Apple iPad 2

mm46

Pripravnik
5. sep 2007
597
7
18
40
ima gps, brez a(ssisted)
wink-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik mm46 pravi:
ima gps, brez a(ssisted)
wink-1.gif
Mislim, da tisti a nima kaj dosti veze s programom, večinoma vsi ga znajo izkoristiti, bolj je važno, da to podpira naprava, recimo telefon, razne tablice in ostala šara, ki ima internetno povezavo.
Tudi TomTom na telefonu ali računalniku zna "a" izkoristiti.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
GPS-a, ki bi deloval brez satelitov ni (ok... obstajajo sistemi, ki uporabljajo tudi zemeljske postaje... ampak istočasno še satelite).

GPS sateliti oddajajo točen čas (imajo atomsko uro), podatke o svoji tirnici in podatke o ostalih satelitih. GPS sprejemnik lovi te signale, jih razporedi glede na satelite, izračuna čas potovanja signala od satelita do sprejemnika (tudi sprejemnik potrebuje točno uro), iz časa izračuna razdaljo... iz presekov večih razdalj pa lokacijo. Pri A-GPS pa določene podatke (točno uro, informacije o lokacijah satelitov, itd.) dobi preko interneta... in s pomočjo teh podatkov lahko potem iz sprejetih signalov hitreje in natančneje izračuna svojo lokacijo. Brez satelitov ne more iz tistega izračunat nič (ok.. lahko si nastavi točno uro, to je pa že skoraj vse).
Čas preko GPS se nastavi tisočkrat bolj natančno, kot preko interneta.
wink-1.gif

V tem delu si malo mimo pihnil. Sicer pa je tako.

Da GPS sprejemnik deluje, mora imeti ene ažurne podatke.
Prej v času, ko ni bilo interneta, so te podatke oddajali GPS sateliti. (in danes še vedno to počnejo)
S hitrostjo modemov (onih piskajočih).
Danes pa to pobereš preko broadbanda v sekundi (ali dveh).

Glede uporabne vrednosti iPad-ov:
- a fensi šmensi mobiteli z fejsbukom imajo uporabno vrednost?
- kaj pa 50 colski novi TV?
- plejstejšn tri ?
- itd...

A našteti ponujajo nekaj revolucionarnega, kar izdelki izpred 5 let niso imeli?

Mislim s čim se obremenjujete...
Če vam ni, ga pač ne kupite.

Aja, seveda. Sosedski sindrom
smirk-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
@stein: Ti si pa res že tako pameten, da ti kar malo škodi
smile-1.gif

Citat:
Assistance falls into two categories:

1. Information used to more quickly acquire satellites
* It can supply orbital data or almanac for the GPS satellites to the GPS receiver, enabling the GPS receiver to lock to the satellites more rapidly in some cases.
* The network can provide precise time.
* The device captures a snapshot of the GPS signal, with approximate time, for the server to later process into a position.
* Accurate, surveyed coordinates for the cell site towers allow better knowledge of local ionospheric conditions and other conditions affecting the GPS signal than the GPS receiver alone, enabling more precise calculation of position. (See also Wide Area Augmentation System and CellHunter and openBmap.)
2. Calculation of position by the server using information from the GPS receiver
* The assistance server has a good satellite signal, and plentiful computation power, so it can compare fragmentary signals relayed to it

Bistvo je, da morajo imeti GPS sprejemniki izredno stabilno uro, saj računajo razliko med sprejetim GPS signalom in svojo notranjo uro. Ampak v GPS sprejemnike ne morejo kar zmontirati atomske ure (cena, velikost, ...). Ne pravim, da se ne da notranje ure popravljati tudi na podlagi signala GPS satelitov. Ampak to ne počnejo s pomočjo GPS ure, temveč na podlagi odstopanja pri preseku izračunanih sfer. In preko podatkov iz interneta dobijo med drugim tudi točen čas, ki jim pomaga hitreje izračunati GPS lokacijo. Ni mi treba vse verjeti na besedo... ampak ni pa tudi treba pri vsem pametovati.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36

"GPS timing receivers provide a typical accuracy of 100 nanoseconds"
http://www.atomic-clock.galleon.eu.com/support/ntp-time-server-accuracy.html

"GPS is more accurate than radio time sources. GPS systems can synchronise to within nanoseconds of the correct time. Radio solutions generally synchronise to within a few milliseconds."
http://www.atomic-clock.galleon.eu.com/support/gps-advantages.html

"NTPv4 can usually maintain time to within 10 milliseconds (1/100 s) over the public Internet, and can achieve accuracies of 200 microseconds (1/5000 s) or better in local area networks under ideal conditions."
http://en.wikipedia.org/wiki/Network_Time_Protocol

NTP provides accuracies generally in the range of 0.1 ms with fast LANs and computers and up to a few tens of milliseconds in the intercontinental Internet.
http://www.cis.udel.edu/~mills/ntp.html

"GPS time is accurate to about 14ns."
http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System#Timekeeping

Torej sem se res zmotil. Čas preko GPS je milijonkrat bolj natančen od mrežnega, ne pa tisočkrat, kot sem rekel.
Se opravičujem za širjenje napačnih podatkov.
wink-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V tvojem citatu se "The network can provide precise time." verjetno nanaša na podatke o razliki med GPS časom in UTC.
Ta je nekaj sekund in podatek koliko dejansko znaša ta razlika se spet periodično pošilja z blazno nizko hitrostjo s satelitov in jo spet lahko prej (v selundi ali dveh) dobiš preko interneta.

