AdriaRoute v2.0 - dopolnjen izgled

Kamac

Pripravnik
10. jul 2008
40
2
8
Limbuš
Zdravo!

Včeraj sem se ukvarjal z TYP datotekami, ki omogočajo spreminjanje izgleda kart na Mapsource-u in v GPS-u in sem našel zeeelo uporabno stran
aplauz.gif
.

Do tega sem prišel, ko sem raziskoval možnosti, kako združiti ARoute2.10 in ATopo2.11, ne da bi mi AR2.10 prekrila objekte iz AT2.11.

TYP datoteka ki to omogoča je priložena v temi:
https://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/372711/page/0/fpart/all/vc/1
oziroma direktno: Post #387711

Link do strani za online editiranje TYP datotek pa tu še enkrat:
zmaga.gif

http://ati.land.cz/gps/typdecomp/editor.cgi

Predlagam, da se v tej temi (ali pa se odpre nova tema SPREMENJENI IZGLEDI KART ali podobno) zbirajo kakšni posebej dobro uspeli/izboljšani pogledi na karte, po možnosti s screenshoti, kako izgleda na Mapsource-u in kako izgleda na GPS-ju.
write.gif

EDIT: Prilagam screenshote, kako z različnimi TYP datotekami izgledajo karte na MS (Mapsource-u) in v GPS (Garmin Nuvi 255W)

P.S.: Z mojo TYP datoteko na MS vse izgleda zelo dobro (tako, kot je bilo narejeno v TYP editorju), na GPS-ju se v kombinaciji z AT211 stavbe lepo vidijo, vendar gozd ni tak kot bi si želel, ceste so nekoliko debelejše, malo moteče pa je dejstvo, da so tudi netlakovane ceste in steze narisane s polnimi črtami namesto črtkanih... Se bom ob priliki še malo poigral, da poskusim rešit ta problem.
Lahko prosim še kdo pošlje screenshote z drugih naprav, vkolikor so drugačni? (koordinate pogleda N46 33.240 E15 34.468, merilo cca 120m)

zmaga.gif

EDIT2 (2008-07-12) - Uspelo mi je ustrezno popraviti TYP datoteki za AR210 in AT211, da sedaj pravilno prikazujeta tako na Mapsource-u kot na Garminu. S priloženima datotekama nadomestite originalni datoteki I00002c4.TYP v mapi FAM_708 in I000034c.TYP v mapi FAM_844. Popravljene so tudi višinske črte v Topo karti, da niso tako debele in izstopajoče.

Prilagam screenshote, kako je videti spremenjen izgled v Mapsource-u in na Garminu Nuvi 255W:

Garmin 255W AR210&AT211:

MapSource:

Priponke

• 388413-KamacTYP.rar
    1,9 KB · Ogledi: 430
Nazadnje urejeno:

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
AdriaROUTE v2.10 original typ Mapsource

AdriaROUTE v2.10 "Kamac typ" MapSource

AdriaTOPO v2.11 Mapsource "original typ"

Kombinacija AdriaTOPO v2.11 "original typ" in AdriaROUTE v2.10 "Kamac typ" na FS Loox N560 Garmin Mobile XT

Nazadnje urejeno:

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Za področje, ki ga dobro poznam (SV Slovenija) so najlepše prikazane razlike v cestah (regionalna, asvalt. prevozna za avto, asvalt. neprevozna za avto, makadam, poljska pot) na Matkotovem dopolnjenem izgledu.

Primer:

Kaj (katere poligone) je potrebno v "matko.typ" narediti transparentne, da se bodo v kombinacija ARv2.10 in ATv2.11 hiše videle na mestnih področjih?

Nazadnje urejeno:

Kamac

Pripravnik
10. jul 2008
40
2
8
Limbuš
Citat:
Uporabnik Jodlar pravi:
Za področje, ki ga dobro poznam (SV Slovenija) so najlepše prikazane razlike v cestah (regionalna, asvalt. prevozna za avto, asvalt. neprevozna za avto, makadam, poljska pot) na Matkotovem dopolnjenem izgledu.

Kaj (katere poligone) je potrebno v "matko.typ" narediti transparentne, da se bodo v kombinacija ARv2.10 in ATv2.11 hiše videle na mestnih področjih?

Najprej hvala za screenshote - kot vidim na tvojem FS Loox N560 Garmin Mobile XT izgleda enako kot v Mapsource-u
smile-1.gif

Žal na mojem Nuviju ne zgleda tako dobro kot na MS (screenshoti priloženi v zgornjem postu - a jih lahko prosim daš tako, da bodo vidni direktno v forumu?)

