Vsekakor... okusi se razlikujejo.
Trdim samo, da je en sam razlog za tako dobre ocene ter zaslužek filma - HYPE. 3D niti v sanjah ni 3D, ampak samo nek približek, grafika je sicer dobra, ampak ponovno nič revolucionarnega (Pandora je daleč od neke fotorealistike, pravzaprav je cel planet ena sama risanka... kar sicer sploh ni slabo, ampak vseeno najdeš cel kup filmov in risank, ki tudi niso odmet kar se tiče grafične realizacije). Weaverjeve v XXXXXXXL rdečem športnem modrcu se človek kar ustraši. Please bring back the cute Alien!!
Zadnji (in po mojem tudi daleč največji) minus pa je zgodba. Prav smešno mi je, ko slišim komentarje v stilu "wow, kakšna zgodba... česa tako globokega svet filma še ni videl". Tudi tvoj "solidna zgodba" je malce pretiran. Pa sem daleč od tega, da bi bil nek filmski strokovnjak, vendar lahko rečem, da je pri tem filmu unikatnost in izvedba zgodbe nekje na nivoju povprečne hollywoodske romantične komedije. Klišeji so tako očitni, da ti že prav letijo v posodo s kokicami in zgodba kar smrdi po nedovršenosti (interstellar travel yes, but they still use machineguns, Naavijski repi so res primerna zadeva za džunglo, polno plenilcev...).
Glede na obiskanost filma sem kristalno jasno vedel, kaj lahko pričakujem. Klasiko, klišeje, akcijo in grafiko. Sicer se film ne bi prodajal. Filmov z globoko, kompleksno in večnitno zgodbo povprečen Janez in John pač ne prebavljata. Nekje v prvih desetih minutah ne vesta več, kaj se je zgodilo na začetku, liki so jima vsi enaki, čisto preveč se pogovarjajo in čisto premalo streljajo. Komaj čakata konec filma, da se lahko vstaneta in gresta na pir. Takšnim gledalcem je potrebno ponuditi enostavno zgodbo z malo liki in noro predvidljive situacije (npr. to da zajahaš oranžnega zmaja in postaneš ultimativni warrior), ki bodo pihale na dušo njihovi sposobnosti spremljanja filmov. Cameron dobro pozna recept in pecivo je odlično spekel. Zaslužek priča o tem.