Apple iMac

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
Govorim seveda o filmih, ne o medijih, kateri služijo le kot shramba podatkov.

High definition je v tujini zelo popularna.

ripe pa nima smisla mešati tu not, ker vsi vemo, da to ni to.

Nazadnje uredil moderator:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
En offtopic: Zakaj ne Fusion?

Ker gre za programe, ki komunicirajo s hardwareom preko COM porta (virtualnega seveda, ker ga Mac pač nima) in ti delujajo stabilno le preko Boot Campa. Sicer res, da bi v veliki večini občasne uporabe lahko laufal kar preko Fusion-a, vendar pa v tistih nekaj %, ko dejansko uporabljam hardware pač ne bi delalo, zato se nisem odločil za oboje. Zaenkrat mi odgovarja.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
90% prenosnikov nima blueray, oz. kar 100% srednjega razreda, pa se noben ne obrega v to. Zakaj bi se pri aplu? Ko bo čas za blueray, ga bodo z naslednjo generacijo noter vgradili. Kje je problem?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
Ne mislim to.

govorim o programski opremi. blu ray enoto za USB se lahko kupi že za male pare tudi pri nas (100€), sevda je combo enota, a lahko se gleda blu ray filme.

Apple nima progamske opreme, da bi lahko tole predvajal.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
Če je Plex le kopijra XBMC, potem blu-ray predvajanja ne podpira. Ali pa je nekaj novega na tem področju, česar nisem zasledil.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Nekaterim je pač v interesu da cele dneve drkajo po računalu in preizkušajo in ko jim uspe so veseli. No jaz nisem tak tip. Popizdim ko ne gre, sploh če kaj nujno in hitro rabim. VSE mora takoj delat in brez napak in to je možno samo v Windowsih...
Na katerem planetu to ?

Dodatek: Pred nosom imaš desettisoče izpovedi, kako v Windows VSE ne "dela takoj in brez napak".

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zakaj pa bi bil svetleč ekran ******? A ga imaš obrnjenega proti okno ali luči?

Meni je svetleči ekran absoluten "mus" pri vsakem nakupu.
Enim je rožnata barva mus. Eni pa jo ne marajo.
(enim pa je tudi vseeno)
(in eni tretji solijo pamet tistim, ki niso v isti skupini kot oni)

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Tudi jaz sem razmišljal prehod na iMac pa sem si kaj kmalu premislim. Pač enostavno bi še potem rabil en dodatni računalnik za ostalo delo. Dosti grafično oblikujem itd in sem nameraval it na iMac zgolj zaradi teh stvari photoshop.... Vendar sem si hitro premislil zaradi tega, ker potrebujem veliko programov, ki pač na žalost so narejeni samo za windows. Visual Studio naprimer. Z nekimi vmware ipd pa se mi ne da zabavat. Zato še zaenkrat ostajam na windowsu.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
ksz

Moja izkušnja z MacBook Pro. Seveda dolgoletni MS uporabnik od prvega PCja dalje...

Kot celota, torej HW + SW je zadeva skoraj idealna. Odlično elegantno čvrsto ohišje, dober ekran, nenadkriljivi trackpad (predvsem to, da razume več prstov - kot iPhone), dolga avtonomija, osvetljena tipkovnica so plusi, ki spremenijo mašino v dejanski prenosnik, nekaj kar na PCjih in Windowsih praktično ne obstaja. Predvsem zato, ker winsow ne moreš normalno uprabljat z nobenim trackpadom, so premajhni, pa samo en prst razumejo. To je zame največji napredek prehoda na Maca.

Največji HW minus MacBooka? Tipkovnica - pomanjkanje PgUp, PgDn, Home, End, Ins, Del. To je pa res jeba in ena od neumnejših stvari na katerih vztraja Apple.

OS X? Se ga navadiš, niti ne pizdim preveč. Glavna naloga je itak foto editing (Lightroom, PS). Itak imam pa BootCamp in Parallelse, tako da lahko vedno uporabim XPje, če jih rabim. Velikokrat so štartani poleg OS X na drugem namizju, tako da imam na voljo najboljše iz obeh svetov.

