aktivni tempomat tehnologije

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.869
6.528
113
nisem šla vse brati, ampak na koncu vidim da je že zbrka glede samih asistencnih sistemov pa me zanima še eden. Kako se reče tistemu, če obstaja, ki zna brati znake in prilagajati temu primerno hitrost? Eni vem, da kažejo znake na števcih in utripajo če je hitrost prekoracena, me pa zanima, če je avto lahko tudi kaj bolj aktiven pri tem. Kot je recimo pri acc in spredaj vozecih avtomobilih.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.808
129
63
Pri Fordu se imenuje: Inteligentni omejevalnik hitrosti

Novi Tourneo Connect je zdaj na voljo z inteligentno pomočjo za uravnavanje hitrosti, ki vam zagotavlja boljši nadzor nad hitrostjo in vam omogoča, da se osredotočite na vožnjo. Kamera prepoznavanja prometnih znakov najprej samodejno zazna trenutno omejitev hitrosti (če jo aktivirate, seveda), nato sistem prilagodi največjo hitrost v skladu s to omejitvijo.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
to je v kar dobra rešitev... Meni piskne ce sem precej preko omejitve podobno kot pri naviju..s tem da pač gleda v real time. Fajn bi bila tudi opcija aktivnega prilagajanja hitrosti . če pač to vključiš.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.453
1.906
113
Kako se pa znajde z zaključevanjem omejitev zaradi križišč? Še večina voznikov ima težave s tem?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
dobro bi bilo vedeti za kako spletno stran ki se ukvarja s tem, da primerja asistenčne sisteme različnih proizvajalcev med sabo. Sedaj namreč vsi pišejo, da imajo radarski tempomat - pa vendar verjamem, da so razlike med isto imenovanim sistemom v eni ali drugi znamki..

če ima kdo kaj sličnega se priporočam
(npr. zanima me "kvaliteta" pri novem RAV4 hybrid...)

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
moj bere samo okrogle. omejitev, prehitevanje in prenehanje omejitev. Če bi bral vse bi se mu pri nas itak zmešalo in je gotovo... Naprednejši sistemi zadnje generacije znajo brat kombinacijo in recimo pred krožišči avto zmanjša hitrost (ki jo "vidi" na naviju" itd.). Če je v samodejni vožnji.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Pa na omejitev 50 gre potem 50 po števcu (kar je kvečjemu 45 realno), ker jaz v praksi na omejitev 50 vozim 56-58 in bi me precej jezilo (pa tudi tiste za mano), če bi šel 50 po števcu.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.869
6.528
113
in kaj naredi? gledam katolog od c5 aircross in notri piše, da prepozna table in ponudi da nastaviš tempomat direktno na tisto hitrost? to velja tudi za krajevne table? kot razumem pa sam hitrosti ne prilagaja...

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.453
1.906
113
Danes sem malo bolj gledal, kako VW prepoznava znake. Situacija je takale:

* Omejitve in njihovi zaključki mu gredo odlično. Praktično 100% uspeh.
* Krajevne table tudi. Sumim, da te podatke pobira iz GPS a.
* Križišča oz. zaključki omejitev zaradi njih so pa 100% fail. Itak sama kamera tega zagotovo ne bi znala razločit, pa tudi v GPS u teh podatkov nima.

Res ne vem zakaj pri milijonu znakov, ki so na naših cestih, ne bi povsod dodali eksplicitnih zaključkov omejitev. Že tako ima vsaj polovica šoferjev hude težave s tem, AI pa tega še dolgo dooooolgo ne bo znal.

Mogoče bi bilo za predlagat vladi.