A obstaja tak menjalnik?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Tudi čisto navaden avtomatski menjalnik se da vozit "ročno". Tam imaš nekaj pozicij ročice, med drugim tudi 1, 2, 3. Te pozicije pomenijo, da menjalnik prestavlja avtomatsko samo do določene prestave. Če imaš v poziciji 2, gre menjalnik samo do 2. prestave.

lp

confused-1.gif
ti sploh ves cemu se uporablja te programe?

Lorus

Pripravnik
3. sep 2007
410
0
16
ljubljana
Te pozicije niso ravno namenjene ročnemu menjanju ...

Te so bolj namenjene override funkciji, kjer "onemogočiš" menjati višje ...

Konkretno Freelander ima poziciej:

P - park
R - rikverc
N - ler
D - Drive/vozi avtomatsko
4 - 1,2,3,4
2 - 1,2
1 - 1

V položaju D "pretaknem" ročico v desno najprej v "Sport mode" avtomatski program in v tem položaju ročice se lahko odločim za ročni način in sicer ruknem gor za prestavljanje navzgor oz. dol za prestavljanje navzdol in s tem preidem v Manual mode ...

V drugih položajih ne morem ročno prestavljati ...

Zadnje čase sem gledal in vozil kar nekaj različnih avtomatskih menjalnikov: BVMP od Citroena, CVT od Honde in pa "tiptronik" ali kako že od Mercedesa ...

Daleč najboljši se mi je zdel CVT ...

S tem, da kako se pelje DSG nimam pojma, ker se nisem še peljal z njim in ga zato ne morem primerjat z drugimi ...

@Tamara: avtomatik ni tako len kot se zdi ... Lahko se zelo dinamično pelje in pa tudi dinamično menja ...

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Sej ne gre zato, da je len, ampak jaz uživam v vožnji z ročnim menjalnikom, razen zadnje čase, ko se vozimo v koloni in vse kar delam je sklopka, prva, sklopka, ler, sklopka, prva, sklopka, ler....

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
zakaj CVT?
variomat (ala skuter) in ko pospešuješ se motor čist preveč vrti in posledično poviša porabo
od bmw steptronic in vag DSG sta pri men najvišje rangirana

dsg je sicer zoprn za cijazenje po mesti ker cuka (menjalnik ma sklopko), ampak hitrost prestavljanja pa odtehta tudi to

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
men je najbolj vsec 7g od mercedes potem pa takoj DSG v 2,0 turbo VAGu... SMGja pa se nisem vozil..CVT pa nebi mel pa ce mi ga v hrbet vrzejo. Jap avtomatiki so zakon, vse ostalo je passe
smile-1.gif
))))))))))))))))))))))))))))))

tamara, ko bos vozla pravi avto s pravim usklajenim menjalnikom, neb nikol vec hotla na rocnega...tako je to.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.998
1.440
113
Vsak modernejši avtomatik ima možnost "tiptronica", se pravi, da menjalnik daš v posebni položaj. Nekateri zahtevajo, da jih porineš v desno, nekateri pa je povsem dovolj, da ga nežno porineš v levo ali desno. Nekateri omogočajo tudi prestavljanje na volanskih komandah, obstaja opcija z "lopaticami" kot je pri formuli 1 oz. imaš gumbek na levi strani volana ter desni strani volana. Avtomatik ima samo bremzo ter gas, v gužvah z bremzo uravnavaš premikanje vozila, ker vozilo z avtomatski menjalnikom samodejno drsi naprej ter je res balzam.

Današnji avtomatski menjalnik so tako izpopolnjeni, da se ročni enostavno lahko skrijejo. Že nekaj časa vozim samo avtomatik in lahko rečem, da se nikoli več ne vrnem na ročnega (vsaj upam
grin1.gif

Če napišeš katero vozilo gledaš, ti mogoče tukaj še kdo kaj več napiše oz. deli izkušnjo.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
dsg nic ne cuka, vsaj s stalisca povprecnega voznika ne. zato pa ima dve sklopki.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Kako je pa s servisi? Niso stroški nič večji kot pri običajnem menjalniku? Kaj pa poraba? Je precej višja?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ja mozno, jaz tega na golf gtiju nisem opazil, drugega pa nisem vozil s tem menjalnikom
grin1.gif

xXx

Pripravnik
30. avg 2007
997
0
16
Zakaj jo tolko silite s tem avtomatikom ? Vidite da bi rada več krat za šalthebl primla zato avtomatika noče ker tako nebi imela kaj za v roki držat.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.998
1.440
113
Stroški niso večji, če si normalen voznik. Približno na 100.000 km se menja olje ter sito. Olje je malo dražja zadeva, mislim, da se vrti okoli 11€ (nazadnje je bilo toliko) na liter, če ni še kaj več. Trenutno sem še oddaljen od te kilometrine tako da se tudi še ne obremenjujem, če je veliko zanimanje pa lahko preverim, ni panike. Vseeno menjalnik potrebuje malo več pozornosti pri hladnem vžigu, kjer je potrebno nežno dodajati stopalko za plin.

Problem nastane, če kaj crkne pri avtomatskem menjalniku, takrat pa se pogovarjamo o večjih stroških. A moram povedati, da do sedaj imam same pozitivne izkušnje, upam da pri temu tudi ostane.

Poraba je minimalno večja, morda kakšen liter (samo pri mestni vožni, pri relaciji ni opazne razlike), a vse to odtehta udobje, ki ga nudi sam avtomatski menjalnik.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Stroški niso večji, če si normalen voznik. Približno na 100.000 km se menja olje ter sito. Olje je malo dražja zadeva, mislim, da se vrti okoli 11€ (nazadnje je bilo toliko) na liter, če ni še kaj več. Trenutno sem še oddaljen od te kilometrine tako da se tudi še ne obremenjujem, če je veliko zanimanje pa lahko preverim, ni panike. Vseeno menjalnik potrebuje malo več pozornosti pri hladnem vžigu, kjer je potrebno nežno dodajati stopalko za plin.

Problem nastane, če kaj crkne pri avtomatskem menjalniku, takrat pa se pogovarjamo o večjih stroških. A moram povedati, da do sedaj imam same pozitivne izkušnje, upam da pri temu tudi ostane.

Poraba je minimalno večja, morda kakšen liter (samo pri mestni vožni, pri relaciji ni opazne razlike), a vse to odtehta udobje, ki ga nudi sam avtomatski menjalnik.

Liter pri porabi 4,5 predstavlja kar konkretno povečanje.
frown-1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.998
1.440
113
No ja, zdaj odvisno v kakšnem mlinčku misliš vzeti avt. menjalnik, vse kar je manj od 150KM odsvetujem takšen menjalnik. Je pa to izključno moje mnenje, za lastno izkušnjo svetujem, da narediš kakšen test.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Če mene vprašaš je avtomatik smiselen za mašine ,ki imajo vsaj 150KM in več(pa še veliko številko navora 300Nm in več )
majhne mašine so pomojem premalo močne in ti skozi nekaj prestavljajo .(cukajo )

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
no daj podeli svojo modrost z nami.
Človek se vsak dan kaj novega nauči.

lp

zaganjas se kot en bik. najprej se nauci brati, je bilo ze vse povedano.