijo vsi, je trdo ko kamen.

No...in kaj ima to vezo?

Očitno ogromno:
Citat:
a 2006 study shows that the softer the butter, the more fresh pasture in the cow’s diet. Cows that get all their nutrients from grass have the softest butterfat of all.

Ali ima kdo druge podatke in je ta študija v zmoti?

PS, sicer je možno da KG kako "goljufa" in pač nekaj xy doda maslu, da je potem tako mehko, da nategnejo potrošnike, je to tudi možno?
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
kemija... samo kemija.
in par ur? kje ti živiš? koliko časa rabiš da se košček segreje na sobno temperaturo? če nisi v sibiriji ziher ne par ur.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.477
5.011
113
Ljutomersko maslo se da meni solidno mazati iz hladilnika. Res je, da Pomurska mlekarna proizvaja več vrst masla in samo eno se da lepše mazati. Zmeraj sem mislil, da je razlika samo v embalaži, ker v sestavi ni zapisane kake razlike.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Če imaš kje lidl blizu, idi probat tisto irsko maslo, res je veliko bolj mehko, skoraj tak kot zdenka sir
smile-1.gif


Iz pomurskih mlekarn hoferjevo, čajno maslo se imenuje, pa je trdo ko kamen iz hladilnika.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.477
5.011
113
Sigurno ne bom irskega kupil, dokler obstaja nekaj, kar lahko grem proizvodnjo gledat in poznam kmete, ki tja oddajajo mleko. Pomursko maslo za hofer je res bolj trdo od ene druge različice, ki je trenutno v hladilniku. Žal pa sem ga dal v posodo in vrgel stran ovitek.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.477
5.011
113
Bi znalo biti "ljutomersko surovo maslo 1. vrste". To je bolj mazljivo od hofer variante. Vsaj serija, ki sem jo jaz kupil. Pri majhnih proizvajalcih je tudi odstopanje posameznih šarž lahko problem. Ima tudi malo drugačen okus, vendar to še zdaleč ni kot domače maslo iz surovega mleka, katerega okus imam nekje zadaj v spominu še izpred 30 let, ko smo to še delali doma. Ampak naše domače ni bilo nič kaj lahko za namazati. Domače v resnici pravo surovo maslo mi po okusu tudi ni bilo všeč. Industrijske variante so verjetno zmeraj iz toplotno obdelane mlečne osnove in neupravičeno nosijo pridevnik "surovo".