Pomanjkljivosti?

Ja dva sistema vzdrževat, malo si razcepljen, ker je Mac tipkovnica malo drugačna od windows (zamenjan Alt recimo), zapomnit si milijon novih shortcutov, ... iTunes, še vedno se mi toži po Winampu...

Definitivno mi ni žal, ni pa še idealno.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Vprašanje ali je iMac zame:

- računalnik rabim IZKLJUČNO za precej nezahtevno obedlavo slik in ustvarjanje/poslušanje muzike ter surfanje
- igric in podobnega ne igram
- pripravljen sem se učiti in mi je trenutno mac velik izziv

iMac za cca 1.000€ ali PC+LCD in Vista? Sem pa trenutno na xp-jih in imam 5 let star računalnik (ne laptop).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Na katerem planetu to ?

Dodatek: Pred nosom imaš desettisoče izpovedi, kako v Windows VSE ne "dela takoj in brez napak".

Glej, kakšni težave imaš ti z XPji nevem, jaz težav z Windowsi nimam odkar so 98tko nadomestili novejši. Niti se mi niso še nikoli zrušili, vsaj ne na tem Macu... Če pa mi bodo začeli "srat" pa bom razmislil o drugem OS-u. Bodo pa počasi Windows 7 veni in se že veselim, upam da ne bodo takšno sranje kot Vista. Po drugi strani pa tvoje mnenje nikogar ne zanima in vsak ima lahko svoje mnenje, saj živimo v demokraciji ali ne? Ali te mogoče Apple plačuje da jih oglašuješ?
evil.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
Kaj pa če bi vzel podoben komplet, kot je imac, le da je od drugih proizvajalcov in ne od appla?

Saj niso oni edini, ki bi delali kaj takega...

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
525
109
43
Vzemi maca, saj ti ne bo žal. Vse, kar sem prebral v tej temi proti macom so bojazni in dvomi, ki sem jih imel tudi sam preden sem presedlal na maca. Res je, da sem razmišljal o prestopu že od časa ibooka G4 in vedno znova podlegal neutemeljenim komentarjem. Zdaj po letu dni se kvazi kritikom maca še samo nasmehnem in grem svojo pot, pa čeprav nisem le povprečen uporabnik in uporabljam npr. tudi prevajalske programe in slovarje, ki so večinoma pisani za okna. A za vse se najde alternativa.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
So edini, edini, ki so sposobni narediti tako lepo mašino. Pa ne, da mi je to najbolj važno, ampak v bistvu se prav veselim malo poigrat in odkrivat nekaj novega.

Anubis, v bistvu za vse programe, ki jih uporabljam sedaj, obstaja tudi verzija za mac-e. Photoshop in Cubase recimo. Kakšne pa so aplikacije, ki so že gor naložene? Se pravi začetni paket...

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
525
109
43
Tuakj imaš seznam aplikacij, ki jih dobiš z vsakim novim macom: KLIK

iWork, MobileMe in ostale moraš (ali pa ne) kupiti. Morda bi lahko apple z maci dobavljal tudi iWork, ampak jaz imam najraje OpenOffice za maca. Sem sprobal iWork, Office in OpenOffice, pa mi zadnji še najbolj ustreza.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
OpenOffice itak uporabljam tudi sedaj, tako da ne bi smel biti problem.

Vedno bolj mi je všeč tole. Pa so te aplikacije v redu za pol profesionalno rabo ali so na fazi slikarja. Ok, vem da ni tako hudo, pa vseeno.

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
525
109
43
Dobro vprašanje. Zame so dovolj, a naj te opozorim, da se s slikami, videi in podobnim ne ukvarjam preveč. Morda bodo drugi več povedali. No, na applovi strani si lahko ogledaš še tutoriale in sam presodiš. Konkretnejše odgovore in vse informacije o macih pa boš dobil tukaj: KLIK

Sicer pa je danes mogoče vse programe kupiti tudi po subvencioniranih cenah
grims-1.gif