A so jemalci kreditov v frankih bogi?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici
Saj zgoraj ni debata o višini glavnice, ampak o višine glavnice+obresti do konca odplacevanja če jaz prav razumem.
Skratka Švicarji pišejo seveda tisto kar njim ustreza. In ja, poznam ljudi ki so za opremljanje mansarde ali stanovanja (ali pa celo nakup) vzeli kredit. Ker je bil ugoden v chf , so si "opremili" se garažo.
Osebno tudi če bi imel 5 jurjev neto plače, ne bi imel jajc vzeti 6mestno cifro za obdobje desetletje ali več. Občudujem pogum tistih ki so pri tridesetih se odločili za kredit do penzije , ob pogoju da do 30 leta niso imeli niti četrtino privarcevanega za stanovanje, oziroma da jim starši niso dali neke osnove v obliki dediščine ali pa pomoči pri nakupu.
Sam sem v 6 razredu med zimskim počitnicami (en teden) zaslužil 50 nemških mark, pravzaprav takrat se dinarjev. Tistih 50 mark je bilo precej dolgo svetih in nedotakljivih(krvave žulje sem imel od tistega dela) . Več kot 10 let kasneje sem jih zapravil za enega izmed naslednjih avtov (ne prvega), seveda se je do takrat tako in drugače nabralo se velikokrat po 50mark, ampak pravijo da prvega ne pozabiš nikoli.
Danes pa minimalc v enem dnevu toliko kot sem jaz takrat zaslužil v celem tednu. Naslednja leta so bili gozdni pridelki bolje plačani kot pa tisti privatnik .

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Ko vse to berem sem zgrožen, koliko finančno nepismenih ljudi je, ne samo "švicarji", ki jim ni jasno, da se jim kredit vodi v CHF in nikakor niso zdaj dolžni več kot prej, ampak jim glavnica kar lepo pada že vsa ta leta, ampak tudi tukaj na forumu je precej cvetk.
V šoli ne bi škodil kakšen predmet o finančni pismenosti, ki bi obravnaval davke, kredite, depozite, osnove vrednostnih papirjev, opozorila pred Ponzi shemami in podobnimi piramidarji...
Švicarjem pa jebiga, ste hazardirali s tujo valuto pri kreditu, a ko varčujete premislite o plusih/minusih nakupa zlata, srebra, dolarjev ipd., ali tudi tam ravnate enako, "v gostilni pravijo, da bo srebro samo še raslo, se splača"? Ko se gre za prisluženi denar vsak dobro premisli kaj z njim, ker se zaveda koliko truda je šlo vanj in nerad riskira izgubo, pri kreditu pa je to "denar z neba", kaj bomo izgubljali čas z razmišljanjem, podpiši pa gremo v IKEO gledat pohištvo!

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
BTW, "švicarji" so jezni na nas:

strela jasna spet so mene dobil...
tongue-1.gif

Pa še zadel v nulo
tongue-1.gif

Citat:
Jaz sem nehala brat komentarje.... resno, Ker bolijo in kažejo kruto resnico naših sosedov, kolegov, državljanov... bog ne daj da bi bili v kaki hudi situaciji (vojna, poplava)... ker tak te potunka, ne pa roko da. Ko se ta zadeva enkrat USPEŠNO reši bom krepko razmislila, če želim živeti "doma" kjer naj bi se človek počutil varno in komot. ;(

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Taki bodo kupili bajto na znanem poplavnem območju, ker bo poceni, ko jim jo bo zalilo pa jok in stok zakaj nam država ne pomaga. In sebični so seveda vsi drugi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici
Tam je najemnina v vrednosti m2 pri nas.
Ogrevanje take hiše s super duper varčnimi IR grelci pa stane na mesec toliko kot pri nas najemnina.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Sej jim ni tolk bad, bo pac treba kavice pa izletke omejit, pa ne lih Iphona kupvt vsake 2 leti, pa cote nove pa tko.....[cenzura] ga. Al pa se ksn siht. Najlazi je pa it po sluzbi domov v zapufan flet....pa po moznosti skadit za 100 evrov v luft.
bonk.gif

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Verjamem, da jim ni prijetno, ker so obroki pretvorjeni v EUR narasli, ne privoščim jim, ampak vsak mora prevzeti odgovornosti za svoja dejanja. Ko smo hočeš nočeš reševali banke, smo negodovali nad privatizacijo dobička in socializacijo dolga, točno enako pričakujejo kreditojemalci, sem enako proti.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik tdi pravi:
Ne razumem "švicarjev" , da zaradi majhnega dviga kredita kar naenkrat nimajo kaj za v lonec ,hladilniki so prazni, prebivališča pa dvakrat prevelika in super duper avtomobili, zakaj pa sedaj v jok?
sprasujem se.gif

Po moje se niti ne trudiš razumet, kakor večina ostalih pljuvačev tule. Ni, da ne bi mogli, ampak da je nateg izbil sodu dno.

