aspirin 100mg

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
prosim za odgovor kaksnega zdravnika,ce je smiselno ali bolj skodljivo pri 38 letih 1-2x tedensko preventivno jesti aspirin100,kljub temu,da sportas in si popolnoma zdrav,hvala za odgovor

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Aspirin ni najbolj zdrav za želodec.
Sicer pa 1-2x na teden po 100mg sploh dvomim da bi imelo kak pameten efekt. Če bi že hotel imeti kakšne koristi, bi ga moral jemati vsak dan. Sicer pa se aspirin praktično več ne uporablja, razen za namene redčenja krvi - pa še za to obstajajo boljša zdravila.

Jaz osebno tega ne bi delal.

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
kaj če bi še preventivno šel na obsevanje in na kemoterapijo?res butasta primerjava ampak tako nekako si boš najlažje predstavljal.aspirin preventivno jemati brez kakršnekoli osnove je brezveze.tisti ki ga jemljejo redno ga jemljejo v namen redčenja krvi.to so ponavadi stanja po infarktu.pa še nekdo je naipsal da se aspirin skoraj ne uporablja.aspirin se uporablja in to kar veliko.vsem se ga da preventivno če gre za sum na infarkt,predvsem na terenu in v dežurnih ambulantah.tudi kar nekaj ljudi ga ima vpeljano kot redno terapijo.jaz preventivno vzamem 500mg aspirin predno grem na daljši polet.s tem zmanjšam možnosti embolije ali venske tromboze.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
prosim za odgovor kaksnega zdravnika,ce je smiselno ali bolj skodljivo pri 38 letih 1-2x tedensko preventivno jesti aspirin100,kljub temu,da sportas in si popolnoma zdrav,hvala za odgovor

Ne.

emirATes

Pripravnik
9. apr 2012
159
7
18
Sploh pa je Aspirin 100 (Protect) na zdravniški recept in ni v prosti prodaji. Mi ga je zmanjkalo, pa nisem hotel čakat pri zdravnici in me je pred dvema tednoma v lekarni nadrla, ko sem ga hotel kupiti.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Mah sam aspirin nič ne škodi samo ne vem zakaj bi ga sploh jemal če ni potrebno. Res da se aspirina danes ne uporablja veliko proti bolečinam, v druge namene pa kar precej.

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Nima ravno smisla jemat aspirina pred poleti, pridejo nefarmakološki ukrepi bolj v poštev. Aspirin je za preprečevanje arterijskih strdkov, nekih trdnih dokazov za uporabo za preprečevanje venskih strdkov pa ni...

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
sem prosil,da odgovori kak zdravnik po možnosti žilni ali srčni, ostali pa verjetno sploh ne veste zakaj se ga preventivno jemlje,edino mirage je dal pravo negativo,sicer pa obstajajo študije,ki so pozitivno dokazane, so pa tablete gastrorezistentne in ne povzročajo želodčnih težav,ker razpadejo šele v bazičnem okolju črevesja

lp

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
sem prosil,da odgovori kak zdravnik po možnosti žilni ali srčni, ostali pa verjetno sploh ne veste zakaj se ga preventivno jemlje,edino mirage je dal pravo negativo,sicer pa obstajajo študije,ki so pozitivno dokazane, so pa tablete gastrorezistentne in ne povzročajo želodčnih težav,ker razpadejo šele v bazičnem okolju črevesja

lp

Ti pa res mislis da je medicina malo boljsi monopoly za igranje...

Indikacije za jemanje aspirina 100 so jasne. Za primarno preventivo moras izpolnjevat dejavnike tveganja. Za zacetek Aspirin 100 ni indiciran pred 45 letom starosti, (pri zenskah ne pod 50 oz 55). Druga stvar je da moras imeti vsaj 30% koronarno ogrozenost, ki je odvisna od kar nekaj faktorjev. Med drugim od nivoja mascob v krvi, krvnega pritiska, cigaret itd...

Vse ostalo tukaj je filozofiranje brez osnove.
In od jemanja Aspirina "vsaki drugi dan" bos imel prej vec skode kot koristi.

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Mirage pravi:
Nima ravno smisla jemat aspirina pred poleti, pridejo nefarmakološki ukrepi bolj v poštev. Aspirin je za preprečevanje arterijskih strdkov, nekih trdnih dokazov za uporabo za preprečevanje venskih strdkov pa ni...

tega se zavedam da s študijo ni podkrepljeno za venske strdke,za strdke je bolj kriv TPA.ne naredi mi pa nobene škode.kri dejansko je redkejša kot brez A.so pa tudi zdravniki v dilemi ali aspirin pred poletom da ali ne.pri meni je na dolgih poletih aspirin 500 in dormicum 15 obvezna terapija.

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:

lp

Ti pa res mislis da je medicina malo boljsi monopoly za igranje...

Indikacije za jemanje aspirina 100 so jasne. Za primarno preventivo moras izpolnjevat dejavnike tveganja. Za zacetek Aspirin 100 ni indiciran pred 45 letom starosti, (pri zenskah ne pod 50 oz 55). Druga stvar je da moras imeti vsaj 30% koronarno ogrozenost, ki je odvisna od kar nekaj faktorjev. Med drugim od nivoja mascob v krvi, krvnega pritiska, cigaret itd...

Vse ostalo tukaj je filozofiranje brez osnove.
In od jemanja Aspirina "vsaki drugi dan" bos imel prej vec skode kot koristi.

ti pa si čuden.nimaš za seboj vsaj 100 operacij na odptem srcu da bi vedel o čem govoriš.za povprečnega alterjevca še House ne bi bil dober diagnostik kaj šele naši domači zdravniki
grims-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:

lp

lej vprašal si za mnenje in dobil odgovor laikov in zdravstvenih delavcev.pri vseh je bil odgovor ne.nihče ti pa ne more branit jemanja aspirina.konec koncev si sam šef svojega telesa

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik shift pravi:
tega se zavedam da s študijo ni podkrepljeno za venske strdke,za strdke je bolj kriv TPA.ne naredi mi pa nobene škode.kri dejansko je redkejša kot brez A.so pa tudi zdravniki v dilemi ali aspirin pred poletom da ali ne.pri meni je na dolgih poletih aspirin 500 in dormicum 15 obvezna terapija.

Visja kot je doza aspirina, manj deluje antiagregacijsko. Ce se ze jemlje na tak nacin, se namesto 500 vzame Aspirin direct 300.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
ostali pa verjetno sploh ne veste zakaj se ga preventivno jemlje,

Velkiko zdravnikov tule gor ni, je pa nas ostalih smrtnikov kar nekaj...in če sprašuješ zaradi preventive ne bo prav nič narobe, da napišeš sam, zakaj naj bi bilo dobro da se ga jemlje.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Čakajte...sem bil siguren, da aspirin ne redči krvi, temveč samo preprečuje krvne strdke. Kaj je sedaj res?

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Asprin naj bi preprečeval strjevanje krvi, same "gostote", oziroma viskoznosti krvi pa naj ne bi spreminjal. Naj potrdi nekdo, ki se na to bolje spozna.