Baterije za v smeti

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.961
38
48
Ali so polnilne NiMH baterije veilkosti AA en sam velik nateg? Prvi set za svoj Canonov fotoaparat so bile od Ansmanna in so zdrzale nekje od leta 2003 do prve polovice 2005 - potem so se enostavo prehitro praznile, da bi jih sploh se lahko jemal s sabo kot uporabne. 1800 mAh. Uporabne so bile kvecjemu se za kaksno zepno baterijsko svetilko.
Sledile so 2500 mAh GP, kupljeno pri Delkotu. Te so pricele strajkati letos (vmes je bil ze drug fotoaparat) - kot kaze, veliko prekmalu Jamcijo namrec 1000 ciklov polnjenja, ampak dvomim, da sem jih napravil 200-300 (ce sem v povprecju polnil enkrat na teden). Uporabljal in hranil pa sem po vseh znanih pravilih.
Katere se mi torej splaca nabaviti za Canona? Je mogoce fora v tem, da ima kaksen digitalni fotoaparat npr. v firmwareu kaksno tezavo, da pokvari ali prehitro sprazne baterije? Ali pa da digitalni fotoaparati pac rabijo vec energije in zato javijo, da je slaba baterija veliko prej, kot pa se jo dejansko sme dati polniti (in se baterijo s tem prej pokvari ali ji naredi "spominski efekt")?

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.327
15
38
to sem tudi sam opazil pri mojem Canonu 710IS, kateri niti ni tako star, ima pa max. našklocanih 2000 slik....sedaj naredim ca. 50 fotografij brez fleša, pa mi že javlja, da je baterija prazna....imam pa 2700mAh Ansmann

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.627
113
Ki ma programe za prvo polnjenje baterije....osveževanje baterije......praznjenje baterije
wink-1.gif
Realno ne boš nikol 1000ciklov dosegu...ampak s takim polnilcem lah vsaj do ene 500-700 polnjen prlezš namest na 200

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Ena od razlag je tudi, da tvoj CANON prilagojen uporabi NiCd akumulatorjev in zato le te izprazni le delno, ker napetost NiCd je 1,2 V navadnih baterij pa 1,5 V. Naprave, ki so prilagojene uporabi 1,5 V baterij prenehajo delovati pri napetosti, pri kateri bi NiCd akumulatorji še veselo delali. Take težave je povzročalo kar precej naprav narejenih pred letom 2005

V takem primeru je potrebno redno uporabljati polnilec, ki tak akumulator do konca izprazni in ga nato znova napolni.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.961
38
48
Hoces reci - ni prilagojen uporabi akumulatorjev nasploh? (Vem, da imajo 1.2 V v primerjavi z navadnimi 1.5 V baterijami - in ko denimo pride na skupno voltazo 2.3 V, lahko ze da signal, da so baterije preslabe, ceprav je za NiMH to se precej na zacetku)?

Je pa iz 2008 ali 2007. Iz navodil: "This camera uses AA-size alkaline batteries or Canon AAsize NiMH batteries (sold separately). While it is possible to use AA-size nickel-cadmium batteries, performance is unreliable and their use is not recommended."

BTW, a se za poor-man's praznjenje baterij steje tudi to, da jih po tem, ko jih fotoaparat zavraca kot presvoh, das v eno baterijsko svetilko in jo prizges "cez noc", da se bolje spraznijo, preden das na novo filat?
smile-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
1000 polnjenj so bolj kot ne marketinške bučke. Če so ti baterije zdržale 4 leta je to neka normalna življenska doba. Moraš upoštevat da baterije uničujejo tudi temperaturne spremembe, nepopolno polnjenje/praznenje in v končni fazi tudi sam čas od prve uporabe. Kakšnih občutno boljših rezultatov ne boš dosegel, če boš kupoval druge baterije (sam sem bil z GP baterijami zadovoljen), če pa bo občutno boljša vzdržljivost bo temu primerna tudi cena. Komplet 4ih baterij pride 15€. Recimo 30€ na štiri leta pa tudi ni tak hud strošek - malo boljši polnilec te bo prišel precej več, pa ne boš naredil čudeža z njim...

Prazniš lahko pa tudi na old-school način s svetilko, samo kakšne velike razlike vseeno ne boš opazil...

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Kje se to dobi? Cena? Zakaj piše, da je litijonska, če je samo litijeva? Temperaturno območje je mišljeno kot uporaba v tem območju ali skladiščenje?

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.327
15
38
lahko prosim javiš ko bodo v ponudbi + kakšen polnilec more bit za te baterije....thnx