Spremeniti pa je potrebno prva dva poligona - type 0x01 in 0x02 City (Large urban area in Small urban area) iz polne barve v transparentno. Jaz sem še gozd - type 0x50 - da se vidijo še v šumi skrite bajte
smile-1.gif

A lahko narediš screenshot istega področja kot z matko.typ še z kamac.typ, za primerjavo? Mislim, da bi mogle netlakovane ceste in poti izgledati podobno.

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Osnovni problem ni v .typ datoteki. Če uporabim .typ datoteko iz ARv2.00 v ARv2.10 tudi ne vidim stavb v kombinaciji z ATv2.11 (ARv2.00 + ATv2.11 = OK). So pa s spremembo poligonov [City (Large urban area)], [City (Small urban area)] in [Woods/Forest] iz "solid color" v "transparent" stavbe na teh površinah vidne, vedar so potem površine "prozorne" in se jih ne vidi.

Nazadnje urejeno:

Kamac

Pripravnik
10. jul 2008
40
2
8
Limbuš
Če hočeš, da so površine vidne, moraš na njih v editorju z "foreground color" nekaj narisat, ker so v začetku prazne. Prav to sem jaz naredil v mojih modificiranih TYP datekah - mestna območja sem "šrafiral" - malo bolj gosto Large Urban area in malo manj Small urban area, za gozd pa sem narisal majhna drevesa, ker mi je tako pač bolj všeč kot samo barva ali preprosta šrafura.
Tam kjer narišeš pike, se spodnja (topografska) karta ne bo videla, tam kjer pa ne, se bo videla spodnja karta

P.S.: Moje screenshote sem sam priložil s pomočjo shrani.si ter novi TYP datoteki vnesel kar v svoj prvotni post, da ne bo zmede z različnimi verzijami, zato ponovno poglej moj prvi post.

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Danes sem se tudi sam malo pozabaval z temi *.typ datotekami in sestavil "matko-vo" in "kamac-ovo" v novo datoteko.

Priponke

• 389317-typ.zip
    88,1 KB · Ogledi: 375

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Osnovnega problema (bolje napisano izgleda) kot je bil v predhodnih različicah še nismo rešili. S popravilom typ datoteke lahko izgled bistveno popravimo, ni pa "keč" v typ datotekah.

Osebno mi je bil najbolj všeč izgled:
AdriaROUTE v 2.00 v kombinaciji z AdriaTOPO v2.11:

Dokaz, da typ datoteka iz AR v 2.10 ni kriva (vidijo se stavbe na obarvanem mestnem področju):
AdriaROUTE v 2.00 (s typ datoteko iz AR v 2.10 !!) in AdraTOPO v2.11

Sedaj pa AdriaROUTE v2.10 (z originalno typ datoteko) in AdraTOPO2.11

in AdriaROUTE 2.10 (s typ datoteko iz V2.00 !!) in AdriaTOPO 2.11

Trenutno uporabljen pogled (žal brez obarvanih mestnih področij)
AdriaROUTE v 2.10 (popravljena originalna typ datoteka) in AdriaTOPO 2.11

Rešiti je potrebno kako bi stavbe iz AdriaTOPO lahko "prekrile" obarvano mestno področje iz AdriaROUTE v 2.10

(Gozd ni problem, v AR typ datoteki je lahko prozoren, da se v njem vidijo stavbe. Zeleno podlago dobi iz AT typ datoteke. Šrafure pa na napravah lepše izgledajo čim bolj "goste" so. Matkotove korekcije cest, poti in drugega so pa seveda nepogršljive).

Nazadnje urejeno:

Kamac

Pripravnik
10. jul 2008
40
2
8
Limbuš
Citat:
Uporabnik Jodlar pravi:
Osnovnega problema (bolje napisano izgleda) kot je bil v predhodnih različicah še nismo rešili. S popravilom typ datoteke lahko izgled bistveno popravimo, ni pa "keč" v typ datotekah.
...
Rešiti je potrebno kako bi stavbe iz AdriaTOPO lahko "prekrile" obarvano mestno področje iz AdriaROUTE v 2.10

(Gozd ni problem, v AR typ datoteki je lahko prozoren, da se v njem vidijo stavbe. Zeleno podlago dobi iz AT typ datoteke. Šrafure pa na napravah lepše izgledajo čim bolj "goste" so. Matkotove korekcije cest, poti in drugega so pa seveda nepogršljive).