Pač so jih banke nategnile, bodo zaslužile 100% in več na tisto kar so same dale, bodo zaslužile bistveno, OGROMNO, več kot pri normalnem evrskem kreditu. In to je srž problema, vsi ki so podpisovali, so pričakovali normalno striženje, kot je to pri normalnem kreditu, ne pa na balin in še okrog genitalij zraven.

Tisti, ki ne znate računat in nasedate ostalim floskulam, da je primerjava z evrskim kreditom na mestu, ker so pa tam večje anuitete že od začetka. Po nobeni matematični logiki se ne da evrskega kredita odplačevat redno, da bi ti po polovici dobe bila glavnica več kot na začetku. Točno to se zdaj enim dogaja, v evrih so dolžni več kot so jih dobili izplačanih ob koriščenju.

Tisti, ki pravi, "prav vam je kaj pa ste finančno nepismeni", pa naj pri sebi razmislil kako v svojem življenju resnično obvlada in kontrolira vsako najmanjšo podrobnost, ki nanj vpliva. Zagotovo je ne, večina stvari gre na zaupanje.

Veš kaj, jst znam kr dober računat, pa tud pogodbe brat, če pa hočem špekulirat, se pa zavedam, da se lahko pod nosom obrišem za kakšen produkt
tongue-1.gif

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
KSZ

pa PIZD.A no !! Kaki kreteni morajo biti, da skušajo SVOJE nepravilne odločitve preložit na druge ???

Ene par jih je tukaj, vključno s tistimi z drugih "pametnih" forumov, ki preprosto NE DOJAMEJO.

Pa čist na kratko, ker me dobesedno trga po možganih zaradi primitivizma. Ne, ne mojega: tudi sam sem bil v enaki situaciji leta 2006, a sem namesto švicarjev vzel evre. Sem pač dobil malo manj krede, pa kaj.
Je tako TEŽKO razumet, da ko jemlješ kredit, ti noben ne drži pištole na glavi. Še huje, mi jo držimo njim in jo umaknemo, ko dobimo kredit. Je kredit privilegij? Je. Ga dobimo "kar tako"? (razen nekaterih, pustimo to tule). NE !! Mater, smo fuk.njeni, da dobimo kredit, jim začasno "šenkamo" celo hišo / stanovanje / whatever (hipoteka). Ni tako?

TOREJ, da bo bolj jasno (za večino je, za izbrance še ne): če hočemo kredit, moramo izpolnit kar nekaj zahtev banke, med drugim "prepisati" zadevo nanje ... Ma, kdo je tolko nor, da bi hišo šenkal banki ???? Po opisanem v zadnjem času marsikdo ...

Ma dajte že enkrat prevzet breme svojih odločitev nase, pa nehajte jamrat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

vat da fak, noooooooooooooooooooo ....
uf-1.gif

Ma ja, čist se mi je odpeljalo .... zdej je že bolje ....
priden.gif

Nazadnje urejeno:

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:

tongue-1.gif

Pa še zadel v nulo
tongue-1.gif

Citat:
Jaz sem nehala brat komentarje.... resno, Ker bolijo in kažejo kruto resnico naših sosedov, kolegov, državljanov... bog ne daj da bi bili v kaki hudi situaciji (vojna, poplava)... ker tak te potunka, ne pa roko da. Ko se ta zadeva enkrat USPEŠNO reši bom krepko razmislila, če želim živeti "doma" kjer naj bi se človek počutil varno in komot. ;(
Zdaj pa resno: vsak puf je riziko. Krajši je, manjši je riziko, daljši je, večji je riziko. Upam da ne rabim razlagat podrobnosti. Ampak še enkrat: vsak puf je riziko. Zdaj se je izkazalo, da je bil kredit v CHF pred leti kiks. Kaj pa za tiste, ki so ga odplačali preden je vrednost franka preveč narasla? So bili tisti tudi nategnjeni? Ali so imeli samo srečo?
Če se zadeva izide je torej win-win (kreditojemalec-banka), sicer je pa jebiga-win ali pa win-jebiga.
Zdaj za žrtve tele kolobocije s CHF, lahko se konec koncev odpre nek sklad, TRR, whatever, .... pa naj teta potem sodi ali so "sosedje" res tako gnili in privoščljivi. Mogoče ji je celo kakšen od zdaj "zlonamernih" komentatorjev v zadnjem letu na kak način že pomagal v kakšni naravni nesreči, nikoli se ne ve .... Jaz preko forumov in FB raje ne bi preveč hitro nekaj sklepal in sodil ljudi.

