Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
prosim za odgovor kaksnega zdravnika,ce je smiselno ali bolj skodljivo pri 38 letih 1-2x tedensko preventivno jesti aspirin100,kljub temu,da sportas in si popolnoma zdrav,hvala za odgovor
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
sem prosil,da odgovori kak zdravnik po možnosti žilni ali srčni, ostali pa verjetno sploh ne veste zakaj se ga preventivno jemlje,edino mirage je dal pravo negativo,sicer pa obstajajo študije,ki so pozitivno dokazane, so pa tablete gastrorezistentne in ne povzročajo želodčnih težav,ker razpadejo šele v bazičnem okolju črevesja
lp
Citat:
Uporabnik Mirage pravi:
Nima ravno smisla jemat aspirina pred poleti, pridejo nefarmakološki ukrepi bolj v poštev. Aspirin je za preprečevanje arterijskih strdkov, nekih trdnih dokazov za uporabo za preprečevanje venskih strdkov pa ni...
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
sem prosil,da odgovori kak zdravnik po možnosti žilni ali srčni, ostali pa verjetno sploh ne veste zakaj se ga preventivno jemlje,edino mirage je dal pravo negativo,sicer pa obstajajo študije,ki so pozitivno dokazane, so pa tablete gastrorezistentne in ne povzročajo želodčnih težav,ker razpadejo šele v bazičnem okolju črevesja
lp
Ti pa res mislis da je medicina malo boljsi monopoly za igranje...
Indikacije za jemanje aspirina 100 so jasne. Za primarno preventivo moras izpolnjevat dejavnike tveganja. Za zacetek Aspirin 100 ni indiciran pred 45 letom starosti, (pri zenskah ne pod 50 oz 55). Druga stvar je da moras imeti vsaj 30% koronarno ogrozenost, ki je odvisna od kar nekaj faktorjev. Med drugim od nivoja mascob v krvi, krvnega pritiska, cigaret itd...
Vse ostalo tukaj je filozofiranje brez osnove.
In od jemanja Aspirina "vsaki drugi dan" bos imel prej vec skode kot koristi.
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
lp
Citat:
Uporabnik shift pravi:
tega se zavedam da s študijo ni podkrepljeno za venske strdke,za strdke je bolj kriv TPA.ne naredi mi pa nobene škode.kri dejansko je redkejša kot brez A.so pa tudi zdravniki v dilemi ali aspirin pred poletom da ali ne.pri meni je na dolgih poletih aspirin 500 in dormicum 15 obvezna terapija.
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
ostali pa verjetno sploh ne veste zakaj se ga preventivno jemlje,