ne-ne-1.gif
"Jodlar" nisi dovolj podrobno pogledal! Osnovni problem JE REŠEN, ampak ne ekvivalentno kombinaciji AR200 in AT211.
Z mojima popravljenima tipoma ki sta sedaj v prilogi mojega prvotnega posta SE vidijo ATopo 211 stavbe IN ARoute 210 mestna področja, le da so mestna področja manj opazna, ker sem naredil zelo redko "šrafura", da se čimveč stavb vidi skozi (probaj začasno izklopit Topo, da vidiš kako izgledajo mestna območja, potem pa vklopi Topo in če boš pozoren jih boš videl). Če pa jih želiš imeti bolj poudarjena lahko s TYP editorjem zgostiš šrafuro (več pikic nariši), pa mogoče potemni barvo šrafure. Jaz sem jo nalašč naredil manj opazno. Mogoče bi še lepše zgledalo, če damo šrafuri barvo stavb
Povsem enako kot v kombinaciji AR200 in AT211 pa se ne da narediti, ker je AR210 mestno področje narisano NAD AT211 karto (verjetno bi se dalo samo s spremembo datuma, ki jo je omenil Matko v drugem postu, vendar ni opisal načina, kako
confused-1.gif
).

Kaj je komu bolj všeč je stvar okusa. Jaz sem naredil tako kot je meni (trenutno) najbolj všeč. S TYP editorjem pa si lahko vsak priredi po svoje! Matkove korekcije cest in poti pa so z rahlimi spremembami "integrirane" v mojih TYP datotekah in se strinjam da so neobhodne - neasfaltirane ceste so črta-pika, neprevozne poti pa so črtkane.

Kar se tiče gozda pa se strinjam, da se lahko naredi tudi povsem transparenten in je potem zelen od AT211 karte. Meni pa je finta, da se vidijo "drevesa".
nahrung002.gif

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Jaz nočem šrafure!
Iščem rešitev za "solid color" (kot je v originalu!) mestnega področja v AR katerega pokrijejo stavbe iz AT, ekvivalentno kombinaciji AR2.00 in AT2.11! .
Je pa tvoj popravek hvale vreden in bo večini (tudi meni) polepšal pogled.

LP, Jodlar

(EDIT: Sem toliko različnih šrafur narisla, da že same pikice vidim in narobe pišem, he, he!)

Nazadnje urejeno:

Kamac

Pripravnik
10. jul 2008
40
2
8
Limbuš
frown-1.gif
Žal je šrafura edini možni meni znan način s spremembo TYP datoteke, ker Garmini očitno ne poznajo "polprosojnosti" ampak je popolno transparenco in prekrivanje... Sicer bi valjda bilo tudi meni bolj všeč brez šrafure...

Odgovor kako do ekvivalentnega načina kot v kombinaciji AR200 in AT211 pa nam verjetno lahko da le Matko:

Matko #380570

ampak pravi, da je postopek zapleten... Morda nam ga bo kljub temu opisal
sprasujem se.gif

andyy

Pripravnik
17. avg 2007
45
5
8
A ve kdo kak bi tisto grdo vijolčno barvo, ki kaže ruto zamenjal s kakšno drugo? Vidim, da se kar spoznate tle gor - Matko, Kamac kakšna ideja?

bingo

Pripravnik
17. jun 2008
39
0
6
Kamac,

naložil sem tvojo dopolnitev AR in AT in mi je ful všeč. Sedaj navigacija riše gozd, vse hiše (tudi tiste v gozdu), šrafure,... skratka enkratno.

Zahvaljujem ti se za ves trud in čas ki si ga vložil v to, da si nam polepšal navigacijo!

Kamac

Pripravnik
10. jul 2008
40
2
8
Limbuš
Citat:
Uporabnik andyy pravi:
A ve kdo kak bi tisto grdo vijolčno barvo, ki kaže ruto zamenjal s kakšno drugo? Vidim, da se kar spoznate tle gor - Matko, Kamac kakšna ideja?

Po mojem mnenju zelo težko, ker ta barva ni odvisna od kart - torej tega tudi ni mogoče nastavljati s spremembami v TYP datotekah katere določajo izgled KART - ampak je "zapečena" v software/firmware GPS-ov.
Igrati se s spremembami le-tega brez poglobljenega znanja bi znalo biti nevarno...
Ampak izvedljivo pa vsekakor je, saj je mogoče spremeniti praktično vse, kar je sprogramirano.

Dober izziv za prave "hackerje"
smile-1.gif

sqjam

Pripravnik
18. avg 2007
77
0
6
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Instalacija:
Mislim, da je odveč napisat, da je potrebno na GPS zemljevide poslati ponovno.

Sem frišen uporabnik Garmin 255wt in me zanima omenjen del, ki je označen zgoraj.
Se pravi zamenjam datoteko na računalniku in preko mapsourca označim in prenesem mape v SD kartico ter "povozim" stare nastavitve?

Podobne teme

Odgovori
29
Ogledi
14.101
Garmin
Izbrisan uporabnik #488
I