In še jaz sam kot konkreten primer: zaslužim nadpovprečno, moja sicer bolj slabo, še vedno pa je skupen dohodek nad povprečjem. Plus en otrok v OŠ, en pa še v vrtcu.
Posebej v trenutni situaciji (zadnjih 6,7 let) mi na pamet ne pride, da bi se pufal za 10 in več let. Iz tega idika je kak leasing še najmanj problematičen. Pa ga nimam.
Res pa je, da imamo (pra)staro opremo v stanovanju, 2 zelo stara avta in se počasi neha. Se pravi v očeh marsikoga "klošarji".
Manjka nam sicer prav nič (daleč od tega), kar sproti prihranimo oz. smo prihranili je šlo pa v obnovo fasade, strehe, male čistilne pa še kaj bi se našlo...
Da smo si na jasnem, živimo v hiši mojih staršev, ne pa tudi v mama-hotelu, da se ne bo kdo spotaknil. Tukaj ni kaj dodat, veliko sredstev je bilo iz tega naslova prihranjenih, marsikaj je pa bilo, je še in še bo treba na ta računa požret. Pika, amen.
Se pa ne pufamo v tri krasne (ker ni nujno potrebno ), na dopust gremo se ve kam, če je oz. bi bilo manj sredstev bi šli pa dopustovat magari v znančevo kočo v Bohinjske hribe. Košta praktično nič.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:

tongue-1.gif

Pa še zadel v nulo
tongue-1.gif

Citat:
Zdaj pa resno: vsak puf je riziko. Krajši je, manjši je riziko, daljši je, večji je riziko. Upam da ne rabim razlagat podrobnosti. Ampak še enkrat: vsak puf je riziko. Zdaj se je izkazalo, da je bil kredit v CHF pred leti kiks. Kaj pa za tiste, ki so ga odplačali preden je vrednost franka preveč narasla? So bili tisti tudi nategnjeni? Ali so imeli samo srečo?
Če se zadeva izide je torej win-win (kreditojemalec-banka), sicer je pa jebiga-win ali pa win-jebiga.
Zdaj za žrtve tele kolobocije s CHF, lahko se konec koncev odpre nek sklad, TRR, whatever, .... pa naj teta potem sodi ali so "sosedje" res tako gnili in privoščljivi. Mogoče ji je celo kakšen od zdaj "zlonamernih" komentatorjev v zadnjem letu na kak način že pomagal v kakšni naravni nesreči, nikoli se ne ve .... Jaz preko forumov in FB raje ne bi preveč hitro nekaj sklepal in sodil ljudi.

In še jaz sam kot konkreten primer: zaslužim nadpovprečno, moja sicer bolj slabo, še vedno pa je skupen dohodek nad povprečjem. Plus en otrok v OŠ, en pa še v vrtcu.
Posebej v trenutni situaciji (zadnjih 6,7 let) mi na pamet ne pride, da bi se pufal za 10 in več let. Iz tega idika je kak leasing še najmanj problematičen. Pa ga nimam.
Res pa je, da imamo (pra)staro opremo v stanovanju, 2 zelo stara avta in se počasi neha. Se pravi v očeh marsikoga "klošarji".
Manjka nam sicer prav nič (daleč od tega), kar sproti prihranimo oz. smo prihranili je šlo pa v obnovo fasade, strehe, male čistilne pa še kaj bi se našlo...
Da smo si na jasnem, živimo v hiši mojih staršev, ne pa tudi v mama-hotelu, da se ne bo kdo spotaknil. Tukaj ni kaj dodat, veliko sredstev je bilo iz tega naslova prihranjenih, marsikaj je pa bilo, je še in še bo treba na ta računa požret. Pika, amen.
Se pa ne pufamo v tri krasne (ker ni nujno potrebno ), na dopust gremo se ve kam, če je oz. bi bilo manj sredstev bi šli pa dopustovat magari v znančevo kočo v Bohinjske hribe. Košta praktično nič.

No, in ker tako gospodarite ker si napisal, se nimate česa bati, ker boste vedno imeli kaj za pod zob pa streho nad glavo.
Velika večina pa dela tako... aja, mam 1.5k neto, dajmo enega na leasing, 400 na mesec, pa kredica za stanovanje, pol-pol s ta drago, vsako po 300 na mesec, pa glej, mamo še nekaj 100 eur od plače, dajmo še malo smučat, pa malo bolj orenk dopust... pa se razpi.čka denar. Poznam več takih primerkov. Kredit na kredit, leasing na leasing. Češ, 1x se živi... potem pa pride kaj takega kot je tole z CHF pa je jok in na drevo...