Pamet nikoli ne škodi, ampak pomanjkanje le te.
wink-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Moj point je bil, da A-GPS tudi sinhronizira notranjo uro sprejemnika. Kako točno to sprejemniku pomaga ne vem. Če pa ti poznaš točne algoritme, kako sprejemniki koristijo A-GPS podatke, nam pa razloži.

Citat:
The traditional A-GPS method is to broadcast the data bit sequence for each GPS satellite together with the time stamp when the data bits were broadcast. The A-GPS also synchronizes the internal GPS receiver clock using an external signal, then
the GPS receiver can "strip" the data bits and integrate longer than 20 ms. Because this service was developed to support an E-911 federal mandate, a fix must be obtained as quickly as possible, thereby requiring transmission of all the bits that were...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik maddog pravi:
Zaj ce pricakujes cudezno napravo, to tablice niso. "Cesar prej nisi mogel poceti", prosim lepo. Kot da je to edini razlog za razvoj tehnologij. Kaj si pri predstavitvi dual-core procesorjev tudi pljuval po njih, ces "zakaj bi dal vec denarja, sej je 1 core dovolj".

Ne vidim paralele - dvojedrnik ti omogoca uporabo vecih programov istocasno, brez da bi si morali deliti CPU cikle (npr. antivirusnik in OS v ozadju, tvoja aplikacija z vsaj eno nitjo v ospredju). To je ocitna prednost in meni je ni tezko opisati. Se vedno pa cakam na opis prednosti tablic (da ne bo samo ajplosca na tapeti) namesto poskusov sarkazma, ki niso najbolj na mestu.

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Poglej si Applov video na zacetku zadnjega keynote-a, kaj ti naj recem drugega. Sicer sem pa tak napisal: ti mas prav, 10 miljonov je bedakov.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik maddog pravi:
Zaj ce pricakujes cudezno napravo, to tablice niso. "Cesar prej nisi mogel poceti", prosim lepo. Kot da je to edini razlog za razvoj tehnologij. Kaj si pri predstavitvi dual-core procesorjev tudi pljuval po njih, ces "zakaj bi dal vec denarja, sej je 1 core dovolj".

Ne vidim paralele - dvojedrnik ti omogoca uporabo vecih programov istocasno, brez da bi si morali deliti CPU cikle (npr. antivirusnik in OS v ozadju, tvoja aplikacija z vsaj eno nitjo v ospredju). To je ocitna prednost in meni je ni tezko opisati. Se vedno pa cakam na opis prednosti tablic (da ne bo samo ajplosca na tapeti) namesto poskusov sarkazma, ki niso najbolj na mestu.
Tudi na FAPovca lahko naložiš cel kup robe in jo pelješ naenkrat s točke A do točke B, kar je očitna prednost pred limuzino, zakaj bi potem kupoval nek šmenci avto, ki ti tega ne omogoča. Logično, ne?

Zakaj Laptopa, če ima desktop cel kup prednosti, laptop pa samo eno - je lahko prenosljiv. Logično, ne?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Pa ravno ti si v tej temi napisal isto, kot sem tudi jaz - da je tablica dobra samo za zabijanje casa
smile-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Pa ravno ti si v tej temi napisal isto, kot sem tudi jaz - da je tablica dobra samo za zabijanje casa
smile-1.gif
Ne nisem tega napisal. Napisal sem, da je uporabna TUDI za zabijanje časa in da tisto, čemur je namenjena, dela dobro. Jaz jo imam za na pot, da pregledam maile, net, kakšen film... in to dela odlično, ne bi pa na njej sestavljal 23 strani dolge pogodbe, poganjal Bloomberga (še na desktopu se zgubim)... Dela točno to, čemur je namejena.

Ti pa tupiš, da je zanič, ker ne zna tega, čemur ni namenjena, zato sem ti dal take primere.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz
eno mal off neumno vprašanje
smile-1.gif

če me spomin ne vara naj bi iPad2 znal prepoznat tudi s kako močjo pristisneš nanj? Torej bi lahko naredili app in ga uporabljal kot tehtnico:)?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ker zaslon ni resistivnega tipa, ne deluje na pritisk, temvec na dotik (= spremembo dielektrika v blizini povrsine) in torej ne more delovati kot tehtnica niti v teoriji. Tudi pri resistivnem dvomim, da bi to slo, ker enostavno ni narejeno za tako funkcijo (tehtnice s strain gauge imajo precej natancen ojacevalnik za merilni element, tak zaslon bi ga potreboval za vsako tocko).

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Do neke mere, bi se pa dalo jakost pritiska simulirat programsko. Površina dotika je nek krog. Sedaj OS iz tega kroga izračuna točko, ki jo posreduje aplikaciji. Iz same površine, pa bi lahko sklepal o jakost dotika. Če se zaslona dotakneš na rahlo, je ta površina manjša, kot če se ga dotakneš bolj močno.