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.596
3.114
113
Tudi mi smo v življenju imeli že cel kup kreditov. Začeli smo že v časih tolarjev in če bi vse skupaj potegnili je vsega skupaj do danes kar nekaj čez 100.000 EUR in prav nikoli nismo niti razmišljali o kreditu v CHF. Doslej nobenih presenečenj, kvečjemu sedaj obroki zaradi nizkega Euribor-a celo malenkost padajo.
Zmeraj smo tudi zaprosili za minimalno kolikor smo računali, da bo še šlo skozi, ker kredit je kljub vsemu strošek in manj ga je, bolje je.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:

tongue-1.gif

Pa še zadel v nulo
tongue-1.gif

Citat:

Ne podpiram jamranja "švicarjev", ampak takega hvalisanja živečih pod mamino streho pa tudi ne.

Tuja nepremičnina z bonitetami? Dva otroka? Če to ni luksuz, ne vem kaj je. Star avto je samo dimna bomba.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik dune pravi:
Pri evro kreditu se ti ne more dogoditi, da je glavnica višja od tega, kar si dobil izplačano. Ko boš plačal prvi obrok, se bo glavnica zmanjšala za sorazmerni del. Pa lahko gre euribor na 10% in ne bo glavnica nikoli večja.

Če pa "švicar" sedaj vzame novi kredit v EUR (to dejansko konverzija v EUR pomeni), bo pa plačal vse te nove obresti + to, kar je že do sedaj plačal.

Ne streljaj kozlov.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.160
6.997
113
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Sami pametni ste tule.
Takega tveganja je okoli vas vsak dan, samo navajeni ste, da se nič ne zgodi.

Primer:
-se pelješ po dvosmerni cesti in ti iz nasprotnega pasu zavije tovornjak, čelno vate. Si potem bedak, ker si sprejel tveganje vožnje po tej cesti?
-živiš v Sloveniji, kjer je NEK. Recimo, da jo požene v zrak in so vsi v radiju 500km pogubljeni. Si potem bedak, ker živiš v Sloveniji?

itd, itd. Lahko je bit pameten in general za nazaj. Sem prepričan, da je mnogo inteligentnejših ljudi od vas vzelo kredite, enostavno ker so zaupali, da banka ne more tako škodljivih produktov prodajat.

A ves kaj je za zjokat zalostno? Da si tok zabit, da si preprican da pamet siris naokoli. Kako lahko hkrati omenjas inteligenco in potem das za primerjavo nekaj kar nima osnovnih parametrov primerljivih?!

Da si se peljal po cesti in je vate trcil kamion, nima nicesar skupnega z najemom kredita v CHF. pravilna primerjava bi bila: Peljes se po cesti z avtom, ki lahko nekoc sam od sebe obrne volan v levo (in ob nakupu si to vedel). no in avto volan enkrat obrne v levo in koncas v kamionu. To je primerjava.

Ce bo nuklearko pognalo v zrak bo to nesreca. Pravilna primerjava bi bila: Objavljeno je prosto mesto delavcev v NE Fukushima...majhna verjetnost da prejmes smrtno dozo ampak vcasih se zgodi. Ti gres tja delat in umres. To je primerjava.

In ne vem kaj serjes, se vedno morte odplacat isto kredita kot prej. Enako visino obroka imate v CHF. Sej ste v vzel v tej valuti ane? No pol pa nakazuj banki v CHF ce bo kaj lazje. Aja tecaj se je spremenil. Jeba, ampak s kreditom to nima veze (ima pa s tvojimi izdatki v EUR, to mi je jasno...ampak ce si uzival v plusih valutnega trga pa daj zdaj se v minusih). Pa nic ti ne privoscim, briga me, sam ne demagogije zganjat. Pa ne zahtevat da drzava da kaj zraven ker tam gre pa tudi za moj denar. zdej pa nazaj na FB jokat

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici
Včasih je lažje v svoje vložiti 200, kot pa v starševo 50.
In če je romziju to uspelo pa da se še vedno zastopijo (tasca snaha...) potem samo kapo dol njemu in njegovim staršem. Meni to ni uspelo.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Menim samo, da ne spada ravno med ljudi, ki se lahko naslajajo nad nespametnimi odločitvami "švicarjev". Objekt nesreče je bil njemu prihranjen. Kako bi ravnal, če ne bi imel te možnosti? Ne vemo. Morda bi pristal celo med "